محاسبه مبلغ اضافه کاری در سال 1401

آشنایی با قوانین و نحوه محاسبه اضافه کاری 1401 چه برای کارمندان و چه برای حسابداران از اهمیت بالایی برخوردار است. درواقع بسیاری از کارگران و کارمندان در طول روز اضافه کاری دارند و آشنایی با فرمول قانون کار در این زمینه مهم است.
البته مدتزمان اضافهکار به توافق بین کارمندان و کارفرماها برمی گردد و پرداخت دستمزد برای این مدتزمان، الزامی است. برای آشنایی بیشتر با نحوه محاسبه اضافه کاری سال 1401 و فرمول ساعت اضافه کاری 1401 در قانون کار ادامه مطلب را از دست ندهید.
اضافه کاری 1401 به چه معناست؟
پیش از اینکه به بحث در مورد محاسبه اضافه کاری بپردازیم ابتدا لازم است که تعریف دقیقی از اضافه کاری را ارائه دهیم. براساس قانون کار، مدتزمان در نظر گرفتهشده برای کارمندان در طول روز 7.33 ساعت است که در هفته به 44 ساعت میرسد.
به اینترتیب اگر کارمند مدتزمان بیشتری از عدد تعیینشده توسط وزارت کار، در شرکت و با توافق کارفرما کار کند، لازم است که برای او اضافه کاری در نظر گرفته شود. ناگفته نماند که وزارت کار برای برخی از مشاغل سختتر مدتزمان متفاوتی را نسبت به مشاغل عادی در نظر گرفتهاست. به این صورت که برای مشاغل زیانآور و سخت، روزانه 6 ساعت کار و در هفته 36 ساعت فعالیت در نظر گرفتهشده است.
البته قوانینی دیگری نیز به منظور محاسبه اضافه کاری برای کارگران در نظر گرفته شده است که قبل اینکه کارفرما اضافه کاری برای کارمند یا کارگر در نظر بگیرد، باید به آنها توجه داشته باشد. مثلاً:
- مطابق ماده 83 قانون کار، در نظر گرفتن اضافه کاری برای افراد زیر 18 سال قانونی نیست و با افراد متخلف طبق قوانین برخورد میشود.
- مطابق ماده 61 قانون کار، برای کارگرانی که ساعات کاری آنها بین ساعت 22 تا 6 صبح است، اضافه کاری نباید در نظر گرفت و انجام اینکار مجاز نیست.
ساعت اضافه کاری 1401 آیا شامل صرف غذا هم می شود؟
براساس ماده 51 قانون کار، ساعت کاری همان مدت زمانی است که کارگر وقت خود را برای انجام کاری بهخصوص در اختیار کارفرما قرار میدهد. بنابراین پیداست که زمان صرف صبحانه یا نهار بخشی از ساعت کاری عادی نیست. البته اگر در کارگاهی زمان صرف صبحانه و نهار از قبل بهعنوان ساعت کاری در نظر گرفتهمیشود، لازم است که این عرف اجرا شده و به همان منوال قبل استمرار داشته باشد. البته در ادامه بیشتر در رابطه با نحوه محاسبه اضافه کاری صحبت خواهیم کرد.
البته مطابق ماده 150 قانون کار، کلیه کارفرماها موظف هستند که مدت زمانی را برای انجام فرایض دینی در ماه مبارک رمضان برای کارگران در نظر بگیرند. این فرایض شامل صرف افطار یا سحری میشود و جزو ساعت کار کارگران بهشمار میآید.
نحوه محاسبه اضافه کاری سال 1401
حال که متوجه شدیم اضافه کاری به چه معناست، نوبت آن است که با روش محاسبه آن هم آشنا شویم. براساس قانون کار، کارفرما موظف است که برای هر ساعت اضافه کاری دستمزدی 40 درصد بیشتر از مزد ثابت هر ساعت کار عادی کارگر پرداخت کند. البته نباید فراموش کرد که اضافه کاری را تنها باید در شرایط ضروری و با توافق بین کارفرما و کارگر تعیین کرد.
همانطور که گفتیم محاسبه اضافه کاری چندان دشوار نیست. تنها کافی است که نرخ ساعت کار عادی یک کارگر معمولی را حساب کنید. در نهایت بهازای هر ساعت کاری، 40 درصد به نرخ ساعت کاری یک کارگر اضافه کنید.
دستمزد هر ساعت اضافه کاری = (مزد ثابت روزانه کارگر تقسیم بر 7.33)* ساعت اضافه کاری کارگر در ماه* 1.4
بهعبارت سادهتر هر ساعت اضافه کاری برابر با 140 درصد دستمزد هر ساعت فعالیت عادی است. البته در این بین یک نکته بسیار مهم وجود دارد. بسیاری از افراد مزد اضافه کاری را براساس حداقل مزد کارگران بدون سابقه در نظر میگیرند. در حالیکه اضافه کاری باید براساس مزد شغل روزانه یا حداقل مزد توافقی محاسبه شود. در ادامه کمی بیشتر درباره این اشتباهات رایج صحبت خواهیم کرد.
