روش okr چیست و چه نقشی در سازمان ها دارد؟

اصطلاح okr به معنای اهداف و نتایج کلیدی است و با استفاده از آن میتوانید، اهداف سازمان را مشخص کنید. روش okr در منابع انسانی با هدف پیوند دادن تیمها و کارکنان بخشهای مختلف با اهداف شرکت و تبدیل کردن آن به نتایج قابل اندازهگیری است. در این مقاله میخواهیم درباره اینکه okr در منابع انسانی چیست و جزئیات آن صحبت کنیم.
Okr چیست؟
okr مخفف کلمهٔ Objectives Key Results است. Okr تکنیک یا چارچوبی برای تعیین اهداف سازمان به صورت دورهای و اندازهگیری پیشرفت آن در طی زمان است.
در این روش کلمهٔ Objectives به معنای اهداف است که مشخص میکنید چه چیزی را میخواهید بهتر کنید و آن را تعریف میکنید. بخش دوم Key Results به معنای نتایج کلیدی است که در آن نحوه و میزان دستیابی به اهداف را مشخص میکنند. این روش برای ایجاد انگیزه در تیمها اثربخش است و اعضای تیم میتوانند روی اهداف مهم و مشترک تمرکز کنند و از میزان پیشرفت خود مطلع شوند.
کاربرد okr در منابع انسانی
قبل از اینکه okr رایج شود، سازمانها از ابزارهای دیگری برای مدیریت اهداف سازمان مانند اسمارت استفاده میکردند. در دههٔ ۱۹۷۰ «اندی گرو» مدیر عامل اینتل، مفهوم اهداف را با نتایج کلیدی ادغام کرد و روش okr را پدید آورد.
این روش چند سال بعد در کمپانی گوگل مورد استفاده قرار گرفت. این روش چون یک چارچوب نتیجه محور داشت در رشد ۱۰ برابری گوگل مؤثر بود. پس از آن شرکتهای معروف دیگر مانند توییتر، اسپاتیفای، لینکدین، مایکروسافت و اوبر برای هدفگذاری و اولویت بندی از روش okr استفاده میکنند و تیم را در مسیر صحیح رسیدن به اهداف هدایت میکنند.
تفاوت OKR با KPI
KPI یا شاخص کلیدی عملکرد، شاخصی است که با استفاده از آن، قابلیت اندازهگیری عملکرد سازمان در موضوعهای مختلف را دارید و میتوانید بر کلیهٔ عملکردهای سازمان نظارت داشته باشید. در OKR هم هدف دستیابی به نتایج کلیدی است.
اما هدف این دو روش و نحوهٔ کار آنها تفاوت دارد. هدف از OKR ایجاد تغییر در سازمان برای دستیابی به اهداف خاص است و نتایج کلیدی براساس اهداف مشخص میشوند. اما با KPI هدف تنها بهبود عملکرد کلی سازمان و نظارت بر بهبود شاخصهای عملکرد است. در KPI شما بیشتر با اهداف روزمره سروکار دارید که قابل اندازهگیری هستند. مانند شاخص هزینهٔ جذب مشتری، شاخص هزینهٔ استخدام نیروی جدید، شاخص سود. اما OKR مرتبط با اهداف کلیدی و چشم اندازهای سازمان است که برای آن برنامهریزی میکنید و نتایج آن مستقیم به اهداف و فعالیتهای کاری سازمان مرتبط است.
ویژگیهای اهداف okr
چرا okr ها مهم هستند؟ در ادامه مهمترین مزایای okr در منابع انسانی را توضیح میدهیم.

۱. هدف متمرکز
یکی از مزیتهای okr، مشخص کردن یک هدف مشخص با بازه زمانی مثلا سه ماهه، برای هر تیم و در نظر گرفتن چند نتیجهٔ کلیدی برای آن است. با مشخص کردن این دستورالعملها، افراد به صورت متمرکز روی هدف خود تمرکز میکنند که در چندماه آینده به به نتایج دلخواه برسند و درگیر کارهای غیر ضروری نشوند.
۲. سازماندهی فعالیتها
در روش okr در منابع انسانی، چون اهداف به صورت منظم و ساختار یافته تعریف شده، تیمها و اهداف دیگر سازمان باهم تداخل پیدا نمیکنند. همچنین افراد درباره فعالیتهای هر تیم بینشی پیدا میکنند که چطور در مسیر اهداف پیشرفت میکنند. همچنین با تعامل داشتن و بررسی فعالیتهای هر تیم میتوان متوجه شد که فعالیتهای okr منابع انسانی در هر تیم، چگونه به نتایج کلیدی منجر میشود و آیا ارزش وقت گذاشتن دارد یا خیر.
۳. برنامهریزی هفتگی
با برنامهریزی راحتتر میتوانید کارهای سازمان را اولویتبندی کنید و براساس اولویتهای تعیین شده آن را انجام دهید و کارهای غیرضروری را شناسایی و از دایرهٔ توجه حذف کنید. هرچه کارها با برنامهتر انجام شود و وظایف روزانه شرکت در زمان مشخص انجام شود، مسیر رسیدن به اهداف آسانتر میشود. با برنامهریزی هفتگی، در آخر هرهفته فرصت دارید که گزارشهای هفتگی درباره اهداف و نتایج کلیدی را بررسی کنید، وضعیت رسیدن به اهداف را پیگیری کنید و اولویتهای جدید را در برنامهٔ هفتهٔ آینده قرار دهید.
۴. اندازهگیری میزان پیشرفت
داشتن اهداف و نتایج کلیدی، اندازهگیری میزان پیشرفت را فراهم میکند. چون نتایج کلیدی را از همان ابتدا مشخص کردهاید، میتوانید اندازهگیری کنید که چقدر به هدف نزدیک هستید. در این روش، حدس و پیشبینی وجود ندارد و هیچکس نمیتواند در اعداد و ارقام به دست آمده تغییری ایجاد کند یا کم کاری خود را توجیه کند. چون همه اعضای تیم باید در برابر وظایف خود پاسخگو باشند.
۵. تفویض اختیار مسئولیتها
استفاده از روش okr به سازمانها کمک میکند که مسئولیتهای پروژه را به اعضای تیم واگذار کنند و مسئولیتپذیری و مشارکت آنها را افزایش دهند. تفویض اختیار مسئولیتها به اعضای تیم باعث افزایش انگیزه آنها و تعیین اهداف جدید و انجام آنها میشود. همچنین برگزاری جلسات هفتگی یا ماهانه، شفافیت انجام کارها را افزایش میدهد. در شرایط تفویض اختیار دیگر هریک از افراد مسئولیت کارهای خود را برعهده میگیرند و شما دیگر وظیفهٔ مدیریت جزئی رفتارهای آنها را ندارید.
۶. شکلگیری عادتهای مثبت
استفاده از روش okr در منابع انسانی باعث ایجاد فرآیند هدفگذاری و دستیابی به نتایج کلیدی میشود که سازمان را در مسیر رشد و پیشرفت قرار میدهد. همچنین با این روش، تعامل کارکنان افزایش مییابد و این عادت برای افراد شکل میگیرد که در راستای اهداف سازمان و اهداف خود قدم بردارند.
نمونهای از OKR در سازمانها
حالا که به ویژگیهای روش okr در منابع انسانی آشنا شدید، میخواهیم با نمونههایی از این روش آشنا شویم که چطور در سازمانها و شرکتها میتوانید از آن استفاده کنید.
Okr تیم آموزش شرکت
- هدف (Objective): برنامهریزی برای افزایش درآمد در سال ۱۴۰۴
- نتایج کلیدی ۱ (Key Results): افزایش کانالهای فروش آنلاین
- نتایج کلیدی ۲ (ٰٰKey Results) : کسب درآمد ماهانه ۸۰۰ میلیون تومان
- نتایج کلیدی ۳ (ٰKey Results) : افزایش فروش آنلاین با تعریف دورههای جدید
Okr تیم بازاریابی
- هدف (Objective): افزایش نرخ تبدیل بازدیدکنندگان سایت در سال ۱۴۰۴
- نتایج کلیدی ۱ (Key Results): تعداد مشتریان سایت، ۵۰۰۰ نفر افزایش یابد.
- نتایج کلیدی ۲ (Key Results): فالورهای اینستاگرام ۵۰۰۰۰۰ نفر افزایش یابد.
- نتایج کلیدی ۳ (Key Results): تعداد بازدیدکنندگان سایت به ۲۰۰۰۰ نفر افزایش یابد.
Okr تیم منابع انسانی
- هدف (Objective): بهبود ارتباط مدیریت با کارکنان
- نتایج کلیدی ۱ (Key Results): رشد و توسعه کارکنان تا ۲۰ درصد افزایش مییابد.
- نتایج کلیدی ۲ (Key Results): مرخصی و تاخیر کارکنان تا ۴۰ درصد کاهش مییابد.
- نتایج کلیدی ۳ (Key Results): عملکرد و خلاقیت کارکنان به مرور زمان افزایش مییابد.
Okr برای تولید محصول جدید
- هدف (Objective): تولید محصول مطابق با اهداف و بودجه سازمان
- نتایج کلیدی ۱ (Key Results): افزایش محصولات تولیدی جدید برای حضور در بازار رقابتی
- نتایج کلیدی ۲ (Key Results): استفاده بهینه از منابع سازمان برای تولید محصول برای کاهش قیمت بهای تمام شده
- نتایج کلیدی ۳ (Key Results): مدیریت کردن فرآیند تولید با هدف تولید محصولات با کیفیت
پیگیری اهداف و نتایج کلیدی در روش okr
در قدم اول، همانطور که در ویژگیهای okr در منابع انسانی توضیح دادیم، باید اهداف را واضح و شفاف تعیین کنید. اهداف را باید براساس نوع سازمان، اندازه، ویژگیهای سازمان، ماموریت سازمان و چشمانداز آینده آن مشخص کنید. برای اینکه در پیگیری اهداف موفق عمل کنید، باید به صورت دورهای اهداف را بررسی کنید و چک کنید که آیا آن هدف و روش رسیدن برای آن هنوز کاربرد دارد؟ یا باید مسیر را تغییر دهید؟
در نهایت برای پیگیری اهداف در روش okr باید از نرمافزارهای مدیریت وظایف مانند میزیتو، ترلو و.. استفاده کنید که در جریان باشید، هرکدام از اعضای تیم، اهداف خود را چگونه پیش میبرد؟ اگر بخواهید میتوانید از نرمافزارهای تخصصی در زمینه okr استفاده کنید یا از نرم افزار Excel برای مشخص کردن وظایف هر تیم استفاده کنید.
جمعبندی
در این مقاله دربارهٔ اینکه روش okr چیست و چه نقشی در سازمان ها دارد؟ صحبت کردیم. یاد گرفتیم که okr روشی برای مدیریت اهداف سازمان در بلند مدت است و با استفاده از آن دستیابی به اهداف سادهتر میشود. فقط کافی است که هر تیم سازمان در بخش انجام وظایف مسئولانه رفتار کند. برای مدیریت اهداف هم پیشنهاد میشود از نرمافزارهای مدیریت وظایف کمک بگیرید. شما برای مدیریت اهداف سازمان از چه روشهایی استفاده میکنید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
۱. چه کسانی باید مسئولیت okr در سازمان را داشته باشند؟
افراد یا تیمهایی که مسئولیت دستیابی به اهداف تجاری و نتایج آن را دارند. مانند واحد منابع انسانی، مدیران پروژه، واحد بازاریابی.
۲. چند okr در سازمان داشته باشیم؟
به طور کلی بهتر است که اهداف کمتری را انتخاب کنید و متمرکز روی آن فعالیت کنید. هر هدف باید دارای دو یا چهار نتایج کلیدی باشد.
۳. Okr ها باید هرچند وقت یکبار بررسی و بهروز شوند؟
Okr ها باید به صورت منظم، مانند فصلی یا شش ماهه بررسی و مطابق با شرایط و اطلاعات جدید به روزرسانی شوند.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید