آشنایی با بنگاه اقتصادی
یک سری از مفهومها مانند بنگاه اقتصادی سابقه استفاده بسیار طولانی مدتی نزد مردم دارند. افراد جامعه، بخشی از آن مفهوم هستند، به آن معنا میبخشند و فراتر از آن، حتی بدون دانستن نام واقعیاش، از آن استفاده کرده و برای گسترش و بهینه سازیاش تلاش میکنند. هر واحد یا بنگاه اقتصادی دارای اهداف خاصی است که برای رسیدن به آنها به فعالیتهای اقتصادی میپردازد و مجموعه فعالیتهای اقتصادی که در محیط انجام میشود، موجب رویدادهای اقتصادی یا مالی میگردد.
بنگاه اقتصادی چیست؟
بنگاه اقتصادی را میتوان یک سازمان یا مجموعهای از منابع مالی، انسانی، ابزارهای تولید، دانش فنی و هر چیزی که برای تولید کالا و ارائه خدمات مورد نیاز باشد، تعریف کرد که در کنار یکدیگر، کالا یا خدمت مشخصی را با هدف کسب سود، ارائه میدهند. بنگاههای اقتصادی با هدف کار در یک بازه زمانی طولانی ایجاد میشوند، پررنگترین نشانهای که یک بنگاه اقتصادی را از سایر سازمانها جدا میکند، تاکید مستقیم به سودآوری و کسب درآمد است.
و البته، تشکیل بنگاه اقتصادی به این معنا نیست که افراد زیادی باید دور هم جمع شوند و در قالب یک شرکت یا سازمان، فعالیت اقتصادی بزرگی را آغاز کنند؛ حتی اگر چند نفر با هم یک مغازه کوچک را اداره کنند، باز هم میتوانیم آنها را یک بنگاه اقتصادی بنامیم. بنابراین یک وزارتخانه یا یک سازمان مردم نهاد یا انجمن فرهنگی که محور اصلی آن کسب درآمد اقتصادی نیست، بنگاه محسوب نمیشود.
بیشتر بخوانید: مدارک لازم جهت ثبت شرکت
مالکیت بنگاه اقتصادی
بنگاه های اقتصادی از نظر مالکیت طبق به سه بخش تقسیم می شوند:
واحدهای عمومی
این دسته از واحدهای اقتصادی به طور مستقیم یا غیر مستقیم در مالکیت دولت یا سایر نهادهای عمومی قرار دارند. وزارت خانهها، سازمانهای مختلف دولتی مثل شهرداریها، سازمان تأمین اجتماعی، سازمان حفاظت از محیط زیست، نیروی انتظامی و بنیاد شهید نمونههایی از واحدهای اقتصادی بخش عمومی به شمار میآیند.
واحدهای تعاونی
کلیه واحدهایی هستند که به منظور رفع نیازمندیهای مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضای آن از طریق خودیاری، کمک و همکاری متقابل تشکیل شده و در مالکیت اعضا قرار دارند. شرکتهای تعاونی روستایی، کارگری، مسکن، مصرف و اتحادیههای تعاونی در زمره واحدهای اقتصادی بخش تعاونی قرار دارند.
واحدهای خصوصی
واحدهای اقتصادی خصوصی متعلق به بخش عمومی نیست و به صورت تعاونی اداره نمیشوند. فروشگاهها، واحدهای صنفی، کارگاههای تولیدی نمونههایی از واحدهای اقتصادی بخش خصوصی میباشند. این واحدها به یک یا چند نفر تعلق دارند.
اهداف بنگاه اقتصادی
بنگاههای اقتصادی از نظر هدف فعالیت به دو دسته تقسیم میشوند:
- واحدهای انتفاعی: هر واحد اقتصادی که با هدف کسب سود و منفعت مادی تشکیل شود، یک واحد انتفاعی محسوب میشود. واحدهای انتفاعی میتواند تحت مالکیت بخش عمومی باشد مثل شرکت فولاد ایران و یا در اختیار بخش خصوصی باشد مثل واحدهای صنفی و یا به صورت تعاونی اداره شود مثل شرکتهای تعاونی مصرف.
- واحدهای غیر انتفاعی: هر واحدی که هدف از تشکیل آن کسب منفعت مادی برای مالکان آن نباشد واحد غیر انتفاعی محسوب میگردد. واحدهای غیرانتفاعی ممکن است در قبال ارائه کالا یا خدمات وجه دریافت نمایند مانند مدارس و دانشگاههای غیر انتفاعی و یا ممکن است در قابل ارائه خدمات و کالا وجهی دریافت ندارند مانند بنیادهای خیریه.
نوع فعالیت بنگاه اقتصادی
بنگاه های اقتصادی از نظر نوع فعالیت به سه دسته تقسیم می شوند:
واحدهای خدماتی
واحدهایی هستند که خدماتی به مشتریان ارائه میکنند و معمولا در قبال ارائه خدمات منفعت به دست میورند. بانکها، هتلها، بیمارستانها، آموزشگاهها، مؤسسات حسابداری، دفاتر وکالت و تعمیرگاهها نمونههایی از واحدهای خدماتی میباشند.
واحدهای بازرگانی
واحدهایی هستند که به خرید و فروش مواد خام، فرآوردهها و کالاها اشتغال دارند. این واحدها معمولا شکل و محتوای کالاهای خریداری شده آنها را به فروش میرسانند. واحدهای بازرگانی کالا را خریداری و حمل کرده، در محل مناسب به مشتریان عرضه و بهای کالاهای فروخته شده را از آنها دریافت میکنند. بنگاههای عمده فروشی و فروشگاهها و مغازهها از جمله واحدهای بازرگانی به شمار میآیند.
واحدهای تولیدی
واحدهایی هستند که با استفاده از عوامل تولید به ساخت کالاهای اقتصادی میپردازند. این واحدها مواد اولیه را تهیه کرده با تغییر شکل آنها را به صورت کالای ساخته شده به فروش میرسانند. واحدهای تولیدی در فعالیتهای متنوعی مانند کشاورزی، معدن، محصولات مصرفی، ماشینآلات و غیره به تولید اشتغال دارند. واحدهایی که تسهیلاتی از قبیل آب، برق و گاز تولید مینمایند هم در شمار واحدهای تولیدی به حساب میآیند.
جمع بندی
بنگاه اقتصادی، یک سازمان یا مجموعهای از منابع انسانی است که در کنار یکدیگر، کالا یا خدمت مشخصی را با هدف کسب سود ارائه میدهند. خانواده و بنگاههای اقتصادی با هم ارتباطی مستقیم دارند. به این ترتیب که اعضای خانوادهها، افرادی هستند که در بنگاههای اقتصادی کار میکنند و پول به دست آمده از این راه را نیز صرف خرید کالا یا خدماتی میکنند که از طرف بنگاههای دیگر تولید شدهاند.
برای تاسیس یک بنگاه اقتصادی نیازی نیست که سرمایه کلانی داشته باشید و چند هزار نیروی انسانی را استخدام کنید. با سرمایه کوچک و نیروهای انسانی بسیار کم میتوانید خود را صاحب یک بنگاه اقتصادی کنید. اگر بنگاه اقتصادی خود را ایجاد کردید، فقط به حداکثرسازی سود فکر نکنید. انصاف را رعایت کنید و مشتریهایتان را از خودتان راضی نگه دارید.
دیدگاهتان را بنویسید