استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری چه کسانی هستند؟
به طور کلی حسابداری فن ثبت، نگهداری، جمعآوری، تجزیه و تحلیل، اندازهگیری، طبقهبندی، خلاصه کردن اطلاعات و رویدادها و عملیات مالی میباشد که تاثیرات مالی و غیرمالی خواهد داشت. حسابداری به عنوان زبان تجارت، نتایج فعالیتهای اقتصادی یک سازمان را اندازهگیری و ارزیابی میکند و این اطلاعات را در قالب گزاشها و تحلیلها به استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری از جمله سرمایهگذاران، بستانکاران، مدیریت و تنظیمکنندگان منتقل میکند.
انواع استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری
همانطور که گفتیم حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است که رویدادهای مالی را شناسایی، ثبت و به استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری گزارش میکند تا آنها بتوانند با تجزیه، تحلیل و تفسیر این گزارشها تصمیمات آگاهانه و مفیدتری اتخاذ کنند.
اطلاعات حسابداری به عنوان یکی از ارکان اصلی مدیریت مالی و تصمیمگیری در سازمانها به دست استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری میرسد. این استفاده کنندگان شامل مدیران، سرمایهگذاران، وامدهندگان و سایر ذینفعان هستند که هر کدام نیازهای خاص خود را از اطلاعات حسابداری دارند. شناخت دقیق این استفادهکنندگان و نیازهای آنها به تهیه گزارشات مالی مناسب کمک میکند.
استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری، طیف وسیعی را تشکیل میدهند و بهطور کلی آنها را میتوان به دو دسته استفاده کنندگان درون سازمانی و استفاده کنندگان برون سازمانی، تقسیم نمود.
استفاده کنندگان درون سازمانی اطلاعات حسابداری
تصمیم گیرندگان درون سازمانی شامل مدیران اجرایی از جمله هیئت مدیره، مدیر عامل، مدیر اجرایی، سرپرستان و مدیران میانی بنگاه اقتصادی میباشد که اطلاعات حسابداری را برای برنامهریزی، کنترل عملیات بنگاه اقتصادی و منابع متعلق به آن، هماهنگی و تصمیمگیریهای لازم درباره عملیات بنگاه اقتصادی مورد استفاده قرار میدهند.
با بزرگ شدن بنگاه نظارت مستقیم مدیران بر فعالیت زیر مجموعههای سازمانی مشکل و حتی غیرممکن گردیده است. از این رو مدیران ناچارند به منظور ارزیابی نتایج عملیات و وضعیت مالی به گزارشهای مالی اتکا نمایند. گزارشهایی که استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری درون سازمانی مورد استفاده قرار میدهند، معمولا تفصیلی و دربرگیرنده جزئیات مسائل میباشد. این گزارشها به طور معمول، محصول سیستمهای حسابداری بهای تمام شده و حسابداری مدیریت است.
استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری برون سازمانی
هر فرد یا مرجع ذینفع که حق دریافت اطلاعات مالی از یک موسسه را دارد و بر مبنای آن اطلاعات با موسسه داد و ستد کرده و درباره آن بنگاه اقتصادی قضاوت یا تصمیم گیری میکند، استفاده کننده برون سازمانی است. به سهامداران، سرمایه گذاران، اعطاء کنندگان وام و اعتبار، فروشندگان، تحلیلگران مالی و اقتصادی، اتحادیههای کارگری، مشتریان و کارکنان دولت استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری برون سازمانی گفته میشود.
هر یک از اشخاص حقیقی یا حقوقی که نام بردیم بنا به دلایل و منظور خاصی از اطلاعات حسابداری و مالی استفاده میکنند که در ذیل شرح میدهیم:
سرمایه گذاران: اشخاصی که به عنوان شریک یا سهامدار میخواهند تصمیم به سرمایه گذاری در بنگاه اقتصادی بگیرند، نیاز به اطلاعات مالی در مورد وضعیت بنگاه اقتصادی دارند تا بتوانند تصمیم درست گرفته و کمترین ریسک را متحمل شوند. به همین دلیل آنها جزء استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری برون سازمانی محسوب میشوند. هدف سرمایهگذاران از بررسی صورتهای مالی 3 مورد زیر است:
- نتایج عملیات و سودآوری بنگاه اقتصادی
- چگونگی ایفای مسئولیتهای مدیران
- وضعیت مالی و بنیه اقتصادی و قدرت نقدینگی بنگاه اقتصادی در ایفای تعهدات و اجرای برنامههای آتی
اعطاء کنندگان وام، اعتبار و سایر تسهیلات بانکی: بانکها و موسسات مالی و اعتباری جهت پرداخت تسهیلات و وام به موسسات و بنگاههای اقتصادی نیاز به شناخت وضعیت مالی، توان مالی و قدرت بازپرداخت وام توسط آن موسسات را دارند. در نتیجه آنها هم از استفاده کنندگان این اطلاعات بوده و میتوانند قبل از پرداخت هرگونه تسهیلات، آنها را درخواست نمایند.
فروشندگان کالا و خدمات (بستانکاران): فروشندگان کالا و خدمات نیز جهت معامله و داد و ستد با موسسات برای تصمیم گیری و ارتباط با شرکتها و موسسات طرف حساب خود نیاز به کسب اطلاعات از تواناییهای مالی و نقدینگی شرکتها دارند. در نتیجه این موسسات هم به عنوان استفاده کنندگان برون سازمانی اطلاعات مالی و حسابداری محسوب میشوند.
مشتریان: مشتریان با توجه به اینکه به طور مستمر و مداوم از شرکتها و یا بنگاههای اقتصادی انتفاعی کالا یا خدمات خریداری مینمایند برای تصمیم گیریهای خود نیاز به اطلاعات در ارتباط با قیمتها و شرایط فروش آن کالا یا خدمات دارند و آنها هم از استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری برون سازمانی محسوب میشوند.
بیشتر بخوانید: تهیه صورت های مالی در حسابداری
کارکنان: کارکنان و پرسنل هم برای آگاهی و شناخت از توانایی موسسه خود که در آن مشغول به کار هستند و اطلاع از زمان و میزان بهرهوری و افزایش تولید و دریافت وام و تسهیلات و سایر مزایا نیاز دارند که اطلاعات مختصری در خصوص وضعیت مالی شرکت داشته باشند تا بتوانند درخواستهای خود را با توجه به این اطلاعات و تواناییها تنظیم نمایند.
دولت: دولت که در نقش حاکمیت ظاهر میشود 5 دلیل برای علاقه به صورتهای مالی دارد:
- برنامهریزی و هدایت اقتصادی کشور
- اتخاذ تصمیمات و اعمال تدابیر لازم برای ایجاد ثبات، تعادل، رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی
- اخذ انواع مالیاتها و عوارض توسط سازمان امور مالیات
- تأییدیه حق بیمه و سایر حقوق مربوط به برنامههای تامین اجتماعی
- نظارت بر قیمتها و عرضه کالاها و خدمات توسط موسسات
سایر استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری
این اشخاص که در واقع ذیعلاقه به صورتهای مالی هستند به طور مستقیم در موسسه نفع ندارند. بلکه بیشتر مایلند که از تداوم مثبت موسسه نفع ببرند. این گروه را میتوان به سه دسته عمده زیر تقسیم کرد:
سرمایه گذاران بالقوه
افراد و موسساتی هستند که قصد سرمایه گذاری در موسسه را دارند.
کارگزاران بازار سرمایه
هیأت پذیرش بورس اوراق بهادار و کارگزاران بورس و تحلیلگران مالی که وظایفی را در بازار سرمایه بر عهده دارند برای تنظیم امور و معاملات و ارائه خدمات به سرمایه گذاران موجود و بالقوه به اطلاعات مالی موسسات انتفاعی به ویژه شرکتهای سهامی نیاز دارند.
جامعه
جامعه بیشتر از هر چیز به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در کشور توجه دارد.
البته پژوهشگران، مطبوعات و رسانههای گروهی از جمله مراجعی هستند که اطلاعات مالی موسسات را در معرض قضاوت افکار عمومی قرار میدهند.
جمع بندی
به طور خلاصه میتوان گفت استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری، اشخاص حقیقی و حقوقی هستند که جهت رفع نیازهای اطلاعاتی خود از صورتهای مالی استفاده میکنند. از آنجا که تعداد استفاده کنندگان مزبور و نیازهای اطلاعاتی هر گروه بسیار متنوع بوده میبایست گزارشاتی تعیین شود که اطلاعات آن، فصل مشترکی میان تمامی استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری باشد. این مهم از طریق ارائه صورتهای مالی اساسی تامین میگردد.
اگر هنوز سوالی دارید که برای شما مبهم است، در پایین مقاله کامنت بگذارید؛ مشاوران محاسبان پاسخگوی شما هستند.
دیدگاهتان را بنویسید