قراردادهای مشمول بازرسی از دفاتر قانونی تامین اجتماعی
برابر ماده 47 کارفرمایان مکلفاند صورت مزد و حقوق و مزایای بیمهشدگان همچنین دفاتر و مدارک لازم را در موقع مراجعه به بازرس به سازمان در اختیار او بگذارند. بازرسان سازمان میتوانند از تمام یا قسمتی از دفاتر و مدارک مذکور رونوشت یا عکس تهیه و برای کسب اطلاعات لازم به هر یک از رؤسا و کارمندان و کارگران کارگاه و مراجع ذیربط مراجعه نمایند.
ماده ۴۷ در قراردادهای مشمول بازرسی از دفاتر قانونی قانون تامین اجتماعی
همانطور که از متن ماده فوقالذکر استنباط میشود، ماده ۴۷ ناظر بر یک تکلیف و یک حق است؛ از یکسو کارفرمایان را مکلف میکند دفاتر و مدارک لازم را در هنگام مراجعه بازرس سازمان در اختیار او بگذارند «بازرسی دفاتر قانونی و اسناد مالی» و از سوی دیگر بیان میکند که بازرسان سازمان حق دارند کارگاههای مشمول قانون را مورد «بازرسی کارگاهی» قرار دهند. ضمانت اجرای تکلیف مذکور در صدر ماده ۴۷ قانون به موجب ماده 102 قانون معین شده است.
علاوه بر رسیدگی به صورت مزد و حقوق و مزایای بیمهشدگان که به صراحت در ماده 47 بیان شده است برابر ماده 5 آیین نامه اجرایی تبصره الحاقی یک تبصره به ماده 38 قانون مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ((سازمان مجاز است جهت اخذ اطلاعات مربوط به قراردادها، به اسناد و مدارک در اختیار کارفرمایان مراجعه نماید و کارفرمایان در خصوص ارائـه مدارک و اسناد مورد نیاز سازمان، همکاری نمایند.))
لذا در این مقاله قصد داشته در خصوص قراردادهای مشمول بازرسی از دفاتر قانونی توضیحات لازم را ارائه نماییم.
ماده ۴۰ قراردادهای مشمول بازرسی از دفاتر قانونی
قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1394/02/01: یک تبصره به شرح زیر به ماده ۳۸ قانون مصوب 1354/04/03 و اصلاحات بعدی آن الحاق میشود.
تبصره: مبنای مطالبه حق بیمه در مورد پیمانهایی که دارای کارگاههای صنعتی و خدماتی تولیدی یا فنی مهندسی ثابت میباشند و موضوع اجرای پیمان توسط افراد شاغل در همان کارگاه انجام میشود، براساس فهرست ارسالی و بازرسی کارگاه است و از اعمال ضریب حق بیمه جهت قرارداد پیمان معاف میباشند و سازمان باید مفاصاحساب اینگونه قراردادهای پیمان را صادر کند.
درواقع سازمان تامین اجتماعی جهت قراردادهای دارای کارگاههای صنعتی و خدماتی تولیدی یا فنی مهندسی ثابت بدون دریافت وجه و اعمال ضریب ماده 41 قانون (نسبت مزد به کل کار انجام یافته بصورت مقطوع) مفاصا حساب صادر نموده و با اخذ تعهدنامه بازرسی از دفاتر قانونی بدون محدودیت زمانی صرفا یکسال آخر به دفاتر قانونی شرکت مراجعه و حق بیمه را از طریق رسیدگی به دفاتر مطالبه و وصول می نماید.
این یکی از مهمترین امتیازاتی است که به کارگاههای ثابت داده شده است اما لازمه و شرط آن اینست که در ابتدای زمان قرارداد، یک نسخه از قرارداد به سازمان تامین اجتماعی تحویل داده شود تا در حین مدت اجرای کار، سازمان بتواند از کارگاه محل انجام کار بازرسی کرده و از انجام کار مورد نظر قرارداد در همان کارگاه اطمینان حاصل شود. همچنین باید توجه داشته باشید که سازمان تامین اجتماعی در مورد کارگاههای ثابت و برای اطمینان خود از درستی عدم دریافت حق بیمه قراردادهای این کارگاهها، میتواند بوسیله بازرسین خود دفاتر این کارگاهها را رسیدگی نمایند.
آیا اجرای بخشی از موضوع قرارداد در خارج از کارگاههای ثابت هم مشمول معافیت ضریب مقطوع ماده 41 میباشد؟
در بخشنامه 14/9 به شماره 11466/94/1000 مورخ 1394/10/28 در خصوص نحوه چگونگی احتساب حق بیمه پیمانهایی که دارای کارگاههای صنعتی و خدماتی تولیدی یا فنی مهندسی ثابت میباشند طی بند 2-4 بخشنامه ((چنانچه با توجه به موضوع و نحوه اجرای قرارداد ، بخشی از عملیات موضوع پیمان توسط پیمانکار در خارج از کارگاه ثابت انجام گیرد ، لازم است پس از تفکیک کارکرد عملیات های انجام شده در داخل و خارج از کارگاه ثابت توسط واگذارنده کار ، حق بیمه متعلقه به عملیات اجرایی بخش خارج از کارگاه برابر مصوبه مورخ 1370/01/24 شورای عالی تامین اجتماعی محاسبه و مطالبه گردد.)) مشخص می نماید.
در صورت انجام عملیات نصب، نظارت، بازرسی، آزمون و راهاندازی، آموزش، نگهداری و تعمیر و خدمات پس از فروش خارج از کارگاه ثابت در محل پیمانکار به جهت عدم نظارت و بازرسی کارگاهی سازمان بر نحوه انجام کار مشمول اعمال ضریب وفق ماده 41 قانون خواهد بود.
آیا در هر شرایطی اجرای بخشی از موضوع قرارداد در خارج از کارگاههای ثابت هم مشمول ضریب مقطوع ماده 41 قانون میباشد؟
طبق ماده ۱۱ (قانون حداکثر استفاده از توان تولید و خدماتی کشور و حمایت از کالاهای ایرانی مصوب 1398/02/15)، سازمان موظف است حق بیمه قراردادها و پیمانهای غیرعمرانی (غیرتملک و داراییهای سرمایهای) پیمانکاران و یا پیمانکاران طراحی و ساخت دارای کارگاههای صنعتی، خدماتی، تولیدی و یا فنی مهندسی ثابت را که موضوع پیمان (با مصالح یا بدون مصالح) در کارگاههای ثابت پیمانکار و توسط کارکنان شاغل در آن کارگاهی انجام میشود را برمبنای صورت مزد یا حقوق ماهیانه کارکنان یا بازرسی انجامشده محاسبه و وصول نموده و مفاصا حساب قرارداد پیمان را صادر کند.
در مواردی که در اینگونه قراردادها و پیمانها عملیات اجرایی شامل ساخت توأم با یکپارچهسازی، سرهمبندی (مونتاژ) نصب، نظارت، بازرسی، آزمون و راهاندازی، آموزش، نگهداری و تعمیر و خدمات پس از فروش توسط کارکنان شاغل همان کارگاه در کل طرح (پروژه) کارفرما انجام شود به طریق فوق اقدام و مفاصا حساب قرارداد (پیمان را صادر کند) محاسبه و مطالبه حق بیمه براساس روش (نسبت مزد به کل کار انجامیافته) در قراردادها و پیمانها ممنوع است.
تبصره: در صورتی که پیمانکار یا پیمانکاران (طراحی و ساخت) برای اجرای قراردادها و یا پیمانهای صدر این ماده از کارگاههای غیرثابت استفاده کند، منحصراً حق بیمه این بخش از پیمان و یا قرارداد مشمول روش مذکور (بر مبنای صورت مزد یا حقوق ماهیانه) عمل نشده و براساس روشهای قانونی مربوط محاسبه خواهد شد.
شعب سازمان موظفاند با توجه به ماهیّت حقوقی مقاطعهکار (اشخاصی که طبق قانون تجارت موظف به نگهداری و تحریر دفاتر قانونی و اسناد و مدارک هستند) با اعمال ماده 47 قانون (با مراجعه به دفاتر و اسناد و مدارک و انجام عملیات بازرسی از دفاتر قانونی و بازرسی کارگاهی) نسبت به محاسبه و مطالبه حق بیمه کارکنان شاغل در قراردادها برابر مقررات اقدام کنند و با احراز شرایط مربوط، مفاصاحساب قرارداد را ظرف یک روز کاری صادر کنند.
مشخصات و ویژگی های اصلی کارگاههای صنعتی، خدماتی، تولیدی و یا فنی مهندسی ثابت
بر مبنای رای دیوان عدالت اداری
براساس دادنامه شماره ۱00۵۱ مورخ 1398/02/29 و 10309 مورخ 1398/09/28 هیات تخصصی کار، بیمه و تامین اجتماعی دیوان عدالت اداری:
کارگاه ثابت کارگاهی است که:
- متعلق به پیمانکار که منحصراً بهمنظور اجرای عملیات موضوع پیمان تاسیس نگردیده
- دارای ماهیت دائم بوده و بهنحوی که در آن یک فعالیت اقتصادی بهصورت مستمر با بهرهگیری از نیروی انسانی و وسایل مادی برای ارائه خدمات به مراجعان انجام میشود
- دارای مجوز فعالیت صنعتی، خدمـاتی، تولیدی و یا فنیمهندسی از مراجع ذیصلاح بوده و پیمانکار با استفاده از امکانات موجود و افراد شاغل در همان کارگاه نسبتبه اجرای عملیات موضوع قرارداد منعقده با واگذارندگان کار اقدام مینماید.
بر مبنای بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه ای پیمانکاران؛
1. کارگاههایی که بهمنظور اجرای عملیات پیمان تأسیس و تجهیز شده باشد و همچنین محلها و کارگاههایی که کارفرما به پیمانکار تحویل داده است و بهطور موقت تجهیز شده باشد و بهمنظور ساخت تجهیزات و قطعات و تعمیر و بازسازی، صرفاً برای دوره زمانی اجرای موضوع قرارداد ایجاد، و بعد از خاتمه قرارداد جمعآوری و برچیده میشود، حکم کارگاه ثابت را ندارد.
2. کارگاههای صنعتی، خدماتی، تولیدی و یا فنیمهندسی ثابت میباید از زمان انعقاد قرارداد دارای «فعالیت مرتبط و منطبق با موضوع عملیات پیمـان و پروندة کارگاهی فعـال» در واحد اجرایی سازمان باشد.
3. واگذارندگان کار مکلفاند قراردادهای مذکور را منضم به گواهی اجرای عملیات موضوع پیمان در محل کارگاه ثـابت پیمانکار، بلافاصله به واحد اجرایی سازمان که کارگاه در حوزة عمل آن واقع است ارسال کنند. اینگونه قراردادها در محل شعبة مربوط به کارگاه ثابت پیمانکار متمرکز است و واحد اجرایی باید ضمن تخصیص ردیف پیمان متصل به شمـاره کارگاهی ثـابت برای هر یک از قراردادهای منعقدشده و تشکیل پرونده پیمانکاری مجزا، مفاصاحساب موضوع ماده 38 قانون را صادر کنند.
4. در قراردادها و پیمانهای غیرعمرانی (غیرتملک دارایی سرمایهای)، پیمانکاران و یا پیمانکاران طراحی و ساخت دارای کارگاههای صنعتی، خدماتی، تولیدی و یا فنی و مهندسی ثابت که موضوع پیمان (با مصالح یا بدون مصالح) در کارگاههای ثابت پیمانکار را کارکنان شاغل در آن کارگاهها انجام میدهند.
اگر عملیات اجرایی شامل ساخت توأم با یکپارچهسازی، سرهمبندی (مونتاژ)، نصب، نظارت، بازرسی، آزمون و راهاندازی، آموزش، نگهداری و تعمیر و خدمات پس از فروش را کارکنان شاغل همان کارگاه در کل طرح (پروژه) کارفرما انجام دهند، حق بیمه حسب مورد برابر بندهای «نحوه محاسبه حق بیمه اشخاص حقوقی در کارگاههای صنعتی، خدماتی، تولیدی و یا فنیمهندسی ثابت» و «نحوه محاسبه حق بیمه اشخاص حقیقی در کارگاههای صنعتی، خدماتی، تولیدی و یا فنیمهندسی ثـابت» محاسبه خواهد شد.
بدیهی است اگـر پیمانکاران و یا پیمانکاران طراحی و ساخت برای اجرای قـراردادها و یا پیمانهای پیشگفت از کارگاههای غیـرثابت استفاده کنند، منحصراً حق بیمة این بخش از پیمان و یا قرارداد حسب مورد وفق برپایة مصوبه بیستوچهارم فروردین 1370 شورای عالی تأمین اجتماعی محاسبه خواهد شد.
البته در بحث کارگاههای ثابت و قراردادهای مشمول بازرسی از دفاتر باید توجه داشت که مشاغلی میتوانند از موضوع کارگاه ثابت استفاده نمایند که ماهیت کار با انجام آن در یک کارگاه ثابت و مشخص همخوانی داشته باشد و آن کارگاه بصورت دائمی دایر و برپا شده باشد و چنانچه کارگاهی با ماهیت موقت ایجاد شده باشد مشمول شرایط کارگاه ثابت و بازرسی از دفاتر نبوده و باید ضریب حق بیمه قرارداد پیمانکاری خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نماید.
شرط اساسی در برخورداری معافیت قراردادهای پیمانکاری از اعمال ضریب ماده 41 و مطالبه حق بیمه با بازرسی از دفاتر قانونی
شرط برخورداری مقاطعهگران از تسهیلات مقرر در ماده ۴۰ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب مورخ اول اردیبهشت ۱۳۹۴ (موضوع الحاق یک تبصره به ماده ۳۸ قانون)، ماده ۱۱ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب پانزدهم اردیبهشت ۱۳۹۸ و مصوبات هیأت امنای سازمان و صندوقهای تابعه به شرح زیر است:
- ارسال به هنگام یک نسخه تصویر قرارداد منعقدشده به سازمان
- ارسال لیست و پرداخت حق بیمه کارکنان
- انجام بازرسی سالیانه دفاتر
دیدگاهتان را بنویسید