سه رکن اصلی قانون کار کارگر، کارفرما و کارگاه میباشد.
کارگر
طبق ماده 2 قانون کار کارگر شخصی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق العمل اعم از مزد، حقوق، سهم و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار میکند. افرادی که در مقابل دریافت سهم سود ،پورسانت ،درصد مشغول به کار میباشند مشمول قانون کار هستند؛ مگر نحوه تنظیم قرارداد را آموخته باشند.
تعهدات کارگر در قبال کارفرما
- اجرای شخصی کار
- حفظ اسرار و اطلاعات
- رعایت دقت در اجرای کار
- اجرای دستورهای کارفرما
- رعایت آیین نامه انضباطی
- مراعات امانات
- عدم تعهد مالی و کاری کارگر در قبال تعهدات بنگاه اقتصادی (کارفرما)
گالری تصاویر
نمونه PowerPoint دوره


هرگاه اهمال و یا تقصیر کارگر موجب بروز حادثه، از بین رفتن و یا آسیب دیدن یکی از آلات و ابزار و یا محصولات شود، کارفرما حق دارد جبران خسارت وارده را از طریق شورای کارگاه و هیات حل اختلاف از کارگر بخواهد. طبق ماده 27 قانون کار هرگونه کوتاهی در انجام وظایف محوله و یا هرگونه فعل یا ترک فعل که موجب نقص آیین نامههای انضباطی کارگاه ،بروز اختلال و بی نظمی در روند طبیعی کار، کاهش کمی و کیفی تولید و خدمات، افزایش ضایعات، ضرر و زیان و غیره را فراهم کند قصور نامیده میشود.
برای دانلود فایل آموزش قوانین کار فرم زیر را تکمیل نمایید.
کارفرما
طبق ماده 3 قانون کار کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار میکند. کارفرماهای حقوقی شرکتهای خصوصی، موسسات و تعاونیهایی هستند که در اداره ثبت شرکتها ثبت شدهاند. کارفرماهای حقیقی دارای جواز کسب، پروانه کسب، شراکت نامه و گزارش بازرس هستند. نکته خیلی مهم که باید بدانید؛ مدیران، مسئولان و به طور عموم کسانی که عهده دار کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نماینده مذکور در قبال کارگر به عهده میگیرد.
تعهدات کارفرما در قبال کارگر
- پراخت حق السعی (مطالبات کارگر جز دیون ممتاز میباشد)
- رعایت شرایط کار (الزام به ساعات کار، عدم ارجاع کار اضافی، استفاده از مرخصی استعلاجی و غیره)
- پرداخت حق سنوات
- پرداخت عیدی و پاداش سالیانه
- تسلیم گواهی پایان اشتغال
- بیمه کردن کارگران نزد سازمان تامین اجتماعی
- آزمایشات طب کار (ماده 92 قانون کار و ماده 90 قانون تامین اجتماعی)
کارگاه
طبق ماده 4 قانون کارکارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او درآنجا کار میکند. از قبیل: موسسات صنعتی، کشاورزی، معدنی، ساختمانی، ترابری، مسافربری، خدماتی، تجاری، تولیدی، اماکن عمومی و امثال آنها. محل کارگاه الزاما ساختمان نبوده و اتومبیل، کشتی، هواپیما و غیره نیز میتواند در حکم کارگاه شود و کارفرما حتما نباید مالک محل کارگاه باشد.
هر نوع تغییر حقوقی در وضع مالکیت کارگاه از قبیل فروش یا انتقال به هر شکل، تغییر نوع تولید، ادغام در موسسه دیگر، ملی شدن کارگاه، فوت مالک و امثال اینها در رابطه قراردادی کارگرانی که قراردادشان قطعیت یافته است موثر نمیباشد و کارفرمای جدید، قائم مقام تعهدات و حقوق کارفرمای سابق خواهد بود.