قرارداد کار موقت چیست؟ تمام نکاتی که باید دانست!

عقد یک قرارداد کار موقت شفاف و روشن، یکی از دغدغههای اصلی کارگران و حتی کارفرمایان است. متاسفانه اطلاع نداشتن کارمندان از حق و حقوق قانونیشان، باعث سوءاستفاده برخی از کارفرمایان از این افراد شده است. با توجه به اهمیت موضوع در روابط بین کارگر و کارفرما، در این مقاله از سری مقالات آموزش حقوق و دستمزد قصد داریم مهمترین نکات عقد قرارداد کار موقت را بیان کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
منظور از قرارداد کار موقت چیست؟
قرارداد کار موقت یا «قرارداد کار با مدت معین»، نوعی متدوالی از قرارداد کار است که میان کارفرما و شخصی که تمایل به همکاری در یک بازه زمانی معلوم دارد منعقد میشود و روابط کاری آنها را برای مدت زمان معین شکل میدهد. مدت زمان قرارداد کار موقت محدودیتی ندارد و اشخاص میتوانند این بازه زمانی را از چند ماه تا چند سال در نظر بگیرند و بعد از امضای قرارداد کار، طرفین متعهد به رعایت کامل مفاد قرارداد در بازه زمانی مندرج در آن میباشند.
مفاد قرارداد کار موقت
در قرارداد کار موقت لازم است که نکاتی درج شود تا صورت قانونی پیدا کند. این مفاد که با در نظر گرفتن قانون کار و توافقات طرفین تعیین میشود شامل موارد زیر هستند.
📌 مشخصات و اطلاعات دقیق طرفین
در یک قرارداد کار موقت شفاف و حرفهای، ابتدا مشخصات طرفین قرارداد یعنی کارفرما و کارگر درج میشود. درباره کارفرما اطلاعاتی مانند نام و نامخانوادگی، نام پدر، شماره ملی، آدرس و شماره تلفن کفایت خواهد کرد. اما درمورد مشخصات کارمند یا کارگر باید علاوه بر اطلاعات هویتی، مواردی مانند تاریخ تولد، وضعیت تاهل، وضعیت خدمت سربازی، تعداد فرزندان، مدرک تحصیلی و… نیز در قرارداد موقت نوشته شوند.
📌 مدت قرارداد باید مشخص باشد
هدف از تنظیم یک قرارداد کار موقت آن است که کارگران بهصورت موقتی در محلی مشغول به فعالیت شوند؛ بنابراین تاریخ شروع و پایان همکاری باید در قرارداد ذکر شود. مشخص است که حقوق و مزایای کارکنان نیز در این مدت پرداخت خواهد شد.
📌 موضوع قرارداد روشن و واضح باشد
اگر که کارفرما هستید، چه انتظاری از کارمند یا کارگر خود دارید؟ اگر کارگر یا کارمند هستید، برای انجام چه کاری قرارداد موقت امضا میکنید؟ پاسخ این سوالها باید به طور دقیق در قرارداد کار موقت ذکر شود. در هنگام تعیین موضوع و ماهیت کار از نوشتن جملات پرابهام و کلی بپرهیزید و ماهیت شغل و کار را بهصورت واضح بیان کنید.
📌 بیان واضح حقوق و جزئیات پرداختی آن
کارفرما موظف است که میزان حقوق و دستمزد کارگر را بهصورت واضح در قرارداد ذکر کند. کارفرمایان نباید از حداقلهای قانونی مانند دستمزد، سابقه کار، حق مسکن، خوار و بار و… مبالغ کمتری را در قراردادها ذکر کنند؛ چرا که این کار غیرقانونی خواهد بود. برای آگاهی از حداقل حقوق 1402، مقاله حقوق سال 1402 محاسبان را مطالعه بفرمایید.
📌 ساعت کار قرارداد کار موقت را به طور دقیق ذکر کنید
پنجمین نکته در قرارداد موقت درج ساعت کاری دقیق کارکنان است. شما به عنوان یک کارفرما برای اینکه در آینده با مشکل مواجه نشوید، باید ساعت کاری کارکنان خود را مطابق با قانون کار در قرارداد ذکر کنید. کارگران نیز با دانستن شرایط و ساعت کاری خود میتوانند تصمیم بگیرند که در این مجموعه استخدام شوند یا خیر.
📌 تعیین محل انجام خدمت بدون هیچ گونه ابهامی
موقعی که یک قرارداد کار موقت نوشته میشود باید محل خدمت یا انجام کار را بهطور دقیق در آن ذکر کنید. منظور از درج محل خدمت، نوشتن آدرس با جزئیات نیست؛ همین که شهر محل همکاری مشخص شود کفایت خواهد کرد.
نکته مهم: در صورت ماموریتی بودن محل خدمت خود با کارفرما توافق نمایید.
📌 ذکر تعهدات کامل کارگر و کارفرما به یکدیگر
جزئیات کامل تعهدات طرفین قرارداد با یکدیگر، از مهم ترین نکاتی است که باید در قرارداد کار موقت ذکر شود. در واقع، هر چیزی را که با کارفرما یا کارگر توافق کردهاید، باید بهصورت دقیق در قرارداد ذکر کنید تا بعدها دچار مشکلات مالی یا قانونی نشوید.
در آخر، تعداد نخسههای قرارداد نیز باید در قرارداد کار موقت با مدت معین ذکر شوند. معمولا یک نسخه از قرارداد در اختیار کارگر و یک نسخه در اختیار کارفرما قرار میگیرد.
شرایط فسخ قرارداد کار موقت چیست؟
طبق ماده ۲۷ قانون کار اگر کارگر در انجام وظایف سپرده شده به او، کوتاهی و کم کاری کند و یا در صورت عدم رضایت از کارگر، کارفرما حق دارد تا قرارداد را فسخ کند. جهت فسخ قرارداد لازم است که کارفرما نظر مثبت شورای اسلامی کارگاه قرارداد را جلب کند تا بتواند پیش از اتمام مدت قرارداد، آن را فسخ کند
📌 نکته مهم: از سمت کارگر نیز امکان استعفا در قرارداد کار موقت وجود دارد. در این صورت کارفرما حق این را ندارد که به اجبار کارگر را وادار به انجام دادن کار کند. کارفرما میتواند ادعای خسارت داشته باشد و بعد از اثبات ادعای خود، از محل تضمین کارگر و یا منابع قانونی دیگر، خسارت ذکر شده را مطالبه و دریافت نماید.
جمع بندی
قرارداد کار موقت از جمله قراردادهای کاربردی در حوزه روابط کاری است که موجب شفافیت در روابط بین کارگر و کارفرما میشود. در قرارداد کار موقت لازم است با در نظر گرفتن قانون کار و توافق طرفین مفاد و نکاتی درج شود تا صورت قانونی پیدا کند. از این رو پیشنهاد میکنیم در صورت تمایل به تنظیم قرارداد کار موقت، استفاده از مشاوره بیمه و کار موسسه محاسبان را در برنامه خود قرار دهید.
دیدگاهتان را بنویسید