نحوه محاسبه مالیات بر درامد اجاره ملک در سال ۱۴۰۲
قبل از هر چیز اجازه بدهید تا تعریفی از مالیات بر درآمد اجاره ملک داشته باشیم. در واقع مالیات بر درآمد اجاره ملک به مالیاتی گفته می شود که از اجاره دهنده ملک اعم از مالک یا کسی که ملک را برای اجاره دادن از مالک اجاره کرده اخذ می شود. مالیات بر درآمد اجاره ملک، نوعی مالیات مستقیم است که زیرمجموعه مالیات بر درآمد املاک و مستغلات قرار می گیرد.
همچنین با توجه به اینکه تعیین مالیات بر درآمد اجاره در هر سال، توسط کمیسیون تلفیق مجلس مشخص می شود، لذا ممکن است این مالیات در هر سال متفاوت باشد یا شاید هم تغییر نکند. با اینحال این موضوع نشان می دهد که برای نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اجاره می بایست بر اساس سالی که در آن قرار دارید عمل کنید.
بنابراین شاید بخواهید بدانید که نحوه محاسبه مالیات بر درامد اجاره ملک در سال ۱۴۰۲ به چه صورت است؟ در پاسخ باید گفت که نحوه محاسبه این نوع مالیات در سال ۱۴۰۲، بنابر ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم اخذ می گردد که طی آن از کل مال الاجاره پس از کسر ۲۵ درصد آن، مالیات اخذ می شود. لذا می توان اینطور عنوان کرد که مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۲ بر اساس ۷۵ درصد اجاره ملک محاسبه می شود.
مالیات بر درآمد اجاره ملک
در قانون مالیاتهای مستقیم، مواد 52 تا 80 مربوط به فصل اول از باب سوم به مالیات بر درآمد املاک پرداخته است. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی بابت درآمدهای حاصل از اجاره املاک و مستغلاتی که در ایران واقع شدهاند، مشمول پرداخت مالیات بر درآمد اجاره املاک هستند. در طبقه بندی انواع مالیات در ایران، مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات، نوعی مالیات بر درآمد از نوع مالیاتهای مستقیم است.
مبنای محاسبه درآمد اجاره ملک 1402
بر اساس ماده 54 ق.م.م، درآمد اجاره بر اساس قرارداد اجاره (اعم از رسمی یا عادی) مبنای تشخیص مالیات قرار میگیرد. همچنین در موارد زیر مبنای محاسبه درآمد اجاره، ارقام مندرج در جدول املاک تعیین و اعلام شده توسط سازمان مالیاتی است:
- در مواردی که قرارداد وجود نداشته باشد یا از ارائه قرارداد خودداری شود
- مبلغ مندرج در قرارداد کمتر از 80% ارقام مندرج در جدول ارائه شده توسط سازمان مالیاتی باشد
- واحدهای مسکونی مشمول ماده 54 مکرر ق.م.م
برای فراگیری مباحث مالیاتی به دوره آموزش مالیات مراجعه کنید.
درآمد مشمول مالیات اجاره املاک
بر اساس ماده 53 ق.م.م، درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار میشود، عبارت است از کل مالالاجاره اعم از نقدی و غیرنقدی پس از کسر 25% بابت هزینهها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره. به عبارت دیگر، تنها 75% از مبلغ دریافتی بابت اجاره مشمول پرداخت مالیات است.
درآمد مشمول مالیات اجاره املاک بر اساس ماهیت موجر به چند دسته تقسیم میشود؟
درآمد مشمول مالیات اجاره املاک براساس ماهیت به دو دسته تقسیم می شود که در ادامه به بررسی هرکدام خواهیم پرداخت
درآمد مشمول مالیات بر اجاره دست اول
در اجارهنامه دست اول اجاره دهنده، مالک ملک است. در این صورت مالیات بر اجاره از کل مبلغ اجاره پس از کسر 25% بابت استهلاک و سایر هزینههای ملک، دریافت میشود. به بیان دیگر، ماخذ دریافت مالیات بر اجاره دست اول، 75% اجاره بهای سالیانه است.
