وظایف مشاوره مالیاتی چیست؟

وظایف مشاوره مالیاتی چیست؟ مسئولیت مشاور ارتباط مستقیمی با تکالیف مالیاتی هر بنگاه اقتصادی و مدت زمان رسیدگی مالیاتی سازمان امور مالیاتی دارد. بهطورخلاصه یک مشاور مالیاتی قبل از شروع سال مالیاتی با دریافت دفاتر قانونی شروع می شود طی سال تکالیف مختلفی مانند ارسال لیست حقوق، اظهارنامه ارزش افزوده، ارسال لیست معاملات فصلی و … انجام میشود در پایان سال حسابها باید به درستی اصلاح و بسته شود و نسبت به تهیه صورتهای مالی اقدام شود. بعد از پایان سال باید اظهارنامه عملکرد ارسال شود و در صورت نیاز حسابرسی صورتهای مالی انجام شود.
تا یکسال پس از مهلت پایان ارسال اظهارنامه سازمان امور مالیاتی فرصت رسیدگی دارد و تا سه ماه پس از آن فرصت ابلاغ برگ تشخیص وجود دارد که در صورت اعتراض به برگ تشخیص می توان فرآیند دادرسی مالیاتی که می تواند حتی تا چندین سال نیز طول بکشد تا برگ قطعی مالیات صادر و در نهایت پرداخت شود در صورت عدم پرداخت مالیات فرآیند اجرائیات سازمان امور مالیاتی شروع میشود.
سازمان امور مالیاتی میتواند که تا 5 سال پس از پایان مهلت ارسال اظهارنامه در صورت دستیابی به اطلاعات جدید در خصوص درآمد های مودی اقدام به صدور برگ متمم مالیاتی نماید که همانند برگ تشخیص اولیه در صورت اعتراض امکان دادرسی مالیاتی دارد.
بنابراین مسئولیت یک مشاور مالیاتی که اقدام به قبول کل وظایف مالیاتی می نماید از قبل از شروع سال مالی شروع و با تسویه کامل بدهی های مالیاتی و مختومه کامل پرونده خاتمه می باید که گاه می تواند تا 10 سال نیز شخص مشاور را مشغول نماید.
نکته: در شروع هر قرارداد بدانید تا چه زمانی مسئولیت دارید و آیا می توانید وظایف مالیات بنگاه اقتصادی را به گونه ای انجام دهید که در زمان صدور برگ تشخیص به نتیجه مطلوب برسید اگر نتیجه مطلوب در کوتاهترین زمان ممکن حاصل نشود با طولانی شدن فرآیند دادرسی مالیاتی احتمالاً از نظر مالی قرارداد مشاوره و اجرای شما با زیان مادی روبرو خواهد شد.
اصلی ترین وظایف مشاوره مالیاتی چیست؟
در ادامه 36 مورد از کارهایی که جزو وظایف مشاوره مالیاتی می باشد مشاهده می کنید.
1. نوع فعالیت بنگاه اقتصادی چیست؟
ازنظر نوع فعالیت، بنگاهها به دستههای مختلی تقسیمبندی میشوند؛ ازجمله بازرگانی یا تولیدی یا خدماتی یا پیمانکاری یا ترکیبی از اینها. عملیات حسابداری هریک از این بنگاهها نیز با هم متفاوت است و نمیتوان یک شیوه را برای همه در پیش گرفت؛ هرچند بههرحال مشترکاتی هم بین امور حسابداری اینقبیل بنگاهها وجود دارد.
2. بنگاه چه محصولات و خدماتی عرضه میکند؟
هدف از این سؤال این است که حسابدار با دامنۀ فعالیت بنگاه بهخوبی آشنا شود. حسابدار باید تصویری کلی از نحوۀ تولید و خریدوفروش به دست آورد. اگر بنگاه تولیدی است، باید بدانیم که از چه مواد اولیهای استفاده میشود و فرایند تولید به چه شکل است. اگر بنگاه بازرگانی است، باید بدانیم کالاها را از چه طریقی تهیه میکنند؛ یعنی کالاها را از فروشندگان داخلی تهیه میکنند یا اینکه از خارج از کشور وارد میکنند.
همچنین اگر محصولات تولیدی است، باید با فرایند تولید آشنا باشیم تا بتوانیم بهای تمام شده دقیقی را محاسبه کنیم و هزینههای عادی و غیرعادیای را که پیش میآید، بشناسیم و این هزینهها را با هزینههایی که از دید قانون مالیات پذیرفته است، و نیز استانداردهای حسابداری مطابقت دهیم.
3. املاک و اموالی که بنگاه از آن استفاده میکند، اجارهای است یا نه؟
باتوجهبه اینکه در قانون مالیات، موجر و مستأجر تکالیف متفاوتی دارند، مشاور باید مکانهای اجارهای را بشناسد و از وظایف بنگاه دربرابر این مکانها بهخوبی آگاه باشد. همچنین اگر مکان تحت مالکیت بنگاه است، مشاور باید بتواند هزینۀ استهلاک آن را در محاسبۀ میزان سود لحاظ کند و بهاینترتیب، مالیات پرداختی را کمتر کند.
4. آیا بنگاه، واردات یا صادرات میکند و آیا برای این فعالیتها از کارت بازرگانی خود استفاده میکند؟
یکی از راههای بسیار مهمِ تأمین کالا و مواد اولیه، واردات است. برای رعایت شفافیت، بهتر است هر بنگاه اقتصادی از کارت بازرگانی خود برای واردات استفاده کند. همچنین اگر واردات توسط کس دیگری انجام میشود، باید مدارک و مستندات لازم از شخص تاجر دریافت شود؛ مدارکی مثل قرارداد و صورتحساب معتبر. بهعلاوه، اگر بنگاه صادرات میکند، باید بررسی کنیم که آیا مشمول معافیت صادراتی میشود یا نه.
یکی از دشواریهای پیشِ رو درزمینۀ بازرگانی خارجی، اثبات ردوبدلشدن وجه با طرف خارجی است. در سالهای گذشته، بهعلت تحریمها، امکان انتقال وجه ازطریق سیستم بانکی وجود نداشته است. ازاینرو، انتقال وجه ازطریق صرافیها انجام میشود. صرافیها هم طبق قانون، فقط میتوانند ازطریق واردات دربرابر صادرات، انتقال وجه دهند و به همین دلیل، برای صدور صورتحساب رسمی با محدودیت مواجه شدهاند. بنابراین، در بررسیهای اولیه باید به نحوۀ انتقال وجه توجه ویژهای کنیم.
5. آیا همۀ کارکنان زیر پوشش بیمۀ تأمین اجتماعیاند؟
شاید گمان کنیم که موضوع بیمۀ تأمین اجتماعی به مشاور مالیاتی ارتباطی ندارد و مشاور صرفاً وظیفه دارد هزینۀ حقوق را بهگونهای در دفاتر ثبت کند که بتوان آن را اثبات کرد؛ اما در بعضی از شرکتها و مجموعههای اقتصادی، بارها پیش آمده که قوانین کار و تأمین اجتماعی بهدرستی اجرا نشده و بنگاه اقتصادی از این نظر به دردسر افتاده است.
در چنین حالتی، چهبسا انتظار مدیر این بوده است که مشاور حداقل درخصوص خطرات و مشکلات احتمالیِ پیش روی کارفرما تذکر بدهد. همچنین باید توجه کرد که در بسیاری از مواقع، قبول هزینۀ پرسنلی مشروط به اثبات رابطۀ کارگر و کارفرماست و وجود شخص کارگر در لیست بیمه یکی از مستنداتی است که هزینۀ حقوق و مزایای پرسنلی را اثبات میکند.
6. تسویهحسابها و دریافتها و پرداختها به چه شکل صورت میگیرد؟
یکی از منابع اطلاعاتی عمده برای سازمان امور مالیاتی، رسیدگی به تراکنش های بانکی است؛ زیرا بسیاری از مبالغ واریزشده به حساب بانکی را میتوان نشانۀ درآمدهای بنگاه اقتصادی دانست و بههمینترتیب، بسیاری از مبالغ برداشتشده از حسابهای بانکی را میتوان نشاندهندۀ هزینههای بنگاه اقتصادی قلمداد کرد. ازاینرو، بهتر است بنگاه اقتصادی دریافتها و پرداختهای مالیاش را ازطریق حسابهای بانکی تجاریاش انجام دهد. بهاینترتیب، شفافیت مالی بیشتری محقق میشود و کیفیت اسناد حسابداری ارتقا مییابد.
7. وضعیت اسناد دریافتی به چه صورت است؟
یکی از راههای ردوبدلکردن پول در معاملات، چک است. بنگاه اقتصادی میتواند بابت طلبهایش از مشