سامانه ثامن؛ سامانه ثبت و پیگیری محصولات نفتی، پتروشیمی و فولاد
سامانه ثامن چیست؟
سامانه ثامن با هدف جلوگیری از قاچاق محصولات نفتی و پتروشیمی از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز راهاندازی گردید. ثامن امکان ثبت و پیگیری تمامی معاملات فرآوردهها و مشتقات نفتی و پتروشیمی، از مبدا تولید تا صادرات را فراهم میآورد. ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با همکاری سازمان گمرک ایران، سازمان امور مالیاتی و همچنین سازمان بورس اوراق بهادار، با بررسی اطلاعات بهدست آمده از تمامی سازمانها و ارگانها، اقدام به طراحی و راهاندازی سامانه ثامن نمودهاند. در حال حاضر سامانه ثامن خدمات مختلفی را در حوزههای متنوع ارائه میکند. در ادامه شما را با این خدمات و همچنین مزایای استفاده از سامانه ثامن آشنا خواهیم کرد.
نحوه ثبت نام در سامانه ثامن
بهمنظور استفاده از امکانات و خدمات سامانه ثامن:
1. ابتدا باید به نشانی اینترنتی http://www.oil169.ir مراجعه کرده و وارد سامانه شوید.
2. افرادی که دارای نام کاربری و رمز عبور باشند میتوانند از خدمات ثامن استفاده کنند.
نکته مهم: نام کاربری و رمز عبور کاربران، در واقع همان نام کاربری و رمز عبور سازمان امور مالیاتی کشور بوده و در صورت نداشتن کاربری، ابتدا باید در «سامانه صورت معاملات فصلی» ثبتنام انجام شود.
سامانه ثامن چه امکاناتی دارد؟
از جمله امکانات و خدمات ارائه شده در سامانه ثامن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
✅ تولیدات
✅ پیش فاکتور صادرات
✅ فاکتور فروش
✅ اعلام واردات
✅ فاکتور خرید
✅ خدمات انبار
مزایای استفاده از سامانه ثامن
1. جلوگیری از قاچاق محصولات نفتی و پتروشیمی
بسیاری از معاملات مربوط به فرآوردههای نفتی و محصولات مربوط به پتروشیمی از طریق بورس و سرمایهگذاری معامله میشوند. سازمان بورس بهعنوان یکی از تغذیهکنندگان این سیستم، میتواند شفافیت خوبی در زمینه جلوگیری از قاچاق فرآوردههای نفتی ایجاد کند.
نکته مهم
به کمک این سامانه میتوان یک سیستم نظارتی قوی برای محصولات نفتی و پتروشیمی ایجاد کرد. بنابراین، کلیه اطلاعات از زمان تولید در پالایشگاه، بارگیری محصولات و در نهایت نحوه انتقال آن، در سامانه ثامن ثبت میشود.
2. استفاده سازمان امور مالیاتی از سامانه ثامن
یکی دیگر از مزیتهای این سامانه، کمک به مالیات است؛ زیرا زمانی که محصولات پتروشیمی و مشتقات نفتی به فروش میروند و تبدیل به ارزش افزوده بالاتر میشوند، موضوع مالیات بر ارزش افزوده و شفافیت حوزه مالیاتی نیز مطرح میشود، لذا سازمان امور مالیاتی یکی از ارگانهایی است که میتواند از این سامانه بهرهبرداری کند.
به کمک سامانه ثامن، سازمان امور مالیاتی میتواند از دریافت مالیات فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی فروش رفته و همچنین مواد تولید شده با ارزش افزوده بالاتر، اطمینان حاصل کند. با وجود این سامانه، امکان فرار مالیاتی نیز وجود ندارد.
3. قابلیت رهگیری و نظارت
تمامی مراحل از تولید مواد اولیه در پتروشیمی گرفته تا اطلاعات حمل و نقل، توزیع و صادرات آن و همچنین تولید محصول جدید با استفاده از همین مواد در سامانه ثامن ثبت میشود. بنابراین امکان رهگیری و نظارت در تمام مراحل وجود خواهد داشت.
نتیجه گیری
تمامی سازمانها و ارگانهای استفاده کننده از سامانه ثامن میتوانند از آن به نفع اقتصاد، بهرهبرداری کنند. در واقع سازمان امور مالیاتی، ستاد قاچاق کالا و ارز و ستاد سوخت از دادههای ارزشمند این سامانه استفاده میکنند. البته هر یک از این نهادها باید آوردهای برای این سامانه داشته باشد تا با همکاری هم اطلاعات جامعی جمعآوری گردد.
بنابراین، کسانی که بهدنبال فعالیت شفاف و سالم هستند همانطور که محصولات خود را در بورس کالا عرضه و قیمت گذاری میکنند، اطلاعات خود را در حوزه توزیع و نقل و انتقال هم در سامانه ثبت کرده و امکان نظارت را فراهم میکنند. جهت ثبت نام در سامانه ثامن، ابتدا باید در https://www.irancode.ir عضو شوید. سپس از طریق کد عضویت در سامانه، اقدام به مشارکت در معاملات نفتی کنید.
لازم به ذکر است معاملاتی که در این سامانه وارد میشوند نیاز به ثبت مجدد در سامانه لیست معاملات فصلی ندارند.
دیدگاهتان را بنویسید