کمک هزینه بارداری
یکی از مهمترین مسائل و دغدغه های خانمهایی که مشغول به کار هستند، بحث نگرانی از وضعیت کار و درآمد خود در این ایام است چراکه ایشان دیگر نمیتوانند در آن زمان کار کرده و حقوق دریافت نمایند. در این موارد با توجه به سیاستهای فرزندآوری موجود در کشور و همچنین کتمان ناپذیر بودن نقش بانوان در سطح جامعه و نیاز به ایشان در موقعیتهای کاری، تسهیلاتی بابت این ایام برای ایشان درنظر گرفته شده است تا کمترین دغدغه برای این افراد وجود داشته باشد.
مرخصی و کمک هزینه بارداری
تسهیلات درنظر گرفته شده برای این دسته از افراد شامل موارد مختلفی مانند مرخصی و همچنین حقوقی به عنوان کمک هزینه بارداری برای این مادران میباشد. این تسهیلات و کمک هزینه ها هرچقدر هم کم، باز هم انگیزه و کمکی میشود تا بانوان شاغل در اجتماع هم به فرزندآوری فکر نمایند و کمی از دغدغه های ذهنی ایشان کم شود.
شرایط مشمولیت دریافت کمک هزینه بارداری
اشخاصی که بخواهند از کمک هزینه بارداری استفاده نمایند باید دارای شرایط باشند. اول آنکه در یکسال گذشته قبل از بارداری دارای 60 روز سابقه بیمه باشد و حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده باشد. دوم آنکه در زمان استفاده از تسهیلات بارداری، مشغول به کار بوده باشد و سوم آنکه در زمان استفاده از تسهیلات بارداری، مشغول به کار نباشد چرا که کمک هزینه بارداری در قبال غیر شاغل بودن به شخص پرداخت میشود.
تسهیلات و کمک هزینه بارداری همانگونه که ذکر شد به دو صورت به فرد اعطا میشود؛ یکی بصورت مرخصی و دیگری به صورت مبلغی ماهیانه. مرخصی زایمان بدین صورت است که فرد میتواند از 9 ماه مرخصی استفاده نماید که حتما میبایست 90 روز استفاده آن پس از بارداری اتفاق بیفتد. البته این مدت برای زایمان تا فرزندان 2 قلو میباشد و چنانچه شخص بیش از 2 قلو باردار باشد، این مرخصی از 9 ماه به 12 ماه افزایش مییابد.
اما مورد مهمتر از مرخصی برای این افراد، تعیین وضعیت حقوق در این مدت بیکاری شخص میباشد. مطابق با قانون تامین اجتماعی چنانچه شخص مشمول دریافت تسهیلات زایمان باشد، توسط سازمان تامین اجتماعی مبلغی بصورت ماهیانه به وی تعلق میگیرد.
نحوه محاسبه کمک هزینه بارداری
محاسبه کمک هزینه بارداری توسط سازمان تامین اجتماعی مطابق با قانون بدین صورت است که جمع تمامی مبالغ مشمول کسر حق بیمه در 90 روز آخر را محاسبه نموده و به مجموع روزهای کارکرد در این مدت یعنی همان 90 روز مینماید تا متوسط حقوق مشمول کسر بیمه این مدت به دست آید.
پس مطابق با این روش، کمک هزینه بارداری برای هر شخص به نسبت حقوق مشمول کسر بیمه متفاوت بوده و بر اساس حقوق پایه اداره کار نیست. پس از محاسبه متوسط حقوق 90 روز آخر، دو سوم از میانگین محاسبه شده برای یک ماه شخص به عنوان کمک هزینه بارداری پرداخت میشود.
نکته مهم آنست که چنانچه فرد دارای افزایش نامتعارف در روزهای منتهی به مرخصی زایمان و مبنای محاسبات کمک هزینه بارداری باشد، مشمول ماده 39 قانون تامین اجتماعی شده و ممکن است در بررسی این موضوع، رد شده و مبنای محاسبات میانگین 90 روز پایانی قرار نگیرد.
به عنوان مثال چنانچه فردی حقوق مشمول بیمه 90,000,000 به طور ماهیانه را دریافت نماید، در 90 روز 270,000,000 دریافت میکند که میانگین روزانه آن 3,000,000 ریال میباشد. پس دریافتی او در ایان مرخصی زایمان و به عنوان کمک هزینه بارداری بصورت زیر خواهد بود.
90,000,000 = 30 × 3,000,000
90,000,000×2/3=60,000,000
البته باید توجه داشت که سنوات و عیدی مدت مرخصی زایمان به عهده کارفرما بوده و سازمان تامین اجتماعی این مورد را متقبل نشده است.
سخن پایانی
باتوجه به افزایش سنی جامعه ایران و سیاستهای فرزند آوری در جهت جوان سازی جمعیت، بیش از پیش شده است که برخی کارآمد و برخی دیگر نه چندان کارآمد بودهاند. یکی از مواردی که بودن آن نسبت به عدم وجودش تاثیر بهتری دارد، تسهیلات مرخصی زایمان و کمک هزینه بارداری است چراکه یکی از دغدغههای مهم بانوان شاغل را کاهش داده است و باعث شده تا نسبت به ایام بیکاری پس از زایمان، استرس روانی کمتری متوجه بانوان شاغل در جامعه باشد.
دیدگاهتان را بنویسید