جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده + نحوه محاسبه

مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات غیر مستقیم است که همۀ ما بارها نام آن را هنگام خرید یک محصول یا دریافت خدمات شنیدهایم. دولت این نوع مالیات را به واسطه یک کسبوکار از مصرفکننده نهایی دریافت میکند. قطعاً عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده و یا هرگونه دیرکرد در ارسال و پرداخت آن، مشمول جریمه خواهد شد. در این مقاله از محاسبان شما را با جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده آشنا میکنیم.
جریمه عدم ارائه اظهارنامه ارزش افزوده چند درصد مالیات است؟
قبل از استقرار سامانه مودیان: برای کلیه مؤدیان، جریمهای معادل ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال یا دو برابر مالیات و عوارض پرداختنشده (هر کدام بیشتر باشد) اعمال میشود.
پس از استقرار سامانه مودیان: برای مؤدیانی که از عضویت در سامانه امتناع کردهاند، جریمهای معادل ده میلیون ریال یا دو برابر مالیات و عوارض پرداختنشده (هرکدام بیشتر باشد) در نظر گرفته میشود. این جریمه علاوه بر جریمه عدم ثبتنام در سامانه مودیان است.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده در موعد مقرر
جریمه عدم تسلیم به موقع اظهارنامه ارزش افزوده چقدر است؟ اگر مودیان مالیاتی نسبت به ارائه اظهارنامه ارزش افزوده اقدام نکنند، طبق بند ۵ ماده ۲۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده، معادل ۵۰ درصد مالیات متعلق جریمه خواهند شد. همینطور طبق ماده ۲۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده «تأخیر در پرداخت مالیاتهای موضوع این قانون در زمانهای مقرر، موجب تعلق جریمهای به میزان دو درصد (۲٪) در ماه، نسبت به مالیات پرداخت نشده و مدت تأخیر خواهد بود».
این یعنی اگر شما مالیاتی را پرداخت نکنید، هر ماه به اندازه دو درصد میزان پرداخت نشده جریمه خواهید شد. در صورتی که مدت زمان دیرکرد مودیان مالیاتی در پرداخت اظهارنامه ارزش افزوده کمتر از یک ماه باشد، به تعداد روزهای تأخیر جریمه تعلق خواهد گرفت.
جریمه ماده ۲۲ ارزش افزوده
جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده به موارد فوق ختم نمیشود و طبق ماده ۲۲ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، جرائم دیگر مرتبط با بحث مالیات بر ارزش افزوده بر مبنای زیر است:
الف- عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، معادل ده درصد (۱۰٪) مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون (۲۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد.
ب- عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مودیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، معادل ده درصد (۱۰٪) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طریق، یا بیست میلیون (۲۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی.
پ- عدم اعلام شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام میشود به سازمان، معادل ده درصد (۱۰٪) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون (۲۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات مستقیم در همان سال مالی.
ت- عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب، معادل دو درصد (۲٪) مبلغ صورتحسابهای مذکور یا معادل بیست میلیون (۲۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال هر یک که بیشتر باشد.
ث- عدم رعایت احکام مذکور در مواد (۱۲)، (۱۳) و (۱۴) این قانون، معادل یک درصد (۱٪) مبلغ فروش گزارش نشده یا معادل ده میلیون (۱۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد.
تبصره ۱- مبلغ جریمه های ثابت مندرج در این قانون، متناسب با نرخ تورم سالانه بر اساس آخرین اعلام بانک مرکزی، هر سال توسط سازمان اعلام میشود.
تبصره ۲- سازمان نمیتواند بیشتر از پنجاه درصد (۵۰٪) جریمههای موضوع این ماده را مطابق ماده (۱۹۱) قانون مالیاتهای مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد. چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون، خارج از اختیار مودی باشد، سازمان مکلف است جرایم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد.
تبصره ۳- در صورت اعمال جریمههای موضوع بندهای «الف» و «ث» این ماده، جریمه موضوع ماده (۱۶۹) قانون مالیاتهای مستقیم اعمال نمیشود. در صورت اعمال جریمههای مذکور در بند «ب»، جریمههای مذکور در بندهای «الف» و «ت» اعمال نمیشود.
جریمه ماده ۲۳ ارزش افزوده
مطابق با قانون ۲۳ ارزش افزوده «تاخیر در پرداخت مالیاتهای موضوع این قانون در موعد مقرر، موجب تعلق گرفتن جریمهای معادل دو درصد در ماه، نسبت به مالیات پرداخت نشده و مدت تأخیر خواهد بود.» یعنی زمانی که شما مالیاتی پرداخت نمیکنید، به میزان دو درصد مالیات پرداخت نشده، جریمه خواهید شد.
نحوه محاسبه جریمه دیرکرد مالیات بر ارزش افزوده
شیوهٔ محاسبه جریمه دیرکرد مالیات بر ارزش افزوده به شرح زیر است:
تأخیر در پرداخت مالیات و عوارض در موعد مقرر، موجب تعلق جریمهای به میزان ۲ درصد در ماه نسبت به مبلغ پرداختنشده خواهد بود. این جریمه از زمان انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت (هر کدام که زودتر باشد) محاسبه میشود.
محاسبه جریمه دیرکرد مالیات بر ارزش افزوده به شکل زیر حساب میشود:

۱.۲ * مالیات و عوارض پرداخت نشده = جریمه دیرکرد مالیات بر ارزش افزوده برای ماه اول

[۱.۲ * (ماليات و عوارض پرداخت نشده)] * ۰.۲ + (ماليات و عوارض پرداخت نشده) = جریمه دیرکرد در پرداخت مالیات و عوارض در ماه دوم
بخشودگی جریمه عدم تسلیم اظهارنامه ارزش افزوده
اهمیت پرداخت مالیات در کشور سالبهسال بیشتر شده و قوانین سختگیرانهتری برای جرائم مالیاتی در نظر گرفته میشود. از همین رو درصورتیکه مودیان در زمان مقرر نسبت به ارسال اظهارنامه اقدام نکنند، مشمول جریمه نقدی خواهند شد. متأسفانه بخشودگی جرایم مالیات بر ارزش افزوده وجود ندارد و باید این موضوع را کاملاً جدی بگیرید. از طرفی، هرچقدر دیرتر نسبت به پرداخت جریمه اقدام کنید، بهصورت ماهانه بر مقدار آن افزوده خواهد شد.
نکته مهم
جریمه دیگری که در مبحث ارزش افزوده وجود دارد، به این صورت است که شخص علاوه بر پرداخت ارزش افزوده مورد نظر، باید دو برابر آن مبلغ را بهعنوان جریمه پرداخت کند. که این اشخاص عبارتند از:
- اشخاصی که مشمول ارزش افزوده نیستند ولی در فاکتور از مشتریان خود ارزش افزوده دریافت میکنند.
- اشخاصی که مشمول ارزش افزوده هستند ولی در فاکتورها ارزش افزوده را اعمال نمیکنند.
- اشخاصی که برای کالاهای معاف، در فاکتور ارزش افزوده محاسبه میکنند.
جریمه عدم تسلیم اظهارنامه در قانون جدید ارزش افزوده
پس از ابلاغ قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده، یکی از پرتکرارترین سوالات، مربوط به جرایم این زمینه است. مؤدیانی که از عضویت در سامانه مودیان امتناع میکنند، علاوه بر پرداخت جریمههای موضوع بند «الف» ماده (۳۶) این قانون و بند «ب» ماده (۲۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، موظفند:
۱. اظهارنامه هر دوره مالیاتی خود را حداکثر تا یکماه پس از پایان هر دورهٔ مالیاتی تسلیم کنند.
۲. مالیات و عوارض فروش خود را به حساب سازمان واریز کنند.
بیشتر بخوانید: تخلفات مالیات بر ارزش افزوده
مشاور مالیاتی، قدمی برای کاهش جریمههای مالیاتی!
در صورتی که در ارسال اظهارنامه ارزش افزوده با مشکل روبرو شدید و برای کم کردن جریمههای مالیاتی نیاز به راه حل داشتید، بهترین کار، دریافت مشاوره مالیاتی تلفنی محاسبان است. مشاوران مالیاتی موسسه حسابداری محاسبان از بهترین و باتجربهترین اساتید در زمینه مالیاتی در ایران و اصفهان هستند.
جمعبندی
در این مقاله از محاسبان دربارهٔ جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده صحبت کردیم. قطعاً عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده یا هرگونه دیرکرد در ارسال و پرداخت آن، مشمول جریمه غیرقابل بخشودگی خواهد شد و بهتر است قبل از پرداخت جریمه، برای ارسال اظهارنامه اقدام کنید. برای ارسال اظهارنامه نیاز به سوال یا راهنمایی دارید؟ مشاوره مالیاتی محاسبان در این مسیر همراه شماست. برای رزرو مشاوره از طریق سایت اقدام کنید.
سوالات متداول
۱. جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده چقدر است؟
طبق ماده ۲۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده، اگر مودیان مالیاتی اظهارنامه ارزش افزوده را ارسال نکنند، معادل ۵۰ درصد مالیات متعلق جریمه خواهند شد.
۲. جریمه تاخیر در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده چقدر است؟
طبق ماده ۲۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده، تأخیر در پرداخت مالیات مشمول جریمهای به میزان ۲ درصد در ماه نسبت به مبلغ پرداخت نشده و مدت تأخیر خواهد بود.
۳. جریمه عدم درج صحیح قیمت در صورتحساب چیست؟
عدم درج صحیح قیمت در صورتحساب مشمول جریمهای معادل یک برابر مابهالتفاوت مالیات متعلق خواهد بود.
۴. جریمه عدم درج و تکمیل اطلاعات صورتحساب چقدر است؟
عدم درج و تکمیل اطلاعات صورتحساب مشمول جریمهای معادل ۲۵ درصد مالیات متعلق خواهد بود.
۵. آیا جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده به صورت ماهانه افزایش مییابد؟
بله، در صورت تأخیر در پرداخت مالیات، جریمه به صورت ماهانه و به میزان ۲ درصد از مبلغ پرداخت نشده افزایش مییابد.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 4 از 5 (4 رای)
دیدگاهتان را بنویسید