آشنایی با شغل حسابداری | بازار کار، مهارت و مسئولیت شغل حسابداری
حسابداری یکی از شغلهای پرطرفدار و پرتقاضا در کشور ما است که با توجه به نیاز شرکتها و سازمانها به شغل حسابداری، آمار بیکاری در این شغل بسیار پایین است. این شغل، به دلیل ارتباط مستقیم با مسائل مالی، نیازمند دقت، صداقت و مهارت است. اما حسابدار حرفهای، چه مهارتهایی باید کسب کند؟ آیا آینده شغل حسابداری و درآمد آن مناسب است؟ در ادامه جزئیات شغل حسابداری و فرصتهای شغلی آن را بررسی میکنیم. برای آشنایی با دنیای جذاب و پر درآمد حسابداری در این مقاله از محاسبان همراه ما باشید.
تحقیق درباره شغل حسابداری
حسابداری فراتر از ثبت کردن اعداد و ارقام است؛ این شغل با همهٔ امور مالی، اقتصادی، مالیاتی، سرمایهگذاری و بودجه یک سازمان یا کسبوکار ارتباط دارد. این شغل شاخههای متعددی دارد و بازار کار آن همیشه داغ است. همچنین با افزایش کسبوکارهای نوپا، شرکتها بیش از پیش نیاز به حسابدار دارند. به همین دلیل، حسابداری یکی از شغلهای مهم هر سازمان است و در زمان مصاحبه شغلی حسابداری برای این موقعیت شغلی، دقت و توجه زیادی به کار میگیرند و علاوه بر تحصیلات، مهارتها و شخصیت فرد را مورد سنجش قرار میدهند.
حسابدار کیست؟
حسابدار شخصی است که تمامی فعالیتهای مرتبط با شغل حسابداری را انجام میدهد. حسابداران با توجه به تخصص و مهارتهای خود در شرکتهای مختلفی مشغول به کار میشوند. یک حسابدار فعالیتهای مختلفی، از جمله بررسی امور مالیاتی، بررسی وضعیت مالی، ثبت اسناد مالی و … را برعهده دارد.
حسابداران معمولاً تحصیلات آکادمیک مرتبط با این حوزه دارند و در آغاز مسیر شغلی خود به عنوان کارآموز فعالیت میکنند. پس از کسب تجربه و مهارتهای لازم، به عنوان حسابدار استخدام میشوند. همچنین، بسیاری از افراد از طریق دورههای آموزش حسابداری در آموزشگاهها وارد این شغل میشوند.
معرفی انواع شغل های حسابداری
حسابداری یکی از مشاغل متنوع است که بسته به نوع فعالیت، شاخههای مختلفی دارد. در ادامه برخی از مشاغل اصلی حسابداری را معرفی و در ادامه هر یک از این شغلها را توضیح میدهیم.
- حسابداری عمومی
- حسابداری خصوصی
- حسابداری خدمات مالی
- حسابداری غیر انتفاعی
- حسابداری دولتی
1. حسابداری عمومی
این نوع حسابداران معمولاً در شرکتهای حسابداری، منطقهای، محلی یا بینالمللی فعالیت میکنند و خدمات حسابداری متنوعی را به مشتریان ارائه میدهند. برای حسابداری عمومی، داشتن تخصص در زمینههای مختلف حسابداری از جمله حسابرسی، تهیه اظهارنامه مالیاتی، برنامهریزی مالی و … ضروری است.
2. حسابداری خصوصی
در این نوع حسابداری، حسابداران توسط شرکتها استخدام میشوند. این شرکتها میتوانند کوچک یا در سطح بینالمللی باشند. در این نوع حسابداری، حسابداران نقش کلیدی در تصمیمگیریهای مالی دارند و مسئولیتهایی مانند مدیریت مالیات، نظارت بر معاملات مختلف و مدیریت ارتباطات بانکی را بر عهده میگیرند.
3. حسابداری خدمات مالی
حسابداران خدمات مالی در مؤسسات مختلف مالی، از جمله بانکهای تجاری و مؤسسات سرمایهگذاری، فعالیت میکنند. بسته به تخصص و مهارتهای خود، این حسابداران مسئولیتهای متنوعی را بر عهده دارند. برخی از این وظایف شامل تحلیل اعتبارات، اخذ وام، مدیریت وجوه، و نظارت بر داراییها میشود.
4. حسابداری غیرانتفاعی
حسابداران غیرانتفاعی در سازمانهای غیرانتفاعی و خیریهها مشغول به فعالیت هستند. آنها وظیفه دارند با جمعآوری کمکهای مالی، تهیه صورتهای مالی و رعایت قوانین و مقررات مالی مخصوص سازمانهای غیرانتفاعی، منابع مالی این سازمانها را مدیریت کنند.
5. حسابداری دولتی
حسابداران دولتی توسط نهادهای دولتی برای نظارت بر عملکرد مالی و انجام حسابرسیهای داخلی استخدام میشوند. وظیفهٔ اصلی این حسابداران بررسی صورتهای مالی دولت و اطمینان از مطابقت آن با قوانین مالی کشور است. همچنین حسابداران دولتی در زمینهٔ پیشرفتهای حسابداری و تطبیق با استانداردهای جدید تحقیق میکنند.
مهارت های مورد نیاز شغل حسابداری
برای برتری در هر شغلی به مهارتهای مختلفی نیاز است. یک حسابدار برای رسیدن به موفقیت در شغل خود، باید دارای مهارتهای زیر باشد:
- ریاضیات
- توانایی کار فردی و گروهی
- دانش تخصصی
- مهارت برقراری ارتباط
- توانایی حل مسئله
- دانش کامپیوتر
- تحلیل دادهها
- مدیریت زمان
- هوش تجاری
- توجه به جزئیات
مسئولیتهای شغل حسابداری
یک حسابدار بسته به نوع شرکتی که در آن مشغول به فعالیت است، وظایف مختلفی برعهده دارد. با این حال، برخی از وظایف اصلی حسابدار بهطور کلی در همهٔ محیطهای کاری مشابه است. این وظایف عبارتند از:
- ثبت و بررسی اسناد معاملات تجاری
- ارائه پیشنهادات مالی برای فعالیتهای اقتصادی
- تجزیه و تحلیل نتایج مالی شرکت
- تهیه و تنظیم گزارشهای مالی
- بررسی و انطباق پروسههای مالی مختلف با قوانین مالی
پیشنیازهای شغل حسابداری؛ از مهارت تا مدرک
برای تبدیل شدن به یک حسابدار حرفهای و موفق، باید مجموعهای از شرایط و مهارتها را کسب کنید. در ادامه این مهارتها را بررسی میکنیم.
تحصیلات رشته حسابداری
برای ورود به شغل حسابداری، تحصیلات آکادمیک یکی از مسیرهای اصلی است. حسابدار حداقل باید دارای مدرک کارشناسی در رشتههای حسابداری، مدیریت مالی، اقتصاد و … باشد. اکثر شرکتها ترجیح میدهند حسابدارانی که تحصیلات مرتبط دارند را استخدام کنند. داشتن مدرک کارشناسی ارشد در رشتههای مرتبط با حسابداری امتیاز بزرگی در فرآیند استخدام محسوب میشود.
همچنین برای فعالیت در زمینهٔ شغل حسابداری، شرکت در دورههای آموزشی مختلف، از جمله آموزش حسابداری، ارتباطات تجاری، قوانین مالی، قوانین کسبوکار و … مؤثر است. شرکت در دورههای حسابداری رسمی (CPA) هم کمک زیادی به استخدام افراد به عنوان حسابدار میکند.
آموزش حسابداری
یکی از مهمترین شرایط برای ورود به شغل حسابداری، گذراندن دورههای عملی یا کارآموزی است. داشتن مدرک تحصیلی کافی نیست؛ زیرا توانایی حسابدار تنها از طریق تجربهکاری با صورتهای مالی و آشنایی با فرآیندهای عملیاتی بهدست میآید. بنابراین، پس از اتمام تحصیل، لازم است که فرد مدت زمانی را بهعنوان کارآموز در کنار حسابداران حرفهای فعالیت کند و مهارتهای عملی خود را تقویت کند.
همچنین هر سازمانی برای استخدام حسابدار، شیوههای خاص خود را دارد. به همین دلیل بعد از استخدام، شرکت مربوطه آموزشهای لازم را برای حسابدار برگزار میکند. همچنین شما میتوانید در دوره جامع آموزش حسابداری محاسبان شرکت کنید. دوره جامع آموزش حسابداری سکو محاسبان یکی از کاملترین دورهها برای یادگیری حسابداری از صفر است. این دوره پیشنیاز ندارد و افراد با تحصیلات غیرمرتبط میتوانند در این دوره، حسابداری را یاد بگیرند و سپس وارد بازار کار شوند. از جمله مزایای این دوره میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تدریس به صورت تئوری و عملی در ۱۲۰ ساعت
- انجام سه پروژه واقعی شبیهسازی شده در طی دوره
- آموزش سرفصلهای متناسب با بازارکار
- جزوه و کتاب اختصاصی تألیف شده توسط محاسبان
- آموزش حضوری و آفلاین
- پشتیبانی نامحدود
- تعهد به معرفی فرصتهای شغلی حسابداری تا ۶ ماه
اخذ مجوز حسابداری
برای موفقیت در شغل حسابداری و ارتقای حرفهای، علاوه بر تحصیلات و تجربهکاری، اخذ برخی از مجوزها و مدارک تخصصی ضروری است. این مدارک عبارتند از:
- مدرک مربوط به دوره حسابداری مدیریت (CMA)
- مدرک حسابداری عمومی (CPA)
- مدرک مربوط به دوره خبره مالی (CFA)
- مدرک دوره حسابرسی داخلی (CIA)
هر حسابدار برای کسب موفقیت بیشتر، باید دورههای مربوطه را سپری کند. وجود این مهارتها به ارتقای شغلی فرد هم کمک شایانی میکند.
هدف حسابدار چیست؟
حسابدار در هر سازمان یا شرکتی هدفی مشخص دارد: بهبود و مدیریت وضعیت مالی و اقتصادی آن سازمان. این هدف از طریق جمعآوری، ثبت و تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی و سپس تهیه گزارشهای دقیق مالی محقق میشود.
به طور کلی هدف حسابدار ایجاد تراز مالی مناسب برای شرکت است. یک حسابدار اسناد مربوط به دریافتها و پرداختها، سود و زیان، حقوق و دستمزد، هزینه و درآمد و … را تهیه و تنظیم میکند. همچنین تمامی این اسناد ثبت شده را با قوانین مالی حاکم بر بازار منطبق میکند.
محیط کاری شغل حسابداری
شغل حسابداری نقش حساسی در هر سازمان دارد. به همین دلیل، حسابداران معمولاً به صورت تماموقت در محل کار خود مشغول به فعالیت هستند. البته ساعت کاری هر شرکت یا سازمانی با توجه به قوانین حاکم بر آن مجموعه متفاوت است. یک حسابدار ممکن است به صورت انفرادی در طول شبانهروز، تهیه و تنظیم صورتهای مالی را انجام دهد. در عین حال، در بسیاری از موارد، مسئولیتهای مالی و حسابداری در یک سازمان به عهده تیم یا واحد حسابداری است. به همین دلیل، برای یک حسابدار، داشتن توانایی همکاری و کار گروهی با اعضای تیم اهمیت زیادی دارد.
بازار کار حسابداری
یکی از مزایای مهمی که شغل حسابداری دارد، وجود فرصتهای شغلی بسیار متنوع و گسترده است. همین موضوع افراد زیادی را برای گرفتن مدرک حسابداری یا تحصیل در این رشته ترغیب میکند. به طور کلی حسابداری فرصتهای شغلی زیر را برای افراد ایجاد میکند:
- حسابدار
- سرپرست حسابداران
- حسابدار صنعتی
- حسابدار عمومی
- حسابدار دولتی
- حسابدار مالیاتی
- حسابدار انبار
- حسابدار مالی
- حسابدار حقوق و دستمزد
- مدیریت مالی
- حسابدار بیمه
- تحلیلگر حسابداری
- تحلیلگر مالی
شخصیتهای موفق در شغل حسابداری
شغل حسابداری به دلیل ارتباط مستقیم با وضعیت مالی سازمان، نیازمند ویژگیهای خاصی است. مهمترین ویژگی، امانتداری است که حسابدار باید اطلاعات مالی را محفوظ نگه دارد. اگر فرد سرپرست حسابداری باشد، باید توانایی رهبری و مدیریت تیم را داشته باشد. همچنین، وقتشناسی و مدیریت زمان از دیگر ویژگیهای ضروری برای این شغل است که کارها را با دقت و به موقع انجام دهد.
درآمد شغل حسابداری
یکی از دغدغههای افرادی که به دنبال شغل حسابداری هستند، آگاهی از وضعیت درآمدی این شغل است. درآمد حسابدار بستگی به عوامل مختلفی از جمله نوع فعالیت، شرکت، سطح تحصیلات، مهارتها، سابقهکاری و تسلط به نرمافزارهای حسابداری دارد. به طور کلی، درآمد حسابداری متغیر است و بسته به این فاکتورها، میتواند از ۸ میلیون تا ۳۰ میلیون تومان در ماه باشد. البته این میزان با توجه به مهارتها و سطح تحصیلات فرد متفاوت است.
مزایای شغل حسابداری
تحصیل در رشته حسابداری یا انتخاب شغل حسابداری مزایای متعددی دارد که در ادامه به مهمترینهای آن اشاره میکنیم.
- بازار کار گسترده حسابداری
- مشخص بودن مسیرشغلی حسابداران
- امکان پیشرفت شغلی و رشد
- درآمد مناسب
- فرصتهای شغلی متنوع (مانند حسابداری در زمینه پیمانکاری، صنعتی، بیمه، حسابرسی، مالی، مالیاتی، مدیریتی)
- پتانسیل کارآفرینی به دلیل تسلط بر موضوعهای مدیریت مالی و قوانین کار و بیمه
معایب شغل حسابداری
قطعاً همۀ شغلها علاوهبر مزایای بیشمار، معایبی هم دارند. شغل حسابداری هم از این قاعده مستثنی نیست. البته مشکلاتی که در ادامه مطرح میشوند، ممکن است برای همه شغلها یکسان باشد. این مشکلات عبارتند از:
- ارائه پیشنهادات وسوسهانگیز و غیراخلاقی در مورد درآمدهای شرکت
- احتمال بروز آسیبهای مختلف به گردن، ستون فقرات، دست و … در اثر نشستنهای طولانی مدت پشت میزکار
- احتمال ایجاد مشکلات روحی و روانی ناشی از فشار و استرس کاری
- پاسخگویی در برابر هرگونه مشکلات مالی ایجاد شده برای سازمان یا شرکت
جمعبندی
حسابداری یکی از مشاغل حیاتی و پرتقاضا در دنیای امروز است که هر سازمانی برای موفقیت خود به آن نیاز دارد. اگر قصد ورود به این حرفه را دارید، باید علاوه بر دانش حسابداری، مهارتهای عملی و نرمافزاری مرتبط را هم کسب کنید. برای فعالیت در این رشته یا کسب مهارتهای بیشتر در خصوص حسابداری با شماره 0314020 تماس بگیرید و از مشاوره رایگان متخصصین مجموعه محاسبان بهرهمند شوید.
سوالات متداول
۱. رشته حسابداری چیست؟
رشته حسابداری یعنی ثبت و ذخیرهسازی اطلاعات مالی، سپس تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه گزارش به مدیران سازمانها برای تصمیمگیریهای مالی صحیح.
۲. شغل حسابداری چیست؟
شغل حسابداری، حرفهای است که شخص وظیفه انجام ثبتهای حسابداری، نگهداری سوابق مالی و تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی را برعهده دارد.
۳. شغل های رشته حسابداری را نام ببرید.
حسابداری عمومی، خصوصی، مالی، دولتی، غیرانتفاعی.
۴. بهترین شغل رشته حسابداری چیست؟
بهترین شغل از نظر درآمدی حسابداری مالی، مالیاتی و مدیریتی.
۵. بازار کار رشته حسابداری چگونه است؟
نیاز به نیروی متخصص در رشته حسابداری هر روز بیشتر از قبل است و افراد به شرط کسب مهارت راحت شاغل میشوند.
۶. رشته حسابداری برای چه کسانی مناسب است؟
برای افراد منظم، وقتشناس، علاقهمند به ریاضیات، تحلیل داده، کار با کامپیوتر.
۷. رشته حسابرسی چیست؟
حسابرسی یکی از گرایشهای رشته حسابداری است و وظیفه آن صحتسنجی و ارزیابی اطلاعات مالی است.
۸. ضرورت استخدام حسابدار برای کسب و کارهای کوچک چیست؟
تعیین بودجه و بررسی سود و زیان.
۹. حسابداری زیر شاخه کدام رشته است؟
حسابداری یک رشته شناور است و از همهٔ رشتههای دبیرستان میتوان آن را انتخاب کرد.
۱۰. رشته های مرتبط با حسابداری را نام ببرید.
مدیریت مالی، اقتصاد، مدیریت بازرگانی
۱۱. مزایای رشته حسابداری چیست؟
بازارکار گسترده، درآمد مناسب، امکان رشد و پیشرفت شغلی، فرصتهای شغلی متنوع.
۱۲. شغل حسابداری در کدام رشته است؟
رشته حسابداری را از همه رشتههای دبیرستان میتوان انتخاب کرد. همچنین افرادی که در رشتههای مرتبط مانند اقتصاد، مدیریت مالی و بازرگانی تحصیل میکنند، میتوانند وارد این شغل شوند.
دیدگاهتان را بنویسید