اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
هر سال پس از پایان سال مالی (آخر اسفند ماه) همه مودیان چه اشخاص حقوقی و چه حقیقی موظف هستند که اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت اینترنتی برای سازمان مالیاتی کشور ارسال کنند. با این حساب فرصت ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی تا پایان 31 تیر ماه میباشد. حال اینکه فرم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی شامل چه مواردی است و چه مدارکی نیاز دارد را در ادامه مقاله به صورت مرحله به مرحله برایتان توضیح دادهایم.
مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
تمامی اشخاص حقوقی باید پس از اتمام یک سال مالی اظهارنامه عملکرد خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. مبنای سال مالی معمولا از اول فروردین ماه تا آخر اسفند ماه هر سال در نظر گرفته میشود.
حالا اشخاص حقوقی کی باید اظهارنامه ارسال کنند؟
مودیان تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی (تا پایان ۳۱ تیرماه) فرصت دارند اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی را به اداره مالیات ارائه کنند.
اگر مودیان مالیاتی در موعد مشخص شده اقدام به ارسال اظهارنامه کنند؛ میتوانند از معافیتهای مالیاتی بهره ببرند و همچنین به دلیل عدم ارائه مشمول جریمه نشوند. پس اگر مشمول پرداخت مالیات هستید، در زمان مشخص شده عملکرد مالی خود را به اداره مالیات ارائه کنید.
مدارک لازم برای ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی
مدارک لازم برای ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی شامل ۳ بخش میشود:
بخش اول: مدارک مربوط به محل شرکت
- اجارهنامه یا سند مالکیت محل شرکت
بخش دوم: مدارک شناسایی و اعتباری شرکت
- اساسنامه یا شرکتنامه
- ارسال تصویر کارت ملی و شناسنامه اعضای هیئت مدیره و شرکا
- ارائه مجوزها مانند پروانه کسب و…
- ارائه کارت بازرگانی
بخش سوم: مدارک حسابداری شرکت
- مدارک پرداختیهای بیمه
- تصویر ترازنامه شرکت
- گردش حسابهای مالی شرکت
- صورت حساب بهای تمام شده کالاها
- مانده سود و زیان قبل و پس از گردش حساب
- صورت حساب درآمدهای داخلی و خارجی
- کلیه قراردادهای شرکت با اشخاص حقیقی و حقوقی
- شماره دفترهای قانونی و کد رهگیری
- کد اقتصادی، نام کاربری و رمز عبور
- صورت حسابهای مالیاتهای پرداختی سالهای قبل
نحوه ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
در اولین مرحله از نحوه ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی، باید به سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی به نشانی اینترنتی tax.gov.ir مراجعه کنید. در این صفحه، با کلیک روی قسمت «اظهارنامه الکترونیک»، از زیرمنوی بازشده گزینه «اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی» را انتخاب نمایید.
نکته مهم
توجه داشته باشید پیش از اقدام برای پر کردن اظهار نامه مالیاتی، باید در این سامانه ثبتنام کرده باشید تا با استفاده از نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه شوید. بعد از ورود به سامانه اظهارنامه حقوقی با استفاده از نام کاربری و رمز عبور، از گزینه «اظهارنامه» در منوی سمت راست، روی «ایجاد و ارسال اظهارنامه جدید» کلیک کنید.
آموزش ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
تا قبل از سال ۹۱ ارسال اظهارنامه مالیاتی از طریق مراجعه به مراکز مالیاتی امکانپذیر بود. اما بعد از آن همه مراحل ارسال اظهارنامه از طریق سامانه الکترونیکی مالیات کشور انجام میشود. برای ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی باید مراحل زیر را طی کنید:
1. ابتدا به سایت tax.gov.ir مراجعه کنید. بعد روی گزینه اظهارنامه عملکرد (حقوقی) کلیک کنید.
2. بعد از کلیک وارد صفحه زیر میشوید که باید کد ملی و رمز عبور خود را وارد نمایید تا به سامانه اظهارنامه اشخاص حقوقی هدایت شوید.
اگر رمز عبور خود را فراموش کردهاید از قسمت فراموشی رمز عبور که در تصویر زیر هم مشاهده میکنید، نبست به بازیابی آن اقدام نمایید.
