حسابداری صرافی چیست؟ استانداردها، اصطلاحات و قوانین آن

حسابداری صرافی یکی از شاخه های حسابداری است که به مدیریت و ثبت رویدادهای مالی مرتبط با فعالیتهای ارزی میپردازد. صرافیها با توجه به انجام معاملات ارزی، نیاز به سیستمهای حسابداری دقیق و حرفهای دارند. حسابداری صرافی نه تنها باید بتواند تمام تراکنشهای ارزی را به دقت ثبت کند، بلکه باید به شیوهای طراحی شود که تمامی نیازهای قانونی از جمله مقررات مالی و ضد پولشویی را هم پوشش دهد.
آیا تا به حال فکر کردهاید که چرا برخی از صرافیها با وجود نوسانات شدید بازار ارز، همچنان سودآور هستند؟ راز آنها نه تنها در دانش مالی، بلکه در یک سیستم حسابداری قوی نهفته است. در ادامه به توضیح استانداردهای حسابداری صرافی، اهمیت و چگونگی آن میپردازیم.
حسابداری صرافی
حسابداری صرافی به مدیریت و ثبت تمامی رویدادهای مالی و ارزی که در صرافیها صورت میگیرد، گفته میشود. صرافیها به عنوان نهادهایی که به خرید و فروش ارزهای خارجی، حوالههای ارزی و گاهاً ارزهای دیجیتال مشغولاند و در معرض ریسکهای متعددی هستند، نیاز به سیستم حسابداری خاص و دقیقی دارند. نوسانات ارز، تغییرات قوانین مالیاتی و تهدیدات مربوط به پولشویی چند مورد از چالشهای صرافیها است.
استانداردهای حسابداری صرافی

استانداردهای حسابداری در زمینه صرافی به شرح زیر است:
- استانداردهای حسابداری بین المللی
- استانداردهای حسابداری بانکی
- استانداردهای حسابداری بانکداری اسلامی
- استانداردهای حسابداری مالی
دانش خود را با شرکت در دوره آموزش حسابداری محاسبان ارتقاء دهید.
اصطلاحات رایج در حسابداری صرافی ها
در صرافیها اصطلاحاتی رایج است که بهتر است هر حسابداری در این زمینه فعالیت میکند با آنها آشنا باشد تا بتواند بازار را بهتر درک کند. در ادامه این اصطلاحات رایج را برایتان به صورت مختصر شرح میدهیم.
نرخ اسکناس خرید و فروش: به ارزش یک واحد پول در زمان مشخص، نرخ اسکناس میگویند. صرافیها با این نرخ معاملات خود را پیش میبرند.
حواله ارزی: دستور پرداخت پول به بانکها و موسسات مالی توسط حواله ارزی انجام میگیرد.
ارز دولتی: ارز دولتی قیمت کمتر نسبت به ارز آزاد دارد. دولت برای واردات کالا از خارج به شرکت یا اشخاص، ارز دولتی میدهد.
تسعیر ارز: تبدیل واحد پولی یک کشور به واحد پولی کشور دیگر را تسعیر ارز میگویند.
کارمزد صرافی: هزینه انتقال پول خرید یا فروش معاملات که از مشتریان دریافت میشود، کارمزد صرافی است. مبلغ کارمزد با توجه به نوع معامله متفاوت است.
دلار آزاد: منظور از قیمت دلار در معاملات رایج و روزانه با حجم و مقادیر عادی است که اغلب مصارف عمومی دلار را شامل میشود.
دلار حواله: حواله نوعی دستور پرداخت است که به موجب آن یک بانک یا موسسه مالی به تقاضای مشتری خود، به یکی از بانکهای همکار خود در خارج از کشور ، حوالهای را صادر میکند و از آن موسسه میخواهد مبلغ حواله را به ذینفع آن (دریافت کننده وجه که مشتری معین میکند) پرداخت کند. این فرایند توسط صرافیهای مجاز انجام میشود و نرخ مذکور به معنای نرخ ارسال ارزها در قالب حوالهجات ارزی توسط صرافیها است.
دلار مبادلهای: منظور نرخهای اعلام شده در مرکز مبادلات ارزی است که روزانه یک نوبت اعلام میشود و عموماً به عنوان نرخ دولتی یا رسمی ارز از آن یاد میکنند. مرکز مبادلات ارزی تحت نظارت بانک مرکزی ایجاد شد. هدف این مرکز تنظیم شبکه بین بانکی کشور و ساماندهی عرضه و تقاضای ارزها در بین بازرگانان است.
دلار سنا: منظور نرخهای محاسبه و اعلامی در سامانه سنا است. این نرخها میانگین یا متوسط نرخ خرید و فروش ارز، بر مبنای معاملات ثبت شده در این سامانه توسط صرافیهای مجاز کل کشور است سامانه سنا زیر نظر بانک مرکزی قرار دارد.
قوانین حسابداری صرافی
صرافیها هم مانند دیگر مشاغل در ایران برای حسابداری و فعالیتهای خود قوانینی دارند. در ادامه قوانین حسابداری این صنف را برایتان شرح میدهیم.
- صرافیها نیز مانند دیگر بنگاههای اقتصادی باید عملیات خود را بر اساس قوانین و مقررات سازمان حسابرسی ثبت نمایند.
- در مقابل کلیه خدماتی که به مشتری ها میدهند باید رسید ارائه دهند.
- موظف اند قوانین و مقررات ناظر بر پیشگیری از پولشویی را رعایت کنند.
- در مواردی که معاملات انجام شده بالای ۱۰ میلیون ریال است میبایست با احراز هویت کامل فروشنده انجام شود.
- تمامی معاملات در صرافیها مثل خرید و فروش باید در سامانه سنا که از سوی بانک مرکزی با هدف نظارت بر نرخ ارز راه اندازی شده ثبت گردد.
- سامانه سنا جهت خرید و فروش ارز داخلی است و معاملات روزانه ارزی در آن ثبت میشود و بعد از ثبت، سامانه نرخ ارز را با روش میانگین موزون محاسبه و در بازار آزاد آن را منتشر میکند.
- تمامی فعالیتهای صرافیها باید با توجه به دستورالعملهای اجرایی بانک مرکزی و زیر نظر آن باشد.
جمع بندی
در این مقاله درباره حسابداری صرافی، استانداردها، اصطلاحات رایج و کاربردی درباره صرافی و قوانین آن صحبت کردیم. راستی اگر شما تجربه پیاده سازی سیستم حسابداری صرافی را دارید با ما در محاسبان در میان بگذارید.
سوالات متداول
۱. آیا استاندارد حسابداری خاصی برای صرافی ها وجود دارد؟
یکی از مواردی که نیاز است به عنوان حسابدار صرافی آگاه باشید بحث تسعیر ارز میباشد که در استاندارد حسابداری شماره ۱۶ توضیح داده شده است.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید