مالیات ابرازی چیست؟
مالیات، یکی از مهمترین منابع درآمد دولتها است و بخش عمدهای از آن هم مربوط به مالیات دریافتی از اشخاص حقیقی و حقوقی است. به همین دلیل نحوه محاسبه، تعیین و دریافت مالیات برای اشخاص حقیقی و حقوقی اهمیت بسیار بالایی دارد. مالیات ابرازی، همان تعیین نرخ و مقدار مالیات بر اساس اطلاعاتی است که اشخاص حقیقی و یا حقوقی به حوزه مالیاتی ارائه میدهند.
برای مشخص شدن میزان این مالیات، افراد باید اطلاعاتی مانند صورت وضعیت مالی و سود و زیان را به وسیله تسلیم اظهارنامه مالیاتی، به اداره امور مالیاتی ارائه دهند که در صورت ارائه اطلاعات ناقص و یا نادرست مشمول جریمه میشوند. اطلاعات ارائه شده باید بر اساس قوانین مربوط به منبع مورد نظر باشد، به عنوان مثال اظهارنامه اشخاص حقوقی باید براساس ماده ۱۱۰ قانون مالیاتهای مستقیم ارائه شود.
مالیات ابرازی چیست؟
مالیات ابرازی به مالیاتی اطلاق میشود که شخص در زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی (حقیقی یا حقوقی)، بر اساس سود ابرازی خود تعیین کرده و به صورت علی الحساب به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز میکند. اگر شخص این مالیات را پرداخت نکند، اداره مالیات می تواند از طریق اجرائیات نسبت به وصول آن اقدام کند.
بیشتر بخوانید: اظهارنامه اشخاص حقیقی
مشمولین پرداخت مالیات ابرازی
بر اساس ماده 1 قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات هستند:
1. کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران طبق مقررات باب دوم.
2. هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل مینماید.
3. هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل میکند.
4. هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل مینماید.
5. هر شخص غیر ایرانی (اعم از حقیقی یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل مینماید و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمکهای فنی و یا واگذاری فیلمهای سینمایی (که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آنها میگردد) از ایران تحصیل میکند.
بر اساس ماده 94 قانون مالیاتهای مستقیم درآمد مشمول مالیات مودیان موضوع این فصل عبارت است از کل فروش کالا و خدمات به اضافه سایر درآمدهای آنان که مشمول مالیات فصول دیگر شناخته نشده پس از کسر هزینهها و استهلاکات مربوط طبق مقررات فصل هزینههای قابل قبول و استهلاکات.
نکته مهم
این درآمد در واقع همان سود یا زیان خالص در حسابداری محسوب میشود که اشخاص حقوقی موظفند 25 درصد از درآمد مشمول مالیات خود را به عنوان مالیات هر ساله ابراز و پرداخت کنند.
نحوه محاسبه مالیات ابرازی
بر اساس ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم، درآمد اشخاص حقوقی مشمول مالیات بر درآمد به نرخ 25% است (به استثنای مواردی که دارای نرخ جداگانهای هستند).
مالیات بر درآمد شرکتها = 25% × (معافیتهای مقرر – زیان حاصل از منابع غیرمعاف + درآمد فعالیتهای انتفاعی + درآمد فروش کالا و خدمات)
چه زمانی مالیات ابرازی قطعی میشود؟
طبق ماده 210 قانون مالیات مستقیم کشور، زمانی که مودی مالیاتی مالیات قطعی شده خود را تا حدود 10 روز پس از اینکه برگه قطعی صادر شده است پرداخت نکند، اداره مالیات طی یک برگه با عنوان برگ اجرایی، به مودی اعلام میکند که در مدت یک ماه پس از تاریخ ابلاغ، نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام کرده یا شرایط پرداخت آن را مهیا کند.
در واقع میتوان گفت مالیاتی که توسط فرد ابراز شده زمانی به مالیات قطعی تبدیل میشود که از سوی همان شخص پذیرفته شده و امکان وصول آن وجود داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید