صورتحساب شمس چیست؟ شرایط صدور و استفاده از آن
بعد از اجرایی شدن قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان یکی از مواردی که اجرایی شد، ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان بود که برای صاحبان مشاغل و افراد حقوقی الزامی شد. با اینکه الان دسترسی به اینترنت و سامانههای مالیاتی آسان است، اما امکان دارد که به هر دلیلی امکان ارسال صورتحساب الکترونیکی برای افراد فراهم نباشد. اینجا چاره کار چیست؟ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان برای این موارد خاص هم راه حلی برای مودیان در نظر گرفته که آن هم استفاده از صورتحساب غیر الکترونیکی یا کاغذی است که به آن صورتحساب شمس هم میگویند. در این مقاله شرایط استفاده از این صورتحساب و قوانین آن را بیان میکنیم.
صورت حساب شمس چیست؟
صورتحساب شمس به عبارتی یک نوع صورتحساب غیر الکترونیکی و کاغذی است که مشابه فاکتورهای رسمی کاغذی است. این صورتحساب یک صورتحساب رسمی محسوب میشود و دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی است. نام این صورتحساب بعد از وضع قوانین پایانههای فروشگاهی تغییر یافت. کلمهٔ شمس هم مخفف شناسه معتبر سازمان امور مالیاتی است. و از این صورتحساب زمانی استفاده میشود که مکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل مختلف از جمله آتشسوزی یا نقص فنی در یک سازمان یا شرکت امکان ارسال صورتحساب الکترونیکی فراهم نباشد.
در ماده ۱۲ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان نوشته شده اشخاص مشمول ارسال صورتحساب الکترونیکی در صورتی که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی فراهم نباشد باید تا پایان روز بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان یا از هر طریق دیگری که سازمان اعلام میکند به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند.همچنین تا زمان پذیرش صدور صورتحساب الکترونیکی، فروشهای خود را به ترتیب دستورالعملی که سازمان اعلام میکند، ثبت و صورتحسابهای صادره را به سازمان ارسال کنند.
شرایط صدور صورتحساب شمس
در بالا اشاره کردیم که در زمانهایی که خارج از اراده فرد است، از صورتحساب کاغذی استفاده میشود که در این قسمت میخواهیم به صورت دقیقتر زمانهایی که صاحبین مشاغل و افراد حقوقی شرایط صدور صورتحساب غیر الکترونیکی و کاغذی دارند را بررسی کنیم. این زمانها به شرح زیر است:
- حوادث و سانحههایی مانند آتشسوزی، سیل، زلزله و اتفاقات غیر مترقبه مانند جنگ
- قطع برق
- سرقت تجهیزات مرتبط با صدور صورتحساب الکترونیکی مانند لپتاپ و سیستمهای یک شرکت
- نقص فنی شامل مشکلات سختافزاری و نرمافزاری تجهیزات مرتبط با صدور صورتحساب الکترونیکی که حداکثر تا ده روز، امکان صدور حساب را برای مودی فراهم نباشد.
- عدم امکان استفاده از شبکه پرداختالکترونیکی برای اشخاصی که حسب اعلام سازمان از دستگاه کارتخوان یا پوز برای پایانههای فروشگاهی استفاده میکنند که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی را از فرد میگیرد.
مهلت استفاده از صورتحساب شمس
شاید برایتان سوال باشد که در چنین شرایطی مودی تا چه مهلت استفاده از صورتحساب کاغذی را دارد؟ زمانی که فرد در یکی از شرایط گفته شده قرار داشته باشد، با اطلاع به شرکتهای معتمد یا سازمان امور مالیاتی میتواند از صورتحساب غیرالکترونیکی استفاده کند. اما مودی یا نهادهای مربوطه موظف هستند که زمانی که حوادث رفع میشود، به سازمان اطلاع دهند. چون شخص پس از اعلام رفع حادثه، حق استفاده از صورتحساب غیرالکترونیکی را ندارد و مطابق ماده ۹ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان تخلف محسوب میشود.
مراحل دریافت صورتحساب شمس
در صورتی که یکی از موارد بالا برای شما پیش آمد و قصد داشتید مدتی از صورتحساب کاغذی یا شمس استفاده کنید، از طریق مراحل زیر پیش بروید یا اینکه از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان صورتحساب شمس را دریافت کنید که در تیتر بعدی توضیح میدهیم.
۱. اعلام حادثه
در درجه اول مودی موظف است که حادثه رخ داده را از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان یا از هر طریق دیگری مانند شرکتهای معتمد مالیاتی اطلاع دهند.
۲. دریافت صورتحساب
در مرحله دوم یا از طریق کارپوشه خود اقدام به دریافت صورتحساب کنند یا از شرکتهای معتمد مالیاتی درخواست صدور صورتحساب کاغذی را مطرح کنند.
۳. تکمیل صورتحساب برای فروش
زمانی که از صورتحساب کاغذی استفاده میکنند، تمام اطلاعات لازم در آن را تکمیل کنند و در نهایت یک نسخه را نزد خود و نسخه دیگر را به خریدار تحویل دهند.
نحوه صدور صورتحساب شمس
اما سازمان امور مالیاتی چطور صورتحساب غیرالکترونیکی را برای مودیان مالیاتی صادر میکند؟
با توجه به اینکه زندگی و اتفاقهای آن غیرقابل پیشبینی است، سازمان امور مالیاتی با آمادگی قبلی و با هدف پوشش دادن شرایط غیرمنتظره مانند نقص فنی در ابتدای هر دوره مالی تعدادی صورتحساب شمس با شماره مالیاتی منحصر به فرد برای مودیان مالیاتی داخل کارپوشه اختصاصی آنها قرار میدهد. که مودی اطلاعات را در آن وارد و فایل آن را برای پرینت
صورتحسابهای شمس به صورت اختصاصی و همراه با شماره مالیاتی منحصر به فرد مودی، برای دوره صادر میشوند و صرفا تا پایان همان دوره هم دارای اعتبار است و بعد از آن قابل استفاده نیست. حالا اگر صورتحسابها کافی نبودند و همچنان نقص فنی در سازمان داشتیم باید چه کنیم؟ در صورتی که صورتحسابهای اختصاص داده شده برای مودی کافی نباشد، میتواند از طریق کار پوشه اختصاصی در سامانه مودیان درخواست تعداد بیشتری صورتحساب را ثبت کند. سازمان امور مالیاتی حداکثر تا ۲۴ ساعت بعد از ثبت درخواست، صورتحسابهای بیشتری را در کارپوشه مودی قرار میدهد.
قوانین صورتحساب شمس
در شرایطی که باید از صورتحساب کاغذی استفاده کنیم، سازمان امور مالیاتی چه قوانین و مقرراتی را در نظر گرفته است؟ در ادامه میخواهیم شما را با قوانین این صورتحساب آشنا کنیم.
۱. مودیانی که از دستگاه کارتخوان برای پایانههای فروشگاهی استفاده میکنند و حادثهای در محل کار برایشان رخ میدهد، موظف هستند بعد از رفع حادثه، تمام صورتحسابهای کاغذی یا شمس صادر شده را در سامانه مودیان ثبت کنند.
۲. تنها صورتحسابهایی مورد تایید سازمان امور مالیاتی هستند که تاریخ صدور صورتحساب با دوره زمانی که نقص فنی وجود داشته، تطابق داشته باشد و در آن دوره زمانی صادر شده باشد.
۳. در صورتی که مودی از دو یا چند پایانه فروشگاهی در محل کار خود استفاده میکند و زمان بروز حادثه تنها یکی از آنها آسیب دیده باشد، مشمول استفاده از صورتحساب غیرالکترونیکی نیستند و باید با دیگر پایانههای فروشگاهی، صدور صورتحساب الکترونیکی را ادامه دهند.
۴. مودیان مالیاتی موظف هستند حداکثر تا ۱۰ روز بعد از رفع نقصی، صورت حسابهای شمس را به صورت الکترونیکی در سامانه مودیان ثبت کنند. در صورت درخواست مودی و موافقت سازمان امور مالیاتی، مدت زمان این موضوع حداکثر تا ۱۵ روز قابل تمدید است.
۵. مودیان مالیاتی موظف هستند حداکثر تا ده روز بعد از هر دوره مالیاتی، نسبت به تعیین وضعیت صورتحسابهای شمس اقدام کنند و از طریق کارپوشه اختصاصی به سامانه مودیان اطلاعرسانی کنند.
۶. در صورتی که مودیان بر طبق ماده ۱۲ قانون پایانههای فروشگاهی، بروز حادثه را به سازمان مالیاتی یا شرکتهای معتمد مالیاتی اطلاعرسانی نکنند، مشمول جریمه معادل یک درصد فروشهای انجام شده یا مبلغ ثابت یک میلیون تومان خواهند شد.( مبلغ هر کدام که بیشتر باشد)
۷. سازمان امور مالیاتی یک روز پس از تاسیس کسبوکارهای جدید، صورتحساب شمس را برای آنها صادر و در داخل کارپوشه مودی قرار میدهد.
جمعبندی
در این مقاله درباره صورتحساب غیرالکترونیکی یا شمس صحبت کردیم. با توجه به الکترونیکی شدن تمام فعالیتهای مالیاتی، لازم است که درباره قوانین مالیاتی به روز باشید و بتوانید از آن در کسبوکارتان استفاده کنید. در صورتی که فارغ التحصیل حسابداری هستید یا کارفرما، مدیر یا حسابدار هستید، میتوانید در دوره آنلاین مالیاتی شتاب موسسه حسابداری محاسبان شرکت کنید و با جدیدترین قوانین مالیاتی آشنا شوید تا در کسبوکارتان یا شغلتان یک سرو گردن بالاتر از رقبا باشید و در مسائل مالیاتی با مشکل مواجه نشوید. جهت اطلاعات بیشتر میتوانید یا به سایت محاسبان مراجعه کنید یا با شماره ۲۰۴۰-۰۳۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱. نام دیگر صورتحساب شمس چیست؟
صورت حساب غیرالکترونیکی یا کاغذی
۲. بعد از رفع نقص فنی آیا لازم است که صورتحسابهای کاغذی را در سامانه مودیان وارد کرد؟
بله، بعد از رفع مشکل شخص موظف است که صورتحسابهای را به صورت الکترونیکی در سامانه مودیان با تاریخ وارد کند.
۳. در چه صورتی صورتحساب کاغذی مورد تایید سازمان امور مالیاتی است؟
در صورتی که تاریخ اعلام و رفع نقص فنی با تاریخ صورتحسابهای غیر الکترونیکی مطابقت داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید