رزومه کاری چیست؟ صفر تا صد رزومه نویسی
رزومه یک سند مختصر است که نمای کلی از اطلاعات شخصی، تحصیلات، تجربهکاری، مهارتهای حرفهای و سایر صلاحیتها مانند گواهینامههای آموزشی و… شما را نمایش میدهد. هدف از نوشتن رزومه، نشان دادن دستاوردها و تواناییهای مرتبط شما به کارفرمایان است و به آنها کمک میکند تا بتوانند شایستگی شما را برای عنوان شغلی که درخواست دادهاند، بسنجند.
پس یک رزومه اصولی و قوی صلاحیتهای شما را نشان میدهد و شما را برای موقعیت شغلی مد نظرتان آماده میکند. اما این مواردی که بیان کردیم را چطور در داخل رزومه بنویسیم؟ چه مواردی را رعایت کنیم که یک رزومه متمایز از دیگر کارجویان داشته باشیم؟ در این مقاله به رزومه نویسی از صفر تا صد میپردازیم.
چگونه رزومه کاری بنویسیم؟
شاید برایتان سوال باشد که چطور رزومه بنویسیم. این سوال خودش چند بخش دارد یکی آن بخش اطلاعاتی که قرار است در رزومه درج کنید و یک قسمت آن هم این است که از چه ابزاری برای رزومه نویسی استفاده کنیم؟
برای رزومه نویسی میتوانید از قالبهای رزومه در Word استفاده کنید یا از سایتهایی که قالب آماده دارند، کمک بگیرید تا اطلاعات خود را به صورت ساختار یافته در آن وارد کنید. یکی از این سایتهای معروف ایرانی مانند رزومه ساز استفاده کنید که میتوانید از بین قالبهایش، قالب مد نظرتان را انتخاب و خریداری کنید.
همچنین سایتهای کاریابی ایرانی مانند جابینجا، جاب ویژن، ای استخدام و کاربوم این امکان را دارند در قالبهایی که در سایتشان مشخص کردهاند، اطلاعات رزومه خود را وارد کنید و بعد برای موقعیتهای شغلی مد نظرتان ارسال کنید. اما در قسمت بعدی میخواهیم بگوییم چند نوع فرمت رزومه وجود دارد و از هرکدام که استفاده کنید، چه مهارتهای شما بر چه اساسی در آن نمایش داده میشود.
انواع رزومه کاری
خوب همین اول بگوییم که منظورمان از انواع رزومه این است که انواع فرمت رزومه مد نظرمان است که اگر بخواهید از سایتهای رزومه ساز استفاده کنید، چگونه هستند؟
رزومه کاری زمانی
رزومه زمانی یکی از پرکاربردترین نحوههای نوشتن رزومه است. در این رزومه سوابق کاری، مهارتی و تحصیلی را به ترتیب از آخرین تجربه به تجربههای قدیمیتر ثبت کنید. به این شکل که ابتدا آخرین جایی که کار کردهاید، آخرین مهارتی که یاد گرفتهاید و… را در رزومه درج کنید. اگر سابقه کاری ثابت دارید این نوع رزومه برای شما مناسب است. چون که به صورت واضح سابقه کاریها را نشان میدهد.
رزومه کاری مهارتی
در رزومهها یا قالبهای رزومه مهارتی بیشتر بر روی مهارت و عملکرد شما تمرکز دارد. یعنی مهارتهایی که مرتبط با شغل خود دارید، بیشتر اهمیت دارند تا تاریخ دریافت مدرک تحصیلی و سابقههای کاری. بنابراین اگر رشته تحصیلی شما با شغلتان ارتباطی ندارد، این رزومه میتواند برای شما گزینه مناسبی باشد.
رزومه کاری ترکیبی
فرمت رزومه کاری ترکیبی، ترکیبی از رزومه مهارتی و زمانی است. یعنی به این صورت که در کنار اینکه مهارتهایتان درآن به کارفرما نمایش داده میشود؛ سابقهای از سابقههای کاری خود را هم ارائه میدهید. یعنی همه اطلاعات به صورت کلی در کنار هم قرار دارد.
در حال حاضر که افراد زیادی رشته دانشگاهی و شغلشان مرتبط نیست؛ باید گزینه ایجاد تناسب موقعیت شغلی و موقعیت تحصیلی را در رزومه خود اولویت قرار دهند که در ادامه به صورت مفصل این موضوع را بیان میکنیم.
تناسب رزومه با موقعیت شغلی
یکی از چالشهایی که همه افراد موقع نوشتن رزومه با آن مواجه هستند، این است که چه مهارتههایی در رزومه قرار دهیم؟ حتی اگر برای اولین بار هم نباشد که رزومه کاری مینویسید، احتمالا گاهی در این زمینه سردرگم شوید. رزومه کاری شما باید متناسب با موقعیت شغلی، سطح تجربه شما و جایی که درخواست میدهید؛ متفاوت نوشته شود.
به عنوان مثال، شما همیشه باید اطلاعات تماس خود را وارد کنید، اما هدف رزومه میتواند بسته به موقعیت شغلی باشد که برای آن درخواست ارسال میکنید. محتوای داخل هر بخش هم میتواند بسته به اینکه برای کارآموزی، کارشناس یا مدیریت ارسال میکنید، متفاوت باشد. پس بهترین کار این است که محتوای درخواستی درباره موقعیت شغلی را مطالعه کنید و مهارتهایی که مرتبط با آن موقعیت دارید را وارد کنید و مهارتهای غیر مرتبط با آن موقعیت شغلی را حذف کنید.
بیاید با یک مثال این موضوع را برایتان سادهتر کنیم. فرض کنید که رشته دانشگاهی شما مهندس معماری بوده است و مهارتهایی نظیر کار با نرمافزار اتوکد یا تریدیمکس را دارید. اما مثلا یک سال سابقه کاری دارید و با اصول حسابداری و حسابرسی و.. مهارت دارید. همچین در بهترین نرم افزارهای حسابداری نظیر سپیدار، پارسیان، اکسل و… هم دارای مهارت هستید، حتما در مهارتهای خود ذکر کنید.
اما نیازی نیست مهارتهای مرتبط با معماری را در رزومه کاری خود درج کنید. اما سابقه کاری معماری خود را صرفا میتوانید به طور خلاصه شرح دهید و در مصاحبه کاری هم به آن اشاره کنید. ولی لازم نیست روی معماری زیاد مانور دهید. مگر اینکه برای معماری جویای کار باشید!
پس رزومهای وجود ندارد که برای همه مناسب باشد. مورد بعدی هم اینکه رزومه را برای هر موقعیت شغلی سفارشیسازی کنید و مرتبطترین اطلاعات را در رزومه خود درج کنید. همچنین توصیه میکنیم که درباره شرکتی که قصد فرستادن رزومه برای آن را دارید، تحقیقات کافی انجام دهید و در مورد شرح شغل،فرهنگ سازمانی، ارزشها، نوع صنعت و.. شرکت مورد نظر تحقیق کنید.
رزومه کاری شامل چیست؟
رزومه شامل قسمتهای مختلفی است، از اطلاعات کلیدی و مهم گرفته تا اطلاعاتی که اهمیتی ندارند و باید از آنها دوری کنید. اما مسیری که در ادامه بیان میکنیم، درباره این است که یک رزومه باید شامل چه موارد کلیدی و مهم باشد.
1. اطلاعات شخصی
بخش اطلاعات شخصی شامل چند قسمت است که باید به صورت شفاف و صادقانه به آن پاسخ دهید. مانند:
- نام
- نام خانوادگی
- تاریخ تولد (حتما به صورت سال، روز و ماه تولد درج شود)
- وضعیت نظام وظیفه
2. اطلاعات تماس
اطلاعات تماس یکی از کلیدیترین و مهمترین بخشهای رزومه است که باید در وارد کردن اطلاعات آن دقت کنید. اطلاعات تماس معمولا در رزومه به شرح زیر است:
- شماره تماس ( شماره تماسی که در دسترستان است و پاسخگو هستید)
- ایمیل(حتما یک ایمیلی رسمی با نام و نامخانوادگی خود داشته باشید و برای چک کردن به آن دسترسی داشته باشید)
- شهر محل سکونت (نام شهر محل سکونت خود را حتما درج کنید)
- لینکدین ( لینکدین یک شبکه حرفهای برای وارد کردن سابقههای کاریتان است که پیشنهاد میکنیم حتما در آن ثبتنام کنید)
- اینستاگرام ( اگر اینستاگرام مرتبط با شغلتان است)
3. اطلاعات تحصیلی
بخش اطلاعات تحصیلی یکی از بخشهای رزومه است که برای کارفرمایان بسیار اهمیت دارد. معمولا اطلاعات زیر در رزومه درج میشوند، اما در درباره درج کردن معدل معمولا نظرات مختلف است و باید دید که کارفرما چه دیدگاهی دارد؟ معمولا این بخش برای شرکتهای دولتی بیشتر از شرکتهای خصوصی حائز اهمیت است. موارد اطلاعات تحصیلی به شرح زیر است:
- مقطع تحصیلی ( کاردانی، کارشناسی، ارشد، دکتری)
- رشته تحصیلی
- نام دانشگاه
- معدل
4. سابقه کاری
کلیدیترین بخش رزومه درج کردن سابقه کاری است. بهتر است سابقه کاری خود را از آخرین شغل به اولین شغل درج کنید. برای اینکه سابقه کاری خود را درج کنید بهتر است موارد زیر را در این بخش بنویسید:
- نام شرکت
- عنوان شغلی
- مدت زمان حضور
- خلاصهای از شرح وظایف
- دلیل قطع همکاری با شرکت مورد نظر
نکته مهم
اگر سابقه کاری آنچنانی ندارید، اصلا نگران نباشید و مهارتهای دیگر خود را در رزومه بنویسید تا شانستان برای شاغل شدن بالا رود.
5. مهارتهای حرفهای
قسمت مهارتهای رزومه خود شامل چند بخش مختلف میشود. این بخش از رزومه بعد از سابقه کاری بسیار اهمیت دارد، چرا که با توجه به این توامندیها است که میتوانید جایی مشغول به فعالیت شوید.
5.1 میزان تخصص
در قسمت مهارتهای حرفهای میتوانید هر مهارتی را که کسب کردهاید چه به صورت دوره و چه به صورت خودآموز حتما در رزومه خود درج کنید. مثلا اگر آموزش حسابداری شرکت کردهاید و دارید برای شغل حسابداری رزومه ارسال میکنید، حتما آن را ذکر کنید.
5.2 آشنایی با نرمافزارها
آشنایی با نرمافزارها و ابزارها در هر شغلی حرف اول را میزند. اینکه چقدر به آن ابزار تسلط دارید هم اهمیت دارد. بنابراین اگر فرض مثال جویای شغل حسابداری هستید، برای نمونه تسلط خود به نرم افزار حسابداری آرپا یا پارسیان را میتوانید در رزومه خود درج کنید.
5.3 دورههایی که شرکت کردهاید و مدارک آن
اگر دورهای متناسب با شغلی که درخواست دادهاید، شرکت کردهاید، حتما مدت زمان دوره، اسم دوره، آموزشگاه مورد نظر را بنویسید و در صورتی که مدرکی هم از آن دارید، میتوانید به صورت عکس به رزومه خود پیوست کنید.
5.4 تسلط به زبانهای مختلف
یکی از مهمترین بخشهای مهارتی، تسلط داشتن به زبانی غیر از زبان مادری است. فرض کنید که شما قرار است به عنوان یک پژوهشگر زیست در یک شرکت دانش بنیان فعالیت کنید. قطعا باید زبان انگلیسی شما قوی باشد. زبانهای دیگری نظیر عربی، آلمانی و فرانسه هم هستند، اما رایجترین زبان معمولا انگلیسی است. شما با توجه به توانایی خود این زبانها را مشخص کنید.
این موارد بخشهای اصلی رزومه بودند، اما بخشهایی دیگری مانند بیوگرافی، مانند قالب رزومه، مانند فرمت رزومه و … را چه کنیم؟ در قسمت فرایند نوشتن رزومه در ادامه این موارد را توضیح میدهیم.
مراحل نوشتن یک رزومه کاری حرفهای
اگر میخواهید یک رزومه کاری حرفه ای بنویسید و فرایند آن برایتان ساده باشد، میتوانید طبق مراحل زیر پیش روید و در یک سایت که قالب رزومه دارد، رزومه خود را بنویسید:
1. انتخاب قالب مناسب
یک قالب مناسب انتخاب کنید. فرمت رزومهای را انتخاب کنید که به بهترین وجه با سابقه کاری و فعالیت حرفهای شما و البته شغلی که برای آن درخواست میدهید، مناسب باشد.
۲. طراحی ساده قالب رزومه
از یک قالب با طراحی به روز استفاده کنید که زیبا و ساده باشد. یک فونت خوانا برای نگارش رزومه کاری استفاده کنید.
۳. جمعآوری اطلاعات لازم برای رزومه
اطلاعات لازم را برای رزومه خود جمعآوری کنید. مانند اطلاعات شخصی، تماس، تحصیلی، مهارتها، جوایز و سابقه کاری خود را کامل فهرست کرده باشید که بتوانید راحت آن را وارد کنید. همچنین هرگونه گواهینامه و جوایز دارید را حتما مدارک آن را آماده کنید. دقت کنید که موقعیتهای تحصیلی و شغلی خود را به صورت معکوس یعنی از آخرین به اولین فهرست کنید.
۴. انتخاب یک عکس رسمی
حتما برای رزومه کاری خود یک عکس حرفهای انتخاب کنید. البته گاهی افراد پیشنهاد گذاشتن عکس به شما نمیدهند و میگویند ممکن است در ذهن افراد پیش داوری ایجاد کند. اما استفاده از یک عکس رسمی به نظر گزینه مناسبی است، شاید کارفرما دوست داشته باشد مخاطب پشت این رزومه را ببینید.
۵. نگارش رزومه
از بالای رزومه شروع کنید به نوشتن اطلاعات خود و در بخشی که باید بیوگرافی از خود درج کنید، لطفا یک خلاصه متناسب با شخصیت واقعی خود درج کنید و البته از بزرگنمایی شخصیت خود پرهیز کنید. همچنین مراقب باشید که خیلی خودتان را دست کم نگیرید. به طور کلی رزومه نباید خیلی طولانی باشد، چون که کارفرمایان زمان و حوصله کافی برای چک کردن آن را ندارند.
۶. آپدیت رزومه و متناسب با فرصت شغلی
هنگام نگارش رزومه، حتما در نظر داشته باشید که محتوای رزومه و مهارتها و هر آنچه قرار است در رزومه باشد، متناسب با موقعیت شغلی باشد. همچنین در نظر داشته باشید که اگر در حال گذراندن دورهای هستید یا دورهای گذراندهاید که در رزومههای قبلیتان موجود نیست، حتما در رزومه جدید وارد کنید که در نگاه کارفرما بسیار اهمیت دارد و شانس شما را برای دریافت آن فرصت شغلی بیشتر میکند.
۷. تصحیح و ویرایش رزومه
بعد از نوشتن رزومه کاری، مهمترین کار چک کردن علائم نگارشی، املایی، جملهبندیها، اگر لینکی در داخل رزومه دارید، حتما چک کنید که لینک آن صحیح باشد. اگر قرار است از لینک در رزومه خود استفاده کنید، حتما از سایتهای کوتاه کننده لینک استفاده کنید تا ظاهر رزومه شما را نا مرتب نکند.
حتما به قالب بندی رزومه کاری توجه کنید که به خاطر وارد کردن اطلاعات بهم ریختگی پیدا نکرده باشد و حتما آن را مرتب کنید. متن رزومه را جاستیفای کنید. رنگ قالب انتخابی و رنگ قلم را حتما متناسب انتخاب کنید که پررنگ و ناخوانا نباشد. بعد از اینکه این موارد را چک کردید، توصیه میکنیم یک خروجی PDF از رزومه خود دریافت کنید و نام فایل را متشکل و از نام و نام خانوادگی خود قرار دهید و در ادامه کلمه رزومه را به آن اضافه کنید.
جمعبندی
در این مقاله کلیه نکاتی که برای نوشتن رزومه کاری با آن مواجه خواهید شد را بررسی کردیم و همچنین در خصوص قالب رزومه کاری و اینکه چطور به صورت ساده یک رزومه بنویسید هم راهنمایی کردیم که از سایتهایی مانند جاب ویژن، کاربوم و… برای نگارش رزومه استفاده کنید.
اگر در خصوص نوشتن رزومه نیاز به راهنمایی بیشتر دارید، حتما سوالات خود را در کامنت از ما بپرسید. راستی شما برای نوشتن رزومه ترجیح میدهید از قالب آماده استفاده کنید یا خودتان قالب منحصر به فرد طراحی کنید؟ برای نوشتن رزومه کاری چه چالشهای دیگری دارید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
۱. اشتباهات رایج رزومه چیست؟
اشتباهات رایج رزومه شامل اشتباهات تایپی، اطلاعات مبهم، زیاد طولانی یا کوتاه بودن رزومه، اشتباهات دستوری، استفاده ضعیف از افعال، درج اطلاعات نامرتبط و درج نکردن اطلاعات مهم و کاربردی.
۲. آیا باید بیش از یک رزومه کاری ایجاد کنم؟
این کاملا بستگی به شما دارد که برای یک شغل درخواست میدهید یا مشاغل متفاوت. به عنوان مثال اگر برای شغل مدیر مالی درخواست میدهید، باید رزومه خود را طوری تنظیم کنید که مهارت مدیریت یک تیم را دارید و به مباحثی مانند مالیاتی و … مسلط هستید. اما اگر برای مثال برای شغل فروشنده درخواست میدهید، لازم است که رزومهای را ایجاد کنید که در آن مهارتهای خود مانند فن بیان، ارتباط با مشتری و… را در رزومه خود برجسته کنید تا موقعیت شغلی را به دست آورید.
۳. سابقه کاری ندارم در این قسمت رزومه چی بنویسم؟
حتی اگر تجربه کاری حرفهای ندارید، میتوانید یک رزومه کاری ایجاد کنید. رزومه شما میتواند شامل کارهای داوطلبانهای باشد که انجام دادهاید و مسئولیتهایی که در این مدت داشتهاید. مهارتهایی که یاد گرفتهاید و برای آن عنوان شغلی کاربرد دارد را اضافه کنید.
۴. فرمت رزومه چه فرمتی باشد، بهتر است؟
توصیه میشود از فرمت PDF برای رزومه کاری خود استفاده کنید که خوانا باشد. همچنین نام فایل اسم و فامیل خودتان باشد
دیدگاهتان را بنویسید