ماخذ دریافت مالیات بر اجاره سالانه دست اول=12 × (اجاره بهای دریافتی ماهانه از مستاجر × 75%)
همچنین می توانید مقاله مالیات خانه های لوکس در سال ۱۴۰۲ را مطالعه فرمائید.
درآمد مشمول مالیات بر اجاره دست دوم
در اجاره نامه دست دوم اجاره دهنده، مالک ملک نیست. به عبارت دیگر، اگر مستاجر ملک محل اجاره را به شخص دیگری اجاره بدهد، مشمول مالیات اجاره داری دست دوم میشود. در این صورت ماخذ دریافت مالیات برای اجارهداری دست دوم، تفاوت اجاره بهای پرداختی توسط مستاجر اول به مالک و اجاره بهای دریافتی از مستاجر دوم است.
ماخذ دریافت مالیات بر اجاره سالانه دست دوم 12 × (اجارهبهای پرداختی ماهانه توسط مستاجر دوم – اجارهبهای پرداختی ماهانه توسط مستاجر اول)
نحوه محاسبه مالیات رهن و اجاره ۱۴۰۲
مطابق ماده 53 ق.م.م، مالیات بر درآمد اجاره املاک، بر مبالغ دریافتی بابت رهن (رهن تصرف) و اجاره (پس از کسورات و معافیتهای متعلق) اعمال میشود.نرخ محاسبه مالیات اجاره املاک همانند نرخ مالیات بر درآمد اشخاص است. از این رو نحوه محاسبه مالیات اجاره املاک بر اساس ماهیت موجر (اعم از حقیقی یا حقوقی) متفاوت است.
نحوه محاسبه مالیات رهن و اجاره املاک برای اشخاص حقیقی ۱۴۰۲
اگر موجر شخص حقیقی باشد مالیات بر درآمد اجاره (پس از کسر 25%) به نرخ مقرر در ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه میشود. به این ترتیب نرخ محاسبه مالیات بر درآمد اجاره برای مالکین حقیقی بر اساس جدول زیر تعیین میشود:
درآمد مشمول مالیات سالانه (ریال) | نرخ مالیات قابل پرداخت |
تا میزان 500,000,000 | 15% |
نسبت به مازاد 500,000,000 تا میزان 1,000,000,000 | 20% |
نسبت به مازاد 1,000,000,000 | 25% |
نحوه محاسبه مالیات اجاره املاک برای اشخاص حقوقی ۱۴۰۲
در صورتی که موجر شخص حقوقی باشد درآمد اجاره (پس از کسر 25%) به نرخ 25% مشمول مالیات میشود.
نکته مهم
دقت کنید که مطابق قانون و بخشنامه سازمان مالیاتی، مالک (اعم از شخص حقیقی و یا حقوقی) بابت مبلغ رهن دریافتی، مشمول مالیات است.
