مالیات قرارداد پیمانکاری و نحوه محاسبه آن + معافیت ها

قراردادهای پیمانکاری نوعی از قراردادها هستند که کارفرما در آن کار مشخص در زمان مشخص و همچنین مبلغ مشخصی را به فردی واگذار میکند. پیمانکار که میتوند شخص حقیقی، حقوقی و شرکت پیمانکاری باشد در چنین قراردادی مشخص میشود. یکی از مواردی که پیمانکارها به دنبال کسب اطلاعات کامل در خصوص آن هستند، مالیات قرارداد پیمانکاری است. چرا که در صورت عدم توجه به نکات مهمی در خصوص آن، ممکن است مشکلات و هزینههای بسیاری برای افراد به وجود بیاید. از این رو به دلیل اهمیت موضوع، در ادامه این مطلب در خصوص این بحث بررسیهای بیشتری صورت خواهد گرفت.
پیمانکاران از هر دو نوع اشخاص حقیقی یا حقوقی، همیشه قشر عظیمی از جوامع کاری را تشکیل میدهند که در زمینههای متفاوتی مشغول به کار بوده و البته کارگران زیادی را نیز به کار میگیرند به همین دلیل بسیار مهم محسوب میشوند. در همین حال یکی از مهمترین دغدغههای این قشر از جامعه کاری بحث مالیات قرارداد پیمانکاری میباشد تا مطمئن شوند کارهای خود به نحوی پیش میرود که دچار مشکلات کمتری نشوند و درگیر عدم انجام تکالیف و پرداخت جریمههای سنگین نشوند. به همین جهت قصد داریم تا در این مقاله در مورد مالیات قرارداد پیمانکاری بحث و بررسی نماییم.
مالیات قرارداد پیمانکاری
در بحث قراردادهای پیمانکاری که دو طرف آن را کارفرما و پیمانکار مینامند، برای محاسبه مالیات باید به موارد مختلفی توجه نمود. مثلا در برخی مواقع باید برای آنها مالیات علی الحساب در نظر گرفت و در برخی مواقع مالیات از نوع مقطوع میباشد و یا حتی ممکن است مالیات باید محاسبه گردد.
محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری
تا پیش از سال 1394 مالیات قرارداد پیمانکاری توسط کارفرما و بصورت تکلیفی کسر میشد. برای این مالیات چنانچه مبلغ قرارداد بیش از 10,000,000 ریال باشد کارفرمایان از هرنوع اعم از سازمانهای دولتی، شهرداریها، موسسات عام المنفعه مستقل و تمامی شرکتهای خصوصی موظف بودند تا مبلغ مالیات قرارداد پیمانکاری را محاسبه، از پیمانکار کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.

میزان محاسبه این مالیات بدین صورت بوده است که 4% آن مالیت قطعی بوده و 5/5% آن پیشپرداخت مالیات در نظر گرفته میشده که در زمان پرداخت مالیات پیمانکار از آن کسر میگردید. اما از آن سال به بعد دیگر مالیات قرارداد پیمانکاری به صورت تکلیفی نبوده و کارفرما نباید مبلغی را از پیمانکار کسر نماید بلکه پیمانکار باتوجه به حقیقی یا حقوقی بودن شخصیت، در زمان تسلیم اظهارنامه باید مالیات خود را محاسبه و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نماید.
چگونگی محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری در زمان رسیدگی
در زمان رسیدگی مالیات بر درآمد پیمانکاران دو روش برای محاسبه وجود دارد. در روش اول با استناد به اسناد، مدارک و بررسی دفاتر پیمانکار مالیات پیمانکاران محاسبه و مطالبه میشود اما روش دوم در زمانی اتفاق میافتد که دفاتر قابلیت رسیدگی نداشته باشند. در روش دوم که روش برآوردی (روش علی الراس) نام دارد، دو وضعیت مختلف را شامل میشود. در وضعیت اول چنانچه شرکت ترازنامه یا حساب مربوط به سود و ضرر خود را در زمان مشخص ارسال نکرده باشد، مشمول رسیدگی و تشخیص مالیات از طریق برآوردی (علیالراس) میشود.
همچنین اگر حسابرسان سازمان مالیاتی نیز به دلایلی منجمله عدم امکان رسیدگی از بازرسی و بررسی مدارک اجتناب کنند، امکان استفاده از این روش وجود دارد. برای تشخیص دادن مالیات قرارداد پیمانکاری در این نوع باید به ماهیت و نوع شرکت نیز توجه شود. برای محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری در روش علیالراس یا همان روش برآوردی مجموع درآمدهای پیمانکار در نسب سود فعالیت آن ضرب شده و درآمد مشمول مالیات بدست میآید و مطابق با آن مالیات عملکرد وی محاسبه میشود.
معافیتهای مالیات قرارداد پیمانکاری
پیمانکاران در بحث مالیات عملکرد دارای معافیت خاصی نیستند مگر آنکه در بحث مالیات قرارداد پیمانکاری به مواردی مانند خرید مصالح برای پروژه برخورد نماییم. در این صورت تمامی مبالغ دریافتی بابت خریدهای مرتبط به پروژه از درآمد مشمول مالیات کسر میگردد؛ البته این مورد مشروط بر آنست که در قرارداد پیشبینی شده باشد و مستندات آن موجود باشد.
جمعبندی
مالیات قرارداد پیمانکاری موضوعی مهم و تعیینکننده در تمامی قراردادها برای اشخاص حقیقی و حقوقی به شمار میرود که باید حتما در خصوص نکات مهم آن اطلاعاتی کاملی را در اختیار داشت. در این مطلب سعی شد در خصوص انواع این مالیات و همچنین چگونگی پرداخت و محاسبه و نکات مربوط به معافیت صحبت شود. لازم است تمام شرکتها و افراد درگیر با چنین قراردادهایی با اطلاعات کامل، از مشکلات و جریمههای مربوط به امور مالیاتی جلوگیری کنند.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید