حساب معین چیست؟
در رشته حسابداری گروه بندی حسابهای در سطوح مختلف حساب انجام میشود و از سطح گروه حساب شروع میشود. در تقسیم بندی حسابها از گروه حساب شروع میکنیم و در سطح بعد از گروه حساب به حسابهای کل دسترسی خواهیم داشت و حساب معین سطح بعدی خواهد بود.
به تعبیری حسابهای کل بالاترین سطح حسابها در حسابداری هستند و تشریح وضعیت موجود بنگاه اقتصادی را به عهده دارند. حسابهای کل، کلیاتی از بنگاه اقتصادی را نمایش میدهند و در تقسیم بندی حسابها از حسابهای کل استفاده میشود. سطح بعدی از حسابها که در کدینگ حسابها از آن استفاده میشود و برای بنگاههای کوچک و متوسط و بزرگ از آن استفاده میشود، حساب معین میباشد.
نکته مهم
نکته مهم که در کدینگ حسابها در نرم افزار های حسابداری وجود دارد این نقطه مشترک است که در همه نرم افزار ها الزام تعریف حسابها در سطح معین وجود دارد شما در صورت استفاده از نرم افزار های مختلف حسابداری جهت انجام عملیات ثبت حسابها الزاما باید حسابها را تاسطح معین تعریف و تقسیم بندی نمایید.
بدین معنی که اگر حسابهای شما در نرم افزار از گروه حساب آغاز میشود مثل نرم افزار سپیدار سیستم باید بعد از گروه حسابها حسابها را در سطح کل و بعد از حسابهای کل حساب معین برای هر حساب کل تعریف نمایید این مشخصه برای همه نرمافزارهای بازرگانی و تولیدی و خدماتی صادق بوده و به ظرفیت بنگاه و نرم افزار هم ارتباط ندارد.
در حسابداری بنگاههای تولیدی و بازرگانی یا خدماتی و پیمانکاری امروزه از نرم افزارهای سطح متوسط و سطح بالا استفاده میشود از قبیل نرم افزار آرپا، نرم افزار همکاران سیستم، نرم افزار راهکاران سیستم، نرم افزار سپیدار سیبستم، نرم افزار پارسیان و… که امروزه جزو رایج ترین نوع نرم افزارها هستند حسابها در چند سطح تعریف میشوند.
همه این گروه های نرم افزای حسابهارا در سطح معین و سطحهای بعد از آن تعریف مینمایند و با توجه به نیاز کاربر از حسابهای تفصیلی و تفصیلی شناور استفاده میشود در کدینگ حسابداری حساب معین تبیین کننده ریز حسابهای کل است و نشان میدهد هر حساب کل دارای چند ریز حساب یا اصطلاحا حساب معین است.
حساب معین حساب کل نقد و بانک
به عنوان مثال حساب کل نقد و بانک دارای حسابهای معین به شرح زیر است:
- حساب صندوق
- حساب تنخواه گردان ها
- موجودی بانک های ریالی
- موجودی بانک های ارزی
جمع بندی
حساب معین، گزارشی است که در بردارنده اطلاعات کلیه تراکنش های مالی یک بنگاه اقتصادی ، شرکت و یا سازمان در دوره های زمانی مشخص، به صورت تفکیک شده است و در آن، تراکنش های راجع به دارایی ها، بدهیها و حقوق صاحبان سرمایه و درآمد ها و هزینه ها، در قالب حساب های معین مختلف و سند های مربوط به این حساب، در دفتر حساب معین، ثبت میشود.
دیدگاهتان را بنویسید