مالیات قرارداد پیمانکاری چگونه محاسبه میشود؟
قراردادهای پیمانکاری نوعی از قراردادها هستند که کارفرما در آن کار مشخص در زمان مشخص و همچنین مبلغ مشخصی را به فردی واگذار میکند. پیمانکار که میتوند شخص حقیقی، حقوقی و شرکت پیمانکاری باشد در چنین قراردادی مشخص میشود. یکی از مواردی که پیمانکارها به دنبال کسب اطلاعات کامل در خصوص آن هستند، مالیات قرارداد پیمانکاری است. چرا که در صورت عدم توجه به نکات مهمی در خصوص آن، ممکن است مشکلات و هزینههای بسیاری برای افراد به وجود بیاید. از این رو به دلیل اهمیت موضوع، در ادامه این مطلب در خصوص این بحث بررسیهای بیشتری صورت خواهد گرفت.
انواع مالیات قرارداد پیمانکاری
مباحث مربوط به آموزش مالیات، از مهمترین و کلیدیترین موضوعاتی هستند که برای هر شخص و هر شرکتی وجود دارد و عدم توجه به نکات مربوطه و رعایت نکردن قوانین مالیاتی، مشکلات و هزینههای زیادی را در پی خواهد داشت. مالیات قرارداد پیمانکاری نیز یکی از موارد مهمی است که تمام پیمانکاران، کارفرمایان و همچنین حسابداران باید در خصوص انواع آن و قوانین حاکم در آن اطلاعات کاملی را در اختیار داشته باشند. باید گفت مالیات قرارداد پیمانکاری هم در نوع عمرانی و هم غیرعمرانی باید پرداخت شود. در این حالت دو نوع کلی مالیات وجود دارد که شامل مالیات مقطوع پیمانکاری و مالیات بر درآمد پیمانکاری است. در ادامه در خصوص این موارد بیشتر صحبت خواهد شد.
مالیات قرارداد پیمانکاری مقطوع
یکی از انواع مالیات قرارداد پیمانکاری، مالیات مقطوع پیمانکاری نام دارد. این نوع که با نام مالیات تکلیفی نیز شناخته میشود باید توسط موظفین زیر پرداخت شود. کارفرمایان، سازمانهای مختلف دولتی، شهرداری، موسسههای عاملالمنفعه مستقل و تمام شرکتها از جمله موظفین پرداختکننده این مالیات هستند. در خصوص نکات مهم در خصوص این نوع مالیات نیز لازم است به مواردی اشاره کنیم.
شرط اصلی تعلق گرفتن مالیات در این نوع آن است که مبلغ آن از ده میلیون ریال بیشتر باشد. همچنین این نوع مالیات دارای دو قسمت مختلف است؛ 4 درصد قطعی و 5 درصد پیشپرداخت از بخشهای این مالیات هستند که از مالیات پیمانکار کم میشود. برخی شرکتها شامل شرکتهای ساختمانی، تاسیسات فنی، حمل و نقل، نقشهکشی، نقشهبرداری نظارت، محاسبات فنی و… داری 5/5 درصد مالیات هستند.
باید گفت در شرایطی که پیمانکار پروژه را به شخص دیگر منتقل کند، نفر دوم که پیمانکار دوم به شمار میرود نیازی نیست که این نوع پرداخت را داشته باشد. همچنین کارفرمای پیمانکار اشخاص خارجی، یا کسی که در کشورهای خارجی سکونت دارد باید مالیاتی ب نرخ 4 درصد را پرداخت کند. همچنین در کسر مالیات در این نوع، نوع پیمان به حساب نمیرود.
مالیات قرارداد پیمانکاری بر درآمد
در این نوع مالیات، تمامی درآمدهایی که پیمانکار به دست میآورد، مشمول پرداخت کردن مالیات میشوند. اما درآمدها چگونه مشخص میشوند؟ بررسی دفاتر مالی شرکتهای پیمانکاری، تشخیص مودی مالیاتی براساس شواهد و قرائن، حسابهای مالیاتی شرکتهای پیمانکاری و اسناد مالیات مقطوع پیمانکاری که به وسیله کارفرما پرداخت شده از روشهای تشخیص درآمدها به شمار میروند. در مالیات بر درآمد پیمانکاری، بعد از آن که کارفرما مبلغ قرارداد را به پیمانکار میپردازد، مالیات مقطوع به پیمانکار تعلق خواهد گرفت. سپس پیمانکار باید این مالیات را بپردازد و رسید پرداخت را برای پروندههای مالیاتی آینده در اختیار داشته باشد.
چگونگی محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری
یکی از مواردی که باید حتما توسط حسابدارهای شرکتهای سهامی و غیرسهامی مورد توجه قرار بگیرد، چگونگی محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری است. در قوانین مالیات، چگونگی پرداخت کاملا مشخص شده است. در زیر به بررسی نحوه پرداخت مالیات صحبت میشود.
چگونگی محاسبه مالیات مقطوع پیمانکاری
در ابتدای مطلب نیز در خصوص پرداخت مالیات در این نوع صحبت شد؛ طبق قوانینی که برای مالیات وجود دارد، گر مبلغ قرارداد از 10 میلیون ریال بیشتر باشد، از میزان درآمد پیمانکاری حقیقی و حقوقی به میزان 5/5 درصد کسر میشود. نوع قرارداد نیز در در میزان کسر از درآمد به حساب نمیآید. مبلغ این مالیات کسرشده هم به حساب وزارت دارایی منتقل خواهد شد.
چگونگی محاسبه مالیات بر درآمد پیمانکاری
اما مالیات قرارداد پیمانکاری در این نوع، بر اساس روشهای زیر محاسبه میشود.
یکی از روشها، بررسی دفاتر است؛ در این روش دفاتر شرکتها مورد بررسی قرار میگیرد. در واقع شرکتها باید دفاتر حسابداری یا دفاتر رسمی را در اختیار داشته باشند که در چنین شرایطی امکان بررسی آنها وجود داشته باشد. برای محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری از این نوع، باید اطلاعاتی همچون پیش پرداخت مالیات پیمانکار، تمام مالیاتهای قطعی و درآمدهایی که مشمول مالیات هستند در اختیار قرار بگیرد.
در روش دوم که روش علی الراس نام دارد، دو وضعیت مختلف را شامل میشود. در وضعیت اول شرکت باید ترازنامه یا حساب مربوط به سود و ضرر خود را در زمان مشخص ارسال نکرده باشد؛ در این حالت مشمول این روش میشوند. همچنین حسابرسان سازمان مالیاتی نیز اگر از بازرسی و بررسی مدرکها اجتناب کنند، امکان استفاده از این روش وجود دارد. برای تشخیص دادن مالیات قرارداد پیمانکاری در این نوع باید به ماهیت و نوع شرکت نیز توجه شود.
چگونگی معاف شدن مالیاتی شرکتهای پیمانکاری
در ادامه بحث مالیات قرارداد پیمانکاری، باید به معافیت مالیاتی برای شرکتهای پیمانکاری نیز اشاره کنیم. در واقع معاف شدن مالیات قرارداد پیمانکاری برای شرکتها، امتیاز تشویقی به شمار میرود که در مواردی مشخص و تعیینشده امکان استفاده دارد. در حالت اول مطابق با تبصره یک از ماده 107 قانون مالیت مستقیم، اگر پیمانکار بخشی از قرارداد را به خرید و تهیه لوازم و ابزار مختلف اختصاص دهد، به میزان همان مبلغ خرجشده از مالیات معاف خواهد بود.
در این حالت حتما باید مبالغ لوازم خریداریشده از سایر اقلام موجود در قرارداد مجزا باشد. در صورتی که خرید به صورت داخلی انجام شود، حداکثر معافیت به میزان مبلغ صورتحساب است. اگر خرید خارجی باشد هم تا میزان جمع ارزشافزوده گمرکی محصول و حقوق ورودی و پرداختهای دیگری که در پروانه سبز درج میشود از پرداخت مالیات معاف میشود.
در حالت دوم نیز اگر پیمانکار با ملیت ایرانی به عنوان پیمانکار دست دوم که تمام یا مقداری از قرارداد پیمانکار خارجی به وی واگذار شده است، معادل تمام لوازم و تجهیزاتی که در قرارداد اول درج شده خرید انجام ده دو با رعایت تمام نکات تبصره یک از ماده 107 از پیمانکار دست اول دریافتی داشته باشد، از مالیات معاف خواهد شد.
واریز مالیات صورت وضعیت پیمانکاران به چه صورتی انجام میشود؟
پیش از واریز کردن مالیات قرارداد پیمانکاری، کارفرما باید حتما پیمانکاران و مهندسین مربوطه را به سازمان امور مالیات معرفی کرده و اطلاعات دقیقی از آنها را ارسال کند. همچنین هر نوع مراوده و تعامل مالی بین آنها نیز باید در پایگاه این سازمان به ثبت برسد.
مطابق با ماده 105 قانون مالیات مستقیم، تمامی درآمد شرکتها و درآمدهای مربوط به فعالیتهای انتفاعی دیگر اشخاص حقوقی، باید پس از وضع ضررهای مربوط به منابع غیرمعاف و کسر معافیتهای مشخص، مشمول مالیات قطعی بوده که نرخ آن نیز 25 درصد تعیین شده است. در زمان محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی، تمام مالیاتهای پرداختی با رعایت قوانین از مالیات کسر خواهد شد. گفتنی است که اضافه پرداخت در چنین شرایطی نیز قابل بازگشت است.
جمعبندی
مالیات قرارداد پیمانکاری موضوعی مهم و تعیینکننده در تمامی قراردادها برای اشخاص حقیقی و حقوقی به شمار میرود که باید حتما در خصوص نکات مهم آن اطلاعاتی کاملی را در اختیار داشت. در این مطلب سعی شد در خصوص انواع این مالیات و همچنین چگونگی پرداخت و محاسبه و نکات مربوط به معافیت صحبت شود. لازم است تمام شرکتها و افراد درگیر با چنین قراردادهایی با اطلاعات کامل، از مشکلات و جریمههای مربوط به امور مالیاتی جلوگیری کنند.
دیدگاهتان را بنویسید