ماده ۲۷ قرارداد کار (فسخ قراردادکار)
ماده ۲۷ قرارداد کار چیست؟ به زبان ساده ماده ۲۷ قرارداد کار دربارهٔ پرسنلی است که به صورت آگاهانه یا ناخودآگاه در طی قرارداد کاری خود وظایفشان را بر طبق توافق بین کارفرما و کارگر درست انجام نمیدهند. در این شرایط کارفرما حق دارد که قبل از موعد مقرر کارگر متخلف را اخراج کند. در این مقاله ما تعریف، نحوهٔ اجرای قانون، حقوق کارفرما و کارگر و تبصرههای این قانون را شرح میدهیم تا در صورت مواجه شدن با این مسئله آگاهانه برای حل آن اقدام کنید.
تعریف ماده ۲۷ قرارداد کار
میخواهیم با یک مثال ساده موضوع را شروع کنیم:
علی در یک کارگاه مشغول به کار است. عملکرد او در ماه اخیر بسیار پایین آمده و با وجود تذکرهای شفاهی دوستانهٔ کارفرما، رفتار او هنوز تغییری نکرده و کارگاه نظم ندارد. کارفرمای علی با یک سرچ در گوگل متوجه شد که بر طبق ماده ۲۷ قانون ادارهکار میتواند برای اخراج علی اقدام کند.
به نظرتان کارفرمای علی با چه شکایتی میتواند بر طبق این ماده او را اخراج کند؟
۱. رعایت نکردن کلی و یا قسمتی از قوانین انضباطی کارگاه توسط کارگر
۲. هرگونه کوتاهی مداوم در کار
شامل این ماده از قانون میشود و کارفرما برای دفاع از حقوق خود امکان استفاده از آن را دارد، اما چگونه؟ در ادامه مراحل قانونی این ماده از قرارداد کار را میگوییم.
۳ مرحله برای اجرای قانون ۲۷ اداره کار توسط کارفرما
خوب مستقیم برویم سراغ اصل موضوع و بر طبق مثالی که زدیم اجرای آن را در ۳ مرحله یاد بگیریم.
مرحله اول: تذکر کتبی
در مرحله اول کارفرمای علی با تذکر شفاهی دست به اقدام زده بود. در این مرحله به صورت رسمی با تذکر کتبی، قوانین آیین نامه انضباطی کارگاه را به علی یادآور شد و به او گفت در صورتی که وظایف خود را به صورت منظم انجام ندهد، قرارداد را فسخ خواهد کرد. در این زمان اگر کارگر به تذکرها گوش دهد و آن را انجام دهد که مشکل حل میشود، اما اگر تغییری صورت نگیرد، کارفرما میتواند از مراجع قانونی برای حل اختلاف با کارگر کمک بگیرد.
مرحله دوم: نظر مثبت شورای اسلامی کار یا هیئت تشخیص
با وجود تمام تذکرهای کارفرما؛ علی همچنان در انجام کارها کوتاهی کرد. کارفرما در این مرحله از نظر قانونی میتواند به تشکلهای شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی برای مشورت مراجعه کند و نظر این گروهها را درباره مسئله پیش آمده جویا شود.
اما در صورتی که تشکل کارگری در این خصوص شکل نگرفته باشد؛ کارفرما باید از طریق هیئتتشخیص اداره کار اقدام کند. کارفرمای علی هم به صورت مستقیم شکایت خود را به هیئت تشخیص برد. در این مرحله اگر هیئتتشخیص رای مثبت داشته باشد و حق را به کارفرما بدهد، اخراج کارگر قطعی است و خوب دربارهٔ علی این اتفاق افتاد. مرحلهٔ سوم و مرحلهٔ آخر زمان تسویه حساب با کارگر است!
مرحله سوم: پرداخت حقوق و اخراج نهایی
در این مرحله کارفرمای علی طبق قانون اداره کار باید آخرین حقوق کارگر را طبق حق سنوات به او پرداخت کند. بعد از پرداخت حقوق، قرارداد به صورت قانونی فسخ میشود. قطعاٌ برایتان سؤال شده که طی مدتی که کارفرمای علی پیگیر کارهای قانونی برای اخراج او بود، قرارداد کاری آنها در چه وضعیتی قرار داشت؟
نکته مهم
پاسخ: در مدت زمان رسیدگی به پرونده و اجرای قانون، قرارداد کار به حالت تعلیق در میآید.
ما روند قانونی را طبق ماده ۲۷ گفتیم، اما این ماده ۲ تبصره هم دارد که لازم است حتما آن را یاد بگیرید.
تبصرههای قانون ۲۷ قرارداد کار
و اما دو تبصره این ماده:
تبصره ۱: کارگاههایی که شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی در آن شکل نگرفته و نمایندهٔ قانونی برای کارگران ندارد، برای رای نهایی باید به هیئتتشخیص مراجعه کنند.
تبصره۲: تمام قوانین و آییننامههای انضباطی براساس پیشنهاد شورای عالی کار به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی میرسد.
حقوق کارفرما و کارگر طبق ماده ۲۷ قرارداد کار
حقوق کارفرما و محدودهٔ اختیارات او برای اخراج کارگر به صورت همین سه مرحلهای بود که خواندیم. مراحل و موارد انضباطی که با کارگر از نظر قانونی برخورد میشود از طریق شورای عالی کار انجام خواهد شد.
اما کارگر در این میان چه حقوقی دارد؟
کارگر در صورت اخراج، قبل از نهایی شدن رای میتواند از کارفرما شکایت کند، چون ممکن است در صورت نظر هئیتتشخیص، کارگر تبرئه شود!
برای مثال:
ممکن است که در آییننامه انضباطی کارگاه، قوانینی برخلاف قانون اداره کار وضع شده باشد که کارگر با اعتراض به آن، امکان دفاع از حق خود را دارد.
با یادگیری قانون کار و بیمه، کسبوکارت رو نجات بده!
چه صاحب کسبوکار باشید، چه مدیر یک سازمان؛ به نظرم لازمه که قانون کار و بیمه را مو به مو یاد بگیرید تا اگر در کسبوکارتان به مشکلی برخورد کردید، بتوانید با خیال آسوده آن را مدیریت کنید.
ما در آموزشگاه محاسبان به شما محصول کپسول آموزش فشرده قانون کار و بیمه را پیشنهاد میکنیم.
این محصول شامل:
- ۴۰۰ نکته طلایی از مباحث اصلی و طلایی قانون کار و بیمه
- ۲۰۰ دقیقه ویدیوی آموزشی با کیفیت
- ۱۰ فایل پیوست شامل فرم قرارداد، تسویه و فایلهای پرکاربرد سازمانی است که تمام نیازهای شما را به عنوان یک صاحب کسبوکار پوشش میدهد.
سوالات متداول
1.آییننامه انضباطی بین کارگر و کارفرما چگونه تعیین میشود؟
قوانین و آییننامه انضباطی بین کارگر و کارفرما باید براساس شرایط قوانین اداره کار درج شود و خارج از آن نباشد.
2.اگر قوانین انضباطی بین کارگر و کارفرما نوشته نشده باشد، آیا کارفرما بر طبق قانون ۲۷ میتواند قرارداد را فسخ کند؟
بله. حتی اگر قوانین انضباطی بین کارگر و کارفرما نوشته نشده باشد، همچنان کارفرما میتواند برای فسخ قرارداد به علت کوتاهی کارگر از وظایف خود اقدام کند.
۳. تا رای نهایی، تکلیف قرارداد بین کارفرما و کارگر چه میشود؟
قرارداد به حالت تعلیق در میآید.
۴. در صورت بروز اتفاقات ناگهانی نظیر تصادف و بدون اطلاعرسانی به محل کار، آیا کارفرما حق دارد به علت عدم حضور قرارداد را فسخ کند؟
در صورتی که قرارداد کاری موقت باشد، کارفرما حتی بدون دلیل خاصی هم میتواند قرارداد را فسخ کند. در صورتی که قرارداد دائمی باشد، کارفرما نمیتواند به صورت یک طرفه قرارداد را با ماده ۲۷ قرارداد کار فسخ کند.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. قرار داد یکساله هم شامل میشه؟ بدون دلیل میتونه اخراج کنه؟
با سلام
نه بدون دلیل موجه اجازه اخراج کارگر توسط کارفرما وجود نداره
مطالبتون بسیار مفید،آموزنده و عالی هست.