تفاوت حسابداری مدیریت و حسابداری مالی
حسابداری مدیریت و حسابداری مالی دو شاخه مهم و کاربردی از حسابداری هستند که هر یک نقش متفاوتی در فرآیندهای مالی و تصمیم گیری در سازمانها ایفا میکنند. هر چند هر دو نوع حسابداری بر دادههای مالی تمرکز دارند، اما اهداف، مخاطبان و نوع گزارشهایی که ارائه میدهند، متفاوت است. در ادامه، به بررسی تفاوتهای اصلی بین این دو نوع حسابداری میپردازیم. پیش از این لازم است تعریف صحیح و دقیقی از هر یک داشته باشیم.
آشنایی با حسابداری مدیریت و حسابداری مالی
حسابداری مدیریت و حسابداری مالی دو شاخه مهم از حسابداری هستند که هر یک نقش متفاوتی در سازمان ایفا میکنند. به طور کلی حسابداری مدیریت بر ارائه اطلاعات مالی و غیرمالی به مدیران داخلی برای تصمیمگیری، برنامهریزی و کنترل تمرکز دارد و گزارشات آن متناسب با نیازهای داخلی سازمان است. در مقابل، حسابداری مالی به جمع آوری اطلاعات جهت تهیه و ارائه صورتهای مالی میپردازد.
حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت شاخهای از حسابداری است که تمرکز اصلی آن بر ارائه اطلاعات مالی و غیر مالی به مدیران داخلی یک سازمان برای تصمیمگیریهای استراتژیک، برنامهریزی، کنترل و ارزیابی عملکرد سازمان است. این نوع حسابداری، دانشی است که به تفسیر، تجزیه و تحلیل و طبقه بندی اطلاعات مورد نیاز مدیران میپردازد. این فرایند به تصمیمگیری و ارزیابی بهتر توسط مدیریت سازمان کمک میکند. به طور کلی این نوع حسابداری تمامی فرایندهای مالی سازمان را مورد بررسی قرار میدهد و اطلاعات تجزیه و تحلیل شده را در اختیار مدیران میگذارد تا آگاهانه تصمیم گیری کنند.
هدف از حسابداری مدیریت این است که به مدیران ابزارهای لازم برای تحلیل وضعیت مالی و عملیاتی سازمان را ارائه دهد تا بتوانند تصمیمات بهتری بگیرند و بهرهوری سازمان را افزایش دهند. این نوع حسابداری با تمرکز بر نیازهای داخلی، به مدیران کمک میکند تا با تحلیل هزینهها، سودآوری و عملکرد عملیاتی تصمیمات بهتری برای بهبود کارایی و بهرهوری سازمان بگیرند.
حسابداری مالی
حسابداری مالی شاخهای از حسابداری است که بر تهیه و ارائه گزارشهای مالی مانند ترازنامه و صورت سود و زیان تمرکز دارد. این گزارشات برای استفاده ذینفعان مانند سهامداران، سازمانهای دولتی و… تهیه میشوند و هدف آن ارائه تصویری شفاف و دقیق از وضعیت مالی و عملکرد سازمان است. حسابداری مالی بایستی مطابق اصول و استانداردهای حسابداری باشد تا گزارشات ارائه شده معتبر باشند.
فرض کنید قصد خرید سهام یک شرکت را دارید، چگونه اطلاعات آن شرکت را بهدست میآورید؟ آیا این شرکت محل خوبی برای ریسک و سرمایهگذاری محسوب میشود؟ حسابداری مالی اینجا وارد عمل میشود. این نوع حسابداری با ارائه گزارشاتی از عملکرد تجاری شرکتها به ذینفعان و مشتریان، کمک زیادی به تصمیمگیری مناسب آنها میکند. این اطلاعات به صورت دقیق ارائه میشوند و عملکرد واقعی تجاری یک کسب و کار در یک بازه زمانی مشخص را نشان میدهند.
حسابداری مالی، به سازمان کمک میکند که در چارچوب قانون حرکت کند و دچار نقص نشود. از طرفی، حسابداری مالی به مدیریت یک سازمان کمک میکند تا سازمان را در راستای رشد و شکوفایی هدایت کند. این نوع حسابداری بیشتر در کسب و کارهای تجاری، بازرگانی و خدماتی مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت حسابداری مدیریت و حسابداری مالی
حال که با مفهوم حسابداری مدیریت و حسابداری مالی آشنا شدیم، به بررسی تفاوتهای آنها میپردازیم. شاید حسابداری مدیریت با حسابداری مالی اشتباه گرفته شود. تفاوت حسابداری مدیریت با حسابداری مالی در ماهیت آن است؛ با این حال باید بگوییم که تفاوتهای زیادی بین این دو شاخه حسابداری وجود دارد؛ در ادامه به بررسی این تفاوتها خواهیم پرداخت.
اهداف
حسابداری مدیریت: کمک به مدیریت در جهت تصمیمگیریهای استراتژیک
حسابداری مالی: گزارش وضعیت مالی به افراد برون سازمانی
استفاده کنندگان اصلی
حسابداری مدیریت: استفاده کنندگان درون سازمانی (مدیران سازمان)
حسابداری مالی: استفاده کنندگان برون سازمانی (سرمایهگذاران، اعتباردهندگان و …)
تمرکز و تاکید اطلاعات
حسابداری مدیریت: آینده نگر، مالی و غیرمالی، جزئی و مفصل
حسابداری مالی: گذشته نگر، مالی، کلی
دوره گزارشگیری
حسابداری مدیریت: کوتاه مدت (روزانه، هفتگی، ماهانه)
حسابداری مالی: بلند مدت (معمولاً سالانه)
نگهداری سوابق
حسابداری مدیریت: غیر رسمی
حسابداری مالی: رسمی و غیر رسمی
نوع گزارشگیری
حسابداری مدیریت: بسته به نیاز مدیریت
حسابداری مالی: محدود به صورتهای مالی اساسی
قوانین و استانداردها
حسابداری مدیریت: به قوانین و استانداردهای خاصی محدود نیست و استانداردهای آن بر اساس قوانین و چارچوبهای داخلی است.
حسابداری مالی: باید به تمامی قوانین و استانداردهای حسابداری که توسط نهادهای نظارتی تعیین شده، پایبند باشد.
مقایسه رشته و شغل حسابداری مدیریت و حسابداری مالی
حسابداری مدیریت
کارآمد بودن حسابداری مدیریت باعث شده تا تمامی سازمانها به فکر استفاده و پیادهسازی آن باشند. این رشته از حسابداری طرفداران زیادی بین داوطلبان دارد. متخصصین این رشته میتوانند به مدیران کسب و کارها در تصمیمگیری صحیح برای بهبود عملکرد سازمان کمک کنند. به دلیل حساسیت و کارآمدی این شغل در سازمان، حقوق و دستمزد بالایی هم برای آن در نظر گرفته میشود. این رشته، متخصصان خود را در مسیر مدیر مالی شدن قرار میدهد.
حسابداری مالی
با اتخاذ مدرک از دانشگاههای معتبر و یادگیری مهارتهای مرتبط با این شاخه از حسابداری، آینده شغلی خود را تضمین خواهید کرد. این نکته را هم به یاد داشته باشید که برای تضمین درآمد و آینده شغلی فقط به دریافت مدرک آکادمیک اکتفا نکنید؛ در کنار مدرک تحصیلی بایستی به تقویت مهارتها هم بپردازید. با توجه به این که کسب و کارها روز به روز در حال افزایش هستند، بازار کار حسابداری بسیار داغ است. در واقع تا وقتی که سازمان و شرکتی وجود داشته باشد، تمامی شاخههای حسابداری هم خواهان خواهد داشت.
حسابداری مدیریت بهتر است یا حسابداری مالی؟
تمامی کسب و کارهایی که در تلاش برای موفقیت هستند، نیاز به حسابداری مدیریت و حسابداری مالی به صورت همزمان دارند؛ زیرا این دو شاخه از حسابداری با وجود تفاوتهای زیاد، به یکدیگر نیاز دارند و به نحوی میتوان گفت که مکمل یکدیگر هستند. حسابداری مدیریت برای کمک به مدیران جهت تصمیمگیریهای آینده است و برنامهریزی این تصمیمات بدون حسابداری مالی، ممکن نیست.
نتیجه گیری
هر دو نوع حسابداری، مدیریت و مالی، نقش مهمی در مدیریت و هدایت سازمانها ایفا میکنند. حسابداری مدیریت با ارائه اطلاعات دقیق و کاربردی به مدیران کمک میکند تا تصمیمات استراتژیک بهتری بگیرند و سازمان را در مسیر رشد و توسعه هدایت کنند. در مقابل، حسابداری مالی با ارائه گزارشهای استاندارد و قانونی به ذینفعان خارجی، نقش حیاتی در حفظ اعتماد و شفافیت مالی سازمان دارد.
در این مقاله با مفهوم حسابداری مدیریت و حسابداری مالی و تفاوتهای آنها آشنا شدیم. برای موفقیت در هر دو شغل باید مهارتهایی را علاوه بر تحصیلات آکادمیک داشته باشید، در محاسبان با گذراندن دوره سکو، حسابداری را به صورت کاملاً کاربردی با اساتید مجرب آموزش خواهید دید.
سوالات متداول
اهداف اصلی حسابداری مدیریت و حسابداری مالی چیست؟
هدف اصلی حسابداری مدیریت، کمک به مدیریت در جهت تصمیمگیریهای استراتژیک و هدف اصلی حسابداری مالی، گزارش وضعیت مالی به افراد برون سازمانی است.
حسابداری مدیریت بهتر است یا حسابداری مالی؟
حسابداری مدیریت برای کمک به مدیران جهت تصمیمگیریهای آینده است و برنامهریزی این تصمیمات بدون حسابداری مالی، ممکن نیست. به همین دلیل برای داشتن یک کسب و کار موفق استفاده از هر دو نوع حسابداری لازم است و نمیتوان گفت کدام نوع حسابداری بهتر است.
دیدگاهتان را بنویسید