10 دلیل برای داشتن مشاور مالیات برای کسب و کار
مالیات یکی از مولفههای مهمی است که در همه جوامع و حکومتها، نسبت به پرداخت و جمعآوری آن حساسیتهایی وجود دارد. پرداخت مالیات علاوهبر وظیفه انسانی و اجتماعی، قوانین و مقرراتی را هم شامل میشود. به همین دلیل مباحث مربوط به مالیات از چالشهای اساسی در کسب و کارها به شمار میرود، اما آیا همه صاحبان مشاغل و کسب و کار نسبت به قوانین مربوط به مالیات سررشته دارند؟
احتمالا پاسخ به این سوال منفی باشد؛ بنابراین اهمیت انتخاب مشاور مالیات برای کسب و کار بیش از پیش مشخص میشود. با این وجود چگونه باید یک مشاور مالیاتی خوب انتخاب کرد؟ اساسا یک مشاور مالیاتی حرفهای چه ویژگیهایی دارد؟
بسیاری از شرکتهای بزرگ و کسب و کارهای نوپا، نسبت به بهرهگیری از پیشنهادات مشاوران اقتصادی تردید دارند. این تردیدها بیشتر به دلیل ناآگاهی از نقش مهم این مشاوران در جلوگیری از ضرر شرکتهاست. در این مطلب سعی داریم اطلاعات جامعی در خصوص مشاوران مالیاتی و نقش آنها در کسب و کارها ارائه دهیم. همراه ما باشید.
چرا باید مشاور مالیات برای کسب و کار داشته باشیم؟
این سوالی است که بیشتر صاحبان کسب و کار با آن مواجه میشوند. مدیرانی که خیلی در پیچ و خم قوانین مالیات گرفتار نشدهاند، معمولا آن را جدی نمیگیرند. با این وجود کمک گرفتن از مشاور مالیاتی در کنار کارشناس حسابداری، کارشناس مالی، کارشناس حسابرسی و … برای کاهش هزینههای کسب و کار ضروری است.
صاحبان مشاغل و کسب و کارها، قصد دارند که هزینههای مالیات را حدالامکان کاهش دهند، اما آگاهی و دانش لازم را برای این کار ندارند. به همین دلیل بهتر است سراغ افرادی بروند که از قوانین این حوزه سررشته دارند. مشاور مالیاتی به شرکتها کمک میکند تا گرفتار هزینههای اضافی مالیاتی نشوند. حضور مشاور مالیاتی به خصوص برای کسب و کارهایی که دارای پیچیدگیهایی در بخش مالی خود هستند، ضرورت بیشتری دارد.
بیشتر بخوانید: وکیل مالیاتی
مشاور مالیاتی کیست؟
همانطور که اشاره شد، صاحبان کسب و کار و مشاغل مختلف، آگاهیهای لازم در مورد قوانین مالیات را ندارند. این امر تا حدود زیادی طبیعی است؛ چرا که صاحبان مشاغل در حوزه تخصصی خود، تخصص و تجربه دارند. به همین دلیل مسائل مربوط به مالیات را برونسپاری میکنند.
مشاور مالیاتی شخصی است که در زمینه قوانین مالیاتی، تجربه، اطلاعات کافی و بهروز دارد. این افراد درواقع کارشناسان مالی هم محسوب میشوند. مشاوران مالیاتی سعی دارند از طریق قوانین خاص، مالیات پرداختی کسب و کارها را به حداقل برسانند. البته این مشاوران ممکن است هم به صورت تیمی هم به صورت انفرادی مشغول به فعالیت شوند.
مشاور مالیات برای کسب و کار و مشکلاتی که در این زمینه ایجاد میشود، راهحلهای مناسبی ارائه میدهند. تمامی این راهحلها از طریق قانونی انجام میشوند. درواقع آنها مسائل و جزئیاتی را رصد میکنند که صاحبان کسب و کار معمولا از آنها غافل هستند. این مشاوران کمک میکنند تا اظهارنامههای مالیاتی به درستی و در موعد مقرر تهیه، تنظیم و ارسال شوند. باید توجه داشت که هرگونه کوتاهی در این زمینه هزینههای سنگینی را متوجه شرکت خواهد کرد.
آشنایی با وظایف اصلی یک مشاور مالیاتی
معمولا صاحبان مشاغل مختلف که تجربه استفاده از مشاور مالیاتی را ندارند، این سوال را میپرسند که وظایف مشاوران مالیاتی چیست؟ در جواب این سوال باید گفت که یک مشاور مالیاتی بر اساس وضعیت مالی شرکت مدنظر، وظایف متفاوتی خواهد داشت، اما به طور کلی آنها سعی در هدایت مالیاتدهندگان به سمت رعایت قوانین و کاهش هزینههای مالیاتی دارند. برای اطلاعات بیشتر مقاله مشاوره مالیاتی چیست را بخوانید.
این مشاوران باید تسلط کاملی روی قوانین مربوط به مالیات داشته باشند. همچنین باید اطلاعات بهروزی از قوانین تغییر کرده داشته باشند. در ادامه برخی دیگر از وظایف مهم مشاور مالیات برای کسب و کار معرفی میشوند:
- تهیه و تنظیم اظهارنامههای مالیاتی برای شرکتها را برعهده دارند
- قوانین مربوط به مالیات را تجزیه و تحلیل میکنند
- به مشتریان کسب و کار برای درک بهتر وضعیت مالی خود کمک میکنند
- برخی از امور حسابداری را انجام میدهند
- به صاحبان کسب و کار در درک قوانین مالی کمک میکنند
- اسناد مالی مختلف شرکت را تهیه و تنظیم میکنند
- به امور مالی مربوط به مشتریان ساماندهی میکنند
10 دلیل مهم برای داشتن مشاور مالیات برای کسب و کار
همانطور که متوجه شدیم، وجود مشاوران مالیاتی کمک زیادی به کسب و کارها میکند. با این وجود ممکن است باز هم صاحبان کسب و کار برای بهکارگیری آنها قانع نشده باشند. در ادامه 10 دلیل برای بهرهگیری از یک مشاور مالی مطرح میشود:
- مشاوران تمام قوانین مربوط به مالیات را رعایت میکنند
- باتوجه به پیچیدگیهای قوانین مالیات، درک آنها برای افراد عادی سخت خواهد بود
- مشاور مالیاتی کمک میکند تا بدهیهای مالیاتی کسب و کار به حداقل برسد
- مشاوران مالیاتی با برنامهریزی مالی صحیح، بدهیهای مالیاتی ماههای آتی را هم کاهش میدهند
- مشاوران مالیاتی به تامین و جذب سرمایه برای شرکت کمک میکنند
- به دنبال راههایی برای استفاده از بخشودگیهای مالیاتی هستند
- باعث بهینهتر شدن بار مالی شرکت میشوند
- باتوجه به ارتباطات موثری که با اداره مالیات دارند، کمک زیادی به کاهش بدهی مالیاتی میکنند
- مشاوران مالیاتی ارتباط مشتریان با کسب و کار را سازماندهی میکنند
- به کسب و کار کمک میکنند تا از قوانین مالیاتی تخطی صورت نگیرد
مشاور مالیات برای کسب و کار چه مهارتهایی باید داشته باشد؟
مشاوران مالیاتی برای این که بهترین پیشنهادات را ارائه دهند، باید آموزش مالیات را به طور کامل یادگرفته تا بتوانند همه موارد را با جزئیات به بهترین نحو انجام دهند. این مهارتها عبارتند از:
- علم ریاضی: یک مشاور مالیاتی باید درک بالایی از مهارتهای ریاضی داشته باشد تا مسائل مربوط به وضعیت مالی کسب و کار را حل و فصل کند
- علم حقوق: از بدیهیترین مهارتهای یک مشاور مالیاتی خوب، داشتن تخصص در مورد مسائل حقوقی است
- روابط عمومی: این مهارت کمک میکند تا مشاور ارتباط خوبی با مشتری و کارفرما داشته باشد
- علم حسابداری: حسابداری با امور مالیاتی مرتبط است
- قدرت تصمیمگیری: تا پیشنهادات درستی را برای کاهش هزینههای مالیاتی کسب و کار ارائه دهد
- مهارت درک مسائل: تا مسائل پیچیده مالی را درک کند
تفاوت مشاور مالیاتی و حسابدار چیست؟
مشاور مالیاتی فردی است که دانش تخصصی در زمینه مالیات و قوانین مربوط به آن دارد. درواقع این افراد اشراف کاملی روی قوانین و تغییرات مربوط به حوزه مالیاتی دارند. از سوی دیگر حسابدار دانش تخصصی در زمینه مربوط به صورتهای مالی، حسابرسی و … را داراست. درواقع حسابداران از فرمولها و قوانین جهانی حسابداری پیروی میکنند. از طرف دیگر مشاوران مالیاتی نسبت به قوانین مخصوص کشوری که کسب و کار در آن قرار دارد، آگاهی و تخصص دارند.
به طور کلی حسابداران اطلاعاتی در زمینه مالیات و قوانین آن دارند، اما دانش آنها درباره قوانین مالیات بسیار اندک است. مشاوران مالیاتی باتوجه به دانش تخصصی خود در این زمینه، گزینههای مناسبتری برای کسب و کارها هستند. به همین دلیل بهتر است صاحبان کسب و کار در کنار حسابدران خود از مشاوران مالیاتی نیز بهرهمند شوند.
مشاور مالیاتی در جذب سرمایهگذار چه نقشی دارد؟
معمولا صاحبان کسب و کارهای نوپا، برای رونق تجارت خود نیاز به جذب سرمایه دارند، اما تجربه و اطلاعات کافی در این زمینه ندارند. مشاور مالیات برای کسب و کار، میتواند باعث جذب نقدینگی و سرمایه هم بشود. به همین دلیل وجود مشاور مالیاتی برای شرکتهای نوپا، اهمیتی دوچندان پیدا میکند.
مشاوران مالیاتی میتوانند روی قراردادهای سرمایهگذاری جدید، مسائل مربوط به سود و زیان، جرائم احتمالی مالیاتی و … نظارت داشته باشند تا کسب و کار به بیشترین سود ممکن برسد. درواقع این مشاوران به کسب و کارها در زمینه ریسکپذیری، گرفتن تسهیلات، راهاندازی استارت آپ و … کمک میکنند.
به دلیل آگاهی این مشاوران از قوانین مربوط به حوزه مالی، اعتماد به آنها در زمینه جذب سرمایه، باعث افزایش سوددهی کسب و کار خواهد شد.
آشنایی با 3 مسئولیت اصلی مشاوران مالیاتی در کسب و کارها
همانطور که اشاره شد، نقش مشاوران مالیاتی با حسابداران متفاوت است. درواقع این مشاوران مسئولیتهایی فراتر از یک حسابدار معمولی دارند. در ادامه ای مسئولیتها شرح داده میشوند.
دادرسی مالیاتی کسب و کارها
گاهی اوقات کسب و کارها گرفتار مسائل و جرائم حقوقی میشوند. به همین دلیل به یک مشاور مالیاتی برای حل و فصل پروندههای دادرسی نیاز دارند. درواقع این مشاوران به عنوان وکلای مالیاتی شرکت، مشکلات مالیاتی آنها را در مراجع قانونی برطرف میکنند. این مشاوران به دلیل برخورداری از دانش حقوقی، نسبت به مسائل دادرسی آگاهی بیشتری دارند.
ارائه مشاوره مالیاتی به کسب و کارها
میتوان گفت اصلیترین هدف یک مشاور مالیاتی، ارائه پیشنهاداتی برای کاهش هزینه مالیاتی کسب و کارها است. درواقع وجود مشاور مالیات برای کسب و کار ضروری است. آنها قوانین پیچیده مالیاتی را به زبان قابلفهم و ساده برای صاحبان کسب و کار تشریح میکنند.
همچنین با آگاهی از سرمایه و جریان نقدینگی کسب و کار، نسبت به تهیه و تدوین اظهارنامه مالیاتی اقدام میکنند. این مشاوران با ارائه پیشنهاداتی در راستای افزایش سوددهی شرکتها گام برمیدارند.
نظارت و کنترل امور مالی کسب و کارها
یکی دیگر از وظایف یک مشاور مالیاتی که اغلب نادیده گرفته میشود، نظارت بر صورتهای مالی کسب و کارهاست. آنها با بررسی وضعیت مالی شرکت، پیشنهاداتی را در راستای افزایش سوددهی و جلوگیری از زیان بیشتر ارائه میدهند.
نحوه انتخاب مشاور مالیات برای کسب و کار
اولین نکتهای که صاحبان کسب و کار باید به آن توجه کنند، هدف از بهکارگیری مشاور مالیاتی است. درواقع ابتدا باید این موضوع روشن شود که اساسا چرا وجود مشاور مالی ضروری است؟ آیا نیاز و مشکل مالی کسب و کار بزرگ و پیچیده است؟
در وضعیتی که کسب و کار مشکل مالی بزرگی دارد، استفاده از مشاور مالیاتی باتجربه و حرفهای ضروری است. همچنین برای کسب و کارهای نوپا که آگاهی کافی در مورد قوانین مالی ندارد، بهکارگیری مشاور مالی کاربلد، میتواند بسیار کمککننده باشد.
همانطور که اشاره شد، مشاور مالیاتی باید در زمینه حقوق تسلط کافی داشته باشد. همچنین باید از مهارتهایی در زمینه حل و فصل مسائل مالیاتی برخوردار باشد. به همین دلیل انتخاب مشاور مالیاتی مناسب، گاهی یک چالش سخت برای کسب و کارها میشود. در ادامه راهکارهایی برای انتخاب مشاور حرفهای مطرح خواهد شد.
سابقه و تخصص حقوقی مشاور مالیاتی
یک مشاور مالیاتی خوب، علاوهبر دارا بودن تخصص حقوقی، باید سابقه کاری مناسبی هم داشته باشد. برای این کار میتوان سوابق کاری مشاور با کارفرماهای دیگر را بررسی کرد. همچنین مشاور مالیاتی باید دارای اخلاق حرفهای باشد.
سابقه و تخصص مالی مشاور مالیاتی
این ویژگی به خصوص برای کسب و کارهای نوپا از اهمیت بالایی برخوردار است. کسب و کارهای نوپا معمولا اطلاعات کافی در زمینه سود و زیان و جذب سرمایه ندارند. به همین دلیل از مشاوران مالی در این زمینه کمک میگیرند. به همین دلیل این کسب و کارها بهتر است علاوهبر تخصص حقوقی، دانش مالی مشاور را هم بررسی کنند.
هزینه درخواستی مشاور مالیاتی
یکی از نکاتی که هنگام انتخاب مشاور مالیاتی باید درنظر داشت، مبلغ درخواستی او بایت دستمزد است. معمولا مشاوران کاربلد و حرفهای مبالغ بالایی را درخواست میکنند. البته باتوجه به پیچیدگیهای مالی شرکتهای بزرگ صرف چنین هزینهای برای مشاور مالیاتی بصرفه است.
از طرف دیگر شرکتهای کوچک یا نوپا با محدودیت سرمایه مواجه هستند. به همین دلیل در انتخاب مشاور مالیاتی باید حتما سود و زیان کسب و کار خود را هم در نظر داشته باشند.
نتیجه گیری
امروزه با وجود پیچیدگیهایی که در زمینه قوانین مربوط به مالیات وجود دارد، نمیتوان نقش مشاوران مالیاتی را نادیده گرفت. وجود مشاور مالیات برای کسب و کار ضروری است. آنها وظایف مخالفی را برعهده دارند. یکی از این وظایف ارائه پیشنهاداتی در راستای کاهش بدهیهای مالیاتی است. مشاوران مالیاتی همچنین وظیفه دادرسیهای مالیاتی را برعهده دارند تا پروندههای شرکت در مراجع قانونی حل و فصل شوند.
مشاور مالیاتی باید دارای مهارتهایی، ازجمله قدرت درک مسائل، قدرت تصمیمگیری، دانش حسابداری، دانش حقوقی، دانش ریاضی و … باشد تا راهکارهایی جامع ارائه دهد. در این مطلب در مورد نقش مشاور مالیاتی برای رشد کسب و کارها صحبت شد. در صورت نیاز به مشاوره با مشاور مالیات با شماره 0314020 تماس بگیرید تا مشاورین مجموعه محاسبان به بهترین شکل ممکن شما را راهنمایی کنند.
دیدگاهتان را بنویسید