معافیت محاسبه مالیات اجاره املاک ۱۴۰۲
سازمان مالیاتی معافیتهایی برای پرداخت مالیات بر اجاره املاک در نظر گرفته است. مطابق مواد 53، 55 و 57 ق.م.م موارد زیر مشمول معافیت پرداخت مالیات بر درآمد اجاره املاک هستند:
جدول معافیتهای مالیات اجاره املاک ۱۴۰۲
ردیف | شرح معافیت | ماده قانونی |
1 | محل سکونت پدر یا مادر یا همسر یا فرزند یا اجداد و یا سایر افراد تحت تکفل مالک | ماده 53 ق.م.م |
2 | خانههای سازمانی که به صورت رایگان در اختیار اشخاص حقوقی قرار میگیرد | ماده 53 ق.م.م |
3 | املاکی که به طور رایگان، در تصرف وزارتخانهها و موسسات دولتی، دستگاههایی که بودجه آنها به وسیله دولت تامین میشود و یا شهرداریها و دهیاریها قرار دارد | ماده 53 ق.م.م |
4 | استقرار صاحب ملک حداکثر تا 6 ماه پس از فروش در ملک مذکور با توافق خریدار | ماده 53 ق.م.م |
5 | درآمد اجاره اشخاصی که خود در املاک دیگری مستاجر هستند، تا سقف اجاره بهای پرداختی آنها بابت ملک استیجاری | ماده 55 ق.م.م |
6 | درآمد حاصل از اجاره املاک برای مالکان مجتمعهای مسکونی دارای بیش از 3 واحد استیجاری که با رعایت الگوی مصرف مسکن (بنا به اعلام وزارت مسکن و شهرسازی) ساخته شده یا میشود | ماده 53 ق.م.م |
7 | درآمد اجاره املاک مسکونی، با زیربنای مفید کمتر از 150 مترمربع در تهران و 200 مترمربع در سایر نقاط | ماده 53 ق.م.م |
8 | درآمد اجاره املاک برای شخص حقیقی (موضوع ماده 57 ق.م.م) که به جز درآمد اجاره درآمد دیگری ندارد تا سقف معافیت ماده 84 ق.م.م | ماده 57 ق.م.م |
نکته مهم
سقف معافیت مالیاتی برای افراد مشمول ماده 57 ق.م.م مطابق قانون بودجه سال 1402 کل کشور معادل 475,000,000 ریال (و بر اساس قانون بودجه کل کشور سال 1401 معادل 396,000,000 ریال) است. همچنین در صورتی که این افراد تحت تکفل پدر باشند، مشمول این معافیت نخواهند بود.
پرداخت مالیات اجاره ملک بر عهده کیست؟
پرداخت کننده مالیات اجاره املاک بر اساس ماهیت مستاجر (اعم از حقیقی یا حقوقی) متفاوت است.
- مستاجر شخص حقیقی است؛ در این صورت پرداخت مالیات بر درآمد اجاره بر عهده موجر است؛ بدین ترتیب، مالیات بر درآمد اجاره پیرو تکمیل و ارسال اظهارنامه محاسبه و مطالبه میشود.
- مستاجر شخص حقوقی است؛ مطابق تبصره 9 ماده 53 ق.م.م، مستاجر موظف است پیش از پرداخت مالالاجاره، مالیات متعلق را کسر و تا پایان ماه بعد از پرداخت اجاره به حساب اداره مالیاتی محل وقوع ملک واریز نموده رسید آن را به موجر ارائه دهد.
نحوه پرداخت مالیات اجاره ملک
در حالتی که مستاجر شخص حقیقی باشد، مالیات بر درآمد اجاره املاک تجاری یا مسکونی (مالیات رهن کامل و یا مالیات رهن و اجاره) پس از تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی توسط موجر، محاسبه و پرداخت میشود. اما برای مستاجران حقوقی، پرداخت مالیات اجاره به صورت مالیات تکلیفی بر عهده مستاجر قرار دارد.
نکته مهم
مالیات بر درآمد اجاره برای موجران حقیقی مطابق اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک ارائه شده و برای موجران حقوقی در همان اظهارنامه عملکرد آنان محاسبه و مطالبه میشود. به عبارت دیگر برای اشخاص حقوقی، اظهارنامه املاک مجزا از اظهارنامه عملکرد آنان نیست.
جریمه عدم پرداخت مالیات اجاره ۱۴۰۲
پرداخت نکردن هرنوع ماليات بر درآمد و عدم همکاری با سازمان امور مالیاتی منتهی به جریمه خواهد شد. با نگرش به این که جرائم مالیاتی مبلغ کمی نیستند،پیشنهاد می شود از نتایج عدم پرداخت مالیات آگاه شوید تا این جریمه ها را شامل نشوید.
عدم پرداخت مالیات اجاره نیز از موارد جریمه بشمار می رود و افرادی که در مهلت تعیین شده مالیات را واریز ننمایند، بایستی به نسبت ده درصد از میزان مالیات را به عنوان جریمه بپردازد. اما قسمت دیگر جریمهها به مواردی مربوط می شود که شخص مالک اظهارنامه مالیاتی را خلاف واقع تنظیم و بررسی این امر بر عهدۀ کارشناسان می باشد و به شکل مکتوب گزارش خواهد شد. اگر این مورد به اثبات برسد، مالک وظیفه دارد غیر از پرداخت مبلغ مالیاتی که به ملک متعلق خواهد بود، یک برابر آن را هم به عنوان جریمه به سازمان امور مالیاتی باید بپردازد.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
باسلام مغازه ای که اجاره دادیم اداره مالیات از کجا میفهمه که من مغازم رو اجاره دادم و باید مالیات بدم میتونم ندم؟اصلا اقدامی نکنم؟
سلام وقتتون بخیر
روشها و منابع اطلاعاتی سازمان متفاوت بوده و از طریق مختلفی میتوانند به درآمد اجاره شما پی برده و مالیات آن را مطالبه نمایند.
سلام و تشکر از مطالب عالیتون
خونه ای رو از دوستم اجاره کردم با رهن ۱۶۰تومن و اجاره ۲ تومن مالیاتم چقد میشه
سلام وقتتون بخیر
شما مشمول مالیات بر اجاره نمیشوید؛ مالیات بر اجاره بر عهده مالک میباشد.
سلام آیا حتما باید قرارداد اجاره کد رهگیری داشته باشد تا بتوان مالیات آن را پرداخت کرد؟
سلام وقتتون بخیر
خیر ارتباطی ندارد.
سلام مالیات ۵۰۰ رهن ۵.۵ اجاره چقدر میشود
سلام وقتتون بخیر
به دلیل وجود رهن در قرارداد، مبلغ را ممیز بر اساس جداول خود تعیین و بر اساس مبلغ تعیین شده مالیات را محاسبه مینماید.
ملکی به متراژ ۱۶۰ متر با مشاعات ۱۰۰ میلیون رهن و ۸ میلیون اجاره دادم آیا شامل مالیات میشود؟
سلام وقتتون بخیر
در کدام شهر؟
مالیات رهن ۱۰۰ میلیون و اجاره ۸ میلیون چقدر هست؟
سلام وقتتون بخیر
به دلیل وجود رهن در قرارداد، مبلغ را ممیز بر اساس جداول خود تعیین و بر اساس مبلغ تعیین شده مالیات را محاسبه مینماید.
مالیات یه خانه با رهن 300 میلیون تومان و اجاره ماهی 1 میلیون تومان چقدر میشود؟
سلام وقتتون بخیر
به دلیل وجود رهن در قرارداد، مبلغ را ممیز بر اساس جداول خود تعیین و بر اساس مبلغ تعیین شده مالیات را محاسبه مینماید.
سلام مالک میتونه تو قرار داد بنویسه باید مستاجر مالیات بر اجاره بده؟
پول پیش اگه ١٠٠باشه اجاره ٧میلیون بهش تعلق میگیره؟
سلام وقتتون بخیر
از لحاظ قانون مالیاتهای مستقیم مالیات اجاره بر عهده مالک میباشد و سندیت آوردن این بند در قرارداد باید از لحاظ مسائل قضایی مورد بررسی قرار بگیرد.
مالیات اجاره این مبلغ 6,300,000 ریال میباشد.
مالیات رهن 100میلیون و اجاره 3 میلیون چقدر هستش؟
سلام وقتتون بخیر
اگر مبلغ اجاره شما واقعا همین میزان باشد شما از پرداخت مالیات بر اجاره معاف میباشید.
با سلام
احتراما اینجانب ، دارای زمینی با کاربری تجاری به متراژ ۲۱۰ می باشم، که بصورت سقف سبک، زمین فوق را به شخصی حقیقی جهت ایجاد نمایندگی افق کورش اجاره داده ام که با افق کوروش شریک می باشد، مالیات بر اجاره به عهده کی هست؟
سپاسگزارم
سلام وقتتون بخیر
مالیات اجاره بر عهده مالک میباشد.
من در یک شهر خونم رو اجاره دادم و در یک شهر دیگر مستأجر هستم ، تازه بیشتر هم اجاره میدم ، الان من باید مالیات هم بدم ؟ مگر درآمد نیست من که هر چی میگیرم یک چی میزارم روش اجاره میدم
سلام وقتتون بخیر
با توجه به این که شما خود مستاجر هستید، مشمول پرداخت مالیات اجاره نمیشوید.
در مورد ردیف ۷ ماده ۵۳ ق م م اگر دونفر واحدی ۲۰۰ را در تهران اجاره دهند با توجه به اینکه سهم هریک کمتر از ۱۵۰ متر زیر بنا مفید می شود ایا مشمول این معافیت می شوند ؟
سلام وقتتون بخیر
بله میتوانید استفاده کنید
با سلام و عرض ادب و احترام
ضمن تشکر از اطلاع رسانی خوب و مفید شما لطفا کلانشهر اصفهان اگر بخواهیم منزلی با 80متر مربع زیر بنا اجاره دهیم شامل مالیات میشود؟
با تشکر . خدانگهدار
سلام وقتتون بخیر
اگر تنها همین ملک مسکونی باشد شما مشمول پرداخت مالیات بر اجاره نمیشوید.
من خودم مستاجرم. ۸۰۰ رهن میدم. از طرفی یه ِ آپارتمان ۱۱۰ متری دارم ، ۵۰۰ میلیون رهنش دادم. مالیات بر اجاره شاملم میشه؟
سلام وقتتون بخیر
اشخاصی که دارای ملک میباشند و خود در ملک دیگری مستاجر هستند، مالیات بر درآمد اجاره پرداخت نمینمایند.
سلام شرکت ما حقوقی هست و یه دفتری رو اجاره کرده
مبلغی رو هم به عنوان رهن داده
برای محاسبه میزان مالیات اجاره آیا باید مبلغ رهن رو + مبلغ اجاره کنیم و در 75% ضرب کنیم یا فقط مبلغ اجاره رو در این ضریب لحاظ کنیم
تشکر بابت پاسخگوییتون
با سلام
خیر شما چون مالیات تکلیفی هست نباید رهن رو در نظر بگیرید و روی مبلغ اجاره مالیات را محاسبه، کسر و به سازمان پرداخت میکنید
شخص حقیقی زمینی به مساحت۲۸۰متر اجاره داده و مستاجر در آن زمین یک رستوران متحرک ساخته است ولی مالک اجاره زمین از مستاجر دریافت میکند نحوه محاسبه مالیات برای مالک به چه صورت میباشد؟
سلام
25 درصد از درآمد سالانه اجاره ملک کسر و مابقی پس از کسر معافیت سالیانه با نرخ ماده 131 ق.م.م مورد محاسبه قرار می گیرد
یک مجتمع پزشکی با پروانه ساخت مسکونی پانزده واحدی دارم آیا معافیت تعلق میگیرد
سلام
طبق قانون مشمول معافیت 25 درصد می شود که مربوط به اجاره می باشد.
شخص حقیقی واحد اداری را به شخص حقوقی رهن و اجاره داده باشدمبلغ مالیات رهن را مستاجر بابد پرداخت کند یا خیر
سلام
مستاجر باید مبلغ مالیات موجر را محاسبه و کسر کرده و خود به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.
عالیست. تشکر از زحمات شما 🙏
بسیار عالی و جامع
بسیار عالی و جامع. سپاس از شما
عااااالیییی و مفید بود ممنونم