حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت یکی از شاخههای مهم و جدید رشته حسابداری است که به بهبود بخشیدن به سیستم حسابداری سازمانها تمرکز دارد. حسابداری مدیریت با استفاده از اطلاعات حسابداری برای مدیران در سازمانها، باعث آگاه سازی جهت اخذ تصمیمات کسب و کار میشود. همه کسب و کارها برای رشد و موفقیت به اطلاعات دقیق مالی احتیاج دارند؛ اگر این اطلاعات و تجزیه و تحلیلهای مرتبط با آنها به صورت صحیح در اختیار مدیریت قرار نگیرد، ضرر و زیانهای سنگینی متوجه سازمان خواهد شد. در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی این رشته و اهمیت آن در سازمانها بپردازیم. با ما همراه باشید.
حسابداری مدیریت چیست؟
حسابداری مدیریت، دانشی است که به تفسیر، تجزیه و تحلیل و طبقه بندی اطلاعات مورد نیاز مدیران میپردازد. این فرایند به تصمیمگیری و ارزیابی بهتر توسط مدیریت سازمان کمک میکند. به طور کلی این نوع حسابداری تمامی فرایندهای مالی سازمان را مورد بررسی قرار میدهد و اطلاعات تجزیه و تحلیل شده را در اختیار مدیران میگذارد تا آگاهانه تصمیم گیری کنند.
وظایف حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت در 4 حوزه فعالیت دارد که به شرح زیر میباشد:
تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی جهت استفاده مدیران در تصمیم گیری | یکی از وظایف حسابداری مدیریت جمع آوری اطلاعات، تهیه صورتهای مالی و گزارش آن به مدیریت است. |
کنترل و نظارت بر فرآیندهای مالی | حسابداری مدیریت با نظارت بر فرآیندهای مالی از ضرر و زیانهای مالی احتمالی جلوگیری میکند. |
شناخت و دنبال کردن اهداف جدید | حسابداری مدیریت با ارائه اطلاعات مالی، انگیزه شناخت اهداف جدید را در مدیران افزایش میدهد. |
ارزیابی عملکرد سازمان | حسابداری مدیریت با نظارت و ارزیابی صحت و درستی اطلاعات مالی، سازمان را به اهداف خود نزدیکتر میکند. |
اهداف حسابداری مدیریت
هر کدام از شاخههای حسابداری اهداف خاصی را دنبال میکنند. حسابداری در مدیریت نیز اهداف خاص خود را دارد. داشتن آگاهی نسبت به این اهداف، کمک زیادی به مدیران در راستای رشد و موفقیت سازمان میکند. اهداف مهم این حسابداری عبارتند از:
- کمک به تصمیمگیری درست مدیران
- کمک به برنامهریزی صحیح برای سازمان
- شناخت فرصتها و تهدیدهای سازمان
- تعیین استراتژیهای رفع موانع موجود
- کمک به سودآوری سازمان
1. کمک به تصمیمگیری درست مدیریت
همانطور که میدانید مدیریت سازمان وظیفه بررسی اطلاعات بدست آمده و تصمیمگیری مناسب در راستای اهداف سازمان را برعهده دارد. به همین دلیل بسیار مهم است که اطلاعات مالی مناسبی در اختیار مدیریت قرار بگیرد. حسابداری مدیریت وظیفه تجزیه و تحلیل صحیح اطلاعات مالی و ارائه گزارش آن به مدیریت سازمان را برعهده دارد.
2. کمک به برنامهریزی صحیح سازمان
اطلاعات مالی بدستآمده توسط حسابدار در سازمان به مدیریت کمک میکند تا براساس اهداف سازمانی برنامهریزیهای صحیح را انجام دهد. اگر مدیریت از اطلاعات مالی به صورت صحیح آگاه نباشد، احتمال اتخاذ برنامهریزیهای نامناسب بسیار بالاست. ارائه اطلاعات نادرست به مدیریت ممکن است ضرر و زیانهای هنگفتی به کسب و کار مربوطه وارد کنند.
3. شناخت فرصتها و تهدیدهای سازمان
هر سازمانی که فعالیت خود را آغاز میکند با تهدیدها و فرصتهای متعددی روبرو میشود. شناسایی و استفاده از فرصتها برای مدیریت از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرف دیگر باید با تهدیدها مقابله کرده و آنها را به فرصت تبدیل کنند. حسابداری مدیریت با ارائه اطلاعات مالی به مدیران، باعث شناسایی فرصتها و رفع تهدیدهای موجود میشود. همین موضوع باعث میشود تا سازمان در برخورد با مشکلات و موانع، کار پیچیده و دشواری نداشته باشد.
4. کمک به سودآوری سازمان
وقتی اطلاعات به درستی در اختیار مدیران قرار بگیرد، تصمیمات درستی در مواقع حساس و بحرانی اتخاذ میشوند. همین موضوع باعث جلوگیری از ضرر و زیان سازمان شده و سودآوری را به همراه خواهد داشت.
بازار کار رشته حسابداری مدیریت
کارآمد بودن حسابداری مدیریت باعث شده تا تمامی سازمانها به فکر استفاده و پیادهسازی آن باشند. این رشته از حسابداری طرفداران زیادی بین داوطلبان دارد. متخصصین این رشته میتوانند به مدیران کسب و کارها در تصمیمگیری صحیح برای بهبود عملکرد سازمان کمک کنند. به دلیل حساسیت و کارآمدی این شغل در سازمان، حقوق و دستمزد بالایی هم برای آن در نظر گرفته میشود. این رشته، متخصصان خود را در مسیر مدیر مالی شدن قرار میدهد.
با توجه به این که کسب و کارها روز به روز در حال افزایش هستند، بازار کار حسابداری بسیار داغ است. در واقع تا وقتی که سازمان و شرکتی وجود داشته باشد، این نوع حسابداری هم خواهان خواهد داشت. کشور ما هم پتانسیل بالایی در زمینه ایجاد کسب و کارها دارد و این نشان دهنده بازار کار مناسب برای حسابداری مدیریت خواهد بود.
تفاوت حسابداری مدیریت با حسابداری مالی
شاید حسابداری مدیریت با حسابداری مالی اشتباه گرفته شود. تفاوت حسابداری مدیریت با حسابداری مالی در ماهیت آن است. با این حال باید بگوییم که تفاوتهای زیادی بین این دو شاخه حسابداری وجود دارد؛ در ادامه به بررسی این تفاوتها خواهیم پرداخت.
حسابداری مدیریت
- هدف اطلاعات حسابداری مدیریت، کمک به مدیران در جهت تصمیم گیری است.
- استفاده کنندگان حسابداری مدیریت، مدیران سازمان هستند.
- تمرکز حسابداری مدیریت بر آینده است.
- استانداردهای حسابداری مدیریت بر اساس قوانین و چهارچوبهای داخلی است.
حسابداری مالی
- هدف اطلاعات حسابداری مالی، گزارش و ارائه اطلاعات است.
- استفاده کنندگان حسابداری مالی، استفاده کنندگان برون سازمانی و ذینفعان هستند.
- تمرکز حسابداری مالی بر گذشته است.
- استانداردهای حسابداری مالی بر اساس قوانین رسمی است.
کاربردهای حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت نیاز هر کسب و کار است، زیرا ظرفیت تغییر موقعیت و عملکرد مالی سازمان را دارد. از مهمترین کاربردهای حسابداری مدیریت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سودآوری
- کمک به برنامه ریزی
- تصمیم گیری درست
- شناخت موانع و مشکلات
- مدیریت بحران
رشته حسابداری مدیریت
همان طور که گفتیم حسابداری مدیریت یکی از مهمترین و پرطرفدارترین شاخههای حسابداری است. محصلان این رشته میتوانند به بهبود و توسعه عملکرد کسب و کارها کمک کنند به همین دلیل این رشته از اهمیت بالایی برخوردار است.
سرفصلهای رشته حسابداری مدیریت
- روش تحقیق پیشرفته
- تئوری حسابداری ۱ و ۲
- حسابرسی پیشرفته
- مسائل جاری در حسابداری
- اقتصاد مدیریت
- تحلیل آماری
- سیستم اطلاعاتی حسابداری
- تصمیم گیری در مسائل مالی
- بررسی موارد خاص در حسابداری
جمع بندی
با توجه به حساس بودن نقش حسابداری مدیریت در تصمیم گیری و آینده سازمانها، این نوع حسابداری از اهمیت بالایی برخوردار است. در حقیقت حسابداری مدیریت میتواند به طور مستقیم در آینده و به طور غیرمستقیم روی سودآوری سازمان تاثیر داشته باشد. برای موفقیت در این شغل باید مهارتهایی را علاوه بر تحصیلات آکادمیک داشته باشید، در محاسبان با گذراندن دوره سکو پلاس، حسابداری را به صورت کاملاً کاربردی و پیشرفته آموزش خواهید دید.
سوالات متداول
4 فعالیت اصلی حسابداری مدیریت چیست؟
1. تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی جهت استفاده مدیران در تصمیم گیری
2. کنترل و نظارت بر فرآیندهای مالی
3. شناخت و دنبال کردن اهداف جدید
4. ارزیابی عملکرد سازمان
کاربردهای حسابداری مدیریت چیست؟
1. سودآوری
2. کمک به برنامه ریزی
3. تصمیم گیری درست
4. شناخت موانع و مشکلات
5. مدیریت بحران
بازار کار رشته حسابداری مدیریت چطور است؟
با توجه به اهمیت و نیاز سازمانها به حسابداری مدیریت، تمامی سازمانها به فکر استفاده و پیادهسازی آن هستند. به دلیل حساسیت و کارآمدی این شغل در سازمان، حقوق و دستمزد بالایی هم برای آن در نظر گرفته میشود. این رشته، متخصصان خود را در مسیر مدیر مالی شدن قرار میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید