25 مورد از مهم ترین مهارت های مدیر منابع انسانی
منابع انسانی یکی از شغلهایی است که به سرعت در حال گسترش است و فرصتهای شغلی خوبی در این زمینه وجود دارد. علاقهمندان به منابع انسانی باید مهارتهای پر تقاضای بازارکار را یاد بگیرند که فرصت همکاری با شرکتهای معتبر برایشان فراهم شود. در این مقاله مهارت های مدیر منابع انسانی را کامل توضیح میدهیم.
مهارت های لازم مدیر منابع انسانی
چه به تازگی در زمینه منابع انسانی مشغول فعالیت شده باشید و چه متخصص باتجربه در زمینه مدیریت منابع انسانی باشید، بهتر است ۲۵ مهارتی که در ادامه توضیح میدهیم، را در خود پرورش دهید و برای یادگیری مهارتها تلاش کنید.
۱. مهارت ارتباطی
مهارتهای ارتباطی یکی از مهمترین تواناییها برای شاغل شدن در زمینهٔ منابع انسانی است. منابع انسانی وظیفهٔ مدیریت رابطه، بین کارکنان و مدیریت را دارد. مدیر منابع انسانی، نماینده شرکت و کارکنان است. بهتر است زمانی که کارگران نیاز به کمک و دفاع دارند از آنها حمایت کنند.
۲. مهارت نوشتاری
توانایی نوشتن و دایرهٔ لغات گسترده یکی از مهارت های مدیر منابع انسانی است. HR باید در صحبت کردن و انتقال صحبت به کارکنان از کلمات مناسب استفاده کند. همچنین، مسئولیت ایجاد دستورالعمل فرهنگ سازمانی و موارد آموزشی با مدیر منابع انسانی است و نیاز است که به نوشتار، نگارش و ادبیات تسلط کافی داشته باشند.
۳. تفکر نقادانه
تفکر نقادانه از کلیدیترین مهارت های مدیر منابع انسانی است. تفکر نقادانه به این معناست که شخص بتواند بر مبنای استدلال و شواهد منطقی، قدرت حل مسئله و تصمیمگیری داشته باشد و احساسات را در تصمیمگیری دخیل نکند.
با تفکر نقادانه، انتخاب نیروی کار مناسب برای استخدام، رسیدگی به اختلافهای درونسازمانی و انتشار خبر در سازمان آسانتر میشود.
۴. مهارت کار تیمی
واحد HR سازمان به دلیل ارتباط با مدیران رده بالا و همه کارکنان می تواند در حل بحران به سازمان کمک شایانی کند و در روند کار گروهی این اثربخشی را داشته باشد و همانند یک الگو برای کل مجموعهی کاری، رفتار تیمی را یادآور باشد.
۵. رهبری
اگر میخواهید در زمینهٔ hrm در دستهٔ بهترینها قرار بگیرید، بهتر است مهارت رهبری کردن را در خود تقویت کنید. در نقش رهبر باید توانایی مدیریت موقعیتهای چالش برانگیز را داشته باشید، با صداقت عمل کنید، و با کارکنان ارتباطات مؤثر بسازید.
۶. تسلط به قانون کار
از مهارت های مدیر منابع انسانی، تسلط به قانون کار و بیمه و آگاهی به آخرین تغییرات قانونی است. سازمانها در مقابل کارکنان مسئول هستند و باید همهٔ روندهای استخدام نیروهای جدید، براساس آخرین تغییرات قانون کار و بیمه انجام شود. بخش hr نیازمند اطلاعات در زمینه حقوقی و قانونی برای اجرایی کردن آن در سازمان هستند.
۷. جذب و استخدام
آگاه بودن واحد hr از آخرین روشهای استخدامی، مسیر همکاری با افراد متخصص را هموار میکند و از مهمترین مهارت های مدیر منابع انسانی است. پس مهارت استفاده از سایتهای کاریابی و شبکههایی مانند لینکدین یکی از روشهای جذب افراد متخصص است.
۸. آموزش و توسعه
براساس شرکتی که شاغل هستید، امکان دارد که شما مسئول آموزش نیروهای تازهوارد و حمایت از یادگیری کارکنان باشید. برای فعالیت در زمینهٔ آموزش و توسعهٔ سازمان باید توانایی کار مستقل و گروهی را داشته باشید.
۹. سواد مالی
سواد مالی برای فعالین حوزه منابع انسانی ضروری است و باید درک کاملی از بودجهبندی سازمان و مسائل مالی داشته باشند. برای مثال، واحد hr باید هزینههای استخدام نیروی جدید را تخمین بزند و با مدیریت در میان بگذارد که بررسی کنند. همین طور، در نظر بگیرد شرکت، بودجهٔ لازم برای استخدام را دارد یا خیر.
۱۰. صداقت و برابری
انتظار میرود که مدیران منابع انسانی با افراد سازمان، ارتباط خوبی داشته باشند. در راستای همین وظیفه، بهبود فرهنگ سازمانی، صداقت و برابری از جمله تعهدهای واحد hr به سازمان است که فضایی مناسب برای پرسنل ایجاد کنند. زمانی که حس برابری و مشارکت کارکنان در محیط کار افزایش یابد، بهرهوری آنها بیشتر میشود.
۱۱. رازداری
بسیاری از موضوعاتی که متخصص منابع انسانی با آن سَروکار دارد، محرمانه محسوب میشود. اینکه چه اطلاعاتی از سوی متخصص منابع انسانی به اشتراک گذاشته شود و چه اطلاعاتی را برای حفظ احترام و جایگاه شغلی خود محرمانه نگه دارد، نیازمند مهارت تفکر نقادانه است. همچنین در نظر داشته باشید که فاش شدن برخی از اطلاعات محرمانه پیگرد قانونی دارد.
۱۲. مدیریت اسناد
کلیهٔ اطلاعات و اسناد از جمله قراردادهای فیزیکی و دیجیتالی در بخش منابع انسانی نگهداری میشود. مدیریت آرشیو اسناد، نیاز به زیرساختهای تکنولوژی و کار با نرمافزارهای مختلف در زمینهٔ منابع انسانی دارد. پیشنهاد میشود، نرمافزارهای رایج در بازار را جستجو و یادگیری آن را در برنامه خود قرار دهید.
۱۳. برنامهریزی
برنامهریزی یکی از مهمترین مهارت های مدیر منابع انسانی است که باید در صدر آموزش mhr قرار بگیرد. برنامهریزی برای رویدادها، نمایشگاه کار، آموزش کارکنان و برگزاری جلسه با مدیران و کارکنان در تخصص این بخش است.
HR روزانه باید مجموعهای از فعاليتها را مدیریت کنند و نیاز به برنامهریزی وظایف دارند.
۱۴. استفاده از اطلاعات
مدیران منابع انسانی نهتنها، به رصد کردن عملکرد کارکنان در شرکت میپردازند، بلکه بودجهبندیهای سازمان را بررسی میکنند و با دیدگاهی همه جانبه به شناسایی و برنامهریزی نقاط قوت و ضعف شرکت دسترسی پیدا میکنند و با استفاده از این اطلاعات در پیشبینی بحرانها از روشهای پیشگیرانه بهره میبرند.
رصد کردن و بررسی فرآیند کار در شرکت، رفتار و عملکرد کارکنان و اطلاع از بودجهبندیهای سازمان یک دید کلی به بخش hr میدهد که نقاط قوت و ضعف سازمان را شناسایی کنند. بعد از شناسایی نوبت برنامهریزی برای بهبود نقاط ضعف است.
۱۵. پیشرفت شغلی
متخصص منابع انسانی باید پیوسته در زمینهٔ شغلی خود مطالعه داشته باشد. گاهی امکان دارد که سازمان از شما درخواست کند، مهارت جدیدی را برای توسعهٔ سازمان و کارکنان آموزش ببینید. چه بهتر است که روزانه، خود را متعهد کنید و قدمهای کوچک در راستای پیشرفت شغلی بردارید.
به عنوان نمونه، خواندن مقالههای منابع انسانی، قدمی برای پیشرفت در شغلتان است.
۱۶. تدوین استراتژی
یکی از مهارت های مدیر منابع انسانی پرورش ذهن استراتژیک است که شرکت را با برنامهریزی به سمت موفقیت سوق میدهد. برای تدوین استراتژی و ساختار، با گامهای کوچک شروع کنید. در مقیاس کوچک برنامههای مختلفی را اجرایی و تیمها را با اهداف سازمان همسو کنید.
با تمرین خلق استراتژی، حرفهای ترین ساختارها و استراتژیها را برای شرکت تدوین میکنید و در پیشرفت سازمان و خودتان تأثیری مثبت میگذارید.
۱۷. سازگاری و انعطاف پذیری
انعطافپذیری و سازگاری از جمله مهارتهای مدیر منابع انسانی است که مورد سنجش مدیریت شرکت قرار میگیرد. اگر قصد همکاری طولانیمدت با سازمان را داشته باشید، بهتر است خود را با شرایط وفق دهید و توانایی انعطافپذیری را به کل سازمان تسری دهید.
۱۸. اولویتبندی فعالیتها
دربارهٔ اهمیت مهارت برنامهریزی در بالا مطرح کردیم که، مدیر منابع انسانی هرچه در زمینهٔ برنامهریزی و اولویتبندی فعالیتها مهارت داشته باشد، موفقتر میشود.
تسلط به تفکر نقادانه مدیر منابع انسانی را برای مواجهه با تغییرات احتمالی یا پیش بینی نشده، آماده میکند.
۱۹. هوش هیجانی
هوش هیجانی یکی از کلیدیترین مهارت های مدیر منابع انسانی، برای نظارت و مراقبت از احساسات و هیجانات خود و دیگران، تفکیک احساسات و استفاده از اطلاعات به عنوان راهنمایی برای فکر کردن و رفتار کردن است. هوش هیجانی در منابع انسانی چه کاربردی دارد؟
هوش هیجانی کمک میکند که مدیر منابع انسانی از دریچهٔ فکر و احساسات دیگران مسئله را مشاهده کند و صبورانه و همدلانه برخورد کند.
۲۰. شنونده فعال
عموماً سازمانها در طول عمر فعالیتشان با مشکلات و بحرانهای متعددی روبرو میشوند. hrm با بررسی اختلافات و فعالانه گوش دادن به کارکنان در همه سطوح، به مدیریت بهتر مسائل میپردازد.
۲۱. پذیرش فرهنگهای جدید
پذیرش فرهنگهای جدید به کسبوکارتان کمک میکند تا روابط بینالملی و بین استانی را محترمانه و با شناخت، مدیریت کنید. ادراک فرهنگی مدیر منابع انسانی، به ایجاد روابطی دوستانه در سازمان منجر میشود.
۲۲. اخلاق حرفهای
یکی دیگر از مهارت های مدیر منابع انسانی، اخلاق حرفهای است. اخلاقکاری حرفهای مجموعهای از ارزشها، اصول و رفتارهای اخلاقی در ارتباط با محیط کار است و شامل احساسی که نسبت به شغل خود، کیفیت انجام کار و مسئولیتهای مرتبط با آن دارید، میشود.
سازمان نیاز به فرهنگ سازمانی و اخلاقی تعریف شده برای همهٔ افراد دارد و در صورتی که رفتارهایی خلاف فرهنگ سازمان در کارمندان مشاهده شد، لازم است که چارچوبهای سازمان به آنها یادآوری شود که مطابق فرهنگ سازمانی رفتار کنند. مانند احترام به حریم شخصی همکاران.
۲۳. مهارت حل مسئله
یکی از اصلیترین مهارت های مدیر منابع انسانی تسلط داشتن به مهارت حل مسئله در سازمان است. چگونگی حل مسائل کاملاً بستگی به ظرفیت ما برای حفظ خونسردی در مواقع اضطراری، آیندهنگری و مهارت تصمیمگیری دارد که شرایط را بسنجد و مسئله را حل کند.
۲۴. تسلط به تکنولوژی
متخصص منابع انسانی موظف است که همزمان افراد و تیمهای زیادی را مدیریت کند. آشنایی با نرمافزارها در زمینهٔ منابع انسانی به او کمک میکند که سریع و دقیق اطلاعات را تکمیل کند. بستگی به سازمانی که شاغل هستید بهتر است، مهارت کار با سیستم حقوق و دستمزد، سیستم جستجوی کار مانند سایتهای کاریابی و لینکدین و سیستمهای اطلاعات منابع انسانی را یاد بگیرید.
۲۵. انگیزه و حمایت
زمانی که در جایگاه متخصص منابع انسانی پیشرفت شغلی داشته باشید، مهارت رهبری شما بهتر میشود. نیاز است بعد از مدتی، شما انگیزه همتیمیهای خود را افزایش دهید و از آنها حمایت کنید که پیشرفت کنند. حمایت از پرسنل، سبب جلب اعتماد آنها میشود.
۵ مهارت فنی مدیر منابع انسانی
فناوری نقش مهمی در تغییر فرآیندهای منابع انسانی دارد. در ادامه میخواهیم مهارتهای تخصصی مورد نیاز مدیران و کارشناسان منابع انسانی را مختصر توضیح دهیم.
۱. تجزیه و تحلیل اطلاعات
سازمانها به متخصصی که در منابع انسانی به تجزیهوتحلیل اطلاعات تسلط دارد، بسیار نیاز دارند. مهارت استفاده از ابزارها و تجزیهوتحلیل اطلاعات به متخصصان منابع انسانی این امکان را میدهد که تصمیمهای بهتری اتخاذ کنند. برای مثال روندکاری شرکت و کارکنان را براساس اطلاعات بسنجند و براساس شاخصهای کمی و کیفی آن را اندازهگیری کنند.
۲. سیستمهای اطلاعاتی منابع انسانی
سیستمهای اطلاعاتی منابع انسانی یا HRIS وظایف مختلف مدیر منابع انسانی شامل مدیریت اطلاعات کارکنان، حقوق و دستمزد، مدیریت مزایا و عملکرد را خودکار انجام میدهند. مهارت استفاده از نرمافزارهای HRIS برای انجام سریع و کارآمد فعالیتهای منابع انسانی ضروری است.
۳. تکنولوژی جذب نیرو
استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی یا AI یکی از تکنولوژیهایی است که برای جذب نیروی منابع انسانی در نقش ابزار کمکی کاربرد دارد. هوش مصنوعی با استفاده از مطابقت شغل و امتیازدهی براساس تواناییها، بهترین کاندیدای شغلی را به شما معرفی میکند. پس از آن، با استفاده از چتباتها زمان مصاحبه را هماهنگ و مشخص میکند.
۴. نرم افزارهای مدیریت پروژه
امروزه شرکتها برای تعامل با کارکنان و افزایش بهرهوری آنها از پلفترمهای مدیریت پروژه برای مدیریت کارها استفاده میکنند.
در ایران نرمافزارهای مدیریت پروژه میزیتو، تسکولو و هدفسنج از جمله نرمافزارهای پرکاربرد هستند. در نرمافزارهای مدیریتپروژه، پروژههای مختلف ایجاد میکنند و براساس تخصص هر فرد، وظایف او را مطرح میکنند.
۵. پیروی از قانون
اطلاعات بهروز در زمینهٔ قوانین استخدام، قانون کار و بیمه از جمله الزامات برای متخصص منابع انسانی است. پیروی از قوانین مانند حفاظت از حریمخصوصی کارکنان بسیار اهمیت دارد. تسلط به قوانین همراه با درک کاملی از اصول منابع انسانی و ارتباط مؤثر سبب رشد سازمان میشود.
ویژگیهای مدیر منابع انسانی چیست؟
مدیر منابع انسانی باید سرعت عمل بالایی در انجام کارها داشته باشد، زیرا باید وظایف بسیاری را در روز انجام دهد. همچنین باید مهارت اولویتبندی کارها را هم داشته باشد.
جمعبندی
در این مقاله با مشروح ۳۰ مورد از مهارت های مدیر منابع انسانی آشنا شدیم. برای پرورش مهارت های مدیر منابع انسانی، بهترین گزینه، شرکت در دورههای منابع انسانی در آموزشگاههای معتبر است.
آموزشگاه حسابداری محاسبان دورههای منابع انسانی را در سه دورهٔ بادیگارد، بادیگارد پلاس و بادیگارد پرو برگزار میکند که از پایه تا پیشرفته کلیهٔ مهارتهای مورد نیاز در زمینهٔ منابع انسانی را در اختیار شرکتکنندگان قرار میدهد. برای اطلاع از دورههای منابع انسانی با شماره ۴۰۲۰-۰۳۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱. آینده شغلی منابع انسانی چگونه پیشبینی میشود؟
برای افرادی که مهارتهای نرم و تخصصی در این زمینه کسب کنند، آینده درخشانی در پیش است.
۲. چگونه مهارتهای خود را در منابع انسانی ارتقا دهیم؟
شرکت در دورههای آموزشی منابع انسانی و بعد تجربهٔکاری، مسیر مناسبی برای ارتقا مهارتها است.
۳. مهمترین مهارتهای مدیر منابع انسانی چیست؟
مهارتهای ارتباطی و بین فردی، مدیریت کشمکش و توانایی کارهای تخصصی و فنی مانند کار با نرمافزارها و جذب نیروهای کار حرفهای.
دیدگاهتان را بنویسید