اشتباهات رایج در محاسبه اضافه کاری
دستمزد کارگر شامل حداقل مزد یا مزد توافقی، مزد پایه و دیگر مزایای ثابت است. برخی از مزایای ثابت شامل حق سختی کار، حق سرپرستی، حق فنی و … هستند. اما باید توجه داشت که بن، حق مسکن و حق اولاد را نباید در محاسبه اضافه کاری در نظر گرفت. بنابراین مزد ساعتی هر کارگر باید در نظر گرفته شود تا اضافه کاری بهدرستی محاسبه شود.
چه شرایطی برای اضافه کاری در قانون کار وجود دارد؟
در نظر گرفتن اضافه کاری برای کارگران شرایط و ضوابط مخصوص به خود را دارد. آگاهی از این شرایط کمک میکند که رفتاری برخلاف قانون صورت نگیرد. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، مدتزمان کاری بار کارگران معمولی 44 ساعت در هفته است و ساعت کاری بهصورت روزانه نباید از 8 ساعت تجاوز کند. با این حال اضافه کاری یا کار کردن بیشتر از ساعات تعیینشده شرایط خاص خود را دارد که شامل موارد زیر میشود:
- شرط اول اضافه کاری این است که بین کارگر و کارفرما برای اضافه کاری توافق حاصلشده باشد.
- افراد زیر 18 سال مجاز بهاضافه کاری نیستند.
- اضافه کاری باید بهصورت موقتی برای کارگر تعیین شود. اضافه کاری بیش از 4 ساعت در روز مجاز نیست. (مگر در شرایط اضطراری)
- کارگرانی که فعالیت کاری سخت و زیانبار دارند، مجاز به داشتن اضافه کاری نیستند.
- محاسبه اضافه کاری و پرداخت هزینه آن باید توسط کارفرما صورت بگیرد.
مثالی از محاسبه اضافه کاری در 1401
براساس اینکه در سال 1401 با افزایش چشمگیر دستمزدها مواجه شدیم، لازم است که حتماً به تغییر حقوق کارگران برای محاسبه اضافه کاری توجه داشتهباشیم. حداقل مزد روزانه برای تمامی کارگران مشغول کار شامل دائم و موقت از شروع سال 1401 معادل 1,393,250 ریال است.
به اینترتیب دستمزد اضافه کاری در سال 1401 دچار تغییراتی شدهاست. به اینترتیب محاسبه اضافه کاری به شرح زیر خواهد بود:
- مزد هر ساعت کار در سال 1401 برابر است با مزد روزانه سال 1401 تقسیم بر 7.33
- مزد هر ساعت اضافه کاری معادل است با مزد روزانه در سال 1401 * 1.4
به اینترتیب اضافه کاری برای کارگر با حداقل دستمزد ساعتی 266.105 ریال است. البته این مثالی برای درک بهتر محاسبات مربوط بهاضافه کاری بود. لازم است که برای محاسبه دقیق مزد کارگر بهازای هر ساعت کاری را در نظر بگیرید.
نتیجهگیری
اگر بین کارگر و کارفرما برای اضافه کاری توافق حاصل شود، لازم است که حسابداران حتماً با نحوه محاسبه اضافه کاری آشنا باشند. البته قوانینی وجود دارد که بیان دارد برخی افراد مجاز به انجام اضافه کاری نیستند؛ مانند کارگرانی با کار سخت و زیانبار و افراد زیر 18 سال سن. حساب کردن اضافه کاری به این صورت که به مزد ساعتی کارگر باید 40 درصد اضافه شود. البته باید توجه داشت که هنگام محاسبه اضافه کاری نباید اشتباهاً برای همه کارگران حداقل دستمزد بهازای هر ساعت کاری محاسبه شود.
همچنین اضافهکار شرایط خاص خود را دارد و باید بهصورت موقتی برای کارگران در نظر گرفته شود. با آگاهی از این قوانین، حال میتوانید بهراحتی اضافه کاری را برای کارگران محاسبه کنید. اگر بهدنبال آموزش حسابداری بهشیوهای دقیق و اصولی هستید، مجموعه محاسبان در کنار شماست. این مجموعه با برگزاری دورههای حسابداری از مبتدی تا پیشرفته قدم قدم به شما در تمام مراحل کاری یاری میرساند.
سوالات متداول
فرمول محاسبه اضافه کاری 1401 چیست؟
در این فرمول مزد ثابت روزانه کارگر بر عدد 7.33 تقسیم می شود و در ساعت های اضافه کاری ضرب می شود و در نهایت در عدد 1.4 ضرب می شود و عدد به دست آمده اضافه کاری 1401 است. برای مشاهده دقیق فرمول وارد مقاله شوید.
ساعت اضافه کاری 1401 آیا شامل صرف غذا هم می شود؟
زمان صرف صبحانه یا نهار بخشی از ساعت کاری عادی نیست. البته اگر در کارگاهی زمان صرف صبحانه و نهار از قبل بهعنوان ساعت کاری در نظر گرفتهمیشود، لازم است که این عرف اجرا شده و به همان منوال قبل استمرار داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید