معافیت مالیاتی اشخاص حقوقی
مالیات در سالهای اخیر یکی از موضوعات بحث برانگیز در کشور است و از آنجایی که بخشی از درآمد دولت از مالیات تامین میشود، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. با این حال قانونگذاران برای توسعه و افزایش پیشرفت جامعه برای کارآفرینان و فعالان کسبوکارها، معافیتهای مالیاتی را در نظر گرفتهاند تا افراد تشویق شوند و فرصتهای جدید برای گسترش کسبوکارها در جامعه فراهم باشد. در این مقاله از محاسبان ما معافیت مالیاتی اشخاص حقوقی را به طور کامل توضیح میدهیم. همچنین تفاوت معافیت مالیاتی و نرخ مالیات صفر را بیان کردهایم تا این موضوع هم برایتان واضح و شفاف باشد. در ادامه همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید: سقف معافیت مالیاتی مشاغل سال ۱۴۰۳
معافیت مالیاتی چیست؟
قبل از تعریف معافیت مالیاتی قصد داریم که مالیات را تعریف کنیم و بعد به موضوع معافیت مالیاتی بپردازیم تا موضوع در ذهنتان سادهتر شود. مالیات هزینهای است که از افراد و مشاغل توسط دولت گرفته میشود تا دولت با استفاده از آن بتواند بخشی از هزینههای خود را تامین کند.
حالا معافیت مالیاتی چیست؟ معافیت مالیاتی را میتوان یک نوع عدم پرداخت مالیات به صورت قانونی تعریف کرد که افراد به صورت موقت یا دائم توسط دولت از پرداخت مالیات معاف میشوند. اینکه چه کسانی از مالیات معاف هستند در قانون مالیاتهای مستقیم ذکر شده است. معافیتهای مالیاتی شامل هیچ گونه محاسبه مالیاتی نمیشوند. اما گاهی افراد نرخ صفر مالیات را با معافیت مالیاتی اشتباه میگیرند که در ادامه تفاوت این دو را توضیح دادهایم.
تفاوت معافیت مالیاتی و نرخ صفر مالیات
دولت در ماده ۱۱۹ قانون برنامه ۵ ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، موظف به جایگزینی سیاست اعتبار مالیاتی با نرخ صفر به جای معافیت قانون مالیاتی صفر شد. در اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم سال ۱۳۹۴ این موضوع به صورت زیر تعریف شده است:
مودیانی که مشمول مالیات با نرخ صفر هستند، وظیفه دارند که اظهارنامه، دفاتر قانونی، اسناد و مدارک حسابداری مربوط به درآمدهای خود را به شکل مقرر شده در قانون مانند مودیان دیگر به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند. بعد از ارائه و اظهار مدارکی که در بالا گفتیم، سازمان امور مالیاتی هم موظف است که اظهارنامه و مدارک ارسال شده مودیان را بررسی و درآمد مشمول مالیات مودیان را با نرخ صفر محاسبه کند.
در روش محاسبه مالیات به نرخ صفر، اداره امور مالیاتی بدون توجه به معافیت مودی، درآمد مشمول مالیات مودی را طبق قوانین و مقررات تعیین میکند و به جای اعلام نرخ مزبور، درآمد مشمول مالیات مودی را در صفر ضرب میکند.
حالا فرق معافیت مالیاتی با معافیت با نرخ صفر چیست؟ کسبوکارهایی که معاف از مالیات هستند به صورت دائم معاف از مالیات هستند ولی کسبوکارهایی که مالیات با نرخ صفر هستند، یعنی همیشه از پرداخت مالیات معاف نیستند و یک بازه زمانی مشخص دارد. حالا که تفاوت معافیت مالیاتی و مالیات با نرخ صفر را یاد گرفتیم، میخواهیم ببینیم مالیات چند نوع دارد و به چند دسته تقسیم میشود؟
انواع مالیات
انواع مالیات در قانون مالیاتهای ایران به دو دسته مالیات مستقیم و مالیات غیرمستقیم تقسیم میشود.
1. مالیات مستقیم
مالیات مستقیم، هزینهای است که به صورت مستقیم و بدون واسطه از درآمد و داراییهای مودیان اخذ میشود. همه افرادی که در داخل ایران درآمد دارند، مشمول پرداخت مالیات مستقیم میشوند و باید سالیانه مدارک حسابداری و مالی خود را به اداره دارایی ارائه کنند. حتی کسبوکارهای اینترنتی هم مشمول پرداخت مالیات میشوند.
2. مالیات غیرمستقیم
مالیات غیرمستقیم به مالیاتی میگویند که توسط دولت بر روی کالاها و خدمات وضع میشود و هنگامی که خریدار اقدام به خرید کالا و خدمات میکند، هزینه آن را با قیمت کالا به فروشنده پرداخت میکند. بدون اینکه به چشم خریدار بیاید که مالیات پرداخت میکند، از او مالیات اخذ میشود.
چه مشاغلی از مالیات معاف هستند؟
در این قسمت میخواهیم مشاغلی که طبق قانون مالیاتهای مستقیم از مالیات معاف هستند را به همراه تبصرههای آن بررسی کنیم.
1. کلیه وزارتخانههای دولتی
مطابق ماده ۲ قانون مالیات مستقیم، اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات نمیشوند:
- وزارتخانهها و موسسات دولتی
- دستگاههایی که بودجه آنها توسط دولت تامین میشود.
- شهرداریها و دهیاریها
- بنیادها و نهادهای انقلاباسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری
۲.کلیه فعالیتهای کشاورزی و دامپروری
مطابق ماده ۸۱ قانون مالیات مستقیم، درآمد حاصل از کلیه فعالیتهای کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی، زنبور عسل، پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغانداری، احیای مراتع و جنگلها، باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات از پرداخت مالیات معاف هستند.
۳. سرمایهگذاری در مناطق کمتر توسعه یافته
طبق ماده ۱۳۲ قانون مالیات مستقیم درآمد ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیردولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی که از تاریخ اجرای این ماده از طرف وزارتخانههای ذیربط برای آنها پروانه بهرهبرداری صادر یا قرارداد استخراج و فروش بسته میشود از مالیات معاف خواهد بود.
الف- به درآمدهای خدماتی بیمارستانها، هتلها و مراکز اقامتی گردشگری اشخاص یادشده که از تاریخ ذکر شده از طرف مراجع قانونی ذیربط برای آنها پروانه بهره برداری یا مجوز صادر شده باشد در دو حالت مالیات تعلق نمیگیرد:
- اگر مراکز در مناطق معمولی قرار داشته باشند، از تاریخ شروع بهرهبرداری یا استخراج یا فعالیت به مدت ۵ سال از مالیات معاف هستند.
- اگر در مناطق کمتر توسعهیافته قرار گرفته باشند، به مدت ۱۰ سال با نرخ صفر مشمول مالیات میشوند. که مالیات با نرخ صفر را در بالا توضیح دادیم که چه مراحلی دارد.
ب– مالیات با نرخ صفر برای واحدهای تولیدی و خدماتی و سایر مراکز موضوع این ماده که دارای بیش از پنجاه نفر نیروی کار شاغل هستند. چنانچه در دوره معافیت، هر سال نسبت به سال قبل نیروی کار شاغل خود را حداقل پنجاه درصد (۵۰ درصد) افزایش دهند، به ازای هر سال افزایش کارکنان، یکسال اضافه می شود.
میزان معافیت | به ازای افزایش حداقل پنجاه درصد نیروی کار شاغل در هر سال در دوره معافیت نسبت به سال، یک سال بعد دوره معافیت واحدهای تولیدی و خدماتی و سایر مراکز موضوع ماده ۱۳۲ قانون مالیاتهای مستقیم اضافه میشود. |
شرایط لازم برای احراز و اعمال معافیت | دارای بودن بیش از پنجاهنفر نیروی کار شاغل تایید تعداد نیرویکار و افزایش مذکور توسط وزارت تعاون، کار و رفاهاجتماعی و ارائه اسناد و مدارک مربوط به فهرست بیمه تامیناجتماعی عدم کاهش نیرویکار بعد از افزایش(بازنشستگی، بازخریدی و استعفا کاهش محسوب نمیشود.) |
موارد قابل توجه | در دوران معافیت، پس از افزایش نیرویکار در هر سال در صورتی که نیروی کار از حداقل مذکور کاهش یابد، مدت معافیت مربوط افزایش نمییابد. چنین رویه کار از حداقل افزایش مذکور(۵۰٪) در سال بعد از برخورداری از این مشوق( به استثنای افرادی که بازنشسته، بازخرید و مستعفی میشوند.) واحدهایی که از مشوق مالیاتی این تبصره استفاده کردهاند، مالیات متعلق در سال کاهش، مطالبه و وصل میشود. |
پ- محاسبه مالیات با نرخ صفر برای واحدهای اقتصادی مذکور در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ۳ سال و در مناطق ویژه اقتصادی ۲ سال است.
ت- شرط برخورداری از هرگونه معافیت مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی در مناطق آزاد و سایر مناطق کشور تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر است. اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی شامل ترازنامه، صورت سود و زیان طبق نمونه است که توسط سازمان امور مالیاتی تهیه میشود.
ث- به منظور تشویق و سرمایهگذاری در واحدهای موضوع این ماده علاوه بر دوره حمایت با نرخ مالیات صفر، سرمایهگذاری در مناطق کمتر توسعه یافته و سایر مناطق به شرح زیر است:
مناطق کمتر توسعه یافته
مالیات سالهای بعد از دوره محاسبه مالیات نرخ صفر مذکور در صدر این ماده تا زمانی که جمع درآمد مشمول مالیات واحد به ۲ برابر سرمایه ثبت و پرداخت شده برسد، با نرخ صفر محاسبه میشود و بعد از آن مالیات تعلق گرفته براساس ماده ۱۰۵ این قانون محاسبه و دریافت میشود.
