ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان

با توجه به ایجاد تغییرات در قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، قانونگذار در جهت تسهیل ارائه خدمات به مودیان مالیاتی قابلیتهایی نظیر قراردادهای حق العمل کاری و عملیات حق العمل کاری را در سندباکس کارپوشه مودیان اضافه کرد که کلیهٔ اشخاص مشمول مکلف باشند به ترتیبی که سازمان مقرر کرده نسبت به ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان اقدام کنند.
ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان و ارسال صورتحساب حق العمل کاری
براساس قوانین تصویب شده قانون مالیاتهای مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده از سوی سازمان امور مالیاتی، در برخی موارد حق العملکاران در قبال حق العملهایی که از آمر دریافت میکنند، ملزم به پرداخت مالیات و ثبت مالیات حق العمل کاری هستند. بنابراین با تصویب قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، اشخاص حق العمل کار باید براساس شرایط و شیوهنامههایی که به تصویب سازمان امور مالیاتی کشور رسیده است، شناسه یکتای قرارداد حق العمل کاری را دریافت و برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان اقدام کنند.
حق العمل کاری
براساس ماده 357 قانون تجارت: حق العمل کار کسی است که به اسم خود ولی به حساب دیگری (آمر) اقدام به انجام معاملاتی کرده و در مقابل حق العملی (کارمزد) دریافت میکند.
بخشنامه 200/97/133
سازمان امور مالیاتی با انتشار این بخشنامه ضوابطی را مشخص کرده است که براساس آن صورتحساب فروش حق العمل کاری، در حکم فروش آمر تلقی میشود و آثار ارزش افزوده را برای آمر دارد.
نکته مهم
حق العمل کار در مورد کارمزد دریافتی از آمر باید صورتحساب به طرفیت آمر صادر کند.
حق العمل کاری قرارداد یا عهدی با رضایت طرفین است که بین شخص حق العمل کار و آمر منعقد میشود. طی این قرارداد، حق العمل کار به دستور و حساب آمر معاملهای انجام میدهد. همانطور که از ترجمۀ لفظی این عبارت مشخص است معنای آن حقی است که بابت انجام یک کار دریافت میشود، اما مفهوم حق العمل با مواردی مثل مزد کار و کارمزد هم شناخته میشود. در واقع حق العمل به وجهی میگویند که بابت فروش کالا از صاحب کالا دریافت میشود. حق العمل و حق العمل کاری از اصطلاحات حسابداری هستند.
بخشنامه (حق العمل کاری در قانون مالیات بر ارزش افزوده)
در خصوص صدور صورتحساب حق العمل کاری و همچنین تکلیف قانونی آمر (فروشنده) در خصوص صدور فاکتور در مواردی که اقدام به ارسال کالا برای حق العمل کار نماینده آمر به منظور فروش توسط ایشان میکند، در اجرای مادههای ۹۵ و ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم و به منظور وحدت رویه در رسیدگیهای مالیاتی تعیین شده که موارد زیر را در نظر بگیرید.
بخشنامه 200.97.32
جز -ب با توجه به ماده ۳۵۷ قانون تجارت مصوب سال ۱۳۱۱، چون حق العمل کار به اسم خود ولی به حساب آمر اقدام به فروش کالا میکند، بنابراین آمر بابت فروش کالاهایی که به حساب او و توسط حق العمل کار انجام میشود، نیازی به صدور صورتحساب فروش موضوع آئین نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم ندارد. در نتیجه صورتحساب باید توسط حق العمل کار صادر شود.
قرارداد حق العمل کاری در امر واردات، صادرات و خرید و فروش داخلی
موضوع ماده 357 قانون تجارت مصوب 1311 و دفاتر طرفین (آمر و حقالعملکار) و سایر اسناد و مدارک مثبته (حسب مورد) محرز شود که کالای خریداری/فروش رفته متعلق به آمر بوده و خریدار/فروشنده صرفاً به عنوان حقالعملکار عمل کرده است. حق العمل کار مشمول فراخوان نظام مالیات بر ارزش افزوده باید ضمن انجام سایر تکالیف پیشبینی شده در قانون مالیات بر ارزش افزوده، صرفاً نسبت به کارمزد دریافتی، صورتحساب صادر و مالیات و عوارض ارزش افزوده را محاسبه و از آمر وصول کند.
نکته مهم
مطابق تبصره 5 حد مجاز فروش ماده 6 روشهایی که حق العمل کار به حساب آمر انجام میدهد، در حد مجاز فروش حق العمل کار در نظر گرفته میشود. همچنین صورتحسابهای حق العمل کار از بابت کمیسیون دریافتی از آمر جداگانه صادر میشود. اگر به موجب مبانی قانونی و استانداردی مبحث تعلق کالا به آمر ثابت شود، در این صورت مالیات بر ارزش افزوده پرداختی متعلق به آمر خواهد بود.
موارد مورد نیاز برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان
برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان، موارد زیر مورد نیاز است:
- ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان در کارپوشه و تأیید طرف مقابل و أخذ شناسه یکتا.
- صدور فاکتور فروش برای خریدار توسط حق العمل کار.
- پس از صدور صورتحساب و قرار گرفتن صورتحساب در کارپوشه حق العمکار مکلف به ورود به کارپوشه خود است و صورتحساب مدنظر را انتخاب و اقلام مرتبط به آمر را انتخاب کند و روی قرارداد مرتبط را به اقلام فروش لینک کنند.
- صورتحساب فروش به کارپوشه آمر انتقال مییابد.
- صورتحساب باید به تأیید توسط آمر برسد.
- به صورت دورهای به میزان کارمزدهای حق العمل کار، صورتحساب فروش (کارمزد) توسط حق العمل کار به طرفیت آمر صادر و باید به تأیید آمر برسد.

شناسه یکتا ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان
برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان نیاز به شناسههای یکتا سامانه مودیان دارد که هر یک از این افراد باید از آنها استفاده کنند. برای دریافت شناسه یکتا قراردادهای حق العمل کاری باید مطابق با مراحل و قوانین آن انجام شود. براساس قوانین تصویب شده در این حوزه، آمر الزامی برای ارسال صورتحساب به سامانه مودیان ندارد. اما حق العمل کار ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال به سامانه مودیان است. صدور این صورتحسابها در خصوص حق العمل کاری مشابه با صدور صورتحساب ها در فرآیند فروش عادی است.
مهمترین تفاوت ثبت و صدور صورتحسابها در حق العمل کاری، دریافت شناسههای یکتای مخصوص قراردادهای حق العملکاری است که با همین عنوان انجام میشود. در این خصوص از برخی نرم افزارهای واسط هم استفاده میشود که در آن تمام الگوهای صورتحسابهای الکترونیکی نوع 1 و نوع 2 فیلد (شناسه یکتای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان) به صورت اختیاری وجود داشته، انتخاب خواهند شد. در این زمینه شرایط و قواعدی هم جهت استفاده از این شماره قرارداد در صورتحسابهای الکترونیکی وجود دارد که شمارههای قرارداد را مشخص میکنند.
نکته مهم
دریافت شناسه یکتای قرارداد حق العمل کاری مستلزم این است که ابتدا ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان انجام شود.
شناسه یکتا حافظه مالیاتی چیست؟
این شناسه به عنوان یکی از مولفههای اصلی در ساختار کلی شمارۀ منحصر به فرد مالیاتی در صورتحسابهای فروش استفاده خواهد شد.
حالت های صورتحساب الکترونیکی قراردادهای حق العمل کاری
قراردادهای حق العمل کاری به دو صورت خرید و فروش بوده و دارای دو نقش آمر و حق العمل کار است. نحوهٔ ثبت صورتحساب و تشخیص اقلامی که به صورت حق العمل کاری خرید و فروش شدهاند، با توجه به نوع قرارداد و نقش آن میتواند متفاوت باشد. در قراردادهای حق العمل کاری علاوه بر آمر و حق العمل کار، ناظر سومی هم وجود دارد که میتواند در نقش خریدار یا فروشنده باشد.
در حالت کلی، قراردادی میان آمر و حق العمل کار در کارپوشه مودیان ثبت میشود، که شرط استفاده از این قرارداد در صورتحسابهای الکترونیک، تأیید دو طرف قرارداد است. ذکر این نکته بسیار مهم است که تاریخ صورتحساب باید پس از تاریخ شروع قرارداد حق العمل کاری باشد. حالتهایی که ممکن است صورتحساب الکترونیکی برای قرارداد حق العمل کاری صادر شود به شرح زیر است:
حالت اول: اگر ناظر سوم در نقش خریدار باشد و حق العمل کار، قرارداد فروشی را با آمر عقد کرده باشد، باید در ابتدا حق العمل کار صورتحساب فروشی را برای خریدار صادر کند.
در اقلامی که به صورت حق العمل کاری از طرف آمر فروخته است، فیلد شناسه یکتای ثبت قرارداد حق العمل کاری را باید طبق شماره قرارداد موجود در کارپوشه تکمیل کند. در این صورت، صورتحساب فروش هم در کارپوشه آمر و هم در کارپوشه حق العمل کار قابل مشاهده است. همچنین خریدار میتواند صورتحساب مذکور را در کارپوشه خود مشاهده و از اعتبار مالیاتی خود بهرهمند شود.
حالت دوم: اگر ناظر سوم در نقش فروشنده باشد و حق العمل کار، قرارداد خریدی را با آمر عقد کرده باشد، باید در ابتدا فروشنده صورتحساب فروشی را برای حق العمل کار صادر کند. در این حالت صورتحساب مذکور در کارپوشه فروشنده و کارپوشه حق العمل کار به عنوان خریدار قابل مشاهده است. پس از رویت صورتحساب توسط حق العمل کار، میتوان اقلامی را که به صورت حق العمل کاری خریداری کرده است را انتخاب و از گزینهٔ عملیات حق العمل کاری آنها را به قراردادی که مربوط به آمر آن قرارداد بوده، انتقال دهد. در این حالت آمر میتواند صورتحساب مذکور را در کارپوشه خود در بخش صورتحسابهای خرید مشاهده کند.
مراحل ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان
برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان مراحل زیر باید طی شود:

ورود به سایت مربوطه
ابتدا از طریق سایت my.tax.gov.ir و ایجاد کارپوشه مالیاتی در سامانه مودیان اقدام به ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان میکنیم. با بروز رسانی های انجام شده توسط سازمان امور مالیاتی برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سند باکس کارپوشه گزینۀ مدیریت قراردادها، قرارداد حق العمل کاری عملیات آن فعال است و میتوان اقدام به ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان کرد.
تعیین نقش
نقش شرکت خود را در قرارداد حق العمل کاری مشخص میکنیم. بر این اساس سایر تنظیمات مربوط به ثبت قرارداد در مراحل بعدی مشخص میشود. در این مرحله باید شمارههای اقتصادی مربوطه به حق العمل کار یا آمر را هم در فیلدهای تعیین شده به درستی وارد کنید. به این ترتیب اطلاعات آمر و حق العمل کار ثبت میشود.
تعیین نوع قرارداد
در ادامه نوع قرارداد (قرارداد حق العمل کاری خرید یا قرداد حق العمل کاری فروش) و تاریخ عقد قرارداد را مشخص کنید. قراردادهای مربوط به حق العمل کاری هم دستهبندیهای گوناگونی دارند که باید در بخش بعدی از مراحل ثبت قرارداد مشخص شوند. هر یک از دستهبندیهای این قراردادها ویژگیها و شرایط به خصوصی برای مودیان ایجاد میکنند. در این بخش باید نوع قرارداد، فروش یا خرید مربوطه و تاریخهای انجام آن را مشخص کنید. بر این اساس قرارداد مربوطه ثبت خواهد شد و در مراحل بعدی اطلاعات مخصوص به قرارداد خود را در بخشهای مشخص شده، وارد میکنید.
نمایش اطلاعات مودی
پس از تکمیل اطلاعات وارد شده، کلیه موارد درج شده در فیلدهای قبلی به مودیان نمایش داده میشود. در این مرحله جزییات وارد شده برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان را بررسی و تکمیل کنید. در این بخش تأییدهای نهایی توسط کاربران انجام میشوند که تکمیل کننده فرآیند ثبت خواهد بود.
تایید طرفین قرارداد
اهمیت تأیید طرفین قرارداد، آمر و حق العمل کار در قرارداد مربوطه بسیار مهم است. در صورتی که هر یک از طرفین قرارداد حق العمل کاری قرارداد را تأیید نکند، شناسه یکتا برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان اختصاص نمییابد. در این صورت نمیتوان صورتحسابهای حق العمل کاری مورد نیاز را در سامانه مودیان بارگذاری کرد.
نکته مهم
مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی شناسه یکتای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان، جهت برقراری ارتباط بین صورتحساب الکترونیکی با قرارداد حقالعمل کاری ثبت شده در کارپوشه مودیان، ثبت این فیلد برای هر قلم کالا/خدمت الزامی است.
جمعبندی
در نهایت، با توجه به تغییرات در نظام مالیاتی و معرفی سامانه مودیان، همهٔ حقالعملکاران موظف به ثبت قراردادهای خود در این سامانه هستند. این امر از طریق دریافت شناسه یکتای قرارداد و صدور صورتحساب الکترونیکی برای کارمزدهای دریافتی از آمر انجام میشود. ثبت قرارداد حقالعمل کاری در سامانه مودیان موجب برقراری ارتباط مستقیم میان آمر و حقالعملکار برای صدور صورتحسابها و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده میشود.
سوالات متداول
1. در صورت صدور صورتحسابی با تاریخ صدور قبل از تاریخ عقد قرارداد چه اتفاقی رخ میدهد؟
قابل قبول نیست، لذا تاریخ صورتحساب باید برابر یا بزرگتر از تاریخ شروع قرارداد باشد.
2. در صورت صدور صورتحسابی با تاریخ صدور بعد از تاریخ پیشبینی پایان قرارداد چه اتفاقی رخ میدهد؟
تاریخ پیشبینی پایان قرارداد اهمیتی ندارد و تاریخ صدور صورتحساب با آن مطابقت داده نمیشود. در نتیجه صورتحساب در کارپوشه سامانه مودیان ثبت میشود.
3. اگر مبلغ صورتحساب صادر شده بیش از مبلغ قرارداد باشد چه اتفاقی رخ میدهد؟
مبلغ قرارداد اهمیتی نداشته و مبلغ صورتحساب با آن مطابقت داده نمیشود. در نتیجه صورتحساب در کارپوشه سامانه مودیان ثبت میشود.
4. با انتخاب گزینه عملیات حق العمل کاری توسط حق العمل کار آیا صورتحساب یا قلم کالای مورد نظر به کارپوشه آمر منتقل میشود؟
بله، صورتحسابی با شماره مالیاتی جدید با ساختاری متفاوت در کارپوشه آمر ایجاد میشود که شامل اطلاعات سرآمد صورتحساب و اقلامی است که بر روی آنها عملیات حق العمل کاری انجام شده است، به کارپوشه آمر منتقل شده و قابل رویت است.
5. از نظر هزینه و درآمد، محاسبات بین حق العمل کار و آمر به چه صورت انجام میشود؟
به فرض آنکه حق العمل کار فروش، تحت قرارداد حق العمل کاری یک یا چند صورتحساب ثبت کرده باشد، پس از انتخاب گزینه عملیات حق العمل کاری، کل مبلغ فروش کالاهای دارای شماره قرارداد حق العمل کاری به آمر اختصاص داده میشود. علاوه بر این حق العمل کار باید برای آمر خود یک صورتحساب کارمزد حق العمل کاری هم صادر کند.
نکته: حق العمل کار میتواند برای هر قلم فروش برای آمر صورتحساب کارمزد ثبت کند و یا آخر هر ماه یک صورتحساب تجمیعی کارمزد برای آمر خود ثبت کند و این امر به روش شناسایی درآمد حق العمل کار در دفاتر حسابداری وی مربوط میشود.
6. پس از اصلاح قرارداد، یک شماره قرارداد جدید و یک ردیف قرارداد جدید در کارپوشه ایجاد میشود. آیا میتوان با شماره قرارداد اولیه صورتحساب در سامانه مودیان ثبت کرد؟
اگر قرارداد جدید را هر دو طرف قرارداد تأیید کنند، قرارداد اولیه در حکم ابطال شده است. پس قبل از اصلاح قرارداد و تأیید دوطرفه آن، صورتحسابهای مربوط به قرارداد اولیه در سامانه مودیان صادر شود و سپس در صورت نیاز به اصلاح و تأیید اصلاح قرارداد در کارپوشه پرداخته شود.
7. آیا ابطال قرارداد نیاز به تأیید دو طرف قرارداد دارد؟
بله، ابطال قرارداد نیاز به تأیید دو طرف قرارداد آمر و حق العمل کار را دارد.
8. آیا در صورتحسابی که کارمزد حق العمل کار به صورت جداگانه برای آمر محاسبه و صادر میشود، ارزش افزوده آن هم لحاظ میشود؟
اگر حق العمل کار مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده باشد به کارمزد آن تعلق میگیرد.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 5 از 5 (26 رای)
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود. ممنون محاسبان بابت مطالب بروز و کاربردی
هزار ماشالله 👏👏👏مطالب عالی و خاص