تفاوت کارفرما و پیمانکار + نقش و وظایف آنها
جالب است بدانید که کارفرما و پیمانکار دو نقش متفاوت ولی در عین حال مکمل یکدیگر دارند. کارفرما یک شخص حقیقی یا حقوقی است که برای برای انجام پروژههایش از یک پیمانکار که او هم یک شخص حقیقی یا حقوقی است، درخواست میکند تا خدماتی را برای او انجام دهد.
پس میتوانیم بگوییم که پیمانکار برای همکاری با کارفرما باید توانمندیهای لازم برای انجام پروژه را داشته باشد تا کارفرما او را برای همکاری انتخاب کند. به عبارتی کارفرما و پیمانکار با همکاری یکدیگر و در یک مسیر مشترک تلاش میکنند تا یک پروژه به ثمر برسد. خلاصه تفاوت کارفرما و پیمانکار همین بود. اگر تمایل دارید تا با نقش و وظایف کارفرما و پیمانکار، تفاوت کارفرما و پیمانکار و تعریف پیمانکار تیمی و انفرادی به طور مفصل آشنا شوید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
کارفرما و پیمانکار
حالا که تفاوت کارفرما و پیمانکار را به صورت کلی یاد گرفتیم، وقتشه که کامل یاد بگیریم کارفرما و پیمانکار چه کسانی هستند و چه نقشی دارند؟
تعریف کارفرما در قانون کار
طبق ماده ۳ قانون کار؛ کارفرما یک شخص یا یک شرکت است که مسئولیت اجرای یک پروژه را بر اساس اسناد و مدارک پیمانکاری به پیمانکار واگذار میکند. پیمانکار و به طور کلی کسانی که عهدهدار انجام پروژه هستند، نمایندگان کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسئول همه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگران به عهده میگیرند.
تعریف پیمانکار در قانون کار
پیمانکار هم یک شخص یا یک شرکت است که براساس اسناد و مدارک پیمانکاری، مسئولیت اجرای پروژه را برعهده میگیرد. فکر کنم با یک مثال، تعریف کارفرما و پیمانکار بهتر ملکه ذهنتان شود.
فرض کنید که شرکت سپهر قرار است که ساختوساز یک ساختمان ۵ طبقه را شروع کند. خب الان شرکت سپهر به چه چیزی نیاز دارد؟ برای اجرای این پروژه نیاز دارد که با یک پیمانکار ساختمانی، کار را شروع کند. پس در قدم اول برای این کار باید شخص یا اشخاصی را استخدام کند که توانایی ارائه خدمات مورد نیازش برای پروژه را داشته باشند. شرکت سپهر پس از جستجو تصمیم میگیرد که پروژه را برای اجرا به شرکت ساختمانی نوین واگذار کند.
در این مثال؛ شرکت سپهر کارفرما و شرکت ساختمانی نوین که مسئولیت اجرای پروژه را دارد، پیمانکار محسوب میشود. حالا شرکت سپهر به عنوان کارفرما، پس از پیدا کردن پیمانکار مورد نظرش چه وظایف و مسئولیتهایی در قبال آن دارد؟ از سوی دیگر شرکت ساختمانی نوین چه وظایف و مسئولیتهایی به عنوان پیمانکار قصه ما دارد؟
تفاوت کارفرما و پیمانکار چیست؟
میخواهیم تفاوت کارفرما و پیمانکار را در وظایف هر کدام بررسی کنیم. شرکت سپهر به عنوان کارفرما تعهد داده که یک ساختمان ۵ طبقه را بسازد. در درجه اول شرکت سپهر به عنوان ناظر پروژه لازم است که مسئولیتهای زیر را برعهده بگیرد:
- مسئولیت اهداف
- مقررات پروژه
- تعیین مدت زمان کار
- تامین بودجه
- فراهم کردن محیط کاری ایمن
- حقوق پیمانکاران
- رعایت قوانین کار
- اخذ مجوزهای لازم
- تدوین قرارداد با پیمانکاران
- تغییر زمان پروژه در صورت لزوم
پس از این مراحل و تدوین قرارداد پیمانکاری، تقریباً کار اصلی کارفرما تمام شده و از اینجا به بعد اجرای کار بر عهده شرکت ساختمانی نوین است. از این سو شرکت ساختمانی نوین در نقش پیمانکار با امضای قرارداد کاری تدوین شده با کارفرما، مسئولیت اجرای پروژه ساختمانی ۵ طبقه را مطابق با خواستهها و نیازهای کارفرما قبول کرده است. حالا باید طبق تعهداتی که در قرارداد نوشته شده، به عنوان مجری پروژه کار را شروع کند. این تعهدات شامل موارد زیر است:
- هزینههایی که در اختیار او قرار میدهند را مدیریت کند (هزینه نیروی انسانی، خرید مصالح، ماشینآلات، تجهیزات)
- نیروی انسانی لازم برای اجرای پروژه را استخدام کند (مهندس، معمار، کارگر، تاسیسات، برقکار و…)
- مصالح ساختمانی مورد نیاز را سفارش دهد
- بر روی کار نیروهای انسانی و کیفیت آن نظارت داشته باشد
- مراقب باشد که بودجهای که در اختیارش قرار دادهاند با خطای کاری هدر نرود
- کیفیت کار و مصالح انتخابی را اولویت قرار دهد
- به کارگران در خصوص ایمنی کار آموزشهای لازم را بدهد و تجهیزات ایمنی لازم را برای آنها تهیه کند
- گزارش کاری منظم به کارفرما برای پیشرفت پروژه بر طبق برنامهریزی
- پرداخت حق بیمه کارگران
- پس از انجام ارزیابیهای لازم و رفع نواقص، پروژه را در موعد مقرر تحویل دهد.
تمامی مسئولیتهای پیمانکار در حین اجرای یک پروژه ساختمانی را خواندیم. در نهایت پیمانکار به عنوان مجری؛ پروژه را به اتمام میرساند و به کارفرما تحویل میدهد.
پیمانکار تیمی و انفرادی
معمولاً اسم پیمانکاری که میآید، اولین چیزی که ذهن مخاطب را به خود جلب میکند، کار در زمینه ساختوساز است. اما پیمانکاری محدود به کارهای ساختمانی نیست. پیمانکاران میتوانند در زمینههای شغلی مختلف مشغول به کار باشند. نکته دیگر اینکه همه پیمانکاران تیم نیستند و افرادی هم هستند که به صورت انفرادی و پیمانکاری کار میکنند. در ادامه برایتان کامل توضیح میدهیم و مزایا و معایب پیمانکاری کار کردن را هم میگوییم.
1. پیمانکاری تیمی
پیمانکارانی که به صورت تیمی کار میکنند در زمینههای مختلفی مانند؛ پیمانکاری ساختمانی، معماری ساختمان، تاسیسات، صنعت و معدن، راه و ترابری، کشاورزی، ارتباطات، مارکتینگ و… مشغول به فعالیت هستند.
به عنوان مثال یک آژانس عکاسی و فیلمبرداری مسئولیت تولید محتوای یک آموزشگاه را برعهده میگیرد و همزمان پروژه عکاسی برای رویدادها یا شرکتهای دیگر را هم انجام میدهد و برای هرکدام از آنها قرارداد جداگانه دارد.
پیمانکارانی که تیمی فعالیت میکنند شرکتهای بزرگ و ثبت شدهای هستند که برای حسابوکتابهایشان باید بدانند حسابداری پیمانکاری چیست و یک نفر متخصص را در این زمینه استخدام کنند. حسابداری پیمانکاری به پیمانکارها کمک میکند تا با انواع قراردادهای پیمانکاری، مالیاتی و… آشنا شوند و قراردادهای کاری و مدیریت مالی آن را مطابق با قانون انجام دهند.
بیشتر بخوانید: مالیات قرارداد پیمانکاری
۲. پیمانکاری انفرادی
در کنار پیمانکارهای تیمی، پیمانکارهای انفرادی هم داریم. مانند یک طراح سایت فریلنسر (آزادکار). یک طراح سایت فریلنسر به جای اینکه به صورت تمام وقت و طولانی مدت در یک شرکت مشغول به کار شود، تصمیم میگیرد که مسئولیت چند پروژه مختلف را برعهده بگیرد و بابت آنها قراردادهای کوتاه مدت با هر کارفرما بنویسد.
پیمانکاری انفرادی یا فریلنسری که چند سالی است بازار آن گرم شده با پیمانکار تیمی تفاوت دارد. به عبارتی کسانی که انفرادی شاغل هستند، وابسته به هیچ سازمانی نیستند و با تکیه بر دانش و مهارت خودشان، مسئولیت انجام یک پروژه را بر عهده میگیرند.
معایب پیمانکاری کار کردن
پیمانکاری کار کردن هم مزایا و معایب خودش را دارد. کسانی که به صورت پیمانکاری مشغول به کار هستند از مزایای یک کارمند رسمی برخوردار نیستند.
- حق بیمه و مالیات را خودشان باید پرداخت کنند
- تعطیلات رسمی ندارند
- امنیت شغلی ندارند و ممکن است پروژههایی که دارند متوقف شود
- برای آموزش و ارتقای خود باید روزانه تلاش کنند
- هزینه خرید و تعویض تجهیزات کار، اینترنت و… بر عهده خود شخص است
- اگر تیم داشته باشند، باید هزینه بیمه، پرداخت حقوق و مزایای اعضای تیمشان را پرداخت کنند
- نیاز به دانستن مهارت مدیریت زمان و مدیریت مالی دارند
- اگر به صورت تیمی فعالیت کنند که مسئولیت اداره تیم و تحویل کارها و پاسخگویی به کارفرما هم بر دوش مدیریت تیم است.
مزایای پیمانکاری کار کردن
- تجربه همکاری در پروژههای متنوع با چالشهای جدید
- اگر انفرادی مشغول به کار باشند، ساعتکاری منعطف دارند
- استقلال کاری در نحوه به انجام رساندن کارها
- تعیین قیمت پروژه براساس تجربه و مهارت
- تعیین زمان پروژه بر اساس توانایی و توافق با کارفرما
تنظیم قرارداد پیمانکاری
قرارداد پیمانکاری یک قرارداد مکتوب بین کارفرما و پیمانکار اصلی یا پیمانکار اصلی با پیمانکاران فرعی یا پیمانکاران فرعی با یکدیگر به منظور بیان تعهدات و التزام طرفین قرارداد در موضوع قرارداد است. در این قرارداد موارد مهم زیر نوشته میشود:
- مشخصات طرفین قرارداد
- تعهدات و اختیارات کارفرما و پیمانکار
- موضوع قرارداد
- مدت قرارداد پیمانکاری
- مبلغ قرارداد
- نحوهٔ پرداخت
- فسخ و خاتمه قرارداد
بهتر است قراردادهای پیمانکاری توسط یک وکیل یا حسابدار پیمانکاری نوشته شود که حقوق هر دو طرف عادلانه رعایت شود و با انواع قرارداد پیمانکاری آشنا باشد. بستن قرارداد در حضور اشخاص متخصص از بروز اختلاف در آینده پیشگیری میکند.
تفاوت پیمانکار اصلی و پیمانکار فرعی
پیمانکار اصلی شخص یا شرکتی است که نقش اصلی برای اجرای قرارداد پیمانکاری را برعهده دارد. پیمانکار فرعی هم شخص یا شرکتی است که پیمانکار اصلی با او برای اجرای بخشی از امور، قراردادی را تنظیم میکند و او موظف است بر طبق قرارداد، تعهدات خود را انجام دهد.
اهمیت یادگیری تفاوت کارفرما و پیمانکار
در قانون کار و دنیای کسبوکارها، یادگیری نقش و مسئولیت افراد کمک میکند که در هر سمت از داستان ایستادهاید، بتوانید شرایط را مدیریت کنید. هرچه نسبت به این نقشها آگاهتر باشید، همکاریهای دلچسبتری را تجربه میکنید و از پیش آمدن تعارضهای مالی و حقوقی پیشگیری میکنید.
در این مقاله یاد گرفتید که برای بستن قراردادهای پیمانکاری و مدیریت مالی آن، شما نیاز به شخصی دارید که در زمینه حسابداری پیمانکاری کار کرده و آموزش دیده باشد. حالا اگر نیاز به چنین نیرویی داشته باشید یا جویای کار در زمینه حسابداری پیمانکاری باشید، خیلی راحت میتوانید از طریق بازار کار هوشمند محاسبان برای استخدام نیروی حسابداری یا یافتن شغل در زمینه حسابداری اقدام کنید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سوال: کارفرما چند کارگاه بیمه دارد با کد و نام های مختلف ولی حقوق از حساب ایشان پرداخت می گردد آیا می توان تمامی کارگاهها مالیات حقوق اشخاص را به نام ایشان در سامانه بارگذاری کرد؟
سلام
اگر پرونده مالیاتی یکسانه بله
اگرنه باید برای هر کدام پرونده جدا ارسال شود.