حسابداری انبار؛ نکات انبارداری در حسابداری
گستردگی فعالیتهای اقتصادی و تجاری و راه اندازی بنگاههای تولید و توزیع کالا، سبب شکل گیری شاخهای جدید در علم حسابداری، تحت عنوان حسابداری انبار شده و استخدام یک حسابدار انبار کارآزموده، مستلزم اطلاع از چیستی، نکات مهم، اهداف و کاربردهای علم حسابداری است.
از طرفی موجودی مواد و كالا، بخش عمدهای از داراییهای بسیاری از واحدهای تجاری و شرکتها را تشکیل میدهد. بنابراین، ارزشیابی و انعكاس موجودی مواد و كالا اثر بسیاری در تعیین و ارائه وضعیت مالی و عملکرد مالی واحدهای تجاری دارد که به همین منظور از حسابداری انبار استفاده می شود لذا در این مقاله سعی داریم در مورد اینکه حسابداری انبار چیست، هدف و کاربرد آن چه بوده و ثبتهای آن چگونه میباشد، توضیح دهیم.
انبار چیست؟
انبار محل و فضایی است که یک یا چند نوع کالای بازرگانی، صنعتی، مواد اولیه و یا فرآوردههای مختلف در آن نگهداری میشود که بر اساس یک سیستم صحیح طبقه بندی و تنظیم میگردد. به عبارت دیگر میتوان گفت، انبارها محلی امن برای نگهداری منظم مواد اولیه و کالاها میباشند به طوری که در مواقع لزوم دسترسی به آنها به سادگی امکان پذیر باشد. همچنین، انبارها با تکیه بر اصول انبارداری، اجازه کنترل جریان ورودی و خروجی کالا را به تولیدکنندگان و سازمانها میدهند.
انواع انبار
انبارها انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی هر یک و توضیح درباره آنها خواهیم پرداخت:
- انبار های پوشیده: این مکان از تمام اطراف بسته و دارای سقف و وسایل ایمنی کامل میباشد.
- انبارهای سرپوشیده یا هانگارد: این انبار دارای سقف است، ولی چهار طرف آن باز و فاقد حفاظ جانبی میباشد و این نوع انبارها کالاها را فقط از باران و آفتاب حفظ میکنند.
- انبارهای باز محوطه: این انبار به صورت محوطه می باشد و معمولاً برای نگهداری ماشین آلات و لوازم سنگین مورد استفاده قرار می گیرند.
محل انبار
به طور کلی میتوان انبارها را از لحاظ سازمانی به ۲ نوع تقسیم کرد: انبارهای مرکزی یا اصلی و انبارهای فرعی یا دستی.
محل انبارها باید طوری انتخاب شود که حداکثر کارایی و سرعت عمل را ممکن سازد. انبارها باید حتی المقدور نزدیک به محل رسید و ارسال کالا باشد تا هزینههای نقل و انتقال به حداقل تقلیل یابد. در عین حال باید انبار طوری واقع شده باشد که به آسانی در دسترس کلیه قسمتها و به خصوص قسمت هایی که مواد سنگین یا پر حجم می کنند باشد.
در کارخانه های بزرگ که تعداد دوایر زیاد است انبارها را نمیتوان در محلهایی قرار داد که هم در نزدیکی دایره رسید کالا قرار گرفته و هم به کلیه دوایر مصرف کننده نزدیک باشد تا تحویل مواد به آسانی میسر گردد. به این جهت غالبا لازم است انبارهای فرعی دایر نمود که برای تحویل مواد به قسمتهای به خصوص کارخانه مناسب باشند. در این صورت انبار مرکزی مواد و مصالحی را که هر یک از انبارهای فرعی برای تحویل به حوزه عمل خود لازم دارند هر چند یکبار به آن انبارها صادر میکنند.
در این شرایط حتما باید کمک انباردارها مسئول انباردار کل باشند تا بتوان سیاست خرید، انبار کردن و صدور مواد از انبار را در تمام موسسه هماهنگ و یکنواخت نمود.
انواع موجودی های انبار
قبل از اینکه متوجه شویم حسابداری انبار چیست بهتر است با موجودیهای انبار آشنا شویم.
مواد اولیه
در موسسات تولیدی موادی که برای تبدیل موجودی به یک محصول نهایی مورد استفاده قرار میگیرد، مواد اولیه (Raw Materials) هستند و بدون این مواد یا قطعات، تولید آن محصول متوقف میشود. بنابراین موجودی کافی این مواد در زمان نیاز و مناسب، بسیار حائز اهمیت است.
موجودی کالای در حال ساخت
همانطور که از اسم آن پیداست، کالایی که در حال سپری کردن مراحل تولید است، جزء موجودی کالاهای در حال ساخت (Good-In-Progress) به حساب میآید. برای مثال در خط تولید مواد دارویی، تا زمانیکه دارو در بستهبندی مناسب قرار نگیرد جزء موجودی در حال ساخت است. به این دلیل که دارو تا زمانی که در بسته بندی مناسب ذخیره نشود، نمیتواند به مصرف کننده فروخته شود.
موجودی کالای ساخته شده
زمانیکه صحبت از موجودی انبار میشود احتمالا اولین چیزی که به ذهن میرسد همین محصول و کالایی نهایی (Finished Goods) است، در صورتی که محصول نهایی فقط یک بخش از تمام موجودیهای انبار است. محصول نهایی در واقع کالایی است که آماده عرضه به مشتریان میباشد. کالای نهایی ممکن است توسط خود تجارت تولید شده باشد یا به طور کلی از یک تامین کننده خریداری شده باشد. اکثر خرده فروشان محصولات کامل و تمام شده را از یک تامین کننده خریداری میکنند.
موجودی کالاهای امانی
کالاهایی که به صورت امانی از انبار خارج شده جزء دسته موجودی کالاهای امانی به حساب میآید. موجودی امانی اگرچه در حال حاضر در انبار موجود نمیباشد اما پس از یک مدت مشخص دوباره به انبار باز میگردد.
موجودی ضایعات
تولیدات معیوب و مواد دور ریخته شده در صنایع که قابلیت بازیافت را داشته باشند یا بتوان از آنها دوباره به نحوی استفاده کرد ضایعات گفته میشود. در بعضی از صنایع، ضایعات اهمیت ویژهای دارند. برای مثال ضایعات فلزی و آهنی از آنجایی که ارزش مالی دارند باید نظارت و کنترل دقیقی روی آنها وجود داشته باشد.
تفاوت موجودی با دارایی
دارایی ثابت یا اموال یک سازمان با موجودی انبار متفاوت است. دارایی ثابت به اقلام و وسایلی گفته میشود که سازمان برای استفاده آنها را خریداری میکند و انتظار فروخته شدن این داراییها را نداشته باشد ولی موجودی کالا موجودی است که به قصد خرید و فروش و کسب سود خریداری میشود.
حسابداری انبار چیست؟
حسابداری انبار عبارت است از دریافت جنس یا کالا از خارج (از قسمتهای مختلف شرکت یا دیگران از خارج شرکت) و نگهداری آنها با توجه به قوانین انبارداری که باعث سهولت در تحویل دادن (صدور) و تحویل گرفتن (ورود) با کمترین وقت و نیروی مورد نیاز باشد و رساندن اجناس و کالاهای مورد نیاز قسمتها یا خریداران به آنها در حداقل وقت ممکن بر اساس مدارک و ضوابط قانونی.
هدف از حسابداری انبار چیست؟
موجودی انبار دارایی تجاری هر سازمان محسوب می شود و ارزیابی آن برای کسب و کارها در اندازه های مختلف بسیار مهم است. موجودی انبار از مواردی است که مستقیما با سود و مالیات شرکت ها در ارتباط است و می تواند در آن ها تاثیر بگذارد. مدیران سازمان های تجاری با استفاده از اطلاعات موجودی انبار در مورد کنترل هزینه های نگهداری موجودی، سفارش، تامین کالا در زمان مناسب و جلوگیری از کمبود مواد اولیه تصمیم می گیرند و اینجاست بیشتر از هر زمان دیگر اهمیت حسابداری انبار مشخص می شود.
انباردار کیست؟
انباردار به کسی گفته میشود که دارای وظایف زیر میباشد و در قبال انجام این وظایف تعهد کاری دارد:
- مسئولیت تحویل کالاهای خریداری شده و مدارک خرید کالا ها
- صادر کردن رسید تحویل کالا
- صادر کردن حواله انبار در زمان تحویل کالا
- کد گذاری اجناس انبار و دسته بندی کردن آن ها
- بایگانی کردن اسناد و مدارک اجناس و کالا ها
- حفاظت و نگهداری از اجناس و کالاها در انبار
- همکاری با حسابداری انبار و بخش های صنعتی برای تعیین حداقل و حداکثر نقطه سفارش
- ثبت اطلاعات مربوط به کالا های صادر شده و وارد شده در انبار
- صادر کردن کارت درخواست خرید کالا
- صادر کردن فرم کالاهای مرجوعی و برگشت خورده
شرح وظایف کمک انباردار
- کنترل کالاهای وارد شده به انبار
- جابهجایی و چیدمان کالاهای انبار
- کمک به انباردار در انبارگردانی
- رعایت مقررات و اصول انبارداری
- تمیز نگهداشتن محیط انبار
- ارائه اطلاعات مورد نیاز به انباردار
- مهارت کار در انبار
اصول انبارداری
اسناد خرید در حسابداری انبار
بر اساس این اصل از حسابداری انبار، کلیه هزینههایی که در یک مجموعه اقتصادی انجام میشوند، باید بر اساس فاکتورهای موجود سند زده شوند. در این خصوص باید به اسناد تخفیفها، مشخصات فروشنده، ارزش افزوده و سایر هزینهها نیز بپردازند. فراموش نکنید هزینههایی که در حالت فعلی نیستند، تا زمانی که قیمت نهایی مشخص نشوند، روی قیمت حواله فروش تأثیر نمیگذارند. در این میان میتوان به هزینههای گمرک، هزینههای حمل و نقل، هزینههای انبارداری و امثال آن اشاره کرد.
اسناد انتقال کالا بین انبار
خب به دومین اصل در حسابداری انبار رسیدیم. بر اساس این اصل، انتقال کالا و مواد اولیه بین بخشهای مختلف واحدهای تولیدی یا انبارهای دیگر، نیازمند سند رسمی هستند. به این ترتیب ابتدا باید سند حواله انتقالی از انبار مبدا تعیین قیمت شود و بهاری سند را به انبار مقصد اضافه کنند.
اسناد بهای تمام شده کالای تولیدی
این اصل را میتوان سختترین اصل در حسابداری انبار دانست. در این اصل برای هر محصول علاوه بر اینکه هزینههای مواد مصرفی، هزینه بستهبندی، حمل مستقیم کالا و… را تعیین میکنند، بلکه باید هزینه تولید نیز لحاظ شود. در این حالت باید حسابداری صنعتی را بهصورت کامل آموخته باشید تا بتوانید اسناد بهای تمام شده کالای تولیدی را به دست بیاورید.
بهای تمام شده کالای صادره از انبار
بر اساس این اصل، هر کالا باید به هنگام خروج از انبار، یک قیمت نهایی داشته باشد. قیمت خروجی از انبار به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای این کار از دو سیستم ارزیابی ادواری موجودی و سیستم ارزیابی دائمی موجودی استفاده میکنند. در سیستم ادواری، مبلغ کالای در دست، فقط در پایان هر دوره مشخص میشود. پس بهای تمام شده کالا در پایان دوره برابر با ارزش کل کالای موجودی منهی ارزش موجودی پایان دوره بعلاوه کل ورودی طی دوره به علاوه ارزش موجودی در ابتدای دوره خواهد بود.
مزایای حسابداری انبار
ایجاد یک سیستم انبار و حسابداری انبار مناسب می تواند مزایای زیادی داشته باشد که هدف نهایی آن افزایش سود خالص شرکت است و همچنین هدف های دیگر از جمله:
- کنترل دقیق مقدار موجودی انبار
- ثبت لیست اسامی و تعداد کالاهای موجود در انبار
- نظم در کالا های موجود در انبار
- کاهش و تسهیل عملیات های حسابداری انبار در پی صدور قبض انبار و تسهیل پرداخت مبلغ کالا به فروشنده
- دریافت و نگهداری و توزیع صحیح و سریع مواد، کالا و وسایل مورد
مهارت های مورد نیاز برای انبارداری
چون انبارداری مسئولیتهای سنگینی دارد و کوچکترین اشتباه یا غفلت میتواند ضررهای مالی هنگفتی ایجاد کند انباردار قبل از انجام وظایف خود باید از مهارتهای لازم برخوردار باشد که عبارتند از:
- آشنایی با کامپیوتر و مهارت تایپ، گزارش نویسی، نگهداری و بایگانی سوابق
- تسلط بر سیستم حسابداری انبار و سیستمهای اتوماسیون اداری انبارداری
- آشنایی با اصطلاحات انبارداری
- شناخت کامل فرمهای انبارداری و استفاده از آنها
- آشنایی با کنترل موجودی به صورت روزانه
- قدرت تصمیمگیری و توانایی حل سریع مشکلات انبار
- صداقت و امانتداری
- شناخت هوشمندانه عرضه و تقاضای کالا در بازار
- تجربه کار با وسایل و تجهیزات انبار و داشتن گواهینامه
- شرایط جسمانی خوب
- دارای روحیه کار تیمی
- مسئولیتپذیر و منظم
چالش های شغل انبارداری
اگر قصد دارید در انبار کار کنید باید با چالش های انبار داری آشنا شوید از مهمترین چالش های انبارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مدیریت نادرست موجودی انبار
مدیریت نادرست موجودی کالاها در انبار، ریشه بسیاری از مشکلات رایج در انبارداری خواهد بود. در شغل مسئول انبار، فرد باید برنامهریزی دقیقی برای مدیریت و کنترل موجودی انبار داشته باشد. چنانچه بررسی کمی و کیفی کالاها بهدرستی و در بازههای زمانی مشخص انجام نشود، شرکت در تأمین کالاهای مورد نیاز خود و مشتریان با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
چیدمان نادرست در انبار
یکی از رایج ترین مشکلات انبارداری، عدم چیدمان درست کالاها و تجهیزات در انبار است. استفاده از ارتفاع برای چیدن محصولات، راهکار مفیدی برای افزایش ظرفیت انبارها خواهد بود. این در حالی است که چیدمان نادرست موجودی انبار، میتواند خطرات شغل انبارداری را افزایش دهد. بهعنوانمثال مواد اشتعالزا و سمی، باید در شرایط مناسب و دور از سایر کالاها و تجهیزات نگهداری شوند.در حقیقت هر کالایی که وارد محیط انبار میشود، باید محل مناسبی داشته باشد. اگر یک محل مناسب در انبار برای هر محصول پیشبینینشده باشد، نیروهای کاری در انبار زمان زیادی را جهت پیدا کردن کالاها و جابجایی آنها صرف خواهند کرد.
یکی از راهکارهای مفید برای ارتقای کیفیت انبارداری، استفاده از نرمافزارهای انبارداری است. با استفاده از نرمافزارهای انبارداری، بهراحتی میتوانید مواردی مانند نگهداری، ورود و خروج کالاها را مدیریت و کنترل کنید. همچنین با بهکارگیری راهکارهای نرمافزاری، میتوانید سرعت فرآیندهای انبارداری را افزایش داده و نحوه سازماندهی فعالیتها را کنترل و مدیریت کنید.
خطرات شغل انبارداری
یکی از مهمترین چالشهای شغل انبارداری، نحوه مدیریت و رفع خطرات شغل انبارداری است. برخی از مهمترین خطرات شغل انبارداری عبارت اند از:
- کار با تجهیزات و کالاهای سنگین
- لغزش روی مواد روغنی موجود روی سطح زمین
- خطر افتادن از ارتفاع
- حریق و آتشسوزی در انبار
- سروکار داشتن با مواد شیمیایی و سمی
- سقوط اشیاء از ارتفاع
نکته مهم
به دلیل احتمال وقوع حوادث مختلف در انبار، آشنایی با مواردی مانند ایمنی بارگیری و انبارداری، رعایت اصول ایمنی حریق در انبار و قوانین و مقررات انبارداری، برای فعالیت در این حرفه ضروری خواهد بود.
مزایای شغل انبارداری
در صورت کسب تجربه کاری مناسب در شغل انبارداری، میتوانید حقوق و دستمزد خوبی را دریافت کنید یعنی امکان افزایش حقوق وجود خواهد داشت. از دیگر مزایایی که برای این حرفه وجود دارد، امکان کار کردن در صنایع مختلف است. همچنین به دلیل نیاز فراوانی که کسبوکارها به استخدام انباردار فعالان این حرفه دارای آینده شغلی مناسبی خواهند بود. از دیگر مزایای آن این است که انباردار در طول روز، ساعات زیادی را پیاده روی میکند و برای سلامتی بسیار مناسب است. به علاوه، انبارداری، راهی برای ورود به مشاغل سطح بالاتر لجستیکی است.
روش های کدگذاری در انبارها
با توجه به اینکه با انجام شماره گذاری قفسه های انبار، دستیابی به کالاها در سریع ترین زمان ممکن صورت می پذیرد و لازم نیست برای پیدا کردن هر محصول جست و جو کنید.در نتیجه نیاز شما به به کارگیری کارکنان زیاد، کاهش می یابد که این در بلند مدت موجب کاهش هزینه های انبار و انبارداری می شود به همین علت بسیار حائز اهمیت می باشد.با در نظر گرفتن تعداد کالاهای انبار، قفسه ها و البته ردیف ها می توان شیوه های مختلفی را برای کد گذاری قفسه های انبار در نظر گرفت.
کدگذاری قفسه های انبار از طریق اعداد ترتیبی
در انبارهایی که قفسه های آنها به تعدادی محدود منحصر می شوند، بهترین روش کدگذاری استفاده از اعداد ترتیبی است. در روش اعداد ترتیبی مثلا می توان، قفسه های سمت راست را با اعداد فرد و سمت مقابل یعنی چپ را هم با اعداد زوج شماره گذاری نمود. اعداد تعیین شده فقط مختص هر قفسه است و برای تخصیص طبقه ها و ردیف ها و قسمت های داخلی آنها، لازم است از اعداد و یا حروف معنادار بهره گیری کرد.
کدگذاری از طریق به کارگیری حروف الفبا
دومین روش برای کد گذاری قفسه های انبار، استفاده از حروف الفبا است. همان طور که از نامش مشخص است در این روش می توانید قفسه های طبق ترتیب چیده شده را از طریق حروف الفبا از ابتدای آن با حرف الف تا انتهای آن با حرف ی شماره گذاری کرد.
کدگذاری انبار با استفاده از ترکیب اعداد و حروف
اگر سیستم قفسه بندی بزرگ دارید، در وهله اول این روش به شما توصیه می شود. در این شیوه کدگذاری، شماره تلفیقی از اعداد و حروف به ترتیب نشان دهنده، ردیف، قفسه، طبقه و قسمت های داخلی است. مثلا می توان راهروها را از طریق اعداد ترتیبی شماره گذاری نمود یا ردیف ها سمت راست با اعداد فرد و سمت مقابل را با اعداد زوج کدگذاری کرد. همچنین طبقات هر قفسه را به ترتیب از بالا تا پایین با حروف الفبا و بخش داخلی آنها را هم با اعداد ترتیبی شماره گذاری نمود. طبق این روش شماره گذاری، کدها دربرگیرنده موارد زیر می باشند:
رنگ – قفسه – ستون – ردیف – موقعیت
به عنوان مثال 2-04-02-A نشان دهنده راهروی دوم ، ردیف چهارم ، طبقه اول و بخش داخلی دوم می باشد. این نوع روش کدگذاری از قانون خاصی پیروی نمی کند و استفاده از آن هم منوط به سیستم انبارداری یک مجموعه است.
کدگذاری مخفی
اگر می خواهید از کدگذاری مخفی در طبقه بندی کالاهای انبارها استفاده کنید، نیاز است تا پیش از آن دستورالعمل های خواندن کدها را به کارکنان خود آموزش دهید تا به درک درستی از آن کد برسند. زیرا کد های انتخاب شده در این روش معنا و مفهوم خاصی دارند. به عنوان مثال برای اینکه بتوان مفهوم شماره خودروهای ارتش را درک کرد، لازم است تا راهنمای خواندن آن کد را هم دانست.
کدگذاری اعشاری یا دودوئی
در این روش از اعداد و اعشار استفاده می شود که اگر دقت کرده باشید غالبا این روش در کتابخانه ها به کار گرفته می شود. مثلا کد ۲۰/۱۵/۸ مشخص می کند که عدد ۲۰ گروه کتاب و ۱۵ نام مولف و نهایتا ۸ هم نام کتاب می باشد.
کدگذاری نیمونیک
در روش کدگذاری نیمونیک، حروف اول کالاها برای انبار هایی به کار می رود که موجودی کمی دارند. روش نیمونیک، نام کالا و یا ویژگیهای آن را به صورت مختصر اما مفید بیان می کند. به عنوان مثال نزاجا شامل تعریف نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران است. همچنین رجا هم تعریف راه آهن جمهوری اسلامی ایران را شامل می شود.
کدگذاری میله ای یا بارکد
اگر به هر یک از محصولاتی که از فروشگاه می خرید دقت کنید، متوجه وجود یک بارکد روی آن محصول خواهید شد. روش بارکد که اکنون در جهان دارای طیف گسترده ای می باشد، مجموعه ای از اطلاعات حرفی و یا عددی است که به صورت میله روشن و تاریک نمایان می شود و اطلاعات کالا را شرح می دهد. در این روش هر یک از کدها بر اساس طول ، باریک بودن و فضای خالی میان آنها دارای ویژگی خاصی است.
سیستم های حسابداری موجودی انبار
برای ثبت موجودی انبار روشهای مختلفی وجود دارد. این روش ها شامل ثبت دائمی موجودی کالا و ثبت ادواری موجودی کالا می باشد که حسابدار لازم است نسبت به هریک از این روش ها شناخت و اطلاعات کافی داشته باش.
سیستم موجودی دائمی موجودیها را به طور مداوم ثبت و پیگیری میکند. در این سیستم، بهروزرسانیها بهطور خودکار و دائمی در سیستم انجام میشوند و زمانی که یک محصول وارد حساب موجودی شده یا از آن خارج میشود، توسط سیستم مورد ردیابی قرار میگیرد.در مقابل سیستم موجودی دورهای، موجودی را با بررسی دورهای موجودی و با استفاده از شمارش فیزیکی برای اندازهگیری میزان موجودی و بهای تمام شده کالاهای فروخته شده، ردیابی میکند.
روش های ثبت موجودی انبار
- روش FIFO یا اولین ورود و اولین خروج
- روش LIFO یا آخرین ورود و اولین خروج
- روش میانگین موزون
- روش شناسایی ویژه
فرآیند دریافت کالا در انبار
باید گفت که انباری ها به طرق مختلف کالا را دریافت می کنند و آن را در قفسه بندی ها و بخش های مورد نیاز نگهداری می کنند. اما هر کالا در انبارهای مختلف به طرق زیر در انبار وارد و ثبت می شود:
- پذیرش کالاهای وارده از کارخانه ها یا تولیدی ها
- تخلیه کالا و محصولات در انبار
- انتقال کالا به بخش های قرنطینه
- بررسی کیفیت و کمیت کالاهای ورودی
- انتقال کالاها از بخش های قرنطینه به بخش انبار
سخن آخر
کالاها و محصولات بخش مهمی از داراییهای یک مجموعه هستند که از طریق حسابداری انبار میتوان سود حاصل را به روشی دقیق محاسبه نمود. و در حقیقت یکی از راههای اصولی جلوگیری از سو استفادههای مالی در شرکت، تمرکز بر حسابداری انبار است.آشنایی با روشهای ثبت موجودی و ارزیابی قیمت موجودی مواد و کالا مستلزم آموزش دیدن در این حوزه میباشد که موسسه محاسبان در این زمینه و همچنین در زمینه حسابداری انبار دوره آموزشی دارد .برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با 4020 تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید