وظایف مدیر منابع انسانی چیست؟
سازمانها در سالهای اخیر بیشتر از قبل به ارزش نیروی انسانی پی بردهاند و نقش مدیریت منابع انسانی پررنگتر از قبل شده است. در این مقاله درباره شغل مدیر منابع انسانی و نقش حیاتی آن در سازمان برای شما توضیح میدهیم.
نقش مدیر منابع انسانی چیست؟
مدیران منابع انسانی، مسئولیت نظارت بر تمام جنبههای منابع انسانی در سازمان را برعهده دارند و با کارمندان مجموعه در ارتباط هستند. شرح وظایف مدیر منابع انسانی شامل شناسایی، آمادهسازی و دستیابی اهداف تجاری است. مدیران منابع انسانی باید بین شرح وظایف، توانمندیهای کارکنان و اهداف سازمان یکپارچگی ایجاد کنند که در مسیر تعریف شده به سوی اهداف خود حرکت کنند.
شرح وظایف مدیر منابع انسانی چیست؟
یک مدیر منابع انسانی با توجه به کسبوکار و صنعتی که در آن مشغول به فعالیت است، وظایف متعددی را برعهده دارد.در ادامه با مهمترین شرح وظایف مدیر منابع انسانی آشنا می شویم.
۱. برنامه ریزی منابع انسانی
وظایف مدیر منابع انسانی، برنامهریزی و اجرای اهداف سازمانی با همکاری مدیران سازمان است.
یکی از وظایف مدیر منابع انسانی؛ شناسایی، آمادهسازی و دستیابی به اهداف تجاری است. این روند به مدیران منابع انسانی کمک میکند که مطمئن شوند تعداد نیروهای انسانی کافی است و مهارتهای لازم و بودجه کافی را برای دستیابی به اهداف خود دارند. در صورتی که در این پیشبینی مشخص شود که، سازمان به استخدام نیروی انسانی یا آموزش نیاز دارد، آن را در اولویت قرار میدهد.
همچنین، یکی از وظایف مهم منابع انسانی، برنامهریزی در جانشین پروری است و تضمین میکنند، سازمان به پیشرفت شغلی کارکنانش اهمیت میدهد.
۲. جذب و استخدام نیرو
بخش منابع انسانی شرکتها، برای استخدام نیروی جدید در سایتهای استخدامی، آگهی استخدام نیروی متخصص را درج میکنند و از بین افرادی که برای آگهی شغلی رزومه خود را ارسال میکنند، مناسبترین فرد برای تخصص مورد نظر را برای مصاحبه دعوت میکنند و بعد در صورتی که شخص مورد نظر، تایید شود به شخص تلفنی خبر میدهند و برای جلسه دوم مصاحبه او را دعوت میکنند.
در جلسه دوم درباره مواردی مانند حقوق و ساعت کاری و شرح وظایف شغلی صحبت میکنند و در صورت رضایت کارفرما و کارگر، قرارداد میبندند.
امروزه، آگهیهای شغلی تنها محدود به سایتهای استخدامی نیست و مدیران منابع انسانی از پلتفرمهایی مانند لینکدین برای جستجو و استخدام نیروی متخصص استفاده میکنند.
۳. ایجاد نقش و شرح وظایف شغلی
در برنامهریزی منابع انسانی هدف تخصیص کارآمدی افراد در بستر شغلی است. اگر فرد مناسبی در سازمان نباشد، مدیران منابع انسانی مسئولیت بررسی و تحلیل این موضوع را دارند که چه نیرویی با چه مهارتهایی باید استخدام کنند. سپس، شرح شغلی متناسب با صلاحیتها و مهارتهای شخص را طراحی میکنند و در چارچوب تعریف شده یک نیروی متناسب برای سازمان استخدام میکنند.
۴. برنامه آموزشی موثر
یکی از وظایف مدیر منابع انسانی بررسی شرایط سازمان و در نظر گرفتن آموزشهای لازم برای کارکنان است. آموزش و توسعه کارکنان باعث پیشرفت و افزایش فروش شرکت میشود. آموزشها میتواند شامل آموزش در زمان کاری، آموزش حضوری در سازمان یا آموزش آنلاین باشد.
نوع آموزش باید براساس نیاز کارمندان و در راستای پیشرفت اهداف و تخصص آنها باشد. علاوه بر این، مدیر واحد منابع انسانی باید بودجه شرکت را هم در نظر بگیرد.
۵. استراتژی حفظ کارکنان
استراتژی حفظ کارکنان یکی دیگر از وظایف واحد منابع انسانی است. برای مثال، شما یک نیروی تازهکار استخدام میکنید و به او آموزشهای لازم را میدهید، اما شرایطی پیش میآید و نیروی کار بعد از اتمام آموزش تصمیم میگیرد که با شما قطع همکاری کند. مدیریت منابع انسانی باید توانایی گزینش نیروی کارآمد را داشته باشد.
۶. مدیریت حقوق و مزایا
مدیر منابع انسانی مسئولیت مدیریت کردن حقوق و مزایای کارکنان را برعهده دارد. باید بررسی کند، آیا حقوق کارکنان بر طبق مهارتی که دارند عادلانه است؟ اگر عادلانه نیست درباره آن با مدیریت صحبت کند یا برای کارکنان پاداش یا مزایایی را در نظر بگیرد.
همچنین، اگر قصد استخدام نیروی جدید دارد و در بازار آن شهر نیروی حرفهای سخت پیدا میشود، در صورت پیدا کردن نیروی کار مناسب با در نظر گرفتن مزایا، آن نیرو به سازمان میپیوندد. در قانون کار ایران برای جذب یک نیرو و استخدام، حق جذب در حقوق و مزایا لحاظ میکنند. این مبلغ بین مدیریت منابع انسانی و کارجو توافق میشود.
۷. برنامهریزی نمایشگاه کار
امروزه با برگزاری نمایشگاه های کار در ایران، مدیریت منابع انسانی در سازمانها، موظف است، برنامهریزیهای دقیقی برای شرکت در آن را بر عهده گیرد. این نمایشگاهها با دو هدف تشکیل میشوند. هدف اول ارائه فرصتهای شغلی، جذب و استخدام کارجویان است و هدف دوم ارتقاء برند کارفرمایی کمپانیها است. در این نمایشگاهها، کارگاههای تخصصی و وبینار برای کارجویان برگزار میشود و شرکتها میتوانند بر طبق تخصص خود، برگزار کننده وبینار یا کارگاه باشند.
۸. اجرایی کردن سیاستهایی در محل کار
از نقشها و وظایف مدیر منابع انسانی طراحی سیاستهایی برای محل کار است. این سیاستها به منظور کاهش کشمکش در روابط سازمانی، مسائل قانونی و بهبود عملکرد کارکنان ایجاد میشود. سیاست سازمانی برای محافظت از منابع کارمندان و مدیران به صورت یکسان باید نوشته شود. سیاستهای سازمانی از شرکتی به شرکتی دیگر متفاوت است. در ادامه رایجترین آنها را مثال میزنیم.
- نظم برای حضور در محل کار و ثبت آن
- تحویل برگههای مرخصی و رسید خریدهای انجام شده
- زمانهای استراحت و ناهار
- نوع پوشش مناسب برای محل کار
۹. مدیریت روابط حرفهای محیط کار
مدیریت روابط بین کارکنان، مدیریت با کارکنان و بالعکس یکی از شرح وظایف مدیر منابع انسانی است. امکان رخ دادن اختلاف بین افراد در یک سازمان امری طبیعی است، اما مدیریت کردن آن نیاز به یک شخص حرفهای با مهارتهای نرم دارد. در صورت نیاز، آموزش روابط بین فردی گزینهی مناسبی برای حل بحران است.
۱۰. ایجاد فرهنگ کاری سالم و ایدهآل
اصلیترین کار واحد منابع انسانی و مدیریت آن، ایجاد فرهنگ سازمانی سالم و ایدهال است. فرهنگ کاری شامل روابط و صحبت کردن افراد با یکدیگر، حل چالشهای کاری و حفظ حریم خصوصی کارکنان است. مدیر منابع انسانی حرفهای شرایطی را فراهم میکند که کارکنان بتوانند در ارتباط با مشکلات محیط کار با او صحبت کنند و راهنماییشان کند.
۱۱. ارزیابی عملکرد سالانه کارکنان
فرایند ارزیابی عملکرد سالانه کارکنان به سازمانها دید بلندمدتی میدهد که در چه زمینههایی پیشرفت کردهاند و در چه زمینههایی نیاز به بهبود شرایط کار دارند. برای انجام ارزیابی مؤثر در سازمانها، مدیر منابع انسانی باید نقشها و مسئولیتهای هر کارمند را کامل درک کند و یک ارزیابی واقعبینانه به مدیریت شرکت ارائه دهد.
قبل از شروع ارزیابی عملکرد کارکنان، HRM باید با سرپرستهای هربخش از سازمان مشورت کند و به یک بینش دقیق در خصوص وظایف کارکنان برسد. این مسئولیت مدیر منابع انسانی است که نکات منفی و مثبت کارکنان را براساس شرح وظایفشان بررسی کند.
البته مدیر منابع انسانی قبل از ارزیابی، انتظارات، اهداف و استانداردهای سازمانی را به کارکنان اطلاع دهد و روند ارزیابی را کاملاً شفاف سازد.
۱۲. تسلط بر مسائل قانونی و حقوقی
یکی از شرح وظایف مدیر منابع انسانی تسلط داشتن بر مسائل قانونی و حقوقی است. به این معنا که، مدیریت منابع انسانی باید در زمینهٔ قانون کار، میزان حق بیمه کارگر و کارفرما و… اطلاع داشته باشد.
همچنین، به مسئلههایی مانند: ساعت کار قانونی، مرخصیهای قانونی کارکنان، میزان مرخصی استعلاجی و زایمان، پاداش، حق جذب، حق مسکن و خواروبار تسلط داشته باشد و بتواند کارکنان را از حق و حقوقشان آگاه کند.
مهارت های کاربردی مدیر منابع انسانی
مدیران منابع انسانی موفق با پرورش مهارتهای تخصصی و مهارتهای نرم توانستهاند، در جایگاه شغلی خود بدرخشند و برخوردهای موثر با مدیران سازمان و کارکنان داشته باشند. در ادامه این مهارتها را توضیح میدهیم.
مهارت های نرم
مهارتهای نرم، شامل مجموعهای از مهارتها است که مدیران منابع انسانی باید روی آن بیشترین تسلط رو داشته باشند.
- مذاکره و گفتگو
- مهارت کار تیمی
- مهارت ارتباط بین فردی
- مهارت مدیریت کشمکش
- مهارت تیمسازی
- مهارت آموزش
- مهارت گوش شنوا داشتن
مهارت های تخصصی
مهارتهای تخصصی مورد نیاز یک مدیر منابع انسانی به شرح زیر است.
- جذب و استخدام کارکنان متخصص و حرفهای
- بررسی عملکرد کارکنان
- توانمندسازی کارکنان برای جانشین پروری و رشد
- همسو کردن وظایف شغلی کارکنان با اهداف شغلی سازمان
- آشنایی با ابزارهای مدیریت پروژه
- ایجاد جایگاه شغلی و شرح وظایف شغلی
- برنامهریزی برای شرکت در نمایشگاههای کار
- ایجاد سیاستهای سازمان برای مراقبت از اطلاعات سازمان
- مدیریت روابط محیط کار
- برگزاری برنامه آموزشی موثر برای کارکنان
جمعبندی
این مقاله از سایت محاسبان، به بررسی نقش، وظایف و مهارتهای مدیریت منابع انسانی پرداخته است. وظایف مدیران منابع انسانی در شرکتهای کوچک، متوسط و بزرگ براساس اهداف سازمان تعریف میشود.
مدیران منابع انسانی یکی از مهرههای حیاتی سازمانها هستند که بنیانگذاران شرکتها باید برای شروع کار و پیشرفت شغلی کسبوکارشان از دانش و مهارت آنها استفاده کنند.
سوالات متداول
۱. مهمترین وظیفه مدیر منابع انسانی چیست؟
جذب و استخدام نیروی جدید
۲. آیا مدیریت منابع انسانی باید به موضوع حقوق و دستمزد مسلط باشد؟
بلهT یکی از کلیدیترین شرح شغل مدیر منابع انسانی تسلط به موضوع حقوق و دستمزد است.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مقاله کامل و اطلاعات صحیح بود.
ممنونم
درسا بهرامی از ذرفول هستم