معاملات صوری
معاملات صوری یعنی گاهی اوقات برخی از افراد متقلب بدون اطلاع طرف مقابل، اقدام به ارائه اطلاعات یک شخص صوری و یا ارائه یک صورتحساب صوری به طرف دیگر معامله میکنند. در چنین مواقعی سازمان امور مالیاتی با هر دوطرف معامله برخورد قانونی مینماید. صرف این موضوع که طرف معامله از اقدام متقلبانه طرف دیگر مطلع نبوده است، نمیتواند دلیل موجهی باشد.
طی سالهای قبل، با این موضوع بسیار روبرو بودهایم که برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی که متهم به معاملات صوری یا معامله با شرکتهای کاغذی شده اند، اعلام مینمایند که طرف مقابل دارای گواهی ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده بوده است.
یا در زمان انجام معامله جزء مؤدیان فاقد اعتبار نبوده است. بنابراین معاملهی انجام شده از دید این افراد صحیح بوده است. اما در زمان رسیدگی مالیات، چون ممیز مالیاتی صحت معامله را مورد بررسی قرار میدهد و به صرف اینکه طرف معامله معتبر است، نمیتواند صحت معامله را تایید کند، سازمان امور مالیاتی این معاملات را مردود اعلام مینماید و متناسب با آن برخورد میکند.
7 اصل برای جلوگیری از معاملات صوری
برای جلوگیری از وقوع معاملات صوری هر چند ناخواسته، راهکارهای زیر پیشنهاد میگردد:
- اعتبار طرف معامله از طریق سایت evat.ir و سایت ilenc.ssaa.ir بررسی شود. البته معتبر بودن این افراد در سایتهای نامبرده نمیتواند کافی باشد.
- مدارک ثبت شرکت مورد بررسی قرار داده شود.
- در صورت معامله با شخص حقیقی، حتماً مدارک هویتی آن مانند کارت ملی رؤیت گردد و حتی الامکان کپی آن به صورتحساب صادره ضمیمه شود.
- مسئولیت و ارتباط شخص امضا کنندهی قرارداد یا صورتحساب با شخص حقیقی، از طریق بررسی آگهی روزنامه رسمی مبنی بر صاحب امضاء بودن آن شخص بررسی شود.
- وجه صورتحساب به حساب بانکی شخص صادر کننده صورتحساب واریز گردد و از واریز وجه به حساب مدیر عامل یا هر حسابی به غیر از صادر کننده صورتحساب خودداری شود.
- شاید در معاملات نقدی با مبالغ کم اهمیت، عدم شناسایی شخص خریدار توجیه منطقی داشته باشد اما در صورتی که معامله از طریق چک و یا به صورت نسیه انجام شده است، این موضوع که اطلاعات طرف مقابل وجود ندارد نمیتواند توجیه داشته باشد.
- موضوع فعالیت طرف مقابل از طریق بررسی اساسنامه شرکت مورد بررسی قرار گیرد. معمولاً شرکتهای کاغذی دارای موضوع فعالیتهای گسترده و بعضاً متناقض و نامرتبط با هم هستند.
جرائم معاملات صوری چیست؟
علاوه بر جرائم مالیاتی که در ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم برای سوء استفاده از کد اقتصادی خود و دیگران اعلام شده است، اگر معاملات با یک طرف معاملهی معتبر انجام شده باشد اما نتوان واقعی بودن آن را اثبات کرد، صرفاً باعث برگشت (رد) هزینه و یا رد دفاتر قانونی حسب مورد میگردد. اما اگر معامله صوری با اشخاصی که فاقد اعتبار در سامانه مالیاتی تشخیص داده شدهاند انجام شده باشد، در چنین مواردی صوری بودن معامله، کاملاً اثبات میگردد و طرفین معاملهی صوری بصورت تضامنی، مکلف به پرداخت مالیاتهای معامله از جمله مالیات عملکرد و ارزش افزوده هستند.
همچنین با توجه به میزان فرار مالیاتی که داشتهاند، مشمول جرم کیفری موضع ماده 274 و 275 خواهند شد. لازم به ذکر است چون شرکتهای کاغذی صرفاً به جهت فرار مالیاتی تشکیل شدهاند، معمولاً توان پرداخت مالیات تعیین شده را ندارند و در چنین مواردی، طرف معاملهی این شرکتها ملزم به پرداخت مالیات آنها خواهد شد.
نتیجه گیری
معاملات صوری یعنی افراد متقلب بدون اطلاع طرف مقابل، اقدام به ارائه اطلاعات یک شخص صوری و یا ارائه یک صورتحساب صوری به طرف دیگر معامله میکنند. برای جلوگیری از معاملات صوری می توان اعتبار فرد را از طریق سایت evat.ir و سایت ilenc.ir بررسی کرد. از جرائم معاملات صوری می توان به جرم کیفری موضع ماده 274 و 275 اشاره کرد. شما می توانید برای مشاوره مالیات کسب و کار خود با شماره 0314020 تماس گرفته و از مشاورین مجموعه محاسبان مشورت بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید