مالیات شرکت های تازه تاسیس

قبل از تاسیس یک شرکت یا کسبوکار، مهمترین قدم اطلاع از قوانین ثبت و مالیات شرکتهای تازه تاسیس است. آگاهی از قوانین شما را از تصمیمهای اشتباه و جریمههای احتمالی دور نگه میدارد. با توجه به اهمیت این موضوع، در ادامه این مقاله از محاسبان قصد داریم هرچه باید دربارهٔ مالیات شرکتهای تازه تاسیس بدانید را با شما در میان بگذاریم.
قوانین مالیات شرکت های تازه تاسیس
شرکتهای تازه تأسیس در ابتدای فعالیتشان باید برای دریافت کد اقتصادی اقدام کنند که از میزان مالیات پرداختی خود آگاه شوند. کد اقتصادی یک کد ۱۲ رقمی است که برای هر شرکت اختصاصی صادر میشود. این کد در سامانههای اداری، صورتحسابها و همه عملیاتهای مالی درج میشود. این کد زمانی که ثبت قانونی شرکت کامل انجام شده باشد، برای شرکتها صادر میشود. در ادامه تکالیف مالیاتی شرکت های تازه تاسیس را شرح میدهیم.
بیشتر بخوانید: مالیات شرکت ها
تکالیف مالیاتی شرکت های تازه تاسیس
پس از دریافت کد اقتصادی، تکالیف مالیاتی شرکتهای تازه تاسیس را در چهار مرحله توضیح میدهیم.

۱. تشکیل پرونده مالیاتی شرکت تازه تاسیس
در مرحله اول شرکتهای تازه تاسیس باید برای تشکیل پرونده مالیاتی اقدام کنند. ثبتنام پرونده الکترونیکی مالیاتی از طریق سایت سازمان امور مالیاتی کشور انجام میشود. برای ثبتنام پرونده مالیاتی نیاز به اطلاعات هویتی صاحبان شرکت، مکان شرکت، نام شرکت، نوع فعالیت و… است که باید در فرم ثبتنام درج شود و پس از تأیید ثبتنام یک نام کاربری همراه با رمز یکبار مصرف برای شخص ارسال میشود. دقت داشته باشید که شماره موبایل وارد شده در سایت سازمان امور مالیاتی باید متعلق به مالک شرکت باشد که اطلاعات او در سایت ثبت شده است.
۲. پلمپ دفاتر قانونی شرکت تازه تاسیس
در مرحله دوم برای مالیات شرکت های تازه تاسیس یکی از اقدامات مهم، نگهداری اسناد و مدارک و پلمپ دفاتر قانونی است که از امسال پلمپ دفاتر از طریق سامانه پلمپ دفاتر و به صورت الکترونیکی انجام میشود. پلمپ دفاتر معمولاً باید ۲۹ اسفند ماه انجام شود، به همین دلیل شرکتهای تازه تأسیس در طول یک سال یک بار برای دفاتر سال جاری و یک بار برای دفاتر سال آینده باید برای پلمپ دفاتر اقدام کنند.
۳. ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده شرکت تازه تاسیس
همهٔ شرکتهایی که به تولید، توزیع و ارائه خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده شاغل هستند، وظیفه دارند که اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را حداکثر تا ۳۰ روز پس از پایان هر فصل تکمیل و آن را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند؛ سپس نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند.
۴. ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان شرکت تازه تاسیس
یکی از تکلیفهای مالیاتی در شرکتهای تازه تاسیس، تهیه و ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان شرکت است. مطابق با ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم، کارفرمایان هنگام پرداخت هر حقوق یا تخصیص آن وظیفه دارند، مالیات حقوق را طبق مقررات این قانون کسر و تا پایان ماه بعد، فهرست حقوق بگیران را به سازمان امور مالیاتی ارسال و مبلغ مالیات حقوق را پرداخت کنند.
۵. ارسال اطلاعات معاملات فصلی شرکت تازه تاسیس
یکی از تکالیف مالیاتی شرکتهای تازه تاسیس، تهیه فهرستی از معاملههای انجام شده در طی یک فصل و ارسال اطلاعات معاملات فصلی حداکثر تا ۴۵ روز پس از پایان هر فصل است (درباره معاملههای فصلی در ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم شرح دادهاند). عدم ارسال لیست معاملات فصلی مشمول جرایم معاملههای فصلی میشود.
۶. ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد شرکت تازه تاسیس
مطابق ماده ۱۱۰ قانون مالیاتهای مستقیم، همهٔ اشخاص حقوقی موظفند که تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی، همهٔ اطلاعات درآمدها و هزینهها را در قالب استانداردی که در سامانه وجود دارد، برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. همهٔ شرکتها چه فعال و چه غیر فعال موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی به سازمان هستند. همچنین معافیتهای مالیاتی که برای مودیان در نظر گرفته میشود، برای کسانی است که مالیات خود را پرداخت میکنند، نه کسانی که صرفاً تکالیف مالیات خود را انجام میدهند.
انواع مالیات شرکت های تازه تاسیس و نحوه محاسبه آن
تا اینجای مقاله متوجه شدیم که شرکتهای تازه تأسیس موظف هستند که مالیات خود را از همان ابتدای فعالیتشان پرداخت کنند. در شرکتهای تازه تاسیس انواع مختلف مالیات وجود دارد که باید برای پرداخت آن اقدام کنند؛ در ادامه آن را توضیح میدهیم.
۱. مالیات بر سرمایه (حق تمبر)
مالیات بر سرمایه معادل نیم در ۱۰۰۰ است. برای محاسبه آن باید عدد ۰/۵ را تقسیم بر ۱۰۰۰ کنیم و عدد به دست آمده را در سرمایه کل شرکت ضرب کنیم. اگر میزان سرمایه یک شرکت را ۳۰۰ میلیون تومان در نظر بگیریم و آن را در ۰.۰۰۰۵ ضرب کنیم. مبلغ مالیات بر سرمایه ۱۵۰ هزارتومان خواهد بود.
۲. مالیات بر عملکرد
محاسبه مالیات عملکرد به این صورت است که پس از محاسبه کردن همهٔ هزینههای ورودی و خروجی و محاسبه سود و زیان، حدود ۲۵ درصد از سود خالص به مالیات عمکرد تعلق دارد. بنابراین صاحبان شرکتهای تازه تاسیس موظف هستند که ترازنامه مالیاتی را تکمیل و ارائه دهند. حتی اگر شرکت تازه تاسیس شما فعالیتی ندارد هم باید ترازنامه آن را تکمیل و برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنید.
۳. مالیات تکلیفی
مالیات تکلیفی مالیاتی است که شرکت از جیب خود پرداخت نمیکند و باید آن را از دیگران دریافت کند و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد. یک مثال ملموس برای مالیات تکلیفی، مالیات حقوق و دستمزد است که شرکت باید مبلغ مالیات را از حقوق کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند.
۴. مالیات بر ارزش افزوده
مالیات ارزش افزوده در پایان هر فصل به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود. مالیات ارزش افزوده، ارزشی است که در فرآیند تولید یک محصول تا انتهای تولید به آن اضافه میشود.
جریمه های مالیاتی شرکت های تازه تاسیس
یکی از مهمترین تخلفاتی که باعث جریمه شرکتهای تازه تاسیس میشود، عدم درج کد اقتصادی است. جریمههای عدم درج کد اقتصادی به صورت مرحلهای است و در صورت تکرار آن، جریمهها بیشتر میشود. جریمههای ناشی از عدم درج کد اقتصادی شامل موارد زیر است:
جریمه های ناشی از عدم درج کد اقتصادی
جریمه اولین بار | دو برابر مبلغ فاکتوری که در آن کد اقتصادی درج نشده |
جریمه دومین بار | تعطیل شدن محل کسب به مدت سه ماه |
جریمه سومین بار | حبس تعزیری از سه ماه تا شش ماه برای مدیر یا مسئول مربوطه |
همهٔ این موارد در صورتی اجرایی میشود که وزارت امور اقتصاد و دارایی بر علیه متخلفین شکایت ثبت کند، مبلغ جریمهها در این مورد نیز ثابت نبوده و مطابق نظر هیئت وزیران قابل تغییر و افزایش است.
معافیت های مالیاتی شرکت های تازه تاسیس
برخی از کارفرماها تصور میکنند که شرکت های تازه تاسیس در سال اول فعالیت از انجام تکالیف مالیاتی و پرداخت مالیات معاف هستند؛ اما این تصور اشتباه است و مودیان مالیاتی در هیچ شرایطی از انجام تکالیف مالیاتی معاف نیستند. در تعدادی از مادههای قانون مالیاتهای مستقیم نظیر ماده ۸۱ و مواد ۱۳۲ تا ۱۴۸، معافیتهای مالیاتی شرکتها از جمله شرکتهای تازه تأسیس را توضیح دادهاند. این معافیتها اعم از معافیتهای کلی و جزئی شامل موارد زیر میشود:
- شرکتهای دانش بنیان
- شرکتهای فعال در زمینهٔ کشاورزی و صندوقهای حمایت از توسعه کشاورزی
- شرکتهای تعاونی
- شرکتهای غیردولتی تولیدی یا معدنی و بیمارستانها و هتلها و مراکز گردشگری آنها
- فعالان اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته
- مؤسسات فرهنگی و آموزشی
- فعالیتهای حوزه خیریه (کمکهای نقدی و غیرنقدی مردمی و موقوفات و نذورات)
- کارگاههای فرش دستباف و صنایع دستی
- مراکز نگهداری از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و یا بدسرپرست، معلولین و مواردی از این دست
مشاور مالیاتی محاسبان
مالیات برای شرکتهای تازه تاسیس یکی از پر اهمیتترین مسائل است که باید آن را در اولویت قرار دهند؛ چراکه حتی اگر شرکت از پرداخت مالیات هم معاف شود، در نهایت باید اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال کند. برای مشاوره در ارتباط با مالیات شرکت های تازه تاسیس، معافیتهای آن و محاسبه مالیات آن میتوانید از مشاور مالیاتی راهنمایی دریافت کنید. تیم مشاوره مالیاتی محاسبان مشتکل از افراد خبره و با تجربه در زمینه مالیات است که سالها در این زمینه مشاورههای موفق داشتهاند. مشاوره مالیاتی محاسبان به صورت آنلاین، تلفنی و حضوری آماده پاسخگویی به سوالهای شما هستند.
جمعبندی
در این مقاله از محاسبان هرآنچه باید درباره مالیات شرکت های تازه تاسیس بدانید را بررسی کردیم. پیشنهاد میکنیم برای سوالهای خود در ارتباط با مالیات شرکت های تازه تاسیس از مشاوره مالیاتی محاسبان استفاده کنید.
سوالات متداول
۱. اولین قدم شرکت های تازه تاسیس چیست؟
دریافت کد اقتصادی ۱۲ رقمی
۲. وظایف مالیاتی شرکت های تازه تاسیس چیست؟
تشکیل پرونده مالیاتی، پلمپ دفاتر قانونی، ارسال اظهارنامه ارزش افزوده، ارسال معاملات فصلی، ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد.
۳. اگر برای بار سوم کد اقتصادی را درج نکنیم، چه جریمهای دارد؟
شامل ۳ تا ۶ ماه حبس تعزیری برای مدیر یا مسئول مربوطه.
۴. چند درصد از سود خالص به مالیات عملکرد تعلق دارد؟
۲۵ درصد
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید