حساب جاری شرکا یا سهامداران چیست؟
حساب جاری شرکا یا حساب جاری سهامداران یکی از حسابهای دائمی است که در شرکتهایی که چند سهامدار دارد افتتاح میشود. این حساب برای سهامداران مزایای دارد از جمله اینکه میتوانند به شکل حقوقی و شرکتی هم این حساب را باز کنند. این حساب تبادلات مالی بین شرکت و شرکا را برای حسابداران شفاف میکند و در پایان سال مالی برای صورت وضعیت مالی از آن استفاده میکنند. ما در این مقاله حساب جاری شرکا را تعریف میکنیم و درباره ماهیت، کاربرد، ثبتهای حسابداری و هر آنچه باید درباره این موضوع بدانید صحبت میکنیم.
تعریف حساب جاری شرکا
جاری شرکا یک حساب دائمی است که نشان دهنده مبادلات مالی بین شرکت و سهامداران است. حساب جاری شرکا ماهیت دوگانه دارد یعنی هم بدهکار است و هم بستانکار. چون زمانی که شرکت با مشکل کمبود نقدینگی مواجه شود، سهامداران برای حمایت از شرکت به این حساب پول واریز میکنند و زمانی هم که شرکت در سود است و اوضاع نقدینگی خوبی دارد سهامداران از این حساب پول برداشت میکنند.
کاربرد حساب جاری شرکا
اما شاید برایتان سوال باشد که این حساب چه کاربردی دارد؟ ما با ایجاد این حساب میتوانیم تمام ورودی و خروجیهای نقدینگی شرکت را دقیق مورد بررسی دهیم. از سوی دیگر این حساب برای تامین مالی شرکت استفاده میشود.
ماهیت حساب جاری شرکا چیست؟
همانطور که گفتیم حساب جاری شرکا یک ماهیت دوگانه دارد یعنی هم بدهکار و هم بستانکار است. زمانی که این حساب بدهکار شود نشان دهنده بدهکار بودن سهامداران به شرکت است و زمانی هم که بستانکار باشد یعنی شرکت به سهامداران بدهکار است.
گزارش حساب جاری شرکا در صورتهای مالی
حساب جاری شرکا در زیر مجموعه سایر حسابهای دریافتنی و سایر حسابهای پرداختنی قرار میگیرد و این حساب در صورتهای مالی به صورت مستقل گزارش نمیشود؛ البته به جز صورت وضعیت مالی. جایگاه حساب جاری سهامداران در ترازنامه و اظهارنامه مالیاتی به صورت مستقل گزارش و بر اساس ماهیت آن مشخص و ثبت میشود.
ثبت های حسابداری حساب جاری شرکا
از آنجایی که تنها مبادلات حساب جاری سهامداران با بانک است، استفاده از این حساب برای رویدادهای مالی دیگر مورد تایید سازمان امور مالیاتی نیست. به عبارتی تنها دو ثبت حسابداری برای حساب جاری سهامداران میتوان ثبت کرد که به شرح زیر است:
بیشتر بخوانید: انواع ثبت های حسابداری
۱. ثبت حسابداری بابت قرض شرکت به سهامداران
شرح | بدهکار | بستانکار |
بانک | ** | |
سایر حسابهای پرداختنی/ جاری شرکا | ** |
۲. ثبت حسابداری بابت بازپرداخت قرض شرکت به سهامداران
شرح | بدهکار | بستانکار |
سایر حسابهای پرداختنی/ جاری شرکا | ** | |
بانک | ** |
بستن حساب جاری شرکا در پایان سال مالی
برای بستن حساب جاری شرکا چون دارای دو ماهیت است، ابتدا باید ماهیت بدهکار یا بستانکار بودن این حساب مشخص شود و بعد سند معکوس متناسب با ماهیت حساب ثبت شود.
ممنوعیت استفاده از حساب جاری شرکا
از حساب جاری سهامداران به هیچ وجه ممکن نباید جهت موارد زیر استفاده کرد:
- وصول مطالبات
- هزینهها
- پرداخت بدهیها
- پنهان کردن سندهای حسابداری و مدرکهای غیرشفاف
- پرداخت حقوق و دستمزد چون مورد تایید اداره کار نیست.
نحوه رسیدگی حساب جاری شرکا توسط ممیز مالیاتی
زمانی که ممیزان مالیاتی برای رسیدگی مالیاتی اقدام میکنند به گردش حساب جاری سهامداران به عنوان درآمد و فروش نگاه میکنند و اگر اسناد و مدارک کافی برای این گردش حساب در دسترس نباشد، آن را به درآمد سال جاری اضافه میکنند و مالیات بیشتری برای شرکت در نظر گرفته میشود. یکی از نکات دیگر این است که گردش حساب بالا برای ممیزان مالیاتی این شک را ایجاد میکند که شرکت برای پنهان کردن سندهای حسابداری از این حساب استفاده میکند.
تفاوت حساب سرمایه و حساب جاری شرکا
به صورت کلی حساب سرمایه و حساب جاری سهامداران، در ماهیت حساب با هم تفاوت دارند. حساب سرمایه شرکت یک حساب ثابت است و بدون توافق بین تمامی شرکا کسی اجازه برداشت از این حساب را ندارد. اما به حساب جاری سهامداران، تمام شرکا میتوانند واریز یا برداشت داشته باشند.
بخشنامه مالیاتی جاری شرکا
طبق ماده ۱۴۷ قانون مالیاتهای مستقیم تبصره ۳ قبل از سال ۱۴۰۱ اگر خرید و هزینه از مبلغ ۵ میلیون تومان بیشتر میشد و این خرید از حساب بانکی مودی مالیاتی پرداخت نمیشد به عنوان هزینه غیر قبول مالیاتی شناخته میشد. با توجه به تورمی که در کشور داشتیم از تاریخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۹ این مبلغ از ۵ میلیون تومان به مبلغ ۲۰ میلیون تومان افزایش یافت. این مورد در بند ۷ این تصویب نامه در خصوص تعدیل نصابهای مندرج در قانون مالیات های مستقیم ذکر شده است که در عکس زیر آن را مشاهده میکنید.
یعنی بر اساس این بخشنامه پذیرش هزینههای پرداختی قابل قبول مالیاتی موضوع این قانون که به شیوه تهاتری انجام نشود، از مبلغ دویست میلیون ریال به بالا منوط به پرداخت یا تسویه وجه آن از طریق سامانه (سیستم بانکی) خواهد بود.
بیشتر بخوانید: هزینه های قابل قبول مالیاتی
جمعبندی
در این مقاله دربارهٔ حساب جاری شرکا، اسناد حسابداری آن، کاربرد و ممنوعیت استفاده از این حساب صحبت کردیم. حتما اگر چنین حسابی دارید، دقت داشته باشید که از آن برای مخارج شخصی استفاده نکنید تا در زمان ارائه صورتهای مالی به سازمان امور مالیاتی مشکلاتی برایتان ایجاد نشود.
همچنین فراموش نکنید که مستندات تراکنشهای مالی را حتی بعد از ارسال اظهارنامه و تا ۱۰ سال بعد هم نگهداری کنید تا در صورت ایجاد مشکل بتوانید از حقوق خود دفاع کنید. اگر در خصوص موارد مالیاتی حساب جاری سهامداران نیاز به مشاوره یا وکیل مالیاتی دارید، میتوانید از مشاوره مالیاتی موسسه حسابداری محاسبان استفاده کنید یا با شماره ۰۳۱۴۰۲۰ تماس بگیرید. مشاورههای مالیاتی در محاسبان بهترین آموزشگاه حسابداری در اصفهان به صورت حضوری، تلفنی و آنلاین است.
دیدگاهتان را بنویسید