مهم ترین فرآیندهای منابع انسانی چیست؟
فرآیندهای منابع انسانی برای موفقیت هر شرکت، صرف نظر از اندازه یا نوع صنعت، حیاتی است. این فرآیندها با هدف کنترل سرعت اتفاقات در یک سازمان طراحی شدهاند و این دیدگاه را به شما میدهند که یک محیط کار سالم و در حال پیشرفت داشته باشید. این مقاله با هدف آشنایی با مهمترین فرآیندهای منابع انسانی نوشته شده است و شما را با جزئیات این موضوع آشنا میکند.
اصلی ترین فرآیندهای منابع انسانی
علاقهمند هستید که با مهمترین فرآیندهای مدیریت منابع انسانی آشنا شوید؟ در ادامه میخواهیم هفتخان فرآیندهای منابع انسانی را همراه با نکات کاربردی به زبان ساده توضیح دهیم. یادگیری این هفت گام شما را به موفقیت بیشتر سازمانتان نزدیک میکند.
1. برنامه ریزی منابع انسانی
برای فرآیند برنامهریزی منابع انسانی، باید اهداف سازمانی، مهارتهای لازم برای پیشرفت در آینده و استخدام نیروی کار سازگار با اهداف تعیین شده برای آینده سازمان را در اولویت قرار دهید. در این برنامهریزی، در گام اول، نیازهای سازمان را مشخص و سازمان را برای روبرو شدن با چالشهای جدید آماده کنید. بیشترین نیاز سازمانها، داشتن نیروهای توانمند برای رسیدن به اهدافشان است. چطور توانمندی افراد را ارزیابی کنید؟ در ادامه توضیح میدهیم.
۱. ارزیابی نیروهای سازمان: در ابتدا کلیه کارمندان را از نظر مهارت و شخصیت ارزیابی کنید، مشکلات احتمالی که مانع از پیشرفت تیم میشود را شناسایی و برای رفع آن اقدام کنید.
۲. جانشین پروری: برای استخدام کارکنان جدید برنامهریزی کنید و از تجربهٔ افراد سازمان برای پرورش تازه واردان بهره ببرید.
۳. پیشبینی آینده: تجزیه و تحلیل بازار و پیشرفت فناوری به شما کمک میکند که آنچه از پرسنل خود انتظار دارید را پیشبینی کنید. سپس براساس نیازهای آینده، کارکنان جدید را استخدام کنید.
2. گزینش و استخدام افراد
پس از برنامهریزی منابع انسانی و شناسایی اهداف سازمان، زمان جذب و استخدام نیروی کار حرفهای است. در این بخش از فرآیندهای منابع انسانی، هدف جذب افرادی است که، تخصص و تجربه لازم را دارند و از نظر شخصیتی بیشترین همخوانی را با شرکت شما دارند. برای اینکه فرایند گزینش و استخدام افراد به بهترین شیوه انجام شود، نکات زیر را در نظر داشته باشید.
۱. تعیین نقش نیروی جدید: توضیحی روشن از شغل مورد نظر ارائه دهید و مسئولیتها و مهارتهای مورد نیاز برای این جایگاه را در نظر بگیرید.
۲. درج آگهی در رسانههای متنوع: از سایتهای کاریابی ایاستخدام، جاباینجا، جابویژن، ایرانتلنت و شبکههای اجتماعی مانند لینکدین برای درج آگهی و یافتن نیروی کار استفاده کنید.
۳. مصاحبه شغلی: برگزاری جلسه مصاحبه، سنجش مهارتهای نرم و سخت افراد، ارزیابی توانایی و تخصص نیروی جدید در مسیر رشد سازمان.
3. شیوهٔ شروع همکاری و آموزش نیروی جدید Onboarding
شروع همکاری جدید، اولین فرصت سازمان شما برای تاثیرگذاری در افراد است. در این زمان است که شما کارکنان تازه وارد را با مسئولیتها، ارزشها و سیاستهای سازمان آشنا میکنید. برای ارتباط گرفتن با کارمند جدید و آموزش او، روشهای زیر را پیادهسازی کنید.
۱. برگزاری جلسه معارفه: جلسه معارفه اولین جلسهای است که کارمند جدید را با کارمندان حاضر در سازمان آشنا میکنید، به او خوشامد میگویید و او را با تیم آشنا میکنید.
۲. ارتقای مهارت: راهنمایی مسیر شغلی به کارمندان جدید و آموزش مهارتهای شغلی آنان، یکی از راههایی است که به آنها نشان میدهید، در سازمان مسیر پیشرفت برای آنها هموار است.
۳. برگزاری برنامههای مشارکتی: انجام کارهای تیمی یا برگزار کردن فعالیتهای سرگرمکننده، یکی از راههایی است که کارکنان جدید با نیروهای باسابقه سازمان سریعتر ارتباط برقرار کنند.
۴. مدیریت عملکرد
مدیریت عملکرد باید در فرآیندهای منابع انسانی مداوم باشد. برای این کار در ابتدا باید اهداف را به صورت شفاف تعیین کنید. سپس با تمرکز بر توسعه شرکت و ارائه کردن بازخورد به صورت منظم، انگیزه کارکنان را افزایش دهید و آنها را با اهداف شرکت همسو کنید. برای کاهش خطا در مدیریت عملکرد، فرآیندهایی تدوین شده است که، در ادامه شما را با آن آشنا میکنیم.
۱. تعیین هدف: اهداف سازمان را شفاف بیان کنید و آن را برای اعضای تیم اعلام کنید.
۲. ارزیابی عملکرد: بررسیهای دورهای و ارزیابی عملکرد کارکنان، منجر به شناسایی دستاوردها و نقاط ضعف میشود. برای بهبود آنها برنامه آموزشی تنظیم کنید.
۳. بازخورد و آموزش: بازخوردهای سازنده به اعضای تیم، ارائه و با آنها جلسات هفتگی برگزار کنید. پرسنل را آگاه کنید که برای توسعه و آموزش آنها سرمایهگذاری کردهاید که بهترین بهره را از آموزشها در مسیر رشد سازمان ببرند.
۵. حقوق، مزایا و پاداش
در نظر گرفتن حقوق و مزایای عادلانه، در جذب نیروهای با استعدادتر و عملکرد بیشتر کارکنان موثر است. قدردانی و پاداش در طی سال، کارکنان را به محیط کار امیدوارتر میکند. سازمانها به ترکیبی از حقوق و مزایای مناسب و پاداش نیاز دارند که کارمندان روی کسبوکار شما سرمایهگذاری کنند و توان خود را برای پیشرفت به کار بگیرند. برای ایجاد چنین سیستمی، توجه به نکات زیر الزامی است:
۱. مقایسه حقوق و مزایا: مقایسه حقوق و دستمزد کارکنان با استانداردهای بازارکار، کمک میکند که بتوانید جذابترین و رقابتیترین بستههای حقوق و مزایا را برای کارکنان در نظر بگیرید.
۲. مدیریت مزایای کارکنان: کلیه مزایایی که برای کارکنان در نظر گرفتهاید، از جمله بیمه تأمین اجتماعی، بیمه تکمیلی و خدمات دیگر، را نظارت و پیگیری کنید.
۳. انعطافپذیری کسبوکار: یکی از مزایای کلیدی که میتوانید برای پرسنل در نظر بگیرید، ساعت کاری انعطاف پذیر، ترکیبی از کار حضوری و دورکاری که تعادل را بین زندگی و کار برای آنها فراهم میکند.
۶. مدیریت روابط حرفهای کارکنان
محیط کاری حرفهای با هدف پشتیبانی از کارمندان ایجاد کنید، که در آن بتوانند روابط خود را ارتقا دهند یا در صورت وجود کشمکش آن را حل کنند. زمانی که چنین سیستمی ایجاد میکنید، در کارکنان احساس ارزشمندی به وجود می آید و برای بهبود روند کاری مشارکت میکنند. در فرآیند مدیریت منابع انسانی و روابط کارکنان میتوانید از نکات زیر بهره ببرید.
۱. رفع کشمکشها: واسطه شدن برای رفع اختلاف و کشمکش یکی از راههایی است که تنش را در محلکار کاهش میدهد. شرایطی را ایجاد کنید که کارمندان از طریق آن بتوانند، نگرانیهای خود را به صورت ناشناس با شما در میان بگذارند.
۲. ایجاد برنامه برای مشارکت کارکنان: طرحها و برنامههایی مشوقانه در راستای تیمسازی ایجاد کنید و برای آنها پاداش در نظر بگیرید.
۳. ایجاد فعالیتهای سرگرم کننده در سازمان: ایجاد بازیهای گروهی برای زمانهای استراحت یکی از روشهای ایجاد صمیمیت و بهتر شدن روابط کارکنان است.
۷. شیوهٔ قطع همکاری با کارکنان offboarding
آخرین هفت خوان فرآیندهای منابع انسانی، شیوهٔ قطع همکاری سازمان با پرسنل است. زمانی که فرآیند قطع همکاری یا offboarding به شیوهٔ صحیح اجرا شود، در درجهٔ اول اعتبار کسبوکارتان حفظ میشود و در درجهٔ دوم در آینده شانس بیشتری برای جذب نیروی حرفهای دارید. فرآیند قطع همکاری را به صورت زیر طی کنید که بهترین بازخورد را برای سازمان داشته باشد.
۱. مصاحبه قطع همکاری: ابتدا یک جلسه با نیرویی که قصد استعفا دارد یا قصد اخراج او را دارید، برگزار کنید. در این جلسه در خصوص تیم و سازمان از او بازخورد بگیرید، این گونه دربارهٔ قسمتهای مختلف سازمان آگاه میشوید و در آینده آن را بهبود دهید.
۲. انتخاب جایگزین: در مرحلهٔ دوم باید برای شخصی که قصد قطع همکاری دارد، یک جایگزین انتخاب کنید. در ابتدا میتوانید شرح وظایف او را به کارکنان سازمان بسپارید یا در جستجوی نیروی جدید باشید.
۳. تسویه حساب: روندهای قانونی تسویه حساب را برای کارمند انجام دهید. حقوق و مزایای او را واریز کنید. اگر در ابتدای همکاری از او سفته یا چک برای ضمانت دریافت کردهاید، دربارهٔ زمان تحویل آن گفتگو کنید.
۴. برنامهٔ بدرقهٔ کارمند: برای قطع همکاری بهتر است که یک جلسه تشکیل دهید و از همکاری او در سازمان قدردانی کنید. تلاش کنید با خاطرهای خوب همکاری را خاتمه دهید و راه را برای بازگشت کارکنان در آینده باز بگذارید.
۵. انتقال تجربه: بعد از طی کردن مراحل بالا، یک جلسه با سرپرست تیمها تشکیل دهید و با مشارکت یکدیگر سعی کنید که ضعفهای موجود در تیمها را مدیریت کنید و اشتباهات گذشته را تکرار نکنید.
اهمیت فرآیند های منابع انسانی
فرآیندهای منابع انسانی باعث یکپارچگی در سازمان، کاهش هزینهها، افزایش بهرهوری پرسنل و رضایت پرسنل مجموعه میشود. برای مثال، زمانی که مسیر شغلی برای کارکنان در نظر میگیرید، آنها میدانند که باید چه آموزشهایی را شروع کنند و اطلاعات خود را در چه زمینههایی ارتقا دهند.
همچنین زمانی که فرآیندهای منابع انسانی در زمینه حقوق، مزایا و پاداش را در سازمان اجرا میکنید، به کارکنان نشان میدهید تلاش آنها برای شما ارزشمند است و باعث ایجاد انگیزه بین کارکنان میشود.
جمعبندی
در این مقاله با مهم ترین فرآیندهای منابع انسانی آشنا شدید. در صورت اجرای صحیح هفتخوان مدیریت فرآیندهای منابع انسانی، سازمان شما چند پله بالاتر میرود و در مسیر موفقیت قرار میگیرد.
علاقهمندان به منابع انسانی میتوانند با شرکت در دورههای مقدماتی و جامع منابع انسانی موسسه حسابداری محاسبان، قدم حرفهای برای ارتقای سازمان خود بردارند. برای اطلاع از دورههای منابع انسانی آموزشگاه محاسبان با شماره ۴۰۲۰-۰۳۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
1. مهم ترین فرآیندهای منابع انسانی چیست؟
1. برنامه ریزی منابع انسانی
2. گزینش و استخدام افراد
3. شیوۀ شروع همکاری و آموزش نیروی جدید
4. مدیریت عملکرد
5. حقوق، مزایا و پاداش
6. مدیریت روابط حرفهای کارکنان
7. شیوۀ قطع همکاری با کارکنان
2. فرآیندهای منابع انسانی از چه نظر اهمیت دارند؟
فرآیندهای منابع انسانی به سازمان کمک میکنند تا هماهنگی و انسجام بیشتری در تمامی بخشها ایجاد کند، هزینهها را بهینهسازی کند، بهرهوری کارکنان را افزایش دهد و رضایت آنها را بالا ببرد.
دیدگاهتان را بنویسید