مالیات تکلیفی چیست؟ انواع مالیات تکلیفی – محاسبه و پرداخت

در قوانین موجود در هر کشور، پرداخت مالیات یکی از روشهای تامین بخشی از هزینههای عمومی است و همه باید آن را بپردازند. اما برخی از افراد موظف هستند که مالیات تکلیفی را پرداخت کنند. مالیات تکلیفی نوعی از مالیات است که سازمان امور مالیاتی آن را از فردی غیر از فرد پرداخت کننده دریافت میکند.
این نوع مالیات متعلق به درآمد افراد است. به این معنی که پرداخت آن بر عهده افراد حقیقی و حقوقی است. مطابق با قانون اخذ و پرداخت مالیات، مبلغ آن از درآمد افراد که توسط پرداخت کننده کم میشود، پرداخت خواهد شد. با یک مثال ساده میتوان موضوع مالیات تکلیفی را به خوبی روشن کرد. آن هم مبلغی است که از حقوق کارگر کسر شده اما به وسیله کارفرما به سازمان امور مالیاتی پرداخت میشود.
پرداختکننده این نوع مالیات فرد، سازمان یا کارفرمایی است که از شما خدمتی را دریافت میکند. بههمین دلیل آنها ملزم به کسر این هزینه از حقوق شما و پرداخت آن به سازمان امور مالیاتی هستند. اگر هم خود شما دریافتکننده خدمت (کارفرما) هستید، باید این موضوع را در قرارداد با اشخاص ثالث لحاظ کنید. همانطور که میدانید، دولت برای جبران بخشی از بودجه خود، همچنین عمران و توسعه کشور از مشمولان قانونی انواع مالیاتها را دریافت میکند.
مالیات تکلیفی چیست؟
مالیات تکلیفی به نوعی از مالیات میگویند که براساس آن، پرداخت مالیات بر عهده شخص ثالثی قرار میگیرد که معمولاً به عنوان “تکلیفگذار” شناخته میشود. این شخص یا نهاد مسئول پرداخت مالیات به حساب مراجع مالیاتی است، به جای اینکه شخص اصلی که مالیات بر او تعلق دارد، آن را پرداخت کند.
انواع مالیات تکلیفی

بحث مالیات تکلیفی بسیار گسترده بوده و شامل انواع متعددی از مالیات میشود. برخی از انواع مالیات تکلیفی عبارت است از:
- مالیات بر درآمد اجاره
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر نقل و انتقال سهام
- مالیات بر درآمد حق الوکاله
- مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی خارج از ایران
- مالیات پیمانکاری
- مالیات مضاربه ای
- مالیات بر موسسات بیمه
- مالیات تکلیفی پزشکان
مالیات تکلیفی اجاره
مالیات تکلیفی اجاره یکی از مهمترین انواع مالیاتهای تکلیفی است که بسیاری از شرکتها و مؤسسات درگیر آن هستند و لازم است که نحوه انجام تکالیف مالیاتی مرتبط با آن را به درستی بدانند.
براساس تبصره ۹ ماده ۵۳ قانون مالیاتهای مستقیم: وزارتخانهها، موسسات و شرکتهای دولتی و دستگاههایی که تمام یا قسمتی از بودجه آنها به وسیله دولت تأمین میشود. نهادهای انقلاب اسلامی، شهرداریها و شرکتها و مؤسسات وابسته به آنها و همچنین سایر اشخاص حقوقی مکلفاند مالیات موضوع این فصل را از مالالاجارههایی که پرداخت میکنند را کسر و تا پایان ماه بعد به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک پرداخت و رسید آن را به موجر تسلیم کنند.
منظور قانونگذار در این ماده به موجب قانون، مستاجر (شخص حقوقی) موظف است هنگام پرداخت اجاره بها به موجر (شخص حقیقی یا حقوقی)، مبلغی را به عنوان مالیات از آن کسر کرده و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند.
مالیات تکلیفی حقوق
یکی از رایجترین انواع مالیاتهای تکلیفی، مالیات بر حقوق است که قانونگذار تکلیف أخذ آن را برعهده مودی گذاشته است. در این فرآیند، کارفرما باید میزان معافیت مالیاتی که هر ساله در احکام مالیاتی قانون بودجه سنواتی تصویب میشود را محاسبه کرده و سپس مازاد بر آن را به عنوان مالیات حقوق از حقوق کارکنان کسر کند. کارفرما موظف است تا پایان ماه بعد مالیات کسر شده را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند. این فرآیند تحت عنوان ارسال لیست مالیات حقوق شناخته میشود و در صورتی که مالیاتی از کارفرما کسر شود، پرداخت میشود.
طبق ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم: پرداختکنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفاند مالیات متعلق را طبق مقررات ماده ۸۵ این قانون محاسبه و کسر و تا پایان ماه بعد ضمن تسلیم فهرستی متضمن نام و نشانی دریافتکنندگان حقوق و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل پرداخت و در ماههای بعد فقط تغییرات را صورت دهند.
مالیات تکلیفی حق الوکاله
این نوع مالیات از انواع مالیات تکلیفی وکلا به عنوان کارفرما شناخته میشوند، البته نوع وکالت میتواند وکیل دادگستری باشد یا اینکه شخصی باشد که برای او وکالتنامه جهت امور مالیاتی صادره شده است. طبق ماده ۱۰۳ قانون مالیاتهای مستقیم، وکلا باید ۵ درصد از مبلغ کل قرارداد خود را به عنوان علی الحساب مالیاتی حقالوکاله به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. برای انجام این فرآیند، وکلا باید در سامانه مالیاتی وکلای دادگستری به آدرس tax.pgpal.ir ثبت نام کنند. افرادی که در این سامانه ثبت نام کردهاند، میتوانند سوابق و وضعیت مالیاتی خود را مشاهده کنند.
ماده ۱۰۳- وکلای دادگستری و کسانی که در محاکم اختصاصی وکالت میکنند، مکلفاند در وکالت نامههای خود رقم حق الوکالهها را قید کنند و معادل پنج درصد (۵٪) آن بابت علیالحساب مالیاتی روی وکالت نامه تمبر الصاق و ابطال کنند.
مالیات تکلیفی اشخاص حقوقی خارجی
شرکتهای خارجی به منظور سرمایه گذاری و فعالیتهای اقتصادی در ایران باید مانند سایر شرکتها دفاتر قانونی داشته باشند. این شرکتها بابت کسب درآمد در ایران مشمول مالیات میشوند. شرکتهای خارجی یا نمایندگان آنان باید بیستم هر ماه اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند و مالیات تکلیفی خود را پرداخت کنند. مطابق با ماده ۱۰۷ قانون مالیات مستقیم سازمان امور مالیاتی، میزان مالیات اشخاص حقوقی خارجی مشغول در ایران ۲۰ تا ۴۰ درصد از مبالغی است که در یک سال مالی دریافت میکنند.
در بخشی از ماده ۱۰۷ قانون مالیات های مستقیم آمده است:
پرداختکنندگان وجوه مذکور در این ماده مکلفند در هر پرداخت، مالیات متعلق را با توجه به مبالغی که از اول سال تا آن تاریخ پرداخت کردهاند کسر و تا پایان ماه بعد به اداره امور مالیاتی پرداخت کنند.
مالیات تکلیفی مضاربه
مالیات مضاربه یکی از انواع مالیاتهای تکلیفی است که پرداخت آن توسط فرد انجام دهنده فعالیت اقتصادی که از این راه کسب درآمد میکند، صورت میگیرد. البته باید توجه داشت که این نوع مالیات تنها به فعالیتهای اقتصادی خاص و وامهای بانکی جهت راهاندازی مشاغل صورت میگیرد. در خصوص نحوۀ محاسبه آن باید گفت افراد سرمایهگذار براساس میزان درآمد خود باید درصدی از آن را به عنوان مالیات در نظر بگیرند.
ماده 102ـ در مضاربه، عامل (مضارب) مکلف است در موقع تسلیم اظهارنامه علاوه بر پرداخت مالیات خود، مالیات درآمد سهم صاحب سرمایه را بدون رعایت معافیت ماده (101) این قانون کسر و به عنوان مالیات علیالحساب صاحب سرمایه به حساب مالیاتی واریز و رسید آن را به اداره امور مالیاتی ذیربط و صاحب سرمایه ارائه کند.
تبصره ـ در صورتی که صاحب سرمایه بانک باشد، تکلیف کسر مالیات صاحب سرمایه از عامل یا مضارب ساقط است.
مالیات تکلیفی موسسات بیمه
در تبصره ۵ ماده ۱۰۹ قانون مالیات های مستقیم اخذ مالیات تکلیفی مربوط به موسسات بیمه را به شرح زیر تشریح کرده است:
تبصره ۵ ماده ۱۰۹ – موسسات بیمه خارجی که با قبول بیمه اتکایی از موسسات بیمه ایرانی تحصیل درآمد مینمایند، مشمول مالیاتی به نرخ دو درصد (۲%) حقبیمه دریافتی و سود حاصل از سپرده مربوط در ایران میباشند. در صورتی که موسسات بیمه ایرانی در کشور متبوع موسسه بیمهگر اتکایی دارای فعالیت بیمه بوده و از پرداخت مالیات بر معاملات اتکایی معاف باشند، موسسه مزبور نیز از پرداخت مالیات دولت ایران معاف خواهد شد. موسسات بیمه ایرانی مکلفاند در موقع تخصیص حق بیمه به نام بیمهگر اتکایی خارجی مشمول مالیات موضوع این تبصره، دو درصد (۲%) آن را به عنوان مالیات بیمهگر اتکایی کسر نمایند و وجوه کسر شده در هر ماه را تا پایان ماه بعد به ضمیمه صورتی حاوی مشخصات بیمهگر اتکایی و حق بیمه متعلق به اداره امور مالیاتی مربوط ارسال و وجه مزبور را به حساب مالیاتی پرداخت نمایند.
مالیات تکلیفی نقل و انتقال سهام
از مهمترین انواع مالیاتهای تکلیفی، مالیات بر نقل و انتقال سهام است. در مالیات سهام، شخصی که سهام را انتقال میدهد، موظف طبق ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم ۴ درصد از ارزش سهم را کسر کرده و به عنوان مالیات پرداخت کند. این مبلغ باید از سوی شرکت به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود و پرداخت کننده آن خریدار سهام است.
در ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم اخذ مالیات تکلیفی در نقل و انتقال سهام را به شرح زیر تشریح کرده است:
تبصره ۱: از هر نقل و انتقال سهام و سهمالشرکه و حق تقدم سهام و سهمالشرکه شرکا در سایر شرکتها، مالیات مقطوعی به میزان چهار درصد (۴%) ارزش اسمی آنها وصول میشود. از این بابت وجه دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال فوق مطالبه نخواهد شد. انتقال دهندگان سهام و سهمالشرکه و حق تقدم سهام مکلفند قبل از انتقال، مالیات متعلق را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
ادارات ثبت یا دفاتر اسناد رسمی مکلفاند در موقع ثبت تغییرات یا تنظیم سند انتقال حسب مورد گواهی پرداخت مالیات متعلق را اخذ و ضمیمه پرونده مربوط به ثبت یا انتقال کنند.
تبصره ۲: در شرکتهای سهامی پذیرفته شده در بورس اندوخته صرف سهام مشمول مالیات مقطوع به نرخ نیم درصد (۰.۵%) خواهد بود و به ایندرآمد مالیات دیگری تعلق نمیگیرد. شرکتها مکلفاند تا پایان ماه بعد از تاریخ ثبت افزایش سرمایه آن را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
مالیات تکلیفی پزشکان
در سالهای اخیر، سازمان امور مالیاتی کشور سامانهای تحت عنوان “مالیات تکلیفی پزشکان” راهاندازی کرده است. مطابق با تبصره ۶ قانون بودجه، تمامی مراکز درمانی موظفاند، ۱۰ درصد از حقالزحمه یا حقالعمل پزشکان را بهعنوان مالیات کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کنند. این مالیات شامل تمامی مراکز درمانی، اعم از مراکز دولتی و خصوصی، مراکز وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی، بیمارستانهای نیروهای مسلح، مراکز خیریه و شرکتهای دولتی است.
طبق بند (ک) تبصره ۶ قانون بودجه ۹۸، تمامی پرداختهای مرتبط با صورتحسابهای بیمهای یا مبالغی که بیماران نقداً پرداخت میکنند، مشمول این مالیات میشود. این مبلغ بهصورت علیالحساب از درآمد پزشکان کسر و حداکثر تا پایان ماه بعد به حساب سازمان امور مالیاتی واریز خواهد شد.
لازم به ذکر است که این مالیات شامل حقوق و کارانه پزشکان که مطابق بند «الف» تبصره (۱۲) محاسبه میشود، نخواهد بود.
مالیات تکلیفی پیمانکاری
مالیات مربوط به پیمانکاری یکی دیگر از انواع مالیات تکلیفی است. مخاطب خاص مالیات تکلیفی پیمانکاری، کارفرمایان، سازمانهای دولتی، شهرداریها، موسسات عامالمنفعه مستقل و شرکتها و غیره هستند.
طبق این قانون قراردادهای بسته شده میان پیمانکاران و کارفرمایان است که پیمانکار در قالب شخص حقیقی یا حقوقی مبلغی را به عنوان حقالزحمه از کارفرما در برابر ارائه خدمات به او دریافت کند. در این میان کارفرما پیش از پرداخت حق الزحمه پیمانکار درصدی از آن را به عنوان مالیات کسر کرده و به سازمان امور مالیاتی پرداخت میکند. طبق قوانین جدید در رابطه با مالیات پیمانکاری مبلغ آن برابر ۳ درصد از کل دستمزد پیمانکار است.
ویژگیهای مالیات تکلیفی چیست؟
- مسئولیت شخص ثالث: شخصی که پرداختکننده است (مانند کارفرما، بانکها یا موسسات مالی)، موظف به کسر و پرداخت مالیات است.
- کسر از منبع: مالیات مستقیماً از منبع پرداخت (مانند حقوق، سود سهام یا اجاره) کسر میشود.
- سهولت در وصول: این روش وصول مالیات را برای دولت آسانتر میکند، زیرا شخص ثالث مسئول پرداخت است.
نحوه محاسبه مالیات تکلیفی؛ مالیات تکلیفی چند درصد است؟
نحوه محاسبه این نوع مالیات و درصد آن برای افراد مختلف، متفاوت در نظر گرفته میشود. در واقع قانونگذار برای هر کدام از انواع مالیات تکلیفی، میزان مشخصی را برای اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته است. برای محاسبه دقیق مالیات از نوع تکلیفی به کارفرمایان و افرادی که موظف به پرداخت این مالیات هستند، توصیه میکنیم که از مشاوران مالیاتی حرفهای کمک بگیرند که بروز خطا در محاسبه مالیات شما را تا حدود بسیار زیادی کاهش دهند.
دریافت مشاوره مالیاتی
یکی از نکات مهم در محاسبه و پرداخت مالیات تکلیفی توجه به قوانین، مقررات و بخشنامههای جدید سازمان امور مالیاتی است که گاه از جانب حسابداران و حتی مدیران مالی سازمانها نادیده گرفته میشود. ضمن آنکه محاسبه و برآورد دقیق این نوع مالیات نیز نیاز به دقت و محاسبات ویژهای دارد.
نحوه پرداخت مالیات تکلیفی
برای پرداخت مالیات تکلیفی در تمامی موارد در قانون مالیات های مستقیم گفته شده است که بعد از کسر مالیات مودی تا پایان ماه بعد فرصت دارد که آن را پرداخت کند.
مثلاً برای مالیات تکلیفی اجاره گفته شده که باید مالیات را از مبلغ مالیات کسر کند و تا پایان ماه بعد به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند.
برگ مطالبه مالیات تکلیفی چیست؟
یکی دیگر از سوالاتی است که در این حوزه مطرح میشود، برگ مطالبه مالیات تکلیفی است. در واقع برگ مطالبه مالیات تکلیفی برگهای است که طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیاتهای مستقیم در تاریخ ۳۱ تیر ماه یعنی بعد از گذشت ۴ ماه از ابتدای سال باید اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل کرده و تحویل اداره مالیاتی بدهد. در این حالت باید شخص حقیقی یا حقوقی منتظر دریافت برگ تشخیص مالیاتی باشد.
این برگه برای انواع مالیات های تکلیفی و عملکرد و حقوق و غیره صادر میشود و در واقع همان برگه تشخیصی است که اداره مالیات باید در مدت ۵ سال اطلاعاتی که به دست میآورد را بررسی کند.
جدول مالیات تکلیفی
در ادامه انواع مالیات تکلیفی را بررسی میکنیم.
نوع مالیات تکلیفی | ماده قانونی | مودی | ماخذ و نرخ |
مالیات بر درآمد اجاره | تبصره ۹ ماده ۵۳ قانون مالیاتهای مستقیم | پرداخت کنندگان اجاره محل شخص حقیقی و حقوقی | نرخ ماده ۱۳۱ و ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم |
مالیات بر درآمد حقوق | ماده ۸۶ و تبصره ماده ۸۸ | دریافت کنندگان حقوق | نرخ ماده ۸۵ قانون مالیاتهای مستقیم |
مالیات نقل و انتقال سهام | ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم | انتقال دهندگان سهام | ۴ درصد ارزش اسمی |
مالیات بر درآمد حق الوکاله | تبصره ۲ ماده ۱۰۳ قانون مالیاتهای مستقیم | پرداخت کنندگان به وکلا | ۵ درصد |
مالیات مضاربه | ماده ۱۰۲ قانون مالیاتهای مستقیم | صاحبان سرمایه در مضاربه | نرخ ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم |
مالیات پیمانکاری | ۳ درصد | ||
مالیات اشخاص حقوقی خارجی وموسسات مقیم خارج | ماده ۱۰۷ قانون مالیاتهای مستقیم | پرداخت کنندگان وجوه به این افراد | نرخ ماده ۱۰۷ قانون مالیاتهای مستقیم |
مالیات مدیران تصفیه | ماده ۱۱۶ قانون مالیاتهای مستقیم | مدیران تصفیه | نرخ ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم |
حق تمبر | ماده ۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم | صادرکننده سند | به شرح ماده ۴۶،۴۷،۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم |
جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی
طبق ماده 199 قانون مالیاتهای مستقیم هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مودیان دیگر است، درصورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مودی در پرداخت مالیات خواهد داشت، مشمول جریمهای معادل ده درصد (10%) مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و دو و نیمدرصد (2.5%) مالیات به ازای هر ماه نسبت به مدت تأخیر از سررسید پرداخت، خواهد بود.
نکته مهم
چنانچه مالیات توسط دریافتکننده وجوه پرداخت شود، در این صورت جریمه دو و نیم درصد (2.5%) موضوع این ماده تا تاریخ پرداخت مالیات توسط مودی مزبور از مکلفین به کسر و ایصال مالیات، مطالبه و وصول خواهد شد.
در رابطه با عدم پرداخت مالیات تکلیفی باید یادآور شد که میزان جریمه در ارقام بالا، جریمه سنگین و قابل توجه به شمار می آید. بنابراین بهتر است در زمان تعیین شده نسبت به پرداخت این نوع مالیات سریعاً اقدام کرد. علاوه بر موارد ذکر شده، اگر سازمان امور مالیاتی از شخصی در خصوص عدم پرداخت این نوع مالیات شکایت کند، ممکن است فرد با مجازات درجه شش مواجه شود. این جریمه شامل ۲ الی ۶ ماه حبس تعزیری و برخی مجازاتهای دیگر میشود.
تفاوت مالیات تکلیفی و عملکرد
برای آگاهی از تفاوت مالیات تکلیفی و عملکرد، به تعریف هر یک خواهیم پرداخت.
مالیات تکلیفی
یعنی اخذ آن بر گردن شخص دیگری افتاده است و سازمان باید مالیات را از طریق آن شخص دریافت کند. مانند مالیات تکلیفی اجاره که مستاجر اگر شرکت باشد، باید مالیات اجاره را کسر کند و به سازمان پرداخت کند و نیازی نیست که خود موجر ماهانه مالیات را پرداخت کند. (هر چند که موجر باید اظهارنامه ارائه دهد.)
مالیات عملکرد
این نوع مالیات، مالیات بر درآمد است؛ یعنی درآمد شخص یا شرکت به هر میزانی که باشد باید اظهارنامه خود را ابراز و اعلام و سپس آن را پرداخت کند. پس مالیات تکلیفی مالیاتی است که معمولا باید از چیزی کسر شود و این عمل به عهده گذاشته شده است ولی مالیات عملکرد از درآمد مودی محاسبه میشود.
جمعبندی
در نهایت، مالیات تکلیفی یکی از ارکان اساسی قانون مالیات است که مسئولیت پرداخت مالیات را از دوش مودی برداشته و به شخص ثالث منتقل میکند. این نوع مالیات در انواع مختلفی مانند مالیات بر حقوق، اجاره، نقل و انتقال سهام، پیمانکاری و مضاربه وجود دارد. در هر یک از این موارد، شخص ثالثی نظیر کارفرما، مستاجر یا پیمانکار موظف است مالیات مربوطه را محاسبه و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند.
سوالات متداول
1. آیا همه افراد و سازمانها موظف به پرداخت مالیات تکلیفی هستند؟
بله، عمدتاً همه افراد و سازمانها مطابق با قوانین مالیاتی کشور خود موظف به پرداخت مالیات تکلیفی هستند.
2. چه عواقبی برای عدم پرداخت به موقع مالیات تکلیفی وجود دارد؟
عدم پرداخت به موقع مالیات تکلیفی میتواند با جرایم مالی و حتی مجازاتهایی همچون زندان همراه باشد، بنابراین اهمیت رعایت موعد پرداخت مالیات ضروری است.
3. آیا میتوان از بخشودگیها و تخفیفهای مالیاتی بهرهمند شد؟
بله، دولتها ممکن است تخفیفها و بخشودگیهای مالیاتی را ارائه کرده تا افراد و سازمانها را تشویق به پرداخت به موقع مالیات کنند. این تخفیفها نیز ممکن است بر اساس معیارهای خاصی اعمال شوند.
4. مالیات تکلیفی چند درصد است؟
درصد مالیات تکلیفی برای کسبوکارهای مختلف با یکدیگر متفاوت است. بهعنوان مثال، درصد این مالیات در مالیات حقالوکاله ۵ درصد کل قرارداد و مالیات نقل و انتقال املاک ۴ درصد در نظر گرفته میشود.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 5 از 5 (2 رای)
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
🙏🙏👏👏