اصول مدیریت منابع انسانی چیست؟
اصول مدیریت منابع انسانی، مجموعهای از نکات کلیدی برای اداره سازمان است. این نکات به مدیریت سازمان کمک میکند تا عملکرد و بهرهوری کارکنان را افزایش دهد. نتیجه مدیریت صحیح کسبوکار افزایش سود و دستیابی به اهداف است. در این مقاله شما را با این اصول مهم آشنا میکنیم.
اصول مدیریت منابع انسانی چیست؟
اصول مدیریت منابع انسانی، مجموعهای از روشها برای مدیریت، کنترل افراد و پرسنل حاضر در سازمان است که به صورت تخصصی و حرفهای، سازمانها از آن استفاده میکنند. این اصول با هدف بهبود عملکرد سازمان، افراد شاغل در آن، ایجاد محیط کاری امن و بالا بردن سطح رضایت کارکنان انجام میشود.
مهم ترین اصول مدیریت منابع انسانی
زمانی که درباره اصول مدیریت در زمینه منابع انسانی صحبت میکنیم، باید بدانیم که در سازمان چه مسائلی میتواند باعث رشد سازمان شود؟ در ادامه این اصول پایهای را توضیح میدهیم که بتوانید از آن برای مدیریت و رشد سازمانتان بهره ببرید.
۱. ایجاد محیط کار ایده آل
برای ایجاد محیط کاری سالم لازم است که با کارکنان خود شفاف صحبت کنید. برای ایجاد محیط کاری سالم خیلی اهمیت دارد که محیطی را برای پرسنل فراهم کنید که در آن بتوانند تمرکز داشته باشند و خلاقانه کار کنند. یکی از اقدامات دیگری که میتوانید برای محیط کار انجام دهید، ساعت کاری منعطف و فضای استراحت برای کارکنان است تا احساس راحتی در محیط کار داشته باشند.
۲. تعریف فرهنگ سازمانی
یکی از اصول مدیریت منابع انسانی، تعریف فرهنگ سازمانی است. فرهنگ سازمانی شامل مجموعهای از ارزشها، باورها، نگرشها و قوانینی است که کلیه کارمندان و مدیران سازمان باید طبق آن رفتار کنند. مثال: کارکنان اجازه نداشته باشند که با الفاظ رکیک با همکاران خود صحبت کنند، وارد حریم خصوصی افراد شوند یا برای آنها مزاحمت ایجاد کنند، زمان کار کمترین تماس را با تلفن داشته باشند. این موارد نمونهای از قوانینی است که میتوان برای سازمان تعریف کرد.
۳. احترام به کارکنان
یکی از ارکان اصلی برای بهینه سازی شرایط محیط کار، توجه و احترام به نیازهای کارکنان است. زمانی که کارکنان احساس کنند مورد توجه قرار گرفتهاند و به صحبتهای آنها گوش میدهند، طبیعتاً تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری روی تخصص خود دارند و دلسوزانهتر برای اهداف شرکت تلاش میکنند.
۴. شفاف سازی مسئولیتها
از مهمترین اصول مدیریت منابع انسانی، شفافسازی مسئولیت کارکنان است. لازم است که مدیران قبل از ورود نیروی جدید، شرح وظایف او را بنویسند و اهداف سازمان را با او در میان بگذارند. همچنین باید حجم کارها و مسئولیتهای نیرو را در نظر بگیرند و متناسب با حجم کاری و ساعت کاری برای او حقوق معین کنند.
۵. تفویض اختیار به کارکنان
در برخی سازمانها، مدیران مسئولیت کلیه تصمیمات را برعهده میگیرند که به دلیل حجم کاری بالا و رسیدگی نکردن به کارهای کارکنان، فضای کاری شرکت چندان مناسب پیش نمیرود. اینجا روش تفویض اختیار به کارکنان کاربرد دارد.
در این روش برای تفویض اختیار و واگذاری مسئولیت باید ابتدا به مسئولیت و تصمیمگیری نه چندان مهم را به شخص بسپارید و شیوهٔ کار او را بسنجید. زمانی که میبینید شخص از عهده کار برآمد به مرور وظایف او را افزایش دهید و مسئولیت برخی کارها را به واگذار کنید. در این روش نه تنها مدیریت وقت آزاد بیشتری برای انجام کارهای مهمتر دارد، بلکه نیروهای سازمان به مرور توانمندتر میشوند.
۶. مدیریت کشمکش
در محیطهای کاری امکان اختلاف و کشمکش بین کارکنان وجود دارد. از اصول مدیریت منابع انسانی توانایی حل تعارض و کشمکش است. کشمش در محیط کار به دلایلی همچون مشخص نبودن شفاف مسئولیتها، کم کاری برخی از اعضای تیم و … است. در این شرایط باید ابتدا حرف تمامی افراد را با دقت گوش دهید، علت مشکل را پیدا کنید و بیطرفانه راه حل موضوع را پیدا کنید.
۷. الگوی رفتاری کارکنان از مدیر
اگر به سازمان سرزده باشید، احتمالاٌ متوجه تشابه بین رفتارهای کارکنان با مدیر مجموعه شدهاید. پرسنل سازمان از رفتارهای مدیر الگوبرداری میکنند.
به این معنا که، اگر مدیر محترمانه رفتار کند، مسئولیتپذیر باشد، منظم و خوشاخلاق باشد، این رفتار در بین پرسنل سازمان مشاهده میشود. اگر رفتار مدیر پرخاشگرانه و با ادبیات نادرست باشد، این شیوه رفتاری بین کارکنان شکل میگیرد.
بنابراین از اولین اصول مدیریت منابع انسانی این است که مدیریت، الگوی مناسبی برای کارکنان باشد و روی رفتارهای خود تمرکز بیشتری داشته باشد.
۸. امنیت شغلی کارکنان
یکی از مهمترین اصول مدیریت منابع انسانی ایجاد امنیت شغلی برای پرسنل است. شرایط سازمان باید به گونهای باشد که کارمند هر روز نگران از دست دادن شغل نباشد، بداند که اگر مجموعه پیشرفت کند، او پیشرفت خواهد کرد و میتواند شغل خود را ادامه دهد. ایجاد امنیت شغلی کمک میکند تا کارمند با ذهن متمرکز فعالیت کند و تمام توان خود را برای انجام امور بگذارد.
۹. حقوق و دستمزد
برای ایجاد محیط کاری عادلانه، لازم است که بین مسئولیت و حقوق و دستمزد تناسب وجود داشته باشد. نباید با ایجاد مسئولیتهای بیش از اندازه و حقوق پایین انتظار داشته باشید که کارکنان بیشتر زمان خود را برای کسبوکار شما صرف کنند.
البته در نظر داشته باشید که بیشتر از مسئولیت، حقوق پرداخت نکنید و برای افزایش حقوق و دستمزد شرایطی را تعریف کنید. پرداخت حقوق متناسب یکی از مبانی مدیریت منابع انسانی است.
۱۰. ارزیابی عملکرد
با ارزیابی عملکرد پرسنل میتوانید نقاط ضعف و قوت آنها تشخیص دهید و شیوههایی را برای بهبود عملکرد آنها پیادهسازی کنید. همچنین تفاوت بین پرسنل با استعداد و کمکار را متوجه شوید. در صورتی که این تفاوت را متوجه نشوید، افراد توانمند به مرور زمان انگیزهٔ خود را برای انجام کار از دست میدهند.
جمعبندی
اصول مدیریت منابع انسانی را در این مقاله از سایت محاسبان بررسی کردیم. بهینه کردن محیط کار از جهتهای مختلف نه تنها برای کارکنان، بلکه برای رشد و پیشرفت کسبوکار ضروری است. هر قدمی که برای مدیریت کسبوکارتان برمیدارید، ابتدا کمک بزرگی برای رشد سازمانتان است.
سوالات متداول
۱. اصول مدیریت منابع انسانی چیست؟
به مجموعهای از روشهایی که برای مدیریت سازمان، پرسنل و کنترل آنها به کار گرفته میشود، اصول مدیریتی منابع انسانی میگویند.
۲. مهمترین اصلهای مدیریت منابع انسانی چیست؟
ایجاد عدالت، محیط امن، حقوق و دستمزد کافی، رفتار حرفهای، شفافیت و احترام به کارکنان.
دیدگاهتان را بنویسید