حساب معین چیست؟ انواع حساب معین و کاربرد آن

در حسابداری، دقت و جزئیات اهمیت زیادی دارد. یکی از حسابهای کلیدی برای نظارت بر جزئیات، حساب معین است. این حسابها اطلاعات دقیقی از تراکنشها و وضعیت مالی سازمان به شما میدهند. بعد از هر حساب کل، حساب معین وجود دارد که جزئیات بیشتری از اطلاعات مالی را در اختیار بخش حسابداری و مالی سازمان قرار میدهد. در این مقاله از محاسبان، موضوع حساب معین، ویژگیها و انواع آن را بررسی میکنیم.
حساب معین در حسابداری چیست؟
حساب معین در حسابداری گزارش تفصیلی و دقیق از تراکنشهای یک حساب کل است که برای استفاده داخلی سازمان و مدیریت مالی تهیه میشود. هدف اصلی حساب معین، تفکیک و طبقهبندی دقیقتر اطلاعات مالی برای کنترل بهتر و تصمیمگیری دقیقتر در داخل سازمان است.
به عنوان مثال، حساب کل «حسابهای دریافتنی» مجموع بدهیهای مشتریان را نمایش میدهد، در حالی که حساب معین آن اطلاعات دقیقتری مانند بدهی هر مشتری را به صورت جداگانه نشان میدهد.
در نرمافزارهای حسابداری، یکی از نکات اساسی و مشترک، ضرورت تعریف حسابها تا سطح معین است. به این معنی که برای انجام عملیات ثبت حسابها در هر نرمافزار حسابداری، شما باید حسابها را ابتدا در سطح گروه حساب، سپس در سطح حساب کل و در نهایت در سطح حساب معین تقسیمبندی و تعریف کنید. در نرم افزارهای حسابداری زیر امکان تعریف حسابها در چند سطح وجود دارد:
- نرم افزار حسابداری آرپا
- سپیدار سیستم
- همکاران سیستم
- پارسیان
نکته مهم
کدینگ حسابداری حساب معین نقش مهمی در نمایش جزئیات و ریز حسابهای مرتبط با هر حساب کل دارد. به این ترتیب، مدیریت و پیگیری تراکنشها به شکل دقیقتری ممکن میشود.
انواع حساب معین
حساب های معین برای ثبت و طبقهبندی تراکنشهای مالی استفاده میشوند. این حسابها به دستههای مختلف تقسیم میشوند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
1. حساب معین دارایی جاری
این حسابها شامل داراییهایی هستند که در کوتاهمدت نقد میشوند:
- صندوق
- حسابهای بانکی
- تنخواه گردان
- اسناد دریافتنی
- حسابهای دریافتی
- موجودی کالا
- پیشپرداختها
2. حساب معین دارایی ثابت
این حسابها شامل داراییهایی هستند که طولانیمدت استفاده میشوند:
- زمین
- ساختمان
- ماشینآلات
- وسایل نقلیه
3. حساب معین دارایی نامشهود
داراییهای غیر فیزیکی که ارزش مالی دارند:
- حقالاختراع
- نرمافزارها
- حقالامتیازها
- برندها
4. حساب معین بدهیها
شامل بدهیهای کوتاهمدت و بلندمدت:
- بدهی جاری
- بدهی بلندمدت
5. حساب معین درآمدها
ثبت درآمدهای شرکت:
- درآمد حاصل از فروش کالا.
- درآمد ارائه خدمات.
6. حساب معین هزینه ها
هزینههای شرکت شامل:
- هزینه حقوق و دستمزد.
- هزینه مواد اولیه.
- هزینههای توزیع و فروش.
7. حساب معین حقوق مالکانه
شامل سرمایهگذاریها و سود یا زیانهای شرکت:
- سرمایه اولیه.
- اندوختهها.
ویژگی های حساب معین

ویژگیهای حساب معین عبارتند از:
1. تفصیل پذیری
حسابهای معین این امکان را به حسابداران میدهند که جزئیات بیشتری از هر تراکنش را ثبت کنند. برای مثال، در حسابهای دریافتنی، امکان ثبت جزئیات مربوط به هر یک از مشتریان به طور جداگانه وجود دارد.
2. تسعیر پذیری
تسعیرپذیری برای حسابهای ارزی استفاده میشود و برای تصویر دقیق از وضعیت مالی باید مانده حسابهای ارزی با نرخ روز ارز تسعیر و بهروز شوند. ثبت هرگونه تغییر در نرخ ارز در گزارشهای مالی ضروری است. به عنوان مثال، اگر شرکتی داراییهای ارزی به مبلغ ۱۰۰,۰۰۰ یورو دارد و نرخ یورو تغییر کند، باید مانده این حساب با نرخ جدید تسعیر شده و در صورتهای مالی ثبت شود.
بیشتر بخوانید: تسعیر ارز چیست؟
3. کنترل ماهیت حسابها
کنترل ماهیت حسابها برای بررسی مانده هر حساب و اطمینان از ثبت حسابها است. با کنترل ماهیت، اشتباهات ثبتهای حسابداری شناسایی شده و به راحتی اصلاح میشود. به عنوان مثال، اگر یک اشتباه در ثبت مبلغ بدهیها رخ دهد، سیستم هشدار میدهد که ثبتهای حسابداری نیاز به بررسی و اصلاح دارند.
4. حسابداری ارزی
حسابداری ارزی برای شرکتهایی که عملیات مالی ارزی دارند، ضروری است. در این حالت، قبل از گردشدار شدن حساب معین، باید همهٔ اطلاعات ارزی مورد نیاز در حسابها وارد شود که نرخ ارز بهدرستی در محاسبهها در نظر گرفته شود.
نمونه حساب معین حساب کل نقد و بانک

به عنوان مثال حساب کل نقد و بانک دارای حسابهای معین به شرح زیر است:
- حساب صندوق
- حساب تنخواه گردان ها
- موجودی بانک های ریالی
- موجودی بانک های ارزی
اهمیت حساب معین و کاربرد آن
حساب معین در حسابداری با هدف منسجمتر کردن اطلاعات مالی تعریف شده است. این حساب جزئیات دقیقی از تراکنشهای مالی را ارائه میدهد و امکان گزارشگیری مالی صحیح، تحلیل وضعیت مالی و شناسایی نقاط قوت و ضعف سازمان را آسان میکند.
با وجود حسابهای معین، کار حسابداران برای کنترل هزینهها، صرفهجویی در منابع و مدیریت نقدینگی راحتتر میشود. این نوع حساب کار مدیران سازمان را برای کنترل دقیق دریافتها و پرداختها سریعتر کرده و همچنین چشماندازی از آینده شرکت در اختیارشان قرار میدهد که با خطای کمتری برای سازمان تصمیمگیری انجام دهند.
تفاوت حساب معین با حساب کل و تفصیلی
حساب کل، اولین سطح در طبقهبندی حسابها است. حساب معین، زیر مجموعه حساب کل است که جزئیات بیشتری از آن را ارائه میدهد. به عبارتی هر حساب کل به حساب معین وابسته است تا بتواند جزئیات بیشتری را درباره تراکنشها نشان دهد، مانند حساب معین موجودی نقدی یا بانکی.
حساب تفصیلی، زیر مجموعهای از حساب معین است که جزئیات دقیقتری از هر تراکنش مالی را ثبت میکند. در حسابداری دستی، تنها حساب معین کفایت میکند، اما در نرمافزار حسابداری برای جزئیات بیشتر از حساب تفصیلی استفاده میشود.
جمعبندی
در این مقاله از محاسبان شما را با حساب معین و جزئیات آن آشنا کردیم که چطور در بهینه کردن تصمیمهای سازمانی و مدیریت مالی سازمان اثربخش است. نقطه اشتراک تمام نرم افزارهای حسابداری سطحبندی حسابها است. برای اینکه با سطحبندی حسابها و کار با نرمافزارهای حسابداری آشنا شوید، پیشنهاد ما به شما، شرکت در دوره آموزش حسابداری محاسبان است.
در این دوره شما تمام اصول حسابداری را از پایه یاد میگیرید و با نرمافزارهای حسابداری کاربردی بازار کار به صورت عملی و پروژه محور کار میکنید. برای اطلاعات بیشتر به سایت محاسبان مراجعه کنید.
سوالات متداول
۱. حساب معین چیست و چه کاربردی دارد؟
حساب معین گزارش تفصیلی از یک حساب کل است که برای مدیریت داخلی سازمانها استفاده میشود.
۲. آیا میتوان از حساب معین برای گزارشهای برونسازمانی استفاده کرد؟
خیر، حساب معین بهطور عمده برای گزارشهای درونسازمانی و مدیریت مالی داخلی استفاده میشود، در حالی که گزارشهای برونسازمانی برای افراد خارج از سازمان تهیه میشود.
۳. سه سطح اصلی حسابها در نرم افزار حسابداری را نام ببرید.
حساب کل، حساب معین، حساب تفصیلی.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید