مستمری بازنشستگی تامین اجتماعی
افراد در سالهای جوانی که مشغول به کار هستند، ماهانه مبلغی را به عنوان حق بیمه پرداخت میکنند تا در دوران میانسالی و زمانی که توان کار کردن ندارند، حقوقی را تحت عنوان مستمری بازنشستگی دریافت کنند و به عبارتی برای دوران میانسالی خود سرمایهگذاری کرده باشند. وقتی اسم حقوق بازنشستگی میآید، احتمالا در ذهنتان با سوالاتی مانند مبلغ حقوق بازنشستگی، مزایای آن، شرایط دریافت و مدارک لازم با آن مواجه میشوید. ما همه اطلاعات مستمری بازنشستگی ۱۴۰۳ را در این مقاله توضیح دادهایم؛ با ما همراه باشید.
حقوق مستمری چیست؟
حقوق بازنشستگی یا مستمری بازنشستگی تامین اجتماعی مبلغی است که هر ماه و تا پایان عمر برای افراد بازنشسته پرداخت میشود. اشخاص برای دریافت حقوق بازنشستگی باید واجد شرایط و سابقه کاری تعیین شده توسط تامین اجتماعی باشند.
مبلغ مستمری بازنشستگی چقدر است؟
مبلغ مستمری بازنشستگی به میزان سابقه بیمه و میزان دستمزد دریافتی فرد بیمه شده متفاوت است. افراد ممکن است با سابقه سالهای بیمه متفاوتی بازنشسته شوند. برای مثال شخصی که ۳۰ سال بیمه پرداخت کرده است، میتواند برای ۳۰ روز در ماه حقوق دریافت کند. اما شخصی که ۱۰ سال سابقه بیمه دارد، برای ۱۰ روز در ماه حقوق بازنشستگی دریافت میکند.
بیشتر بخوانید: سوابق بیمه
بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی
بازنشستگی در بند ۱۵ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی اینطور تعریف میشود: «طبق ماده ۲ قانون تامین اجتماعی بازنشستگی عبارت است از عدم اشتغال بیمه شده به کار، به سبب رسیدن به سن بازنشستگی مقرر در این قانون».
شرایط بازنشستگی طبق ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی
مشمولان این قانون در صورت دارا بودن شرایط زیر حق استفاده از مستمری بازنشستگی را خواهند داشت:
- حداقل سابقه پرداخت حق بیمه مقرر را قبل از تاریخ تقاضای بازنشستگی دارا باشند.
- سن مرد به شصت سال تمام و سن زن پنجاه و پنج سال تمام رسیده باشد.
بیشتر بخوانید: سن جدید بازنشستگی
تبصره ۱ ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی
بر اساس این تبصره بیمه شدگانی که 30 سال تمام کار کرده و در هر مورد حق بیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته نمودهاند، در صورتی که سن مردان 50 سال و سن زنان 45 سال تمام باشد میتوانند تقاضای بازنشستگی نمایند.
الف – دارا بودن 20 سال سابقه متوالی اشتغال در کارهای سخت و زیان آور
بیمهشدگانی که دارای 20 سال متوالی سابقه پرداخت حق بیمه باشند میتوانند بدون در نظر گرفتن شرط سنی مقرر در قانون تقاضای بازنشستگی نمایند.
ب – دارا بودن 25 سال سابقه متناوب اشتغال در کارهای سخت و زیان آور
بیمه شدگانی که حداقل 25 سال سابقه پرداخت حقبیمه متناوب در کارهای سخت و زیان آور را دارا باشند، بدون شرط سنی می توانند درخواست بازنشستگی نمایند.
تبصره ۳ ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی
بیمهشدگانی که دارای 35 سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه باشند میتوانند بدون در نظر گرفتن شرط سنی مقرر در قانون تقاضای بازنشستگی نمایند.
تبصره ۴ ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی
زنان کارگر با داشتن حداقل 20 سال سابقه پرداخت حق بیمه و 42 سال سن، میتوانند از مزایای بازنشستگی بهرهمند گردند، به شرط آن که در زمان تقاضای بازنشستگی یا ترک کار مشمول قانون کار قرار داشته باشند.
نکته مهم
درخواست مستمری بازنشستگی طبق ماده ۷۶ قانون و تبصرههای مربوط به آن در اختیار بیمه شده بوده و موکول به درخواست کتبی وی خواهد بود. کارفرما نمیتواند در صورت احراز شرایط مذکور تقاضای بازنشستگی بیمهشده را انجام دهد.
شرایط بازنشستگی با حداقل ۱۰ سال سابقه کاری
بازنشستگی با حداقل ١٠ سال سابقه پرداخت حق بیمه، برای مردان دارای حداقل 60 سال سن و زنان 55 سال سن امکانپذیر است.
نحوه محاسبه مبلغ حقوق بازنشستگی
وقتی فرد بیمهشده به سن بازنشستگی میرسد، میتواند برای دریافت حقوق بازنشستگی به سازمان تامین اجتماعی درخواست دهد. مستمری بازنشستگی بر طبق متوسط دستمزد فرد بیمه شده و سالهای پرداخت بیمه او محاسبه میشود. برای اینکه با نحوه محاسبه بازنشستگی بر طبق قانون ۷۷ تامین اجتماعی آشنا شوید، در ادامه با فرمول محاسبه آن آشنا میشویم:
حقوق بازنشستگی = تعداد سالهای پرداخت بیمه ÷ ۳۰ × متوسط دستمزد فرد بیمه شده
طبق ماده ۱۱ قانون تامین اجتماعی، میزان مستمری بازنشستگی در هر صورت نباید از حداقل حقوق کارگر عادی کمتر باشد و در صورتی که میزان حقوق بازنشستگی کمتر از حداقل میزان ذکر شده باشد، میزان مستمری قابل پرداخت تا سطح حداقل مزد کارگر عادی افزایش مییابد.
نحوه اجرای ماده ۳۱ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران: «در صورتی که نرخ رشد حقوق و دستمزد اعلام شده بیمهشدگان در دو سال آخر خدمت آنها بیش از نرخ رشد طبیعی حقوق و دستمزد اعلام شده بیمهشدگان باشد و با سالهای قبل سازگار نباشد، مشروط بر آن که این افزایش دستمزد به دلیل ارتقاء شغلی نباشد سازمان بیمهای مکلف است برقراری حقوق بازنشستگی بیمهشده را بر مبنای میانگین حقوق و دستمزد پنج سال آخر خدمت محاسبه و پرداخت نماید».
نحوه پرداخت مستمری بازنشستگی بعد از فوت
در صورتی که فرد بیمه شده فوت کند و قبل از فوت حقوق بازنشستگی دریافت کرده باشد، طبق قانون برخی از وراث میتوانند مستمری بازنشستگی او را دریافت کنند. افرادی که طبق قانون میتوانند مستمری فرد فوت شده را دریافت کنند و کفالت آنها طبق قانون با وی بوده است شامل افراد زیر است:
- فرزند دختر مجرد که شغل نداشته باشد
- فرزند پسر که حداکثر ۱۸ سال داشته باشد و دانشجو یا معلول و از کار افتاده باشد
- فرزند خوانده
- همسر دائمی (در صورتی که فرد فوت شده خانم باشد و همسر وی بالای ۶۰ سال داشته باشد، از کار افتاده باشد و از تامین اجتماعی حقوق دریافت نکند).
- پدر و مادر شخص در صورتی که تحت تکفل شخص فوت شده باشند. (سن مادر بیش از ۵۵ و سن پدر بیش از ۶۰ سال باشد، از کار افتاده باشند و از تامین اجتماعی مستمری دریافت نکنند.)
جمع بندی
در صورتی که در خصوص دریافت حقوق مستمری بازنشستگی، چگونگی شرایط بازنشستگی با توجه به سابقه بیمه خود سوال دارید، میتوانید با شماره ۰۳۱۴۰۲۰ موسسه محاسبان تماس بگیرید و برای مشاوره بیمه و کار درخواست خود را ثبت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید