مشاوره مالیاتی چیست و چه ضرورت هایی دارد؟

مشاوره مالیاتی چیست؟ مشاور مالیاتی چه تفاوتی با وکیل مالیاتی دارد؟ مشاور مالیاتی فردی است که علاوه بر داشتن دانش حسابداری مالیاتی، به قوانین حقوق مالیاتی هم تسلط کامل دارد. مشاوران مالیاتی کار ساده کردن فرایند محاسبه و پرداخت مالیات را برعهده دارند؛ از این رو به به مشاور مالیاتی، وکیل مالیاتی هم گفته میشود. نقش مشاوره مالیاتی در جلوگیری از هدر رفت منابع مالی و کاهش مالیاتهای پرداختی بنگاههای اقتصادی بسیار موثر است.
مشاوره مالیاتی چیست و چه کمکی به حل چالشهای پیش روی افراد و شرکتها میکند؟ شاید در نگاه اول کاهش هزینههای مالیاتی ساده به نظر برسند، اما به هیچ وجه اینطور نیست. مسائل و قوانین مربوط به مالیات، پیچ و خمهای مربوط به خود را دارند که فقط یک متخصص مالیات از آنها مطلع است. همچنین معمولا قوانین مالیات سالانه بهروزرسانی میشوند که بسیاری از افراد عادی از این تغییرات اطلاعی ندارند. با این وجود مشاور مالیاتی باید چه ویژگیها و مهارتهایی داشته باشد؟ در این مطلب به طور کامل در مورد اهمیت و نقش مشاوره مالیاتی صحبت خواهیم کرد.
مشاوره مالیاتی چیست؟
گاهی اوقات وضعیت مالی برخی اشخاص، نهادها و شرکتها دچار پیچیدگیهای خاصی میشود. در این حالت بهتر است از تخصص مشاور مالیاتی برای کاهش میزان مالیات استفاده کنند. البته خدمات مشاوره مالیاتی برای هر مالیاتدهندهای، بسته به وضعیت مالی آن متفاوت است. امروزه اهمیت مشاوره مالی برای شرکتها، کمتر از تبلیغات و بازاریابی نیست! درواقع همان اندازه که برای تبلیغات هزینه و انرژی گذاشته میشود، بهتر است برای مشاوره مالیاتی هم همین اتفاق رخ دهد.
با توجه به تعدد و پیچیدگیهای قوانین مالیاتی، فهم و درک مالیات برای افراد عادی و کسانی که سررشتهای از آن ندارند، کمی دشوار بهنظر میرسد. درواقع هر شخصی که نسبت به قوانین مالیاتی آگاهی کامل نداشته باشد، دچار سوءبرداشت از آن خواهد شد. به همین دلیل تنظیم صورتهای مالی به شکلی دقیق از اهمیت بالایی برخوردار است. سازمان، نهاد یا شخصی که از قوانین مالیاتی شناخت نداشته باشد، منابع مالی زیادی را در زمینه پرداخت مالیات از دست خواهد داد.
نقش مشاور مالیاتی چیست؟
مشاوران مالیاتی افرادی هستند که در مورد قوانین حقوق مالیاتی و حسابداری مالیاتی تخصص دارند. در موارد پیچیده مالی، نقش این مشاوران در کاهش مالیات پرداختی به سازمانهای مربوطه بسیار موثر است. از این رو به مشاوران مالیاتی؛ وکلای مالیاتی، نمایندگان مجاز و حسابدار عمومی نیز گفته میشود. این مشاوران تمام مسائل تخصصی مربوط به قوانین مالیات را آموزش دیدهاند. به این ترتیب با ارائه مشاوره تخصصی در مورد قوانین مالیاتی، مانع از هدر رفت منابع مالی میشوند.
به طور کلی مشاوران مالیاتی درک بسیار گسترده و خوبی از مسائل مربوط به مالیات تجاری و فردی دارند. همچنین با شرایط و وضعیت مالی هر شهر و استان آشنا هستند. این مشاوران اطلاعات و الزامات مالیاتی دولت را بهروز میکنند تا در مورد موضوعات مالیاتی موثر واقع شوند. از نظر شغلی ممکن است مشاوران مالیاتی به صورت آزاد یا در شرکتهای حسابداری مشغول به فعالیت باشند. مشاوران مالیاتی خدماتی ازجمله محاسبه دقیق مالیات، تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی و کاهش بدهیهای مالیاتی را ارائه میدهند.
دلایل استفاده از مشاوره مالیاتی چیست؟
همانطور که اشاره شد، امروزه قوانین پیچیدهای در مورد مالیات وجود دارد. به این موضوع ادبیات سنگین بندهای قانونی هم اضافه شده است؛ بنابراین فهم و درک آن از عهده افراد عادی خارج میشود. در این حالت نقش مشاوران مالیاتی اهمیت پیدا میکند. درواقع مشاوران مالیاتی کار ساده کردن فرایند محاسبه و پرداخت مالیات را برعهده دارند.
در همه کشورهای دنیا قوانین سفت و سختی برای مالیات درنظر گرفته شده تا اخذ مالیات از شهروندان حقیقی و حقوقی به دقیقترین شکل صورت بگیرد. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست و دارای قوانین مدونی در این زمینه است. همین موضوع اهمیت اشراف بر قوانین مالیاتی کشور را نشان میدهد. از آنجایی که این قوانین برای همه فابل درک و فهم نیستند، بهتر است از خدمات مشاوره مالیاتی کمک گرفته شود.
فرایند مشاوره مالیاتی به افراد و شرکتها کمک میکند تا اوضاع مالیات را سر و سامان بدهند. این مشاوران شرایط و وضعیت صورتهای مالی را بررسی کرده و اقدام به حل چالشهای پیشرو میکنند. به همین دلیل بیشتر شرکتهای بزرگ در کنار وکیل اصلی و دائمی از مشاور یا مشاوران مالیاتی نیز کمک گرفته میشود. تمامی امور مالیاتی طی قراردادهایی به این مشاوران سپرده خواهد شد.
ویژگی مشاوره مالیاتی چیست؟
در بیشتر مواقع تخصص کافی در فرد یا شرکت برای حل و فصل مسائل مالیاتی وجود ندارد. راهکار مناسب در این صورت، برونسپاری مسائل مربوط به مالیات است. مشاوران مالیاتی خبره و متخصص، بهترین گزینه برای این برونسپاری هستند، اما این مشاوران چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟ به طور کلی ویژگی یک مشاور مالیاتی خوب، عبارتست از:
- برخورداری از رزومه کاری قوی
- آگاهی کامل نسبت به مسائل حقوقی
- داشتن ارتباطات قوی و موثر با متصدیان امور مالیاتی
- تسلط کامل روی قوانین موجود در مورد مالیات
- داشتن تجربه مناسب در زمینه مالیات
نکته حائز اهمیت در این زمینه، تجربه و تخصص مشاور مالیاتی است. مشاوری که تجربه کافی در این زمینه داشته باشد، حتما دانش لازم را هم دارد. بنابراین در پاسخ به سوال خدمات مشاوره مالیاتی چیست، باید گفت که برنامهریزی صحیح مالی در خصوص پرداخت مالیات است.
مشاوران مالیاتی، باید تمامی مراحل کسب و کار، اعم از استخدام و گزینش، صادرات و واردات، خرید و فروش، حسابهای بانکی و … را زیر نظر داشته باشد. درواقع کلیه قوانین مالیاتی در این مراحل باید رعایت شوند تا از بروز مشکلات جدی در آینده جلوگیری به عمل آید. مشاور مالیاتی با بررسی این مراحل و وضعیت مالی، اقدام به ارائه پیشنهاداتی برای بهبود عملکرد سیستم میکند.
وظیفه مشاور مالیاتی چیست؟
وظیفه اصلی مشاوره مالیاتی، کنترل و مدیریت امور مالیاتی شرکت یا فرد است. کارشناسان مالیاتی با ارائه پیشنهاداتی، سعی در کاهش مالیات کسب و کارها دارند. البته تمام این پیشنهادات و تلاشها در راستای و چارچوب قانون صورت میگیرند.
وظایفی که برعهده مشاور مالیاتی گذاشته میشوند، بستگی به حجم و نوع صورتهای مالی کارفرما دارد. قطعا شرکتهای بزرگتر حجم کاری بیشتری خواهند داشت. در این نوع شرکتها از هر فرد در تخصص خود استفاده میشود؛ درصورتیکه معمولا شرکتهای کوچکتر، چندین کار را به افراد و نیروهای خود میسپارند.
مشاوران مالیاتی نکات مهم اظهارنامه و پرداخت مالیاتی در موعد مقرر را برای فرد یا شرکت تشریح میکنند. این نکات، شامل اخذ کد اقتصادی، تنظیم دقیق اظهارنامه مالیاتی و ارزش افزوده، پلمپ دفاتر قانونی قبل از شروع سال مالی جدید و … میشود. با این وجود در پاسخ به سوال زمینههای رایج فعالیت مشاوره مالیاتی چیست، باید به موارد زیر اشاره کرد:
- برگزاری جلسات حضوری با کارفرما و جمعآوری اطلاعات دقیق مالی
- تجزیه و تحلیل قوانین مالیاتی جدید
- تدوین استراتژیهای مالیاتی قوی برای کارفرما
- برنامهریزی مناسب برای سالهای مالی آینده
- تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی در مهلت مقرر
- مشاوره در مورد املاک و مسکن
- انجام کلیه محاسبات در مورد بدهیهای مالیاتی به صورت دقیق
- تهیه گزارش کار دقیق
3 گام اساسی برای انتخاب بهترین مشاور مالیاتی
قطعا انتخاب مشاور مالیاتی مناسب کار سادهای نخواهد بود. به همین دلیل باید با احتیاط و بررسی تمامی جوانب صورت بگیرد. با این اوصاف راهکار انتخاب کارشناس مناسب برای مشاوره مالیاتی چیست؟ به طور کلی یک مشاور مالیاتی خوب، باید از شهرت کاری خوبی برخوردار باشد. برای این کار میتوان از افراد یا شرکتهایی که اقدام به همکاری با مشاوران کردهاند کمک گرفت. انتخاب کارشناس مالیاتی مناسب، نیازمند طی مراحلی است که در ادامه مطرح میشود.
برقراری ارتباط با مشاور مالیاتی
پرواضح است که قدم اول برای انتخاب کارشناس مالیاتی، برقراری ارتباط است. این ارتباط میتواند به صورت حضوری یا غیرحضوری باشد. حتی میتوان از طریق صفحات مجازی و وبسایتهای مشاوران، اقدام به برقراری ارتباط و بررسی خدمات آنان کرد. بهتر است در مورد هزینه جلسه اول هم با مشاور موردنظر صحبت شود. بسیاری از مشاوران مالیاتی، جلسه اول را به صورت رایگان برگزار میکنند. همچنین باید توجه داشت که مشاور مالیاتی، دارای مدرک و تحصیلات آکادمیک مرتبط باشد.
صحبت در مورد دستمزد و هزینهها
در مورد هزینهها و دستمزد باید دو طرف به صورت شفاف باهم گفتگو کرده و به توافق برسند. حتی بهتر است موعد پرداخت آنها را هم به صورت دقیق تعیین کنند. همچنین باید در مورد شرایط کار و وضعیت مالی شرکت یا فرد هم صحبتهای لازم صورت بگیرد.
نهایی کردن قرارداد
در مرحله آخر باید تمام شرایط و سوابق مشاور مورد بررسی دقیق قرار بگیرد. همچنین حقوق و دستمزد مشاور نیز باید در تصمیمگیری لحاظ شود. اگر شرکت قادر به پرداخت دستمزد سنگین نباشد، بهتر است سراغ مشاوران دیگر برود. اگر تمامی مراحل به درستی طی شوند، قرارداد نهایی بین دو طرف امضا میشود. همچنین باید به این نکته توجه داشت که هرگونه تغییر در وضعیت مالی شرکت، باید با مشاور مالیاتی در میان گذاشته شود.
مشاوران مالیاتی از چه روشهایی برای کاهش هزینهها استفاده میکنند؟
همانطور که اشاره شد، وظیفه اصلی مشاوران مالیاتی، ارائه پیشنهاداتی در راستای کاهش هزینهها و بدهیهای مالیاتی است. سوال اساسی اینجاست که راهکارهای کارشناسان مالیاتی برای مشاوره مالیاتی چیست؟ به طور کلی مشاوران مالیاتی از دو روش برای کاهش هزینههای مالیاتی استفاده میکنند.
روش پشتیبانی مالیاتی
مشاوران مالیاتی قوانین و اصول مالیات را با مدیران درمیان گذاشته و آنها را با پیچیدگیهای این قوانین آشنا میکنند. در این روش مشاور مالیاتی تهیه و تنظیم دقیق صورتهای مالی را برعهده میگیرد. تمامی صورتهای مالی باید به صورت دقیق و شفاف تنظیم شوند تا مشکلی به وجود نیاید. در روش پشتیبانی مالی مشاوران به دنبال ارائه پیشنهاداتی در راستای پرداخت مالیات کمتر هستند. در این روش همچنین مشاوران وظایفی ازجمله شیوه بررسی و کنترل پرداخت، قراردادهای منعقدشده و بخشودگیهای مالیاتی را برعهده دارند.
روش دادرسی مالیاتی
در این روش مشاور مالیاتی، پروندههای مالیاتی فرد یا شرکت را برعهده میگیرد. وظیفه اصلی مشاور مالیاتی در این روش، حل تمامی مشکلات در مراجع قانونی و حل اختلافات شرکت یا فرد با دولت است. مشاوران مالیاتی با دانش و تجربه کافی خود، سعی در احقاق حق شرکت و کاهش هزینههای مالیاتی پرداختی دارند. به این ترتیب از تحمیل هزینههای سنگین و گزاف بر شرکت پیشگیری میشود.
راهکار تبدیل شدن به کارشناس مشاوره مالیاتی چیست؟
برای این که به یک مشاور مالیاتی تبدیل شد، راهکارهای زیادی وجود دارد. یکی از رایجترین راهها، اخذ مدرک تحصیلی آکادمیک از دانشگاه در یکی از رشتههای، مالی، حسابداری، بازرگانی و … است. با اخذ مدرک تحصیلی، قوانین مربوط به مالیات مستقیم، مالیات بر ارزش افزوده، قوانین بیمه، قوانین کار و … آموزش داده میشود.
یکی دیگر از راهکارهای مشاور مالیاتی شدن، شرکت در دورههای تخصصی آموزش قوانین مالیاتی است. در این دورهها پس از اتمام آموزش، مدرک معتبری به فرد اعطا میشود. البته باید توجه داشت که بعد از اتمام دوره آموزش مالیات، باید پروژههای کارآموزی هم گذرانده شوند. به طور کلی برای تبدیل شدن به کارشناس مالیات، باید احاطه کاملی به قوانین مربوط به مالیات داشت. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد، کارشناس مالیاتی موفق علاوهبر دانش تخصصی، باید از مهارتهای مهم دیگری هم استفاده کند. این مهارتها شامل روابط عمومی بالا، مهارت ریسک، آشنایی با بازاریابی و … میشوند.
نتیجه گیری
به دلیل پیچیدگیهایی که در مورد قوانین مربوط به مالیات وجود دارد، گرفتن مشاوره از کارشناسان مالیات ضروری است. در این مطلب به پرسش مشاوره مالیاتی چیست، بهطور کامل پاسخ داده شد. شرکتها و افراد مختلف به دلیل عدم آگاهی از پیچیدگیهای مربوط به قوانین مالیات، باید برای کاهش هزینههای مالیاتی خود به مشاوران مالیاتی اعتماد کنند. این مشاوران با ارائه راهکارهای مناسب، سعی در بهبود وضعیت مالی شرکتها دارند.
برای انتخاب مشاور مناسب، باید مراحلی ازجمله برگزاری جلسات متعدد طی شوند. در این جلسات کلیه صورتهای مالی و همچنین دستمزد مشاور بحث و گفتگو میشود. همانطور که در این مطلب اشاره شد به طور کلی مشاوران مالیاتی از دو روش دادرسی و پشتیبانی مالیاتی برای کاهش هزینههای شرکت استفاده میکنند. همچنین شما می توانید برای درخواست مشاور مالیاتی با شماره 0314020 تماس گرفته و از مشاورین مجموعه محاسبان راهنمایی بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید