سامانه مودیان چیست؟ آموزش ثبت نام سامانه مودیان + مشمولین

سامانه مودیان (Taxpayer system) سامانهای است که مودیان مالیاتی از آن برای ارسال صورت حساب الکترونیکی و اتصال پایانههای فروشگاهی خود استفاده میکنند. در واقع تمام صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی ملزم به ثبتنام در سامانه مودیان هستند. در ادامه این مقاله از سری مقالات آموزش مالیات محاسبان، به صورت جامع سامانه مودیان مالیاتی را بررسی میکنیم.
سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
سامانه مودیان مالیاتی یک سیستم آنلاین، تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی است که در آن برای هر مودی یک کارپوشه اختصاصی در نظر گرفته میشود. تمامی تعاملات و تبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان، منحصراً از طریق این کارپوشه انجام میگیرد.
به زبان ساده؛ سامانه مودیان، سامانهای است که مرجع نهایی برای ثبت، صدور و استعلام صورتحسابهای الکترونیکی محسوب میشود. این سامانه نقش مهمی در فعالیتهای اقتصادی، کاهش تخلفات مالیاتی و افزایش نظارت بر فرآیندهای مالیاتی دارد.
نکته مهم
مودیان میتوانند با استفاده از هر نوع سختافزار یا نرمافزار از جمله رایانه شخصی، پایانههای فروشگاهی، سامانههای ابری و سایر ابزارهایی که به حافظه مالیاتی متصل میشوند، به این سامانه دسترسی پیدا کنند.
ورود به سامانه مودیان مالیاتی
فرآیندی است که از طریق آن، مودیان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی به سامانه مالیاتی کشور متصل میشوند که اطلاعات مالیاتی خود را ثبت، ارسال و مدیریت کنند. این سامانه تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی است و مودیان از طریق کارپوشههای اختصاصی خود به تمامی خدمات مالیاتی دسترسی دارند.
ثبت نام سامانه مودیان

مراحل ثبت نام سامانه مودیان به شرح زیر است:
- ثبت نام در نظام مالیاتی
- دریافت گواهی امضای الکترونیکی از مراکز صدور گواهی
- دریافت کد یکتای مالیاتی
- دریافت شناسه کالاها و خدمات برای صدور صورتحساب الکترونیکی
- تکمیل ثبت نام در سامانه مودیان
که ۴ مرحله اول، مراحل پیشنیاز برای ثبتنام در سامانه و مرحله آخر مرحلهٔ تکمیلی برای ثبتنام نهایی است. در ادامه به بررسی هر یک میپردازیم.
۱. ثبت نام در نظام مالیاتی
برای ثبت نام و تشکیل پرونده در سازمان امور مالیاتی، باید وارد سایت https://my.tax.gov.ir شوید. سپس از سربرگ اطلاعات کاربری، ثبت نام خود را در سایت انجام دهید. برای ثبت نام نیاز به کد ملی و احراز هویت دارید.
نکته مهم
در صورتی که جزء مشمولین ارزش افزوده میشوید، باید قبل از ثبتنام پرونده مالیاتی، برای ثبتنام ارزش افزوده اقدام کنید.
۲. دریافت گواهی امضای الکترونیکی از مراکز صدور گواهی
یکی از مهمترین مراحل ثبت نام در سامانه مودیان، امضای الکترونیکی است. برای امضای الکترونیکی باید از طریق سایت gica.ir برای ثبتنام اقدام و درخواست گواهی امضای الکترونیکی را ثبت کنید.
پس از تکمیل مراحل ثبتنام و احراز هویت، یک کد رهگیری دریافت میکنید که باید با همراه داشتن کد رهگیری، به یکی از دفاتر پیشخوان الکترونیک دولت مراجعه و توکن امضای الکترونیک را دریافت کنید.
۳. دریافت کد یکتای مالیاتی
کد یکتا، یک کد ۶ رقمی منحصربهفرد است که برای ثبت و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی ضروری است. پس از دریافت گواهی امضای الکترونیک، کلید عمومی Public Key خود را در بخش «شناسههای یکتای حافظه مالیاتی» در کارپوشه سامانه مودیان مالیاتی وارد کنید. سپس، با در دست داشتن این کد به یکی از دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و توکن خود را دریافت کنید.
۴. دریافت شناسه کالاها و خدمات برای صدور صورتحساب الکترونیکی
شناسه کالا و خدمات یک کد منحصر به فرد است که به گروه خاصی از کالاها و خدمات تعلق میگیرد. برای دریافت شناسه کالا و خدمات، باید از طریق سامانه stuffid.tax.gov.ir یا فایل اکسل صادر شده از طرف سازمان امور مالیاتی با بیش از ۳۴,۰۰۰ قلم کالا و خدمات اقدام کرد.
نکته مهم
در صورتی که شناسه کالای مورد نظر در داخل فایل اکسل ارائه شده وجود نداشت، میتوان از طریق سامانه جامع تجارت شناسه مورد نظر خود را ایجاد کرد.
۵. تکمیل ثبت نام در سامانه مودیان
چهار مرحلهی ذکر شده، پیشنیازهای ضروری برای ثبتنام در سامانه مودیان مالیاتی بود. اکنون برای ثبتنام باید مراحل زیر را طی کنید:
مرحله اول: ابتدا به سایت my.tax.gov.ir مراجعه کرده، سپس گزینهٔ ثبتنام را انتخاب کنید. افراد حقیقی در این قسمت باید کد ملی خود را وارد کنند و افراد حقوقی باید از شناسه ملی شرکت خود برای ورود استفاده کنند.
مرحله دوم: برای مرحله نهایی ثبتنام، باید از طریق درگاه به قسمت «عضویت در سامانه مودیان و ایجاد کارپوشه» مراجعه و مراحل را طی کنید.
مرحله سوم: در این مرحله نام کاربری و رمز عبور موقت از طریق پیامک برای شما ارسال خواهد شد. توجه داشته باشید که شماره تلفن همراهی که در سامانه ثبتنام میکنید، باید متعلق به شخصی باشد که برای او در سامانه ثبتنام میکنید.
مرحله چهارم: اکنون اطلاعاتی که در مرحله قبل برای شما ارسال شد را در آدرس tp.tax.gov.ir درج و وارد کارپوشه سامانه مودیان مالیاتی شوید. در صورتی که نتوانستید پرونده مالیاتی خود را در کارپوشه مودیان مشاهده کنید، احتمال دارد که ثبتنام مالیاتی یا ثبتنام ارزش افزوده شما به صورت کامل انجام نشده است.
نکته مهم
برای تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که اقدام به تکمیل پرونده الکترونیکی مالیات و دریافت کد اقتصادی کردهاند، به صورت خودکار ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی انجام شده است. با مراجعه به سایت درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir و ورود نام کاربری و رمز عبور کد اقتصادی و ورود به بخش کارپوشه میتوانید میز کار سامانه مودیان را مشاهده کنید.
مشمولین ثبت نام در سامانه مودیان
با مطرحشدن سامانه مودیان مالیاتی و ضرورت ثبتنام در این سامانه، این پرسش پیش میآید که چه کسانی باید در این سامانه نامنویسی کنند؟
مطابق ماده ۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، افراد زیر مشمول ثبت نام در سامانه مودیان میشوند:
- اشخاص حقیقی: تمامی صاحبان مشاغل، چه صنفی (مانند فروشگاهها، کارگاهها و خدمات حضوری) و چه غیرصنفی (مانند مشاغل اینترنتی و ارائهدهندگان خدمات).
- اشخاص حقوقی: تمامی شرکتهای تجاری و اشخاص حقوقی غیرتجاری.
- فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد تجاری و موسسات انتفاعی مشمول ثبتنام در این سامانه هستند.
- همهٔ صاحبان حرفه و مشاغل پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و داروخانهها و دامپزشکی و فروشندگان تجهیزات پزشکی.
- کلیهٔ اشخاص شاغل در کسبوکارهای حقوقی اعم از وکالت و مشاوره حقوقی و خانواده.
- عرضهکنندگان کالا و خدمات مرتبط با طلا، جواهر و پلاتین، فروشندگان مواد معدنی.
وضعیت تاریخ مشمولیت سامانه مودیان مالیاتی برای اشخاص حقیقی در سال ۱۴۰۴، براساس حجم فروش در راستای اجرای تکالیف مالیاتی به شرح زیر است:
۱. اشخاص حقیقی با فروش بالای ۱۴۴ میلیارد ریال تا پایان آذر ماه ۱۴۰۳، باید صورتحساب الکترونیکی خود را از ابتدای فروردین ماه سال ۱۴۰۴ صادر کنند.
۲. اشخاص حقیقی با فروش بالای ۱۴۴ میلیارد ریال تا پایان اسفند ماه ۱۴۰۳، ضروری است نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی از ابتدای تیرماه سال ۱۴۰۴ اقدام کنند.
۳. اشخاص حقیقی با فروش بالای ۱۴۴ میلیارد ریال تا پایان خرداد ماه ۱۴۰۴، ضروری است نسبت به صدور صورتحساب الکترونیک از ابتدای مهر ماه سال ۱۴۰۴ اقدام کنند.
۴. اشخاص حقیقی با فروش بالای ۱۴۴ میلیارد ریال تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۴، ضروری است نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی از ابتدای دی ماه سال ۱۴۰۴ اقدام کنند.
۵. اشخاص حقیقی با فروش بالای ۱۴۴ میلیارد ریال تا پایان آذر ماه ۱۴۰۴، ضروری است نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی از ابتدای فروردین ماه سال ۱۴۰۵ اقدام کنند.
۶. اشخاص حقیقی با فروش بالای ۱۴۴ میلیارد ریال تا پایان اسفندماه ۱۴۰۴، ضروری است نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی از ابتدای تیرماه سال ۱۴۰۵ اقدام کنند.
نکات مهم سامانه مودیان
با توجه به پیچیدگی سامانه مودیان ما در ادامه، مهمترین نکات آن را شرح میدهیم:
- دو سامانه برای صدور صورتحساب وجود دارد: سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی.
- پایانههای فروشگاهی مختص فروش به مصرفکننده نهایی است.
- صورتحساب خرید تأیید شده در سامانه فقط به عنوان اعتبار مالیاتی تأیید میشوند.
- ۱۲ روز مهلت برای تأیید یا رد صورتحساب خرید وجود دارد و در صورت عدم واکنش تأیید میشود.
- پس از اجرای کامل قانون، سامانه مودیان جایگزین اظهارنامه ارزش افزوده میشود.
- صورتحسابهای خرید و فروش تأیید شده در سامانه نیاز به ارسال در سامانه معاملات ندارد و در آینده این سامانه جایگزین لیست معاملات فصلی خواهد شد.
- اصل بر صحت اطلاعات ثبت شده توسط مودی در سامانه است، مگر خلاف آن اثبات شود.
- برای ارسال فاکتورهای اصلاحی یا ابطالی، ابتدا باید یک فاکتور برگشت از فروش برای فاکتور اصلی ثبت کرده و سپس یک فاکتور جدید ایجاد و به سامانه ارسال کنید.
هدف سامانه مودیان
یکی از اهداف مهم سازمان امور مالیاتی برای راهاندازی این سامانه، تسهیل در انجام تکالیف مالیاتی مودیان و کاهش فرار مالیاتی است. همچنین دیگر اهداف سامانه مودیان مالیاتی به شرح زیر است:
۱. جلوگیری از فرار مالیاتی
یکی از مشکلاتی که این اواخر بهشدت گریبانگیر سازمان امور مالیاتی شده، فرار مالیاتی افراد متخلف است. فرارهای مالیاتی میتواند باعث کاهش بودجه و از سوی دیگر باعث فشار بیشتر به سایر مودیان و افراد پرداختکننده مالیات شود.
به عنوان مثال با راه اندازی سامانه مودیان امکان صدور فاکتورهای صوری وجود ندارد و همینطور از کتمان درآمد مودیان جلوگیری میکند. این سامانه جهت ساماندهی به اینگونه مشکلات و جلوگیری از فرارهای مالیاتی مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: سوت زنی مالیاتی
۲. افزایش سرعت رسیدگی
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد سامانه مودیان مالیاتی این است که بهخاطر استفاده از اینترنت، یک هماهنگی کامل بین بخشهای مختلف سامانه امور مالیاتی ایجاد میشود. این موضوع به رسیدگی ممیزان مالیاتی به قسمتهای مختلف و امور مودیان سرعت میبخشد.
۳. پاسخدهی بهتر
با راه اندازی این سامانه، فرآیند پاسخدهی و بررسی صورتحسابها بهتر صورت میگیرد و دیگر نیاز به مراجعه حضوری و صرف وقت و هزینه اضافی نیست.
۴. کاهش خطا
درصد خطاهای انسانی در قسمتهای مختلف چه توسط مودی و چه توسط ممیز، به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند. کاهش خطا یکی از اهداف کلیدی این سامانه است.
۵. دسترسی به اطلاعیهها
همواره یکی از بهانههای افراد بابت فرار مالیاتی، نبود امکان دسترسی و بیاطلاعی از اطلاعیهها بوده است. سامانه فعلی امکان دسترسی شما و مکاتبه مستقیم با سازمان امور مالیاتی را دارد و مودیان اطلاعیهها را دریافت میکنند. این کار از بهانههای واهی افراد متخلف جلوگیری میکند، چون دسترسی مودیان به سامانه راحت است.
۶. مودی محوری بهجای ممیز محوری
فرآیندهای مالیاتی طبق اطلاعات ثبت شده توسط مودیان انجام میشود، نقش ممیزان کاهش مییابد و تصمیمگیریها مطابق با اطلاعات ثبت شده انجام و صحت اطلاعات به صورت پیش فرض پذیرفته میشود.
جمعبندی
در نهایت، قانونگذارن سامانه مودیان مالیاتی را با هدف جلوگیری از فرار مالیاتی و دقت در فرآیند مالیاتستانی ایجاد کرده است. این سامانه با ایجاد کارپوشه و امکانات آپلود صورتحساب، به مودیان دسترسی برای انجام کارهای مالیاتی را فراهم میکند و ارتباط مستقیمی است میان مودی و سازمان امور مالیاتی.
سوالات متداول
۱. چه اشخاصی مشمول ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی هستند؟
تمامی صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی مشمول فصلهای چهارم و پنجم از باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم، مکلف به ثبتنام هستند.
۲. مهلت تأیید یا رد صورتحساب خرید در سامانه مودیان چقدر است؟
مودیان ۱۲ روز فرصت دارند تا صورتحسابهای خرید خود را تأیید یا رد کنند.
۳. محدودیتهای صدور صورتحساب در سامانه مودیان چیست؟
برای مودیان جدیدالتأسیس و فاقد سابقه، حد مجاز فروش سه برابر معافیت مالیاتی آن سال است. برای سایر مودیان، حد مجاز فروش براساس فروش اظهاری سال قبل تعیین میشود.
۴. آیا با راه اندازی سامانه مودیان، دفاتر مالیاتی باز هم رسیدگی خواهد شد؟
اگر مودی از ثبت نام در سامانه مودیان امتناع کرده باشد و یا به ترتیبی که در ماده ۹ ذکر شده، اثبات شود که در ثبت اطلاعات خود در سامانه مودیان تخلف کرده است، مامور مالیاتی حق دارد به محل فعالیت مودی مراجعه کرده و درخواست دفاتر، اسناد و مدارک وی و رسیدگی به آنها را مطرح کند. البته تا زمانی که سامانه مودیان به طور کامل راه اندازی نشود، دفاتر مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
۵. چه تخلفاتی باعث میشود دفاتر مالیاتی رسیدگی شود؟
1. عدم صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان.
2. کتمان فعالیت یا درآمد.
3. کم اظهاری یا بیش اظهاری در ثبت قیمت یا مقدار فروش.
4. عدم ثبت نام در سامانه مودیان.
5. عدم استفاده از پایانه فروشگاهی توسط خرده فروشان که با مصرف کننده نهایی معامله میکنند.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 4.4 از 5 (12 رای)
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
خیلی عالی و قابل فهم توضیح دادی.
سپاس و درود
سلام :
آیا سامانه مودیان – میتواند کار های زیر را انجام دهد :
1) جایگزین تهیه اظهارنامه اشخاص حقوقی شود
2) دیگر نیازی به نوشتن دفاتر روزنامه و کل نباشد
با تشکر
REA892@YAHOO.COM
سلام
در آینده میتواند این اتفاق بیفتد و سامانه مودیان در زمانی که به مرحله اجرایی کامل برسد احتمالا جایگزین تهیه اظهارنامه و تحریر دفاتر میشود.
سلام وقت بخیر نمایندگی بیمه (شخص حقیقی) هم نیاز به ثبت در این سامانه و دریافت شناسه یکتا دارد؟ یا خود شرکت بیمه اصلی باید این مورد را انجام دهد؟
سلام
نیازی به ثبت نام نیست و شرکت بیمه اصلی تکالیف سامانه مودیان را انجام می دهد