سایر مناطق
۵۰ درصد مالیات سالهای بعد از دوره محاسبه مالیات مذکور با نرخ صفر و ۵۰ درصد باقیمانده با نرخهای مقرر شده در ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم و تبصرههای آن محاسبه و دریافت میشود. این حکم تا زمانی که درآمد مشمول مالیات واحد، معادل سرمایه ثبت و پرداخت شده شود، ادامه مییابد و بعد از آن صددرصد مالیات متعلقه با نرخهای مقرر در ماده ۱۰۵ محاسبه و دریافت میشود.
درآمد حملونقل اشخاص حقوقی و غیردولتی، از مشوقهای مالیاتی جزءهای ۱ و ۲ این بند برخوردار هستند. اشخاص حقوقی غیردولتی موضوع این ماده که قبل از این اصلاحیه تاسیس شدهاند، در صورت سرمایهگذاری مجدد از مشوق این ماده میتوانند استفاده کنند. هرگونه سرمایهگذاری که با مجوز قانونی مراجع ذیربط با هدف تاسیس، توسعه، بازسازی و نوسازی واحدهای مذکور برای ایجاد داراییهای ثابت به استثنای زمین هزینه میشود، مشمول حکم این بند است.
ج- استثنای زمین ذکر شده در انتهای بند «ت»، در مورد سرمایهگذاری اشخاص حقوقی غیردولتی در واحدهای حملونقل، بیمارستانها، هتلها و مراکز اقامتی گردشگری صرفا به میزان تعیین شده در مجوزهای قانونی صادر شده از مراجع ذیصلاح، جاری نیست.
سرمایهگذاری مجدد و درآمدهای حملونقل
میزان معافیت | الف- در مناطق کمتر توسعهیافته، صد درصد مالیات سالهای بعد از دوره محاسبه با نرخ صفر مذکور در صدر ماده ۱۳۲ ق.م.م و همچنین صد درصد مالیات درآمدهای واحدهای حملونقل مستقر در مناطق مذکور، حداکثر تا معادل میزان سرمایهگذاری انجام شده یا معادل دو برابر سرمایه ثبت و پرداخت شده به نرخ صفر مشمول مالیات است. ب- در سایر مناطق، پنجاه درصد مالیات سالهای بعد از دوره محاسبه با نرخ صفر مذکور در صدر ماده ۱۳۲ ق.م.م و همچنین پنجاه درصد مالیات درآمدهای واحدهای حملونقل مستقر در این مناطق، حداکثر تا معادله میزان سرمایهگذاری انجام شده یا معادل سرمایه ثبت و پرداخت شده به نرخ صفر مشمول مالیات است. در صورت مشارکت سرمایهگذاران خارجی: به ازاری هر ۵٪ درصد مشارکت شرمایهگذاران خارجی با مجوز سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران در سرمایهگذاری مجدد معادل ۱۰٪ به سقف سرمایه ثبت و پرداختشده مذکور و حداکثر تا ۵٪ حسب مورد اضافه میشود. |
شرایط لازم برای احراز و اعمال معافیت | صدور مجوز از طرف مراجع قانونی ذیربط، از تاریخ ۱۳۹۵/۱/۱ و به بعد ابراز درآمد در سنوات بعد از انجام سرمایهگذاری. پرداخت و ثبت افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکتها بعد از اخذ مجوز سرمایهگذاری عدم کاهش سرمایه ثبت و پرداخت شده مذکور بعد از استفاده از معافیت مخارج مربوط به زمین حداکثر تا سقف میزان مبالغ تعیین شده در مجوزهای قانونی صادر شده قابل محاسبه است. واحد مذکور متعلق به اشخاص حقوقی غیردولتی است. تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی و اسناد و مدارک حسابداری عدم امکان برخورداری از معافیت این بند در صورتی که از معافیت صدر ماده استفاده شده باشد. علاوه بر موارد فوق در خصوص واحدهای تولیدی و معدنی: عدم استقرار در شعاع ۵۰ کیلومتری مرکز اصفهان و ۳۰ کیلومتری مراکز سایر استانها و شهرهای با جمعیت بیش از سیصد هزار نفر به استثنای شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی مستقر در فواصل این بند مخارج مربوط به زمین جزو سرمایهگذاری لحاظ نمیشود. |
موارد قابل توجه | واحدهای موضوع این ماده باید از قبل از شروع سرمایهگذاری مجوز قانونی لازم را از مراجع ذیربط اخذ کرده باشند. در صورت عدم افزایش سرمایه معادل سرمایهگذاری انجام شده متناسب با افزایش سرمایه به عمل آمده امکان برخورداری از این مشوق قرار دارند. در صورت کاهش سرمایه ثبت و پرداخت شده اشخاص مذکور که از مشوق مالیاتی این ماده استفاده کردهاند، مالیات متعلق در سال کاهش، مطالبه و وصول میشود. درآمدهای کتمان شده، مشمول محاسبه مالیات با نرخ صفر نمیشوند. سرمایهگذاریمجدد در واحدهای تولیدی و معدنی و واحدهای تولیدی فناوری اطلاعات و بیمارستانها، هتلها و مراکز اقامتی متعلق به اشخاص حقوقی دولتی و اشخاص حقیقی مشمول استفاده از این مشوق نرخ صفر نمیشود. |
چ- در صورت کاهش میزان سرمایه ثبت و پرداخت شده اشخاص مذکور که از مشو مالیاتی این ماده برای افزایش سرمایه استفاده کرده باشند، مالیات متعلق و جریمههای آن مطالبه و وصول میگردد.
ح- در صورتی که سرمایهگذاری انجام شده موضوع این ماده با مشارکت سرمایهگذاران خارجی با مجوز سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران انجام شده باشد، به ازای هر ۵ درصد مشارکت سرمایهگذاری خارجی به میزان ۱۰ درصد به مشوق این ماده به نسبت سرمایه ثبت و پرداخت شده و حداکثر تا ۵۰ درصد اضافه میشود.
[custom-Box-tip]
خ- شرکتهای خارجی که با استفاده از ظرفیت واحدهای تولیدی داخلی در ایران نسبت به تولید محصولات با نشان معتبر اقدام کنند، درصورتیکه حداقل بیست درصد (۲۰٪) از محصولات تولیدی را صادر کنند، از تاریخ انعقاد قرارداد همکاری با واحد تولید ایرانی در دوره محاسبه مالیات با نرخ صفر واحد تولیدی مذکور مشمول حکم این ماده بوده و در صورت اتمام دوره ذکر شده، از پنجاه درصد (۵۰٪) تخفیف در نرخ مالیاتی نسبت به درآمد ابرازی حاصل از فروش محصولات تولیدی در مدت مذکور در این ماده برخوردار میشوند.
درآمد تولیدی شرکت های خارجی
میزان معافیت | صد درصد درآمد ابرازی حاصل از فروش محصولات تولیدی با نشان معتبر از تاریخ انعقاد قرارداد همکاری با شرکت تولیدی ایرانی در دوره محاسبه با نرخ صفر واحد تولیدی مدکور( واحد تولیدی ایرانی) به نرخ صفر مشمول مالیات است و در صورت اتمام دوره مذکور، از پنجاه درصد تخفیف در نرخ مالیاتی برخوردار است. |
شرایط لازم برای احراز و اعمال و معافیت | انعقاد قرارداد همکاری با واحد تولیدی ایرانی( واحدهای ایرانی متعلق به اشخاص حقوقی و غیردولتی) استفاده از ظرفیت خالی واحدهای تولیدی داخلی در ایران صادرات حداقل ۲۰ درصد تولیدات هر سال در همان سال تولید ابراز درآمد تولیدی(درآمدهای کتمان شده مشمول این معافیت نمیشود) عدم استقرار واحد تولیدی در شعاع ۱۲۰ کیلومتری مرکز تهران به استثنای شهرکهای صنعتی استانهای قم و سمنان عدم استقرار واحد تولیدی در شعاع ۵۰ کیلومتری مرکز اصفهان و ۳۰ کیلومتری مراکز سایر استانها و شهرهای با جمعیت بیش از سیصد هزار نفر به استثنای شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی و اسناد و مدارک حسابداری |
موارد قابل توجه | ندارد. |
د- نرخ صفر مالیاتی و مشوقهای موضوع این ماده شامل درآمد واحدهای تولیدی و معدنی مستقر در شعاع یکصد و بیست کیلومتری مرکز استان تهران و پنجاه کیلومتری مرکز استان اصفهان و سی کیلومتری مراکز سایر استانها و شهرهای دارای بیش از سیصد هزار نفر جمعیت براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن نمیشود.
معافیت واحدهای تولیدی و معدنی
میزان معافیت | صد درصد درآمد ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و معدنی واحدهای تولیدی و معدنی، اشخاص حقوقی غیردولتی: در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ۱۰ سال و در سایر مناطق به مدت ۵ سال در صورت استقرار در شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی: در مناطق کمتر توسعهیافته به مدت ۱۳ سال و در سایر مناطق به مدت ۷ سال به نرخ صفر مشمول مالیات است. |
شرایط لازم | صدور پروانه بهرهبرداری یا قرارداد استخراج و فروش از طرف وزارتخانه ذیربط از تاریخ ۱۳۹۵/۱/۱ و به بعد عدم استقرار در شعاع ۱۲۰ کیلومتری مرکز تهران( به استثنای شهرکهای صنعتی استانهای قم و سمنانُ اشتهارد و کاسپین و شهرک و نواحی صنعتی شهرستان فیروزکوه( عدم استقرار در شعاع ۵۰ کیلومتری مرکز اصفهان و ۳۰ کیلومتری مراکز سایر استانها و شهرهای با جمعیت بیش از سیصد هزار نفر به استثنای شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی مستقر در وافصل این بند عدم استفاده از معافیت موضوع بند(ث) ماده ۱۳۲ قانون مالیاتهای مستقیم برای احداث واحد تولیدی و معدنی ابراز درآمد حاصل از فعالیت تولیدی یا معدنی تعلق واحد تولیدی و معدنی به اشخاص حقوقی غیردولتی تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی و اسناد و مدارک حسابداری |
سایر موارد | منظور از درآمد ابرازی جمع کل فروش و سایر درآمدهای ابرازی است و هزینههای برگشتی مربوط به درآمدهای ابرازی تاثیری بر میزان معافیت ندارد. تولید مزارد بر ظرفیت مندرج در پروانه بهرهبرداری و همچنین درآمدهای حاصل از فروش ضایعات و تولیدات کارمزدی محصولات موضوع پروانه بهرهبرداری واحدهای تولیدی و معدنی در دوره محاسبه مالیات با نرخ صفر مالیاتی، با رعایت مقررات مشمول محاسبه مالیات با نرخ صفر این ماده میشوند. درآمدهای کتمان شده مشمول نرخ صفر نمیشود. درآمد ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و معدنی واحدهای تولیدی و معدنی متعلق به اشخاص حقوقی دولتی و اشخاص حقیقی مشمول نرخ صفر نمیشود. |
واحدهای تولیدی فناوری اطلاعات با تایید وزارتخانههای ذیربط و معاونت علمیوفناوری رئیسجمهور در هر صورت مشمول امتیاز این ماده میشوند. همچنین مالیات واحدهای تولیدی و معدنی مستقر در کلیه مناطق ویژه اقتصادی و شهرکهای صنعتی به استثنای مناطق ویژه اقتصادی و شهرکهای مستقر در شعاع یکصد و بیست کیلومتری مرکز استان تهران با نرخ صفر محاسبه میشود و از مشوقهای مالیاتی موضوع این ماده برخوردار میشوند.
درخصوص مناطق ویژه اقتصادی و شهرکهای صنعتی یا واحدهای تولیدی که در محدوده دو یا چند استان یا شهر قرار میگیرند، ملاک تعیین محدوده به موجب آییننامهای است که حداکثر سه ماه پس از تصویب این قانون با پیشنهاد مشترک وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و سازمان حفاظت محیط زیست تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
معافیت واحدهای تولیدی فناوری اطلاعات
میزان معافیت | صد در صد درآمد ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و معدنی واحدهای تولیدی و معدنی، اشخاص حقوقی غیردولتی: در مناطق کمتر توسعهیافته به مدت ۱۰ سال و در سایر مناطق به مدت ۵ سال در صورت استقرار در شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی: در مناطق کمتر توسعهیافته به مدت ۱۳ سال و در سایر مناطق به مدت ۷ سال به نرخ صفر مشمول مالیات است. |
شرایط لازم | صدور پروانه بهرهبرداری یا قرارداد استخراج و فروش از طرف وزارتخانه ذیربط از تاریخ ۱۳۹۵/۱/۱ و به بعد عدم استقرار در شعاع ۱۲۰ کیلومتری مرکز اصفهان و ۳۰ کیلومتری مراکز سایر استانها و شهرهای با جمعیت بیش از سیصد هزار نفر به استثنای شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی مستقر در فواصل این بند عدم استفاده از معافیت موضوع بند (ث) ماده ۱۳۲ قانون مالیاتهای مستقیم برای احداث واحدهای تولیدی یا معدنی تعلق واحد تولیدی و معدنی به اشخاص حقوقی غیردولتی تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی و اسناد و مدارک حسابداری |
سایر موارد | منظور از درآمد ابرازی جمع کل فروش و سایر درآمدهای ابرازی است و هزینههای برگشتی مربوط به درآمدهای ابرازی تاثیری بر میزان معافیت ندارد. تولید مازاد بر ظرفیت مندرج در پروانه بهرهبرداری و همچنین درآمدهای حاصل از فروش ضایعات و تولیدات کارمزدی محصولات موضوع پروانه بهرهبرداری واحدهای تولیدی و معدنی در دوره محاسبه مالیات با نرخ صفر مالیاتی، با رعایت مقررات مشمول محاسبه مالیات با نرخ صفر این ماده است. درآمدهای کتمان شده مشمول نرخ صفر نمیشود. درآمد ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و معدنی واحدهای تولیدی و معدنی متعلق به اشخاص حقوقی دولتی و اشخاص حقیقی مشمول نرخ صفر نمیشود. |
ذ- فهرست مناطق کمتر توسعهیافته شامل استان، شهرستان، بخش و دهستان در سهماهه اول در هر برنامه پنجساله، توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور با همکاری وزارت اموراقتصادیودارایی با لحاظ شاخصهای نرخ بیکاری و سرمایهگذاری در تولید تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد و تا ابلاغ فهرست جدید، فهرست برنامه قبلی معتبر است. تاریخ شروع فعالیت با تایید مراجع قانونی ذیربط، مناط اعتبار برای احتساب مشوقهای مناطق کمتر توسعهیافته است.
ر- کلیه تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی که قبل از اجرای این ماده از پروانه بهرهبرداری از مراجع قانونی ذیربط اخذ کرده باشند تا مدت ۶ سال بعد از لازمالجرا شدن این ماده از پرداخت پنجاه درصد (۵۰٪) مالیات بر درآمد ابرازی معاف هستند. حکم این بند نسبت به درآمد حاصل از اعزام گردشگر به خارج از کشور مجری نیست.
تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی
میزان معافیت | پنجاه درصد مالیات بر درآمد ابرازی کلیه تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی که قبل از اجرای این ماده پروانه بهرهبداری از مراجع قانونی ذیربط اخذ کرده باشند تا مدت شش سال( سال ۱۴۰۰) معاف است |
شرایط لازم برای احراز و اعمال معافیت | اخذ پروانه بهرهبداری تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی قبل از ۱۳۹۵/۱/۱ ابراز درآمد حاصل از تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی(درآمدهای کتمان شده مشمول این معافیت نمیشود.) معافیت قابل تسری به درآمد حاصل از واگذاری تاسیسات مذکور نخواهد بود. درآمد حاصل از اعزام گردشگر به خارج از کشور مشمول معافیت این ماده نمیشوند. تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی و اسناد و مدارک حسابداری نوع مالکیت تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی مذکور از حیث شخصیت حقیقی یا حقوقی و همچنین خصوصی، تعاونی، دولتی و عمومی غیردولتی تاثیری در اعمال معافیت ندارد. مالکیت اشخاص حقیقی و یا اشخاص حقوقی در تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی تاثیری بر اعمال معافیت ندارد. |
موارد قابل توجه | ندارد. |
ز- صددرصد (۱۰۰٪) درآمد ابرازی دفاتر گردشگری و زیارتی دارای مجوز از مراجع قانونی ذیربط که از محل جذب گردشگران خارجی یا اعزام زائر به عربستان، عراق و سوریه تحصیل شده باشد، با نرخ صفر مالیاتی مشمول مالیات میشود.
دفاتر گردشگری و زیارتی
میزان معافیت | صددرصد درآمد ابرازی دفاتر گردشگری و زیارتی دارای مجوز از مراجع قانونی ذیربط که از محل جذب گردشگران خارجی یا اعزام زائر به عربستان، عراق و سوریه مشمول مالیات با نرخ صفر است. |
شرایط لازم برای احراز و اعمال معافیت | اخذ مجوز از مراجع قانونی ذیربط ابراز درآمد بابت جذب گردشگر خارجی و یا اعزام زائر به عربستان، عراق و سوریه(درآمدهای کتمان شده مشمول این معافیت نمیشود.) تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی و اسناد و مدارک حسابداری نوع مالکیت دفاتر گردشگری و زیارتی مذکور از حیث شخصیت حقیقی یا حقوقی و همچنین خصوصی، تعاونی، دولتی و عمومی غیردولتی تاثیری در اعمال معافیت ندارد. |
موارد قابل توجه | ندارد. |
ژ- مالیات با نرخ صفر موضوع این قانون صرفا شامل درآمد ابرازی به جز درآمدهای کتمانشده میشود. این حکم دربارهٔ کلیه احکام مالیاتی با نرخ صفر منظور در این قانون و سایر قوانین مجری است.
س- معادل هزینههای تحقیقاتی و پژوهشی اشخاص حقوقی خصوصی و تعاونی در واحدهای تولیدی و صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارتخانههای ذیربط که در قالب قرارداد منعقده با دانشگاهها یا مراکز پژوهشی و آموزش عالی دارای مجوز قطعی از وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در چارچوب نقشه جامع علمی کشور انجام میشود.
هزینههای تحقیقاتی و پژوهشی
میزان بخشودگی | معادل هزینههای تحقیقاتی و پژوهشی از مالیات ابرازی سال انجام هزینه و حداکثر به میزان ده درصد مالیات ابرازی سال انجام هزینه مذکور بخشوده میشود. |
شرایط لازم برای احراز و اعمال بخشودگی | درآمد ناخالص ابرازی حاصل از فعالیت تولیدی و معدنی واحدهای تولیدی و صنعتی از ۱۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال کمتر نباشد. واحدهای تولیدی و معدنی متعلق به اشخاص حقوقی خصوصی و تعاونی باشد. تولیدی و صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارتخانه ذیربط باشد. عقد قرارداد با دانشگاههای آزاد و پژوهشی و آموزش عالی دارای مجوز قطعی از وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شده باشد. تایید قراردادهای تحقیقاتی و پژوهشی در چارچوب نقشه علمی کشور توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و ثبت در سامانه اطلاعاتی شورای علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) ارائه گزارش پیشرفت سالانه قرارداد تحقیقاتی و پژوهشی و پژوهشی که به تصویب شورای پژوهش و مراکز تحقیقاتی مربوطه( مجری طرف قرارداد) رسیده باشد. تسلیم اظهارنامه مالیاتی و ارائه دفاتر و اسناد و مدارک |
موارد قابل توجه | درآمد حاصل از فروش ضایعات کالای تولیدی و خدمات انجام شده به وسیله ماشینآلات تولیدی نیز جزء درآمد حاصل است فعالیت تولیدی محسوب میشود. در صورتیکه مالکیت واحد تولیدی و صنعتی متعلق به اشخاص حقوقی دولتی و یا نهادهای عمومی غیردولتی و یا به صورت توامان اشخاص مذکور مالک بیش از ۵۰ درصد مالکیت واحد تولیدی و صنعتی باشند، بخشودگی قابل اعمال نیست. همچنین این بخشودگی در خصوص واحدهای تولیدی و صنعتی متعلق به اشخاص حقیقی هم قابل اعمال محسوب نمیشود. بخشودگی مالیاتی مزبور صرفا در خصوص هزینههای حاصل از طرحهای تحقیقاتی و پژوهشی بوده و قابل تسری به هزینههای حاصل از سایر فعالیتهای اشخاص مندرج در صدر بند س ماده ۱۳۲ قانون مالیاتهای مستقیم نمیشود. هزینههایی که قبل از الازمالاجرا شدن این قانون (۱۳۹۵/۱/۱) شروع شدهاند، شامل این بخشودگی نمیشوند. معادل مبلغ منظور شده هزینههای تحقیقاتی و پژوهشی به حساب مالیات اشخاص صدرالذکر، به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نخواهد شد. |
مشروط بر اینکه گزارش پیشرفت سالانه آن بهتصویب شورای پژوهشی دانشگاهها و یا مراکز تحقیقاتی مربوط برسد و ناخالص درآمد ابرازی حاصل از فعالیتهای تولیدی و معدنی آنها کمتر از پنج میلیارد (۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال نباشد، حداکثر به میزان ده درصد (۱۰٪) مالیات ابرازی سال انجام هزینه مذکور بخشوده میشود. معادل مبلغ منظور شده به حساب مالیات اشخاص مذکور، بهعنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمیشود.
دستورالعمل اجرائی این بند با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور به تصویب وزرای امور اقتصادیودارایی، صنعت، معدن و تجارت، علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میرسد.
۴. کلیه شرکت های تعاونی فعال روستایی و عشایری
[custom-Box-tip]
تبصره- دولت مکلف است معادل مالیات بر درآمد متعلق به آن قسمت از سود ابرازی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران را که با تصویب مجمععمومی برای سرمایهگذاری در شرکتهای تعاونی روستایی اختصاص داده میشود، پس از وصول و واریز آن به حساب درآمد عمومی کشور، از محل اعتبار ردیف خاصی که به همین منظور در قانون بودجه کل کشور پیش بینی میشود در وجه سازمان مذکور مسترد کند.
۵. آموزش در مناطق کمتر توسعه یافته
مطابق ماده ۱۳۴ قانون مالیاتهای مستقیم موارد زیر از مالیات معاف هستند:
- درآمد حاصل از تعلیم و تربیت مدارس غیر انتفاعی اعم از ابتدایی، راهنمایی، متوسطه، فنی و حرفهای، آموزشگاههای فنی و حرفهای آزاد دارای مجوز از سازمان آموزش فنی و حرفهای، دانشگاهها و مراکز آموزش عالیغیر انتفاعی و مهدهای کودک در مناطق کمتر توسعه یافته و روستاها مشمول مالیات نمیشود.
- درآمد موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی بابت نگهداری اشخاص مذکور که حسب مورد دارای پروانه فعالیت از مراجع ذیربط هستند از مالیات معاف هستند.
- درآمد باشگاهها و موسسات ورزشی دارای مجوز از سازمان تربیت بدنی حاصل از فعالیتهای منحصرا ورزشی هم از پرداخت مالیات معاف است.
۶. صنایع دستی
بر طبق ماده ۱۴۲ قانون مالیات مستقیم، درآمد کارگاههای فرش دستباف و صنایعدستی و شرکتهای تعاونی و اتحادیههای تولیدی مربوطه از پرداخت مالیات معاف هستند.
۷. اماکن زیارتی و مذهبی
طبق ماده ۱۳۹ قانون مالیات مستقیم موقوفات، نذورات، پذیره، کمکها و هدایای دریافتی نقدی و غیرنقدی مکانهای مذهبی و زیارتی آستان قدس رضوی، آستان حضرت امام خمینی، آستان حضرت معصومه، آستان حضرت عبدالعظیم حسنی، آستان احمد بن موسی، مساجد، حسینیهها و تکیهها پرداخت مالیات معاف هستند. تشخیص سایر بقاع متبرکه بر عهده سازمان اوقاف و امور خیریه است. علاوه بر این موارد، موارد زیر هم در ماده ۱۳۹ مشمول معافیت مالیاتی میشود:
- کمکها و دریافتهای نقدی و غیرنقدی هلالاحمر
- کمکها و دریافتهای نقدی و غیرنقدی مدارس علوم اسلامی
- کمکها و دریافتهای نقدی و غیرنقدی صندوقهای پسانداز بازنشستگی، سازمان تامین اجتماعی، خدمات درمانی، بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر، حق بیمه و حق بازنشستگی سهم کارکنان و کارفرما و جریمههای دریافت شده مربوط توسط آنها
- کمکها و دریافتهای نقدی و غیرنقدی نهادهای انقلاب اسلامی
- درآمد صندوق عمران موقوفات کشور که به مصرف عمران موقوفات برسد
- درآمد اشخاص از محل وجوه بریه ولی فقیه، خمس و زکات
- آن قسمت از درآمد موقوفات که به فعالیتهای فرهنگی، اختراعات، اکتشافات و.. اختصاص مییابد.
۸. محصولات کشاورزی، صنعتی، صادرات و واردات
طبق ماده ۱۴۱ قانون مالیاتهای مستقیم موارد زیر مشمول مالیات نمیشوند:
- صد در صد درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی مشمول مالیات نمیشود.
- بیست درصد (۲۰٪) درآمد حاصل از صادرات مواد خام و کالاهای واسطه ای نیمه خام مشمول نرخ صفر مالیات میگردد.
- فهرست مواد خام و کالاهای نفتی و کالاهای واسطه ای نیمه خام (کالاهایی که در این ماده از قانون مشمول معافیت میشوند توسط وزارت امور اقتصاد و دارایی، کشاورزی، صنعتی، معادن، اتاق بازرگانی به تصویب هیئت وزیران میرسد.
- درآمد حاصل از صادرات کالاهای مختلف که به صورت عبوری (ترانزیت) به ایران وارد میشوند و بدون تغییر در ماهیت یا با انجام کاری بر روی آن صادر میشوند مشمول مالیات با نرخ صفر میگردد.
9.معافیت مالیات کالاهای مختلف در بورس
مطابق با ماده ۱۴۳ قانون مالیات مستقیم، معامله کالاهای مختلف در بورس شامل معافیتهای زیر میشود:
- معادل ۱۰ درصد از مالیات بر درآمد فروش کالاهایی که در بورسهای کالایی پذیرفته شده و به فروش میرسد.
- ۱۰ درصد مالیات بردرآمد شرکتهایی که سهام آنها برای معامله در بورسهای داخلیوخارجی پذیرفته میشود.
- ۵ درصد از مالیات بردرآمد شرکتهایی که سهام آنها برای معامله در خارج از بورس داخلی و خارجی پذیرفته میشود در صورتی که در پایان دوره مالی به تایید سازمان حداقل ۲۵درصد سهام شناور آزاد داشته باشند، معادل دو برابر معافیتهای فوق از بخشودگی مالیاتی برخوردار میشوند.
۱۰. نقل و انتقال سهام در بورس یا بازارهای خارج از بورس
از هر نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام شرکتها اعم از ایرانی و خارجی در بورسها یا بازارهای خارج از بورس دارای مجوز، مالیات مقطوعی به میزان نیمدرصد (۵۰%) ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام وصول خواهد شد و از این بابت وجه دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام و مالیات بر ارزشافزوده خرید و فروش مطالبه نخواهد شد.
کارگزاران بورس و بازارهای خارج از بورس مکلفند مالیات یاد شده را به هنگام هر انتقال از انتقال دهنده وصول و به حساب تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند و ظرف ده روز از تاریخ انتقال، رسید آن را به همراه فهرستی حاوی تعداد و مبلغ فروش سهام و حق تقدم مورد انتقال به اداره امور مالیاتی محل ارسال کنند.
11. جوایز علمی و بورس تحصیلی، حق اختراع و فعالیتهای پژوهشی
طبق ماده ۱۴۴ قانون مالیات مستقیم موارد زیر از مالیات معاف هستند:
- جوایز علمی
- درآمد حق اختراع و اکتشاف
- درآمدهای ناشی از فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی که دارای پروانه تحقیق از وزارتخانههای ذیصلاح باشد، به مدت ده سال از تاریخ اجرای این اصلاحیه طبق قوانین مقرر شده که به پیشنهاد وزارتخانهها فرهنگ و آموزش عالی، وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی و امور اقتصاد و دارایی به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید، از پرداخت مالیات معاف هستند.
۱۲. معافیت سودهای دریافتی
طبق ماده ۱۴۵ قانون مالیاتهای مستقیم سود دریافتی به هر عنوان در موارد زیر از پرداخت مالیات معاف است:
- سود متعلق به سپردههای مربوط به کسور بازنشستگی و پسانداز کارگران و کارمندان در بانکهای ایرانی در حدود قوانین استخدامی مربوطه.
- سود یا جوایز متعلق به حساب پسانداز و سپردههای مختلف نزد بانکهای ایرانی یا موسسههای اعتباری غیربانکی مجاز. این معافیت شامل سپردههایی که بانکها و موسسههای اعتباری مجاز نزد هم نگهداری میکنند، نخواهد بود.
- سود پرداختی بانکهای ایرانی به بانکهای خارج از ایران بابت اضافه برداشت و سپرده ثابت به شرط معامله متقابل
- سود و جوایز متعلق به اوراق مشارکت.
۱۳. معافیت های مدت دار
بر طبق ماده ۱۴۶ قانون مالیات مستقیم کلیه معافیت های مدت دار که به موجب قوانین و مقررات مالیاتی قبلی تعیین شده است، با رعایت مقررات مربوط تا زمانی که انقضاء دارد، به قوت خود باقی است.
سوالات مالیاتی خود را از محاسبان بپرسید!
اگر در خصوص مباحث مالیاتی نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید، میتوانید از مشاوره مالیاتی محاسبان مشاوره تخصصی دریافت کنید. همچنین میتوانید از طریق کامنتها با ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید