کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری
ممکن است شما هم در قراردادهای پیمانکاری خود زمانی که صورت وضعیت را به کارفرما ارائه نمودهاید مبلغ کمتر از انتظاری را دریافت نموده باشید و دلیل آن را ندانید؛ یکی از مهمترین دلایل این کسر دریافتی، کسورات قانون قرارداد پیمانکاری است. اما احتمالا شما ندانید کدام یک از موارد کسورات از صورت وضعیتهای شما بصورت قانونی کسر شده و کدام یک نباید کسر گردد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با موارد کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری آشنا نماییم.
کسورات چیست؟
کسورات به مبالغی گفته میشود که به انواع مختلف از مبلغ مشخص شده یا محاسبه شده پرداختی کسر میگردد. این کسورات میتواند توافقی یا قانونی باشد یعنی یا مبالغ آن بین کارفرما و پیمانکار توافق شده است و یا در قانون مشخص گردیده که میزان این کسورات باید به چه میزان باشد.
کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری چیست؟
در بحث کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری ما قبلا با 3 مورد عمده طرف بودهایم و در حال حاضر 1 مورد از آنها دیگر اجرایی نمیشود و 2 مورد از آنها کسر میگردند.
مالیات علی الحساب
در سالهای گذشته کارفرمایان مطابق با قوانین مالیاتی مبلغ 3% از هر صورتحساب پیمانکاران را بابت مالیات علی الحساب کسر نموده و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز میکردند که از سال 1395 این نوع از کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری لغو گردید و دیگر نیازی به انجام آن نمیباشد.
سپرده بیمه
مطابق با ماده 38 قانون تامین اجتماعی کارفرمایان مکلفند تا 5% از مبلغ قرارداد به علاوه صورت وضعیت آخر ارسالی پیمانکاران را به عنوان سپرده بیمه نزد خود نگه دارند. سپرده بیمه یکی از مهمترین انواع کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری است که به محض مراجعه پیمانکار به سازمان تامین اجتماعی و انجام تسویه حساب با بیمه و دریافت مفاصا حساب باید آن را به کارفرما تحویل دهد تا سپرده بیمه که جزو کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری وی بوده است به او بازگردانده شود.
سپرده حسن انجام کار
در کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری بخشی در قرارداد درج میگردد که مطابق با ماده 35 شرایط عمومی پیمان، کارفرما به میزان 10% از مبلغ هر صورت وضعیت را بابت سپرده حسن انجام کار نزد خود نگه میدارد. مبلغ نهایی حسن انجام کار در دو مرحله به پیمانکار بازپرداخت میشود : نیمی از آن در زمان تحویل موقت پروژه و نیمی دیگر در زمان تحویل کامل پروژه.
دیگر کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری
از دیگر کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری میتوان به مواردی مانند ماده 23 شرایط عمومی پیمان اشاره نمود که در آن بیان شده است چنانچه پیمانکار به دلیل سهل انگاری در حین انجام کار باعث ایجاد خسارت به تجهیزات و تاسیسات زیر بنایی مانند خطوط آب و برق و گاز گردد، کارفرما میتواند مبلغی معادل خسارت وارده را از صورت وضعیتهای پیمانکار کسر نماید.
و یا مطابق با بند ب ماده 24 شرایط عمومی پیمان چنانچه پیمانکار از پیمانکاران فرعی دیگری برای تسهیل انجام کار استفاده نماید و حق الزحمه ایشان را پرداخت ننماید، کارفرما میتواند مبلغ طلب این پیمانکاران را مبالغ صورت وضعیتهای پیمانکار اصلی تحت قالب کسورات قانون قرارداد پیمانکاری کسر و به ایشان پرداخت نماید.
همچنین یکی دیگر از انواع کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری به ماده 32 شرایط عمومی پیمان باز میگردد که در آن ذکر گردیده است چنانچه پیمانکار کار را به درستی انجام ندهد یا کل یا قسمتی از کار را ناقص به کارفرما تحویل نماید، چنانچه کارفرما اخطار این موضوع را به پیمانکار داده و او اصلاحات را به عمل نیاورده باشد، میتواند مبالغ زیان وارده از سوی پیمانکار را از مطالبات او کسر نماید.
عدم رعایت قوانین در کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری
در بحث کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری عدم رعایت این قوانین در نهایت به ضرر کارفرما تمام میشود. به عنوان مثال چنانچه کارفرما نسبت به کسر سپرده بیمه اقدام ننماید، سازمان تامین اجتماعی چنانچه به پیمانکار دسترسی پیدا نکند، مطالبات خود بابت قرارداد را مطابق با قانون تامین اجتماعی از کارفرما مطالبه مینماید. در این شرایط کارفرما بابت آن بدهی با پیمانکار مسئولیت تضامنی پیدا کرده و میبایست تماما آن بدهی را از سوی خود پرداخت کند. پس بهتر است که حتما به قوانین توجه نماید و کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری را بصورت کامل مد نظر داشته و رعایت نماید.
نکته مهم
چنانچه قرارداد پیمانکاری بصورت مشاوره شخص حقیقی باشد، یکی از کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری که به این نوع همکاری اضافه میگردد بحث علی الحساب مالیات است که کارفرما میبایست مطابق با ماده 86 قانون مالیاتهای مستقیم درصدی را از قرارداد پیمانکار کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز نماید.
سخن پایانی
در بحث قراردادهای پیمانکاری موارد مهم زیادی وجود دارد که الزاما میبایست رعایت گردند تا طرفیت در ادامه به مشکلات کمتری برخورد کنند به همین جهت لازم است که حتما نسبت به این رشته اطلاعات کافی وجود داشته باشد تا بتوان با کمترین مشکل به ادامه فعالیت پرداخت. حال یکی از مهمترین این مسائل مبحث کسورات قانونی قرارداد پیمانکاری است که باید بطور دقیق رعایت گردند تا کمترین مشکلات آتی را برای طرفین بخصوص کارفرما به همراه داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید