ارسال مالیات حقوق

مالیات اصطلاحی است که مفاهیم زیادی را در ذهن تداعی میکند. از گذشته که مالیات با نامهایی مثل خراج شناخته میشد، الزام به پرداخت مالیات هم بخش جداییناپذیر آن محسوب میشود. مالیات حقوق هم یکی از انواع مالیاتهایی است که پرداخت آن برای تمام کارکنان ضروری به حساب میآید. در این مطلب قصد داریم به بررسی مفهوم مالیات و نحوه ارسال مالیات حقوق بپردازیم. با ما همراه باشید.
نگاهی گذرا به مفهوم مالیات
مالیات و قوانین مربوط به آن در همه کشورها وجود دارد. مالیات را میتوان به نوعی هزینه اجتماعی در نظر گرفت که همه افراد جامعه برای بهرهبردای از امکانات و منابع جامعه، باید آن را پرداخت کنند. مالیات حقوق هم یکی از رایجترین انواع آن است که موضوع ارسال مالیات حقوق هم مورد بحث قرار میگیرد. علت پرداخت مالیات توسط افراد جامعه، جایگزینی منابع و فراهم شدن امکانات مختلف است.
در تعریف دیگر، مالیات انتقال بخشی از درآمدهای جامعه به دولت است. در واقع سود فعالیتهای اقتصادی که در نهایت نصیب دولت خواهد شد. چرا که دولت ابزار و امکانات رسیدن به درآمد و سود جامعه را فراهم کرده است.
بیشتر اقتصاددانان مالیات بر مصرف را مهمتر از سایر انواع مالیات مثل مالیات حقوق میدانند. البته ارسال مالیات حقوق هم اهمیت بالایی دارد. تاکید اقتصاددانان روی مالیات مصرف، برای جلوگیری از سوءمصرف برخی کالاهای مضر است. برای مثال وضع قوانین مالیاتی سنگین بر سیگار، ممکن است باعث کاهش مصرف آن شود. به هر حال طبق قانون، پرداخت مالیات وضعشده، برای تمام مودیان ضروری است و عدمپرداخت آن جرائمی را به همراه خواهد داشت.
بررسی انواع مالیات
برای آشنایی بهتر با مفهوم مالیات و کنترل بهتر، آن را به انواع مختلفی دستهبندی کردهاند. به طور کلی مالیات به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشود:
- مالیات مستقیم: مالیاتهایی هستند که به صورت مستقیم از درآمد و دارایی اشخاص به دست میآیند. مثل مالیات بر دارایی و حقوق.
- مالیات غیرمستقیم: مالیاتهایی هستند که به قیمت کالا یا خدمات تعلق میگیرند. مثل مالیات بر واردات و مالیات بر ارزش افزوده.
مالیات حقوق چیست؟
با توجه به اهمیت ارسال مالیات حقوق، بهتر است ابتدا تعریفی از این نوع مالیات داشته باشیم. مالیات حقوق یکی از انواع مالیاتهای مستقیم محسوب میشود. مالیات حقوق طبق قانون مالیاتهای مستقیم، تکلیفی است. به این معنی که پرداخت آن مستقیما برعهده فرد نیست؛ پس چه کسی پرداخت آن را برعهده دارد؟ کارفرمایان موظف هستند میزان مالیات پرسنل را محاسبه و از حقوق آنها کسر کنند. شرکتها باید مالیاتهای پرسنل را به صورت دقیق برای سازمان مالیاتی کشور ارسال کنند. ارسال مالیات حقوق از اهمیت بالایی برخوردار است.
مالیات حقوق را میتوان یکی از عناصر اصلی مالیات بر درآمد در نظر گرفت. این نوع مالیات یکی از منابع اصلی درآمدی دولت محسوب میشود. چرا که تمام افرادی که در داخل کشور مشغول فعالیت هستند و دستمزد دریافت میکنند، مجبور به پرداخت مالیات هستند. در واقع مالیات حقوق برای دولت پول نقد محسوب میشود.
بررسی موارد مشمول مالیات حقوق
موارد زیادی مشمول این نوع مالیات میشوند. در ارسال مالیات حقوق باید همه آنها در نظر گرفته شود. مبلغ مالیات تمام موارد مشمول از حقوق ناخالص کارکنان کسر میشود که به آن کسورات حقوق و مزایا میگویند. برخی از این موارد عبارتند از حق اولاد، حق تاهل، حق شیر، عیدی، حق مسکن، فوقالعاده محل خدمت، مزایای نقدی و … .
در واقع میتوان گفت از هر نوع دریافتی کارمند، مالیات کسر میشود. البته برخی موارد هم از این قاعده مستثنی هستند؛ مثل فوقالعاده ماموریت، کمک هزینه عائلهمندی، ایام مرخصی، پاداش آخر سال و … . این موارد هم در ارسال مالیات حقوق باید رعایت شوند.
منظور از لیست ارسال مالیات حقوق چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، مالیات حقوق، نوعی مالیات تکلیفی است. به این معنی که خود مودی نقشی در پرداخت آن ندارد. کارفرما موظف است تا میزان مالیات کارکنان را محاسبه و از حساب آنان کسر کند. همچنین باید لیست پرسنل خود را به همراه میزان دقیق مالیات هر کدام، برای سازمان امور مالیاتی ارسال کند.
لیست مالیات حقوق، شامل اطلاعاتی مثل کد پرسنلی، حقوق و دستمزد، نام و نام خانوادگی، مزایای دریافتی و … است. ارسال مالیات حقوق باید به صورت ماهیانه انجام شود. اگر لیست به موقع ارسال نشود، جرائمی در انتظار کارفرمایان خواهد بود. ارسال مالیات حقوق باید حداکثر 30 روز پس از محاسبات انجام شود.
نکته حائز اهمیت این است که مالیات حقوق، باید واضح و شفاف باشد. به همین دلیل باید به صورت دقیق محاسبه شود. کار ارسال مالیات حقوق برعهده افراد باتجربه و کاربلد است. معمولا کار محاسبه حقوق و دستمزد و مالیات به حسابداران خبره سپرده میشود.
بررسی جریمه عدم ارسال مالیات حقوق
همانطور که اشاره کردیم، ارسال مالیات حقوق، برعهده کارفرماست. با این حال اگر کارفرما لیست مالیات حقوق را ارسال نکند، جرائم مالیاتی در انتظار او خواهد بود. به هر حال لیست مالیات حقوق، باید در موعد مقرر انجام شود. گاهی ممکن است چند برابر مالیات حقوق، جریمه عدمارسال برای کارفرما تعیین شود. به همین دلیل ارسال نکردن این لیست، ضرر زیادی به کسب و کار وارد خواهد کرد.
به طور کلی عدمپرداخت مالیات حقوق، شامل جریمه 10 درصدی از مالیات مشمولین میشود. در ازای هر ماه تاخیر پرداخت هم حدود 2.5 درصد به میزان جریمه اضافه خواهد شد. به این ترتیب اگر به هر دلیلی کارفرما در ارسال لیست حقوق به مالیات کوتاهی کند، دردسرهای بزرگی را در پیش خواهد داشت.
نحوه محاسبه مالیات حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی متفاوت است؟
به صورت کلی، افرادی که برای شخص دیگری تحت هر عنوانی کار کرده و در ازای آن درآمد کسب میکنند، مشمول مالیات حقوق هستند. در این تعریف هیچ تفاوتی بین کارکنان دولتی و غیردولتی وجود ندارد. به این ترتیب همه کارکنان موظف به پرداخت مالیات حقوق هستند. همچنین همه کارفرمایان دولتی و غیردولتی، موظف به ارسال مالیات حقوق هستند. در مورد نحوه محاسبه مالیات کارکنان دولتی و غیردولتی هم تفاوتی وجود ندارد؛ همه به یک اندازه مالیات حقوق پرداخت خواهند کرد.
کدام درآمدها معاف از مالیات هستند؟
در قانون مالیات حقوق، برای برخی موارد معافیتهایی در نظر گرفته شده است. البته ارسال مالیات حقوق این افراد هم باید در لیست انجام شود. به طور کلی موارد مشمول معافیت مالیات حقوق به شرح زیر هستند:
- روسا و اعضای ماموریتهای کنسولی خارجی در ایران
- مدیران و اعضای هیئتهای سیاسی خارجی در ایران
- کارشناسان خارجی که با موافقت جمهوری اسلامی به ایران اعزام میشوند
- کارمندان محلی سفارتخانهها و کنسولگریهای دولت جمهوری اسلامی
- حقوق بازنشستگی، مستمری، وظیفه، پایان خدمت، خسارت و سنوات و ازکارافتادگی
- هزینه سفر و فوقالعاده سفر مربوط به شغل
- وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی
- عیدی سالانه یا پاداش آخر سال
- مسکن واگذاری در محل کارگاه برای استفاده کارگران
- وجوه پرداختی بابت هزینه معالجه کارکنان
- مزایای غیرنقدی پرداختی به کارکنان
- درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی
کلام پایانی
مالیات یکی از مهمترین منابع درآمدی هر دولتی محسوب میشود. مالیات حقوق هم یکی از انواع آن است که از حقوق و مزایای دریافتی کارکنان کسر میشود. مالیات حقوق، نوعی مالیات تکلیفی محسوب میشود. به این معنی که پرداخت آن برعهده کارکنان نیست، بلکه کارفرما باید ارسال مالیات حقوق را انجام دهد. کارفرما باید در مهلت مقرر، میزان مالیات را به صورت دقیق محاسبه و از حقوق کارکنان کسر کند. دریافت مالیات حقوق برای دولت بسیار مهم است.
در واقع میتوان گفت مالیات حقوق، اصلیترین منبع درآمدی دولت از مالیات محسوب میشود. به همین دلیل در صورت عدم پرداخت مالیات توسط کارفرمایان، دولت جرائمی را برای آنها در نظر میگیرد. درصورتی که نیاز به مشاوره مالیاتی دارید می توانید با شماره 0314020 تماس گرفاته و از کارشناسان محاسبان راهنمایی بگیرید.
سوالات متداول
آیا عدم ارسال مالیات حقوق شامل جریمه می شود؟
بله، درصورتی که از ارسال آن خودداری کنید شامل جریمه مالیاتی می شوید.
مالیات حقوق از چه نوع مالیاتی است؟
این مالیاتت از نوع مالیات های مستقیم می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید