سیستم اطلاعات حسابداری (AIS) چیست و چه اهمیتی برای سازمان دارد؟
سیستم های اطلاعاتی حسابداری مجموعهای از دادهها و روشهای پردازش است که اطلاعات مورد نیاز را برای استفاده کنندگان خود ایجاد میکند. سیستم اطلاعاتی حسابداری در تقاطع دو دانش حسابداری و سیستمهای اطلاعاتی قرار گرفته است
سیستم اطلاعات حسابداری (AIS) جمع آوری، ذخیره و پردازش اطلاعات مالی و حسابداری را بر عهده دارد که از سوی کاربران، برای تهیه گزارشها و ارسال آن برای سهامداران، اعتباردهندگان و مقامات مالیاتی مورد استفاده قرار میگیرد. به عبارتی دیگر این سیستم، مجموعهای از دادهها و روشهای پردازش است که اطلاعات موردنیاز را برای استفاده کنندگان خود ایجاد میکند. سیستم اطلاعات حسابداری ترکیبی از شیوههای حسابداری سنتی مانند اصول حسابداری پذیرفته شده و عمومی با منابع فناوری اطلاعات مدرن است.
اطلاعات
داده واقعیتهای خام درباره رویدادها است که دارای مفهوم یا آرایش اندک و ناچیز است. بیشتر دادهها برای اینکه مفید یا معنیدار باشند باید پردازش و سپس به اطلاعات تبدیل شوند. دادهها چون نقطه شروع زنجیره عطف حسابرسی هستند دارای اهمیت میباشند.
سیستم های اطلاعاتی حسابداری در همه موضوعهای حسابداری مانند حسابداری مالی و حسابداری مدیریت مورد استفاده قرار میگیرد در این حال چالش حسابداران این است که تعیین کنند چگونه میتوان اطلاعات مورد نیاز واحدهای تجاری را به روشی بهتر فراهم ساخت که فراهم کردن این اطلاعات کار سیستم های اطلاعاتی است.
سیستم اطلاعات حسابداری در تقاطع دو دانش حسابداری و سیستمهای اطلاعاتی قرار گرفته است.
سیستم اطلاعات حسابداری حاوی عناصر مختلف مهمی در چرخه حسابداری است. این سیستم شامل اطلاعات مربوط به درآمد، هزینهها، اطلاعات مشتری، اطلاعات کارکنان، اطلاعات مالیاتی و… است. دادههای خاص شامل سفارشات فروش، گزارشهای تجزیه و تحلیل، درخواستهای خرید، فاکتورها، چک لیستها، موجودی، حقوق و دستمزد و… در آن گردآوری و پردازش میشود؛ از این رو سیستم اطلاعات حسابداری باید پایگاه دادهای برای ذخیره اطلاعات داشته باشد.
یک سیستم اطلاعات حسابداری دارای زمینههای متعددی برای ورود دادهها و همچنین ویرایش دادههای ذخیره شده قبلی است. سیستم اطلاعات حسابداری میتواند اطلاعات مربوط به سفارش جدید را به اشتراک بگذارد تا ادارهها از تولید، حمل و نقل و اطلاعات مشتری آگاه باشند.
به عبارت دقیقتر سیستم اطلاعات حسابداری (AIS= Accounting Information Systems) سیستمی است که دادههای مالی را هنگام انجام فرآیندهای حسابداری جمع آوری و ذخیره میکند. سپس بعد از پردازش آنها، اطلاعاتی را که تصمیم گیرندگان یک سازمان مانند سرمایه گذاران، اعتباردهندگان ، مدیران و… نیاز دارند، تولید میکند. این اطلاعات به دست آمده به صورت گزارشهایی آماده شده در اختیار تصمیم گیرندگان قرار میگیرد تا بتوانند از آنها در برنامههای راهبردی شرکتها و سازمانها استفاده کنند.
سیستم اطلاعات حسابداری و اطلاعات حساب شامل کاربران سیستم های اطلاعات حسابداری، فرایندهای جمعآوری، مدیریت و ذخیرهسازی دادههای مالی، دادههای مرتبط با سازمان و فرایندهای کسبوکار آن، برنامه های نرمافزاری برای پردازش دادهها، سیستمها و شبکههای کامپیوتری (که امکان میدهد تا سیستم اطلاعات حسابداری در اختیار افراد مرتبط قرار گیرد) و امنیت درون سیستم جهت حفاظت از دادهها است.
این سیستم ترکیبی از حسابداری و مدیریت است. به طوری که حسابداری بیشتر مباحث مالی است اما سیستم اطلاعات حسابداری تولید اطلاعات مالی است. این سیستم دارای دو هدف اصلی ارائه اطلاعات برای عملیات و نیازهای قانونی و ارائه اطلاعات برای تصمیمگیری است؛ از این رو باید اطلاعات مالی و مبادلات پردازش مانند فروش محصولات، خرید مواد، دریافتی از مشتریان و… گردآوری شود.
اکنون در دنیای مدرن و با افزایش تجارت، نیاز زیادی به کنترل و حفاظت از داراییها، مدارک و اطلاعات وجود دارد. از این رو سیستم های اطلاعات حسابداری اجازه میدهد تا هزینههای تولید و یا اجرای خدمات ردیابی شود و عملکرد سازمان بهبود یابد. این سیستم به سازمان اجازه میدهد تا برای وصول به اهداف خود به صورت دقیق برنامه ریزی کند و کارکنان به گزارشات و تجزیه و تحلیل هایی دسترسی داشته باشند.
سیستم اطلاعات حسابداری که مکانی متمرکز برای ذخیره شدن تمام دادههای مبادلات و معاملات حسابداری است دارای مزایای زیادی است. وظیفه این سیستم بالا بردن سرعت پردازش است.
دادهها به یکباره وارد میشود و با سرعت بالا گزارش دهی اتفاق میافتد و همچنین اگر معاملات نیاز به اصلاح داشته باشند به راحتی انجام میشود. وقتی دادهها به بخشهای مختلف وارد میشوند به صورت سود، درآمد، هزینه و… طبقه بندی میشوند. از سوی دیگر نیز امکان پشتیبانی دارد. وقتی دادهها شروع به پردازش شوند بنابراین کارها نیز به سرعت انجام میشوند؛ بنابراین بهره وری سازمان بالا رفته و کارآمد میشود.
سیستم اطلاعات حسابداری چه کاربردی در سازمان دارد؟
کاربرد اولیه سیستم اطلاعات حسابداری، کمک به تصمیم گیری ذینفعان مالی سازمان است. استفادهکنندگان، بر اساس اطلاعات فراهم شده به وسیله سیستم حسابداری تصمیمهای سنجیدهتری اتخاذ میکنند. حسابداران مجربی که با سیستم اطلاعات حسابداری سروکار دارند، در بالاترین سطح و بیشترین میزان دقت، تراکنشهای مالی شرکت را ثبت و ردگیری میکنند. همچنین، دادههای مالی را در راحتترین شکل ممکن، در دسترس افراد ذیصلاح قرار میدهند، بدون اینکه از بابت امنیت این اطلاعات نگرانی داشته باشند.
سیستم اطلاعات حسابداری به بخشهای مختلف سازمان کمک میکند تا با هم کار کنند. افرادی که از سیستم اطلاعات حسابداری استفاده میکنند شامل موارد زیر هستند:
1. حسابداران
2. مشاوران
3. تحلیلگران کسب و کار
4. مدیران کسب و کار
5. مدیران مالی ارشد
6. حسابرسان
پس حسابداری با تهیه اطلاعات موردنیاز تصمیم گیرندگان، خدمتی حیاتی به آنها ارائه میکند تا بتوانند از میان گزینههای مختلف، بهترین گزینه را برای بهره برداری از منابع کمیاب در انجام فعالیتهای تجاری و اقتصادی انتخاب کنند.
تمامی افراد یک سازمان در بخشهای مختلف میتوانند به یک سیستم یکسان دسترسی داشته و اطلاعات یکسانی را دریافت کنند. لذا اطلاعات حسابداری حلقه اتصال بین فعالیتهای تجاری و سرمایهگذاران و تصمیم گیرندگان است. سیستم حسابداری در نهایت با ارائه گزارشهای هوشمندانه مالی میتواند تصمیم گیرندگان را در برنامههای راهبردیشان کمک کند.
اجزای سیستم اطلاعات حسابداری
هر یک از انواع سیستم اطلاعات حسابداری که شما از آن استفاده می کنید دارای 6 بخش اصلی میباشد. هر یک از این بخشها را بهتر است مورد استفاده قرار دهید تا اطلاعات بیشتری در مورد آنها داشته باشید. برخی از مهمترین و اصلیترین این اجزا که شما باید آنها را شناسایی کنید عبارت است از:
1. کارکنان
کارکنان یکی از مهمترین و اصلی ترین افرادی هستند که از این سیستم استفاده میکنند. در واقع شما باید بدانید که آنها را به عنوان کاربران سیستم شناسایی کنید.
2. روشها و دستورالعملها
این بخش برای انجام دادن فرآیندهای جمع آوری مورد استفاده قرار میگیرد. البته که شما باید بدانید برای مدیریت ذخیره سازی دادههایی که مالی هستند هم از این بخش استفاده میکنند. هر یک از ها و دستورالعملهایی که در مورد حسابداری وجود دارد را شما میتوانید در این بخش مشاهده کنید.
3. داده ها
این بخش دارای اطلاعات مالی میباشد که بر اساس فرآیندهای کسب و کار شما مرتب میشود. دادههای حسابداری هر یک از بخشها را در این سیستم و اجزا میتوانید مورد بررسی قرار دهید و مشاهده کنید.
4. نرم افزار
پردازش کردن دادههای این بخش از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. نرم افزارهای زیادی را میتوانید روی سیستم نصب کنید که هر کدام از آنها وظیفه متنوعی را بر عهده دارند و شما باید با آنها آشنایی داشته باشید. هر یک از این بخشها و نرم افزارها برای پردازش دادهها به بهترین نحو ممکن مورد استفاده قرار میگیرند.
5. زیرساخت فناوری اطلاعات
شبکههای کامپیوتری و سیستمها از جمله دیگر اجزای سیستم اطلاعات حسابداری هستند که به کاربر امکان میدهند اطلاعات درون سیستم را به افرادی مرتبط ارائه دهد. اینکه افراد اطلاعات متنوعی در این مورد داشته باشند اهمیت بسیار زیادی دارد و باید آن را در نظر داشته باشید.
6. کنترلهای داخلی و اقدامات امنیتی
مسائل امنیتی بسیار زیادی درون سیستم وجود دارد که باید از آنها نهایت مراقبت انجام شود. این بخش میتواند مسائل امنیتی که درون سیستم وجود دارد را مورد محافظت قرار دهد. اطلاعات مالی در واقع یکی از مهمترین اطلاعاتی میباشد که در هر یک از انواع سازمانها و شرکتها وجود دارد. پس باید از آنها نگهداری شود تا در دسترس افراد غیر قرار نگیرد.
مراحل طراحی سیستم اطلاعات حسابداری
برای اینکه یک سیستم را به بهترین نحو ممکن راه اندازی کنید باید با مراحل راه اندازی آن آشنایی داشته باشید. در واقع باید بدانید ترتیب اجرا شدن این مراحل اهمیت بسیار زیادی دارد و افراد باید آن را در نظر داشته باشند. برخی از مهمترین مراحلی که برای طراحی سیستم اطلاعات حسابداری نیاز دارید عبارت است از:
1. داشتن شناخت از سیستم حسابداری در حال توسعه اهمیت بسیار زیادی دارد و باید سیستم را به خوبی مورد بررسی قرار دهید. البته در این مورد بهتر است با افراد حرفهای مشورت کنید.
2. تحقیق و توسعه سیستم از دیگر مراحلی است که باید به آن دقت داشته باشید. در این مرحله باید تحلیل عمومی و یا تفصیلی از سیستم داشته باشید.
3. مرحله طراحی عمومی از دیگر بخشهای متنوعی میباشد که باید به آن دقت نمایید. در این بخش طراحی سیستم حسابداری را بدون ایراد و اختلال میتوانید به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
4. مرحله پیاده سازی و اجرا که باید در این مرحله سیستم حسابداری را با هر یک از بخشهایی که دارد به بهترین نحو ممکن اجرا کنید. اگر مراحل پیشین با دقت طی شود، بدون شک این مرحله هم به بهترین نحو ممکن انجام خواهد شد.
5. مرحله پشتیبانی از دیگر مراحلی است که باید به آن به عنوان وارسی سیستم حسابداری توجه نمایید.
6. مرحله نگهداری را نیز باید به خوبی در نظر داشته باشید. بعد از اینکه مراحل پیشین طی شد و شما شروع به استفاده از سیستم کردید، توجه داشته باشید که از آن به خوبی نگهداری کنید.
فلوچارت سیستم های اطلاعات حسابداری
فلوچارتها معمولاً در فرآیند ارتقای برنامههای کسبوکار، طراحی الگوریتمها و مشخص کردن مراحل عیبیابی استفاده میشوند. نرمافزارهای زیادی برای طراحی فلوچارت در دسترس قرار دارند. هدف از فلوچارت این است که در هنگام برخورد با یک پروژه یا فرآیند، زبان یا نقطه مرجع مشترکی را برای افراد فراهم کند.
فلوچارت سیستم اطلاعات حسابداری نوعی نمودار است که فرایندی را که حاوی اطلاعاتی در مورد مراحل یا فرآیندهای تجاری است، با استفاده از نمادها و سمبلهای مختلف نشان میدهد و به طور خاص برای حوزه حسابداری و بخش مالی طراحی شده است.
این نوع خاص از فلوچارت شامل مجموعهای از عناصر و اشکال حسابداری استاندارد است که در طراحی انواع مختلف فلوچارت حسابداری مورد اشاره در زیر به شما کمک میکند:
1. فرایند خرید
2. فلوچارت دریافت حساب
3. فلوچارت حساب قابل پرداخت و غیره.
جریان اطلاعات سیستمهای اطلاعاتی حسابداری مدیریت
سیستم های اطلاعاتی حسابداری مدیریت در دو مسیر جریان دارد:
1- جریان از بالا به پایین: این جریان از رویدادهایی شروع میشود که در سطح مدیریت ارشد سازمان اتفاق میافتد. سیستمها، این رویدادها را ثبت و تلخیص میکنند و در نهایت آنها را به کارمندان سطوح پایینتر گزارش میکنند.
2- جریان از پایین به بالا: سیستمهای اطلاعاتی حسابداری، هنگامی که رویدادها در سطوح پایینتر اتفاق میافتند، جریان از پایین به بالا را فراهم میآورند که این رویدادها ثبت، تلخیص و به مدیریت ارشد گزارش میشوند.
اگر بخواهیم جریان سیستم های اطلاعاتی حسابداری را با مثال بیان کنیم در واقع چارتهای سازمانی، بیانیههای سیاست، سیستمهای بودجهای سازمان، یک نوع جریان اطلاعات از بالا به پایین هستند. یک سیستم بودجه برای اجرا در چارچوب ساختار سازمانی طراحی میشود. سیستمهای گزارشگری مسئولیت معیارهای عملکرد در هر سطحی از سازمان ثبت میکنند و آنها را در گزارش به مدیران سطح بالاتر خلاصه میکنند، این موضوع جریان اطلاعاتی از پایین به بالا را فراهم میآورد.
ساختار سازمان
ساختار هر سازمان در واقع محیطی را که در آن اطلاعات جریان پیدا میکنند فراهم میآورد.
سیستم بودجهای برای عملکرد مناسب باید ویژگیهای زیر را داشتهباشد:
1- سازمان باید ساختاری را به وجود آورد که هر یک از بخشهارا از همدیگر مجزا کند.
2- باید مسئولیت و اختیار مدیر هر یک از بخشها را به روشنی بیان کند.
3- هر یک از کارمندان باید تنها به یک مدیر سطح بالاتر گزارش ارائه کند.
4- مدیریت ارشد باید همه روابط رئیس و مرئوسی میان کارمندان را به روشنی تعریف کند.
بیانیه سیاست
سیاستهای سازمان انتظارات مدیریت ارشد در رابطه با رفتار کارکنان سازمان را مشخص میکند. یکی از بیانیههای مرسوم سیاست، آیین رفتار حرفهای است که سندی توضیحی از استانداردهای اخلاقی است که از کارکنان انتظار میرود از آنها پیروی کنند. به عنوان مثال، در آیین رفتار برای یکی از شرکتهای بزرگ، سیاستهای اخلاقی در شش حوزه زیر طبقهبندی میشود:
اهداف عملکرد
یک سیستم بودجه مستلزم آن است که مدیریت، اهداف عملکرد را برای هر یک از بخشهای سازمان تدوین کند. بعد از آن مدیریت ارشد از طریق بودجههای دورهای این اهداف را به مدیریت بخشها منتقل میکند. چنین سیستمی، سیستم بودجه عملکرد نامیده میشود.
اهداف سازمانها و اهداف بخشها
بسیاری از شرکتها اهداف خود را با استفاده از معیارهایی از قبیل سود باقیمانده یا نرخ بازده سرمایهگذاری بیان میکنند. سیستم بودجهبندی عملکرد این اهداف را به اهدافی کوچکتر تبدیل میکند که در سطح دایره، بخش و شرکت فرعی معنیدار است، در سطوح پایینتر ساختار سازمان، اهداف عملکرد با تفصیل بیشتر بیان میشوند و مشخصتر میگردند.
سیستم های اطلاعاتی حسابداری سنجش مسئولیت
سیستمی که هم بودجهبندی عملکرد و هم گزارشگری مسئولیت را فراهم میآورد، سیستم حسابداری سنجش مسئولیت نامیده میشود. این سیستم با استفاده از فهرست جداگانه حسابها برای هر مرکز مسئولیت، گزارشهای عملکرد را تهیه میکند که در آنها عملکرد واقعی و بودجهای افشا میشود. همچنین سیستم های حسابداری سنجش مسئولیت اطلاعاتی را برای گزارشگری مالی تهیه میکنند که مطابق اصول پذیرفتهشده حسابداری است، ولی حسابداری سنجش مسئولیت فقط در سیستمهای بر مبنای رایانه عملی است.
مراکز مسئولیت
سیستم های اطلاعاتی حسابداری سنجش مسئولیت، اندازهگیریهای عملکرد و اهداف عملکرد را در پایینترین سطح سلسله مراتب سازمانی جمعآوری میکنند. حسابداران به این واحدهای سازمانی مراکز مسئولیت میگویند. مراکز مسئولیت در هر یک از سطوح بالاتر ساختار سازمانی نیز وجود دارند. مرکز مسئولیت سطح بالا متشکل از مدیر و همه مراکز مسئولیت است که به آن مدیر گزارش میدهند.
گزارشهای عملکرد
همه سیستم های اطلاعاتی حسابداری اطلاعات تهیه میکنند. سیستم حسابداری سنجش مسئولیت این اطلاعات را در قالب گزارشهای عملکرد ارائه میکند. مدیر مرکز هزینه، هزینههای مرکز را کنترل میکند. گزارش عملکرد مربوط به این مرکز هزینه، هزینههای واقعی و بودجهای به دست آمده برای دوره بودجه را افشا میکند. اغلب، این گزارش تفاوت بین دو هزینه را نشان میدهد که به آن انحراف بودجه میگویند.
گاهی اوقات حسابداران بودجههایی را تهیه میکنند که هزینهها را به متغیر و ثابت تجزیه میکنند؛ از آن جایی که این بودجه به سیستم های اطلاعاتی حسابداری سنجش مسئولیت اجازه میدهد که بودجههای انعطافپذیر تهیه کند، حسابداران به این انحراف، انحراف بودجه انعطافپذیر میگویند. گزارشهای عملکرد برای مراکز سرمایهگذاری و سود، شبیه همدیگر هستند. برای این مراکز مسئولیت، سیستم حسابداری سنجش چهار جمع کل را افشا میکند:
1- جمع درآمدهای بودجه شده
2- جمع درآمدهای واقعی
3- جمع هزینههای بودجه شده
4- جمع هزینههای واقعی
طبقهبندی و کدگذاری
هنگامی که سیستم رویدادها را بر اساس مرکز مسئولیت و بر اساس حسابهای موجود در فهرست حسابها دستهبندی میکند، در واقع آنها را طبقهبندی میکند. سیستم با اختصاص کدهای شامل اعداد و ارقام به یک رویداد مالی طبقهبندی آن را مشخص میکند. سیستم های اطلاعاتی حسابداری سنجش مسئولیت، رویدادها را به دو طریق طبقهبندی میکنند: اول؛ بر حسب حساب مناسب در فهرست حسابها و دوم؛ بر حسب مرکز مسئولیت. سپس سیستم رویدادها را با استفاده از کد حساب مناسب برای آن حساب و کد مسئولیت مناسب برای آن مرکز مسئولیت، کدگذاری میکند.
کدهای مراکز مسئولیت
هنگام طر احی سیستم های اطلاعاتی حسابداری سنجش مسئولیت، تحلیلگر سیستم یک جدول کدبندی مشابه جدول زیر تهیه میکند. در این مثال هر مرکز مسئولیت یک کد چهار رقمی دارد، با بررسی دقیق این چارت سازمانی، میتوانید الگویی را ببینید که در آن چگونه کدهای مسئولیت تخصیص مییابند. در سطح معاونت، هر کد شامل یک عدد غیر صفر است که بعد از آن سه صفر آمده است.
در سطح کارخانه، هر مرکز مسئولیت کدی دارد که دو عدد غیر صفر و دو عدد صفر دارد. دو عدد غیر صفر مربوط به کد مرکز مسئولیت بالاتر است. بنابراین، مدیر کارخانه شماره 1 که دارای کد 5100 است به معاون تولید با کد 5000 گزارش ارائه میدهد. افزون بر این، مدیر دایره تولیدی ب، با کد 5120، به مدیر کارخانه شماره 1 با کد 5100 گزارش ارائه میدهد و همینطور ادامه مییابد. با استفاده از این روش، مرکز مسئولیتی که صفرهای بیشتری در کد خود دارد، در ساختار سازمانی بالاتری قرار دارد.
کدهای حساب
در سیستم های اطلاعاتی حسابداری مالی، هر حسابی که در فهرست حسابها وجود دارد، کد حساب مخصوص خود را دارد. ساختار کد حساب در سیستم های اطلاعاتی حسابداری سنجش مسئولیت، کد مسئولیت را با کد حساب ترکیب میکند. فهرست حسابها، جدولی از نام و کد حسابها است.
کدهای بودجهای
سیستم بودجهبندی اهداف عملکرد برای هر یک از حسابهای صورتهای مالی موجود در هر مرکز مسئولیت را با استفاده از کدهای بودجهای ثبت میکند. تحلیلگر سیستم هنگام طراحی، برای ایجاد نمای بین مبالغ واقعی و بودجهای، یک رقم را به کد حساب اضافه میکند. برای مثال، فرض کنید کد رقم صفر بیانگر مبالغ واقعی و رقم 9 بیانگر مبالغ بودجهای باشد. هزینه حقوق و دستمزد واقعی برای دایره تولیدی الف در حساب 710-0-5110 ثبت میشود. حساب بودجهای با کد 710-9-5110، نشاندهنده هزینه حقوق و دستمزد بودجه شده برای این مرکز است.
گزارشگری مالی و حسابداری سنجش مسئولیت
گزارشهای عملکرد که توسط سیستم حسابداری سنجش مسئولیت تهیه میشود برای اهداف مدیریتی مفید هستند. سیستم های اطلاعاتی حسابداری باید با استفاده از دادههای گردآوری شده توسط سیستم هم گزارشهای مسئولیت و هم صورتهای مالی را تهیه کند. سیستم به منظور تهیه صورتهای مالی در پایان دوره گزارشگری، باید جمعهای کل مربوط به هر یک از حسابهای صورتهای مالی را بر حسب سر فصل صورتهای مالی طبقهبندی نماید. به منظور تهیه گزارشهای مسئولیت، سیستم جمعهای سطری را در گزارشهای عملکرد هر یک از مراکز مسئولیت خلاصه کند.
ساختارهای کدگذاری
هنگامی که حسابداران برای تعیین روشی برای طبقهبندی کدگذاری دادههای مربوط به رویدادها کمک میکنند، طراحان سیستم به این روشها، ساختارهای کدگذاری میگویند.
اهمیت ساختار کدگذاری
ساختارهای کدگذاری که برای استفاده در حسابداری بیشتر عمومیت دارند چهار مورد هستند که عبارتند از:
1.کدهای متوالی
کد متوالی شناسههای منحصر به فردی را به تریب به اقلام دادهها تخصیص میدهد. حسابداران عموماً آنها را به اسناد و مدارکی اختصاص میدهند که توسط سیستم های اطلاعاتی حسابداری پردازش میشوند. این موارد شامل چکها، سفارشهای فروش، درخواستها، سفارشهای خرید، صورتحسابها و گزارشهای دریافت است.
کدهای متوالی کاربرد آسانی دارند و حسابداران را قادر میسازند که سوابق اسناد و مدارک موجود را نگه دارند و استفاده غیرمجاز از آنها را شناسایی کنند. این کدها هنگامی مناسب هستند که تنها شیوه طبقهبندی دادهها بر اساس زمان باشد. کدهای متوالی را کدهای سریالی نیز مینامند. اگر چه در بسیاری از شرایط کاربرد دارند اما انعطافپذیری آنها در مقایسه با کدهای دستهای کمتر است.
2.کدهای دستهای
بسط کد متوالی در واقع همان کد دستهای است. طراحان سیستم هنگام طراحی کد دستهای، برخی از شمارههای در کنار هم را که در توالی شمارهها قرار گرفته برای طبقهبندیهای خاص کنار میگذارند.
3.کدهای گروهی
کد گروهی روش توسعه یافته کد دستهای است که در آن محل قرارگیری هر عدد و رقم در گروه از اهمیت برخوردار است. این محل قرارگیری، بیانگر ویژگیها و خصوصیتهای متفاوت طبقهبندی دادهها است. آنها عموماً به صورت کدهای حساب مورد استفاده قرار میگیرند. اغلب کدهای گروهی بهنحوی ساختار بندی شدهاند که تفسیر هر یک از رقمهای ذکر شده بستگی به رقم سمت چپ آن دارد.
مثلاً کد مسئولیت 5121 بیانگر سر کارگر الف در دایره تولیدی ب در کارخانه 1 و رقم 1 آخری بینگر رویدادهای مربوط به سر کارگر الف است. هنگام استفاده از این روش، برخی افراد این کدها را کدهای سلسله مراتبی مینامند. کدهای گروهی انعطافپذیر هستند زیرا تحلیلگر سیستم به راحتی میتواند هنگام نیاز به کدهای پیشین مشخصه جدیدی را اضافه یا حذف کند.
4.کدهای یادآور
ساختارهای کدگذاری یادآور اقلام دادهها را با ترکیب حروف و اعداد مشخص میکند. تیم طراحی ترکیب را به گونهای انتخاب میکند که حسابداران به آسانی میتوانند دادههای مربوط را به یاد آورند. شرکتها ممکن است هنگام ایجاد کدهای محصول یا مشتری از آنها استفاده کنند.
برای مثال به منظور اجتناب از اشتباه در ورود دادهها توسط کارکنان فروش، ممکن است تیم طراحی تصمیم بگیرد که کدهای یادآور را برای مشتریان ایجاد کند. هنگام استفاده صحیح، کدهای یادآور از بروز اشتباه در ورود دادهها جلوگیری میکند. ولی اگر دادههای مشابه بسیار وجود داشتهباشد، شناسههای یادآور نیز ممکن است مشابه باشند. این موضوع باعث سردرگمی کارکنان و بروز اشتباه میشود.
نتیجه گیری
این مقاله با ارائه تعریف سیستم اطلاعات حسابداری و مراحل طراحی و اجرای آن و همچنین پرداختن به اهمیت اجرای این سیستم و آینده آن در دنیای تجارت، به لزوم انجام تغییرات در سیستم های حسابداری با توجه به توسعه فناوری و روابط پیچیده دنیای تجارت میپردازد.
بسیاری از شرکتها در تلاش هستند که توان نفوذ اطلاعات مالی خود را در محیط شبكه گسترش و ارائه چنین اطلاعاتی به کارکنان، سرمایهگذاران و تحلیلگران مالی افزایش دهند. سیستم یکپارچه اطلاعات حسابداری، دسترسی به اطلاعات از راه دور را به آسانی فراهم میآورد. محدودیتهای زمانی و مکانی برای دسترسی به گزارشهای مالی را از بین میبرد و هزینه و زمان دسترسی به اطلاعات را کاهش و سرعت گردش اطلاعات و عملیات را در واحدها و قسمتهای مختلف سازمان افزایش میدهد.
همچنین نتایج حاصل از بررسیها گویای این است که توسعهپذیری نظام اطلاعات حسابداری در حوزه گزارشگری داخلی در این سیستم بسیار آسانتر است و در صورت توسعه جغرافیای سازمان، این سیستم میتواند به آسانی خود را با آن منطبق کند.
این سیستم اطلاعات را بهصورت صحیح و دقیق در اختیار مدیران قرار میدهد و بدین ترتیب، توانایی مدیران در پردازش و تجزیهوتحلیل اطلاعات حسابداری افزایش مییابد. افزون بر این، سیستم مذكور موانعی را که در وظایف شرکت وجود دارند از بین میبرد و به مدیران اجازه دستیابی نامحدود به اطلاعات حسابداری را میدهد. مجموعهای از شرایط، یعنی افزایش دستیابی مدیر به اطلاعات حسابداری و همچنین تصمیمهای صحیح در مورد آنها میتواند به بهبود شرایط سازمان بینجامد.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با عرض سلام و خسته نباشید.
بنده در یک کارخانه کیک و کلوچه کار میکنم.
قرارداد نداریم ولی بیمه رد میشه.
من22روز ماه اول کار کردم.
بعد تا اسفند امسال 4 ماه قراره کار کنم.
که در مجموع در پایان امسال می شود 4ماه و 22روز.
مبلغ عیدی و سنوات من چقدر است.
باتشکر از زحمات شما.
سلام وقت بخیر
عیدی و سنوات به مبلغ و تفکیک حقوق شما بستگی دارد اما اگر حداقل اداراه کار را دریافت میکنید با مراجعه به مقاله عیدی سال 1402، از مبلغ عیدی خود اطلاع پیدا کنید.