0 تا 100 مالیات بر ارث صلح عمری
صلح عمری چیست؟
هر شخصی در زندگی خود داراییهایی دارد که بعد از مرگ او طبق قوانین کشور یا وصیتنامه میان ورثه تقسیم میشود. اما یکی از مشکلاتی که در رابطه با وصیت وجود دارد، این است که هر شخص فقط تا یک سوم اموال خود را برای بعد از مرگ، میتواند وصیت کرده و وصیت مازاد بر ثلث اموال، بدون اجازه وراث، باطل است. روش دیگری وجود دارد که فرد میتواند قبل از مردن، اموال و داراییهایش را بطور کامل میان وراث تقسیم کند که به این کار صلح عمری میگویند.
صلح عمری قراردادی است که طبق آن مالک، مالکیت ملک خود را به فرد دیگر واگذار میکند با این شرط که تا زمان حیات او، بتواند از مال یا منافع مال خود استفاده کند و بعد از مرگ وی صلح کامل شده و علاوه بر مالکیت، حق استفاده از منافع آن هم به شخص مورد نظر منتقل میشود.
انواع صلح عمری
صلح عمری انواع ندارد، اما عقد صلح دو نوع است:
- صلح در مورد دعوا: زمانی است که طرفین به دلیل رفع تنازع و اختلاف پیش آمده یا جلوگیری از اختلافات آن را تنظیم میکنند.
- صلح در معامله: صلح در مورد معامله عقدی است که به جای بعضی از اعمال حقوقی میآید و اثر همان عمل حقوقی را دارد، ولی احکام خاص آن را ندارد.
آثار صلح عمری پس از فوت
بعد از فوت فرد مالک، در صورتی که عقد صلح اعم از رسمی یا عادی منعقد شده باشد، متصالح (کسی که مال را از مالک قبول میکند)، صاحب ملک و مالی که مورد صلح عمری بوده است، شده و بر مال مذکور تسلط و اختیار دارد و مانند سایر اموال متعلق به خودش میتواند از آن بهره برداری کرده یا نسبت به آن معامله کند.
فسخ صلح عمری
اگر فرد بعد از تنظیم صلح عمری، از انجام این کار منصرف شود و بخواهد مال را دوباره به نام خود برگرداند، از همان ابتدای تنظیم سند باید از سردفتر بخواهد که شرط فسخ را به صورت یک طرفه و به نفع خود در سند قید کند، در این صورت و با وجود این شرط صاحب مال تا قبل از فوت خود به صورت صددرصد و بدون محدودیت اختیار مال و اموال خود را دارد و بعد از فوت کردن، اموالش مشمول قانون مالیات بر ارث نیز نمیشود.
مدارک لازم برای صلح عمری
قرارداد صلح عمری میبایست در دفاتر اسناد رسمی و با ارائه مدارک لازم برای انتقال، انجام شود و بدون ارائه این مدارک، امکان انتقال ملک از طریق صلح عمری وجود ندارد، این مدارک شامل:
- سند ملک موضوع صلح عمری، اعم از سند تک برگی و یا دفترچهای
- پایان کار
- جواب استعلام شهرداری
- جواب استعلام دارایی
- اسناد هویتی مصالح و متصالح، شامل کارت ملی و شناسنامه طرفین
- جواب استعلام ثبت
- اجاره نامه عرصه، اگر ملک موضوع صلح عمری، اوقافی باشد.
هزینه ثبت صلح عمری
دفترخانه اسناد رسمی، برای ثبت صلح نامه عمری مبلغی را دریافت میکند که این مبلغ هر ساله تغییر میکند. نکته قابل توجه اینکه صلح نامه دست نویس نیز اعتبار قانونی کامل دارد.
مالیات بر ارث صلح عمری
اشخاص با تنظیم صلح نامه عمری، مالکیت اموال را به ورثه انتقال میدهند و تنها حق انتفاع را برای مدت معین (تا زمان حیات)، برای خود بجا میگذارند. منظور از حق انتفاع این است که شخص میتواند از منافع مالی که متعلق به شخص دیگری است، استفاده کند. در نتیجه بعد از فوت، مالی باقی نمیماند که برای آن، مالیات بر ارث صلح عمری در نظر گرفته شود.
در واقع میتوان گفت زمانی که شخص فوت کند و وراث قصد تقسیم اموال او را داشته باشند بحث ارث مطرح میگردد. پس تا زمانی که شخص فوت نکند، حق تصمیمگیری در خصوص اموال را دارد و براساس آن، مالیات بر ارث برای اموالی که توسط او منتقل میشوند، تعیین نخواهد شد. این انتقال میتواند از طریق صلح نامه عمری، عقد بیع، و… انجام شود.
بر اساس ماده 122 قانون مالیاتهای مستقیم چنانچه شخصی مالی را به شخص دیگر صلح نماید اما منافع آن را به صورت مادام العمر یا برای مدت موقت برای خود محفوظ بدارد یا به شخص ثالث اختصاص دهد تا زمانی که منافع مال به متصالح یا گیرنده تعلق نگیرد آن مال مشمول مالیات نخواهد بود. چون از نظر قانون مالیات زمانی تعلق میگیرد که منافع مال به شخص متصالح انتقال یافته باشد . زمان انتقال مالکیت به تنهایی ملاک تعلق مالیات نیست.
در اینجا به چند نکته مهم در خصوص مالیات بر ارث در صلح عمری اشاره میکنیم:
- اگر صلح عمری با شرط عمری باشد، مشمول مالیات بر ارث نخواهد شد. در صلح عمری با شرط عمری، مصالح (مالک) فقط حق استفاده از منافع مال را تا زمان حیات خود دارد و پس از فوت او، مال به صلح کننده باز میگردد.
- اگر صلح عمری در قالب صلح معوض انجام شود، مشمول مالیات بر ارث خواهد شد. در صلح معوض، مصالح (مالک) در مقابل مال خود، عوضی از متصالح دریافت میکند.
دیدگاهتان را بنویسید