مالیات خانه های لوکس 1403 + آخرین مهلت پرداخت
مالیات بر خانه های لوکس یکی از زیرشاخههای مالیات های مستقیم، مالیات بر دارایی و به طور خاص، مالیات بر املاک است. مالیات بر خانه های لاکچری همچون سایر انواع مالیات، سامانه اختصاصی، نحوه محاسبه و پرداخت مخصوص به خود را دارد و عدم پرداخت آن، مودیان مشمول را با جریمه های مالیاتی سنگین، مواجه میکند. این طرح اولین بار در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ مطرح شد و با اهمیتی که داشت، سرانجام، پس از طی مراحل قانونی به تصویب مجلس و تأیید شورای نگهبان رسید و توسط دولت ابلاغ شد. در ادامه ما نحوه و فرآیند محاسبهٔ مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳ را بررسی میکنیم.
مالیات املاک و واحدهای مسکونی چیست؟
مالیات املاک و واحدهای مسکونی، به ویژه مالیات خانه های لوکس، یکی از انواع مالیاتهای مستقیم است که به دارایی افراد تعلق میگیرد. صاحبان واحدهای مسکونی و باغ ویلاهایی که ارزش املاک آنها از حد نصاب قانونی مشخص شده در قوانین مالیاتی بیشتر باشد، باید این مالیات را پرداخت کنند.
به عبارت دیگر، اگر ارزش یک ملک یا خانه بیشتر از حد مشخصی باشد، صاحبان آن باید درصدی از ارزش ملک خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند. در این نوع مالیات، ارزش هر ملک به طور جداگانه ارزیابی میشود، نه جمع کل املاک فرد. مالیات بر املاک شامل چندین زیرمجموعه است، از جمله: مالیات بر نقل و انتقال املاک، مالیات بر درآمد اجاره املاک، مالیات بر خانههای لوکس.
املاک مشمول مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳
مالیات بر خانههای لوکس، مشابه مالیات بر خودرو، تنها شامل برخی از املاک خاص میشود و همهٔ خانهها و واحدهای مسکونی مشمول این مالیات نیستند. به عبارت دیگر، تنها مالکانی که املاک آنها واجد شرایط خاصی باشند، موظف به پرداخت مالیات بر خانههای لوکس هستند. به همین دلیل، پیش از بررسی نحوهٔ محاسبه و پرداخت مالیات، باید مشخص کنیم که کدام واحدهای مسکونی و املاک مشمول این مالیات میشوند.
براساس قانون بودجه ۱۴۰۳ و شرایط تعیینشده برای مالیات بر خانههای لوکس، تنها املاکی که ارزش آنها از حد نصاب اعلام شده فراتر رفتهاند، مشمول پرداخت مالیات خواهند شد. در سال ۱۴۰۳، ارزش املاک و واحدهای مسکونی که مشمول این مالیات میشوند، باید بیش از ۳۵۰ میلیارد ریال (معادل ۳۵ میلیارد تومان) باشد. این مبلغ شامل تمامی خانههای مجلل، آپارتمانها، ویلاها و باغویلاهایی میشود که ارزش آنها از این حد بیشتر است.
براساس قانون بودجه، در نحوهٔ محاسبه مالیات بر خانه های لاکچری، صرفاً املاک زیر و با داشتن شرایطی، مشمول این مالیات میشوند:
- طبق قوانین جدید، روند مطالبه مالیات از املاک مختلف بهویژه زمینهای فاقد اعیانی با کاربری مسکونی، اداری و تجاری، خانههای لوکس (اعم از مستغلات، آپارتمانها و ویلاها) و باغویلاهایی که ارزش آنها بیش از ۳۵ میلیارد تومان است، بهطور مشخص تعیین شده است. طبق قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات سالیانه خانههای لوکس و باغویلاها به نسبت مازاد ارزش این املاک بر ۳۵ میلیارد تومان، معادل ۲ در هزار از ارزش اضافی آنها محاسبه و دریافت میشود. این بدان معناست که تنها ارزش مازاد بر ۳۵ میلیارد تومان مشمول مالیات میشود و مالیات را طبق این ضریب محاسبه میکنند.
- همهٔ واحدهای مسکونی و باغویلاها، در صورتی که مجموع ارزش عرصه و اعیان آنها از بیش از ۳۵۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال باشد، مشمول مالیات بر خانههای لوکس در سال ۱۴۰۳ میشوند.
- براساس تبصره ۲ ماده ۴ مصوبه هیأت دولت، شهرداریها موظف شدند که حداکثر ظرف ۱۵ روز از تاریخ استعلام، وضعیت مجاز یا غیرمجاز بودن باغویلاها را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. همچنین طبق ماده ۵ همین مصوبه، باغویلاهای غیرمجاز مشمول مالیاتی خواهند شد که معادل دو برابر مالیات باغویلاهای مجاز است.
- منظور از باغ ویلا، مکانهایی است که در عین حال که بر حسب مجوز صادره، به عنوان باغ شناخته شده، پروانه ساختمان، به منظور ساخت ویلا هم در آن، از سوی دهیاری یا شهرداری مربوطه، صادر شده است.
- به واحدهای مسکونی و باغویلاهایی که در حال ساخت هستند، مالیات خانه های لوکس تعلق نمیگیرد. بنابراین، مالکین این املاک تا زمان تکمیل و دریافت پایانکار از مالیات معاف هستند.
- در صورتی که مالکیت ملکی منتقل شود، مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳ بر عهده مالکی است که از ابتدای سال ۱۴۰۳، مالک واحد مسکونی یا باغویلا مشمول مالیات بوده است. بدین ترتیب، پرداخت مالیات مربوط به سال جاری بر عهده مالک اولیه خواهد بود.
نکته مهم
در مالیات بر خانههای لوکس، ارزش هر واحد مسکونی و باغویلا بهطور جداگانه مورد ارزیابی قرار میگیرد و مالیات براساس ارزش هر ملک بهطور مستقل تعیین میشود. به این معنی که اگر فردی صاحب چندین خانه باشد، اما ارزش هر یک از آنها کمتر از حد نصاب قانونی باشد، او ملزم به پرداخت مالیات نخواهد بود، حتی اگر مجموع ارزش تمامی املاک او از حد مجاز قانونی فراتر رود. در واقع، مالیات بر خانههای لاکچری یک نوع مالیات بر کالای لوکس است که تنها بر املاک با ارزش بالا اعمال میشود.
جدول مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳
جدول مالیات خانههای لوکس مطابق با آییننامههای جدید و قوانین مالیاتی سالانه طبق قانون لایحه بودجه مشخص میشود که به شرح زیر است:
مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳ | |
ارزش ملک | نرخ مالیات |
تا مبلغ ۳۵۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال | معاف |
نسبت به مازاد ۳۵۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰ ریال | ۲ در هزار |
سامانه مالیات بر خانه های لوکس
سازمان امور مالیاتی کشور برای تسهیل و تسریع در فرآیند ارائه خدمات مالیاتی، علاوه بر سامانه tax.gov.ir، چندین سامانه و وبسایت جدید راهاندازی کرده است. یکی از این سامانهها، سامانه مالیات بر خانههای لوکس به نشانی expasset.tax.gov.ir است. این سامانه تحت پوشش درگاه ملی خدمات مالیاتی با آدرس my.tax.gov.ir قرار دارد و مودیان یا افراد مشمول مالیات بر املاک گرانقیمت با استفاده از آن میتوانند واحد مسکونی و ویلاهای خود را انتخاب و مالیات مشخص شده را مشاهده و پرداخت کنند.
افراد معاف از پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳
مطابق آییننامه ابلاغی هیئت وزیران، اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات بر املاک گرانقیمت نیستند:
- اشخاصی که فقط مالک یک باب واحد مسکونی بوده و از تاریخ تملکشان، بیش از ۱۰ سال گذشته است.
- خانههای گران قیمت و باغویلاهای مجاز که در حال ساخت هستند، تا زمان دریافت پایانکار و یا نصب حداقل یکی از انشعابات آب، برق یا گاز، و به مدت حداکثر دو سال از تاریخ صدور پروانه ساختمانی، مشمول مالیات نمیشوند.
- خانه و ویلا باغهای غیرمجاز تا زمانی که مجوز ساخت از مراجع ذیربط و اجرای حکم کمیسیونهای ماده ۹۹ یا ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها را دریافت نکنند، مشمول جریمه و پرداخت دو برابر مالیات بر خانه های لوکس میشوند.
- مجاز یا غیر مجاز بودن خانه، ویلا باغ و غیره توسط شهرداری، دهیاری و وزارت جهاد کشاورزی مربوطه مشخص میشود.
- در مورد داراییهای مشمول مالیات متعلق به سازندگان مسکن (حقیقی و حقوقی) قبل از انتقال قطعی، اگر طبق اسناد و مدارک مربوط و به موجب قراردادهای انتقال، واگذاری معلوم شده باشد، مشمول مالیات نمیشوند و خریدار و مالک جدید، مشمول در نظر گرفته میشود.
این معافیتها و شرایط بهطور دقیق و جزئی توسط مراجع ذیصلاح بررسی و اجرا میشود.
پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات خانه های گران قیمت ۱۴۰۳ مکلفند با رعایت قوانین مالیاتی مالیات سالانه مربوط به هریک از واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای تحت تملک خود و افراد تحت تکفل را از طریق سازوکار مندرج در آییننامه، حداکثر تا پایان بهمن ماه هر سال پرداخت کنند.
پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳ برعهده کیست؟
مسئولیت پرداخت مالیات خانههای لوکس ۱۴۰۳ براساس قانون بر عهده شخصی است که از ابتدای سال مالک داراییهای مشمول است. مطابق ماده ۳ آییننامه ابلاغی هیأت وزیران، مالک فعلی ملک مشمول، مسئول اصلی پرداخت مالیات تعیینشده محسوب میشود.
مسئولیت پرداخت در شرایط خاص
- طبق ماده ۹ آییننامه در صورتی که ملک به صورت مشاع (بیش از یک مالک داشت) باشد، ابتدا مالیات برای کل ارزش ملک محاسبه شده و سپس هر مالک باید براساس نسبت سهم خود، مالیات مشخص شده را پرداخت کند.
- برای داراییهایی که مالک آن کمتر از ۱۸ سال سن دارد یا محجور است، وظیفهٔ پرداخت مالیات و هرگونه جریمه احتمالی برعهده ولی یا قیم قانونی آن فرد خواهد بود.
جرایم عدم پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳
در صورتی که مودی از پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳ خودداری کند، مشمول جرایم زیر خواهد بود:
توقیف اموال اعم از نقد و غیرنقد جهت وصول مالیات متعلق
در صورتی که افراد مشمول پرداخت مالیات املاک گران قیمت، تا پایان بهمن ماه ۱۴۰۳ نسبت به پرداخت مالیات متعلقه اقدام نکنند، سازمان امور مالیاتی برای وصول مالیات معوق، به صورت سیستمی و طبق قانون مالیاتهای مستقیم (فصل نهم باب چهارم)، مالیات را از طریق فرآیندهای اجرایی وصول و اقدام به توقیف اموال نقدی و غیرنقدی مالک خواهد کرد.
عدم امکان نقل و انتقال املاک مذکور
در صورت عدم پرداخت مالیات، مالکان مشمول امکان هیچگونه نقل و انتقال املاک خود را نخواهند داشت. دفاتر اسناد رسمی و ادارات ثبت اسناد و املاک مجاز به ثبت هرگونه نقل و انتقال از قبیل بیع قطعی، صلح و هبه، بدون احراز و أخذ گواهی پرداخت بدهی مالیاتی مورد انتقال شامل مالیات بر دارایی، نقل و انتقال قطعی و اجاره نیستند و در صورت کوتاهی مالکین در پرداخت مالیات، متخلفین علاوه بر جریمه، مسئولیت تضامنی در پرداخت بدهیهای مالیاتی خواهند داشت.
تفاوت مالیات خانه های لوکس و خودروهای لوکس
تفاوت اصلی بین مالیات خانههای لوکس و خودروهای لاکچری در نحوهٔ محاسبه است. در مالیات خودروهای لوکس، ارزش کل خودروهای یک فرد محاسبه شده و اگر از حد مشخصی بیشتر باشد، فرد موظف به پرداخت مالیات میشود. اما در مالیات خانههای لوکس، هر واحد مسکونی یا باغ ویلا بهطور جداگانه ارزیابی شده و مالیات مربوطه آن مشخص میشود. بنابراین، حتی اگر مجموع ارزش چندین خانه از حد نصاب قانونی بیشتر باشد، اگر ارزش هر خانه بهتنهایی کمتر از حد تعیینشده باشد، مالیات به آن تعلق نخواهد گرفت.
طبق مقررات قانون بودجه ۱۴۰۳ دارندگان خودروهای لوکس بالای سه میلیارد و پانصد میلیون تومان باید مالیات متعلقه را پرداخت کنند و اگر اقدامی نکردند، شرایط مطالبه و ادامه سیر فرآیند قانونی وصول مالیات از طریق سازمان امور مالیاتی انجام خواهد گرفت. اگر مالکان خودروهای گران قیمت، مالیات خود را پرداخت نکنند باعث ایجاد اقدامات اجرایی میشود. یکی از اقدامات توقیف خودرو از طریق نیروی انتظامی توقیف و مطالبه و وصول مالیات حقه دولت است.
در خصوص لزوم پرداخت مالیات خانه های لوکس، در صورت عدم پرداخت مالیات، در مرحله اول ممنوعالمعامله و اگر نسبت به عملیات اجرایی اقدام شود و شخصی که مطالبه مالیاتی او قطعی شده است نسبت به پرداخت مالیات اقدام نکند، از طریق مزایده اموال نسبت به وصول حقوق دولت اقدام میشود.
جمعبندی
مالیات بر خانههای لوکس، ابزاری مهم برای تحقق عدالت اقتصادی و تأمین منابع مالی دولت است. این مالیات شامل واحدهای مسکونی و باغ ویلاهایی با ارزش بیش از ۳۵ میلیارد تومان میشود و نرخ آن ۲ در هزار ارزش مازاد بر این مبلغ است. مالک مسئول پرداخت این مالیات در ابتدای سال از طریق سامانه expasset.tax.gov.ir است. عدم پرداخت بهموقع میتواند منجر به جریمههایی از جمله توقیف اموال، ممنوعیت نقلوانتقال ملک و پیگیری قانونی شود. در عین حال، املاک در حال ساخت و برخی موارد خاص از این قانون معاف هستند.
سوالات متداول
۱. مالیات بر خانه های لوکس چیست؟
مالیاتی که از مالکان املاک و واحدهای مسکونی که ارزش آنها تا حد معین سالانه در قانون تعیین شده، دریافت میشود. این مالکان باید دو هزارم درصد از ارش املاک خود را پس از کسر معافیت به عنوان مالیات پرداخت کنند.
۲. سامانه مالیات بر خانه های لوکس چیست؟
expasset.tax.gov.ir
۳. چه املاکی مشمول مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۳ میشوند؟
املاک و واحدهای مسکونی و باغ ویلاها مشروط بر اینکه ارزش عرصه و اعیان آنها بیش از ۳۵ میلیارد تومان باشد.
۴. پرداخت مالیات بر خانه های لوکس بر عهده کیست؟
مالیات بر عهده کسی است که از ابتدای سال مالک داراییهای مشمول بوده است.
۵. مهلت پرداخت مالیات خانه های لوکس در سال ۱۴۰۳ به سازمان امور مالیاتی چه زمانی است؟
تا پایان بهمن ماه سال ۱۴۰۳
دیدگاهتان را بنویسید