حق السعی چیست؟ نحوه محاسبه + جدول
مفاهیم حق السعی، مزد، مزایای نقدی و غیرنقدی که به کارگران تعلق میگیرد، مفاهیمی هستند که در عین شباهت تفاوتهایی باهم دارند؛ همین باعث میشود که این مفاهیم کمی نامفهوم به نظر برسد. به همین دلیل ما قصد داریم یکی از مفاهیم پرکاربرد در قانون کار یعنی حق السعی و هرآنچه باید درباره آن بدانید را در این مقاله بررسی کنیم.
تعریف حق السعی
طبق ماده ۳۴ قانون کار، کلیه دریافتهای قانونی که کارگر به اعتبار قرارداد کار اعم از مزد یا حقوق، حق عائلهمندی، هزینه مسکن، خواربار، ایاب و ذهاب، مزایایغیر نقدی، پاداش افزایش تولید، سود سالانه و… دریافت مینماید را حقالسعی مینامند.
حالا که با تعریف حق السعی آشنا شدیم، در قسمت بعد قصد داریم بررسی کنیم که حق السعی مشمول چه مواردی میشود و نحوه محاسبه آن چگونه است.
حق السعی مشمول چه مواردی میشود؟
حق السعی شامل تمام پرداختیهای قانونی به کارگر میشود. به طور کلی موارد زیر مشمول حق السعی میشود:
- حقوق پایه
- پاداش
- حقوق ورودی
- حق مسکن
- حق اولاد
- حق تاهل
- پاداش افزایش تولید
- هزینه خواروبار
نحوه محاسبه حق السعی ۱۴۰۳
نحوه محاسبه حق السعی براساس تمام مزایای نقدی و غیرنقدی در نظر گرفته شده برای کارگر پرداخت میشود. حق السعی کارگر بر اساس مزد هر ساعت کاری، اضافهکاری، شب کاری، جمعه کاری، عیدی، پاداش، سنوات ماهانه و سالانه محاسبه میشود. سپس با مجموع تمام این موارد براساس ساعت کاری کارگر، حق السعی او مشخص و پرداخت میشود.
جدول حق السعی ۱۴۰۳
اگر بخواهیم حق السعی را دقیق محاسبه کنیم بر طبق جدول زیر انجام میشود:
فرمول محاسبه مزد هر ساعت کار | ۷.۳۳ ÷ مزد روزانه |
فرمول محاسبه اضافه کاری | ساعتهای اضافه کاری × ۱.۴ × مزد ساعتی |
فرمول محاسبه جمعه کاری | ساعتهای جمعه کاری × ۰.۴ × مزد ساعتی |
فرمول محاسبه شب کاری | ساعتهای شب کاری × ۰.۳۵ × مزد ساعتی |
فرمول محاسبه سنوات سالانه | حقوق ماهیانه × سابقه کار ( به سال) |
فرمول محاسبه سنوات ماهانه برای یک سال | معادل ۱ ماه حقوق |
فرمول محاسبه عیدی و پاداش برای یک سال | حداقل معادل ۲ ماه حقوق و حداکثر ۳ ماه |
برای خیلی از از افراد سوال پیش میآید که اگر زمانی اخراج شدیم، تکلیف پرداخت حق السعی بر چه اساسی است و چطور محاسبه میشود؟ در ادامه این موضوع و نحوه محاسبه آن را توضیح میدهیم.
حق السعی ایام بلاتکلیفی
اگر کارگر به دلایل مختلف از کار اخراج شود، باید مدت زمانی را برای دریافت حکم نهایی هیئت حل اختلاف منتظر باشد. به فاصلهای که بین اخراج شدن تا صادر شدن حکم وجود دارد، ایام بلاتکلیفی میگویند.
زمانی که کارگر ایام بلاتکلیفی را پشت سرمیگذارد، کارفرما موظف است براساس قانون، حقالسعی کارگر را مانند گذشته پرداخت کند. به پرداختی کارفرما در این زمان، حق السعی ایام بلاتکلیفی میگویند.
نحوه محاسبه حق السعی ایام بلاتکلیفی
یکی از علامت سوالهای ذهن کارگران این است که حق السعی ایام بلاتکلیفی چطور محاسبه میشود؟ باید بگوییم که نحوه محاسبه حق السعی ایام بلاتکلیفی مانند ایام عادی محاسبه میشود. یعنی براساس قرارداد، تمام مزایای نقدی و غیرنقدی به طور جداگانه محاسبه و به حساب نیروی کار واریز میشود.
تقریبا با موضوعهای مهم در خصوص حق السعی آشنا شدیم. شاید برایتان سوال باشد زمانی که حق السعی دریافت میکنید، چگونه و تحت چه شرایطی میتوانید از مرخصیهای خود استفاده کنید؟ در ادامه مطلب مفصل به این موضوع پرداختهایم.
شرایط استفاده از مرخصی با دریافت حق السعی
طبق قانون کار، تمام کارگران و کارمندان با وجود دریافت حق السعی، حق استفاده از مرخصیهای مختلف را دارند. بیاید با انواع مرخصی و نحوه استفاده از آن آشنا شویم:
مرخصی استحقاقی
هر کارگر در یک سال حق استفاده از 30 روز (با احتساب 4 جمعه) مرخصی استحقاقی را دارد که شامل دریافت حقوق میشود. مرخصیها به صورت ساعتی و روزانه قابل استفاده است. همچنین براساس ماده ۶۶ قانون کار، کارگر نمیتواند بیش از ۹ روز از مرخصی سالانه خود را ذخیره کند.
مرخصی استعلاجی
براساس ماده ۷۴ قانون کار، مدت مرخصی استعلاجی، با تأیید سازمان تأمین اجتماعی، جزء سوابق کار و بازنشستگی کارگران محسوب خواهد شد. یعنی شخص در زمانی که مرخصی استعلاجی است، حقوق دریافت میکند.
مرخصی ویژه حج
براساس ماده ۶۷ قانون کار، هر کارگر به منظور ادای فریضه حج واجب در تمام مدت کار خویش فقط برای یک نوبت یک ماه به عنوان مرخصی استحقاقییا مرخصی بدون حقوق استفاده نماید.
مرخصی زایمان
مرخصی زایمان مخصوصا خانمهای باردار است و مدت آن ۹۰ روز است که جزئی از حقوق کارگران محسوب میشود.
مرخصی برای اتفاقات شیرین و تلخ زندگی
براساس ماده ۷۳ قانون کار کلیه کارگران در موارد ذیل حق برخورداری از سه روز مرخصی با استفاده از مزد را دارند:
- ازدواج دائم
- فوت همسر، پدر، مادر و فرزندان
مرخصی استحقاقی کارگران فصلی
براساس ماده ۶۹ قانون کار؛ میزان مرخصی استحقاقی کارگران فصلی بر حسب ماههای کارگر تعیین میشود.
خیلی اوقات افراد مزد و حق السعی را باهم اشتباه میگیرند. به همین دلیل در ادامه ما مزد را تعریف میکنیم و تفاوت مزد و حق السعی را بررسی میکنیم.
تعریف مزد در قانون کار
طبق ماده ۳۵ قانون کار؛ مزد عبارت است از وجوه نقدی یا غیر نقدی و با مجموع آنها که در مقابل انجام کار به کارگر پرداخت میشود.
تبصره ۱ – چنانچه مزد با ساعات انجام کار مرتبط باشد، مزد ساعتی و در صورتی که براساس میزان انجام کار و یا محصول تولید شده باشد، کارمزد و چنانچه بر اساس محصول تولید شده و یا میزان انجام کار در زمان معین باشد، کارمزد ساعتی نامیده میشود.
تبصره ۲- ضوابط و مزایای مربوط به مزد ساعتی، کارمزد ساعتی و مشاغل قابل شمول موضوع این ماده که با پیشنهاد شورای عالی کار به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید تعیین میگردد. حداکثر ساعات کار موضوع ماده فوق نباید از حداکثر ساعت قانونی کار تجاوز نماید.
تفاوت حق السعی و مزد در قانون کار
مزد مبلغی است که کارگر در قبال انجام کار دریافت میکند، اما حق السعی شامل تمامی دریافتیهای کارگر اعم از اضافهکاری، شبکاری، پاداش، عیدی، حق جذب، حق تاهل، هزینه تولد فرزند، حق اولاد و … میشود. مزد معمولا به صورت روزانه پرداخت میشود و حق السعی به صورت ماهانه پرداخت میشود.
جمع بندی
در این مقاله درباره حق السعی در قانون کار، موارد مشمول و نحوه محاسبه آن، جدول محاسبه حق السعی، تعریف مزد و تفاوت آن با حق السعی صحبت کردیم. اگر در خصوص حق السعی و موارد مربوط به آن سوال دارید، میتوانید از طریق کامنت سوالات خود را مطرح کنید، متخصصان محاسبان مشتاقانه منتظر راهنمایی کردن شما هستند.
سوالات متداول
۱. حق السعی چیست؟
حق السعی مبلغی است که براساس قرارداد به شخص ارائه دهنده خدمات، توسط کارفرما پرداخت میشود.
2. اقلام حق السعی چه مواردی هستند؟
1. حقوق پایه
2. پاداش
3. حقوق ورودی
4. حق مسکن
5. حق اولاد
6. حق تاهل
7. پاداش افزایش تولید
8. هزینه خواروبار
دیدگاهتان را بنویسید