3. در مرحله بعد با یک فرم روبرو میشوید که قسمت اول آن مربوط به اطلاعات کلی مانند اطلاعات شخص حقوقی، محل شرکت و اطلاعات حساب بانکی شخص حقوقی میباشد که باید به آن پاسخ دهید.
4. مرحله بعد، تکمیل جدول شماره 1 میباشد که باید اطلاعات مربوط به مجوزهای شرکت را وارد نمایید.
5. در جدول شماره ۲ باید اطلاعات مربوط به هیئت مدیره و مدیرعامل را تکمیل کنید.
6. در جدول شماره 3 باید اطلاعات مربوط به دفاتر دستی و ماشینی شرکت حقوقی خود را تکمیل کنید. دفاتر دستی شامل دفاتر روزنامه، کل و… است. دفاتر ماشینی مانند نرمافزارهای حسابداری که برای ثبت اطلاعات حسابهای شرکت از آن استفاده میکنید.
7. در صورتی که در گزینههای اولیه اعلام کردهاید که شرکت شما در بورس سهام دارد، باید اطلاعات مربوط به جزئیات سهام بورس را تکمیل کنید و سپس سراغ قسمت دوم جدول برای محاسبه مالیات هم بروید. در غیر این صورت به سراغ جدول شماره ۵ بروید.
8. در جدول شماره ۵ باید اطلاعات درآمدهایی که مالیات آنها را به صورت مقطوع قبلا پرداخت کردهاید را وارد کنید.
9. در صورتی که به سوال ۱۱ ابتدای فرم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی پاسخ مثبت دادهاید، حالا باید درآمدهای معاف از مالیات شرک خود را ثبت کنید.
10. در جدول شماره ۷ در صورتی که شرکت شما مشمول زیان سنواتی میشود، اطلاعات آن را تکمیل کنید.
11. در جدول شماره ۸ در صورتی که در سال مالی که دارید برای آن اظهارنامه ارسال میکنید، معافیت و بخشودگی مالیاتی شامل کسبوکارتان میشود، آن را ذکر کنید.
12. در جدول شماره ۹ در صورتی که در سال مالی که برای آن اظهارنامه تکمیل میکنید، برای توسعه، نوسازی و بازسازی واحدهای صنعتی و معدنی خود هزینه کردهاید، آن را در این جدول وارد کنید. (از پرداخت ۵۰ درصد مالیات متعلق به ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم، معاف خواهید بود.)
13. در جدول شماره ۱۰ هم براساس قانون ۱۷۲ مالیاتهای مستقیم در صورتی که سازمان یا شرکت شما به حسابهایی که دولت تعیین کرده، کمکهای بلاعوض کردهاید با ارائه قبوض آن به اداره مالیاتی، آن وجه از میزان مالیات پرداختی شما کسر خواهد شد.
14. در جدول شماره ۱۱ اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی باید اطلاعات ترازنامه سال مالی شرکت را به صورت دقیق وارد کنید.
15. در جدول شماره ۱۲ باید صورت سود و زیان سال مالی که برای آن اظهارنامه ارسال میکنید را تکمیل کنید.
16. در جدول شماره ۱۳ اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی باید اطلاعات گردش سود و زیان انباشته را گزارش دهید.
17. در جدول شماره ۱۴، اداره مالیاتی اطلاعاتی درباره موجودی مواد و کالا بر اساس بهای تمام شده آن از شما میخواهد.
18. در جدول شماره ۱۵، باید سهام شرکای مجموعه را به ترتیب بیشترین سهام به کمترین وارد کنید.
19. در جدول شماره ۱۶ باید اطلاعات فروش داخلی و در صورتی که فروش خارجی یا صادرات هم دارید، آن را وارد کنید.
20. در جدول شماره ۱۷ اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی باید بهای تمام شده کالاهای فروش رفته داخلی و خارجی را ارائه دهید.
21. در جدول شماره ۱۸ باید درآمد ناخالص پیمانکاری و ارائه خدمات داخلی و خارجی را به ترتیب بیشترین درآمد تکمیل کنید.
22. جدول شماره ۱۹ هم برای حساب و کتاب بهای تمام شده کارهای انجام شده پیمانکاری، خدماتی چه به صورت داخلی و خارجی است که باید اطلاعات خواسته شده را تکمیل کنید.
23. در جدول شماره ۲۰ اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی باید تعداد کارکنان اداری، مالی، فروش، تولید و خدماتی مجموعه خود را به سازمان مالیاتی کشور اعلام کنید.
24. در صورتی که مجموعه شما کالای صادراتی یا وارداتی دارد، باید جدول شماره ۲۱ را که مربوط به اطلاعات واردات و صادرات است را برای اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی تکمیل کنید.
25. در جدول شماره ۲۲ باید اطلاعات مالکین شرکت را به اداره دارایی همراه با اطلاعات شخصی به تفکیک وارد کنید.
26. در جدول شماره ۲۳ اگر شرکت شما سرمایهگذار خارجی دارد، باید همانند جدول شماره ۲۲ اطلاعات آن را در اختیار اداره مالیات بگذارید.
27. در جدول شماره ۲۴ در صورتی که شرکت شما در سال مالی جایزه دولتی، هدیه، خمس، زکات و… دریافت کرده است، باید اطلاعات آن را در این جدول وارد کنید.
28. پس از تکمیل ۲۴ جدول، حالا نوبت ثبت اطلاعات شخصی است که برای شرکت شما اظهارنامه را تهیه کرده است. بعد از آن باید اطلاعات مربوط به مدیر امور مالی، حسابرس و حسابداران رسمی را در انتهای اظهارنامه وارد کنید.
29. پس از تکمیل همه اطلاعات خواسته شده، لطفا یک بار تمامی اطلاعات را چک کنید که به صورت صحیح وارد شده باشد. بعد از آن روی گزینه تایید نهایی کلیک کنید و کد رهگیری مربوط ب اظهارنامه اشخاص حقوقی را دریافت کنید.
زمانی که اداره مالیات برای اظهارنامه اشخاص حقوقی، مالیات تعیین کرد. دوباره با استفاده از اطلاعات ورود و کد رهگیری میتوانید میزان مالیات را ببینید و نحوه پرداخت آن را انتخاب کنید. همچنین در صورتی که به مبلغ تعیین شده اعتراضی داشته باشید از طریق همین سامانه میتوانید برای آن اقدام کنید.
نکته مهم
در صورتی که توانایی پرداخت مالیات تعیین شده به صورت نقدی را ندارید، میتوانید ابتدا ۴۰ درصد آن را به صورت نقدی پرداخت کنید و مابقی آن را در ۶ قسط با سازمان اداره مالیاتی تسویه کنید.
پس از انتخاب روش پرداخت، سازمان مالیات کشور یک قبض نقدی و به تعداد اقساطی که قرار است پرداخت کنید برای شما قبض صادر میکند.
با مشاوره مالیاتی در کمترین زمان اظهارنامه ارسال کن!
در این مقاله از سری مقالات محاسبان درباره ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی، مهلت ارسال، افراد مشمول پرداخت مالیات و مدارک لازم برای ارسال به سازمان مالیات کشور صحبت کردیم.
ما روش ارسال اظهارنامه را توضیح دادیم، اما بستگی به نوع فعالیت شما و قوانین مالیاتی توصیه میکنیم که برای ارسال اظهارنامه مالیاتی از مشاوره مالیاتی اظهارنامه استفاده کنید تا هم همه مراحل را صحیح پیش ببرید و هم بتوانید از تخفیفها و معافیتهای مالیاتی بهرهمند شوید.
سوالات متداول
1. مهلت ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی تا چه تاریخی است؟
تا 4 ماه بعد از پایان سال مالی
2. عدم ارسال اظهارنامه چه عواقبی برای مودیان مالیاتی دارد؟
مشمول پرداخت جریمه میشوند و معافیتهای مالیاتی به آنها تعلق نمیگیرد
3. آیا امکان ویرایش اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی پس از ارسال وجود دارد؟
بله، مودیان میتوانند تا ۳۰ روز پس از ارسال اظهارنامه، نسبت به ویرایش آن اقدام کنند. به همین دلیل توصیه میشود که ارسال اظهارنامه را به دقایق آخر موکول نکنید تا در صورت نیاز به ویرایش برای آن فرصت کافی داشته باشید
4. آدرس سایت سامانه امور مالیاتی کشور چیست؟
tax.gov.ir
دیدگاهتان را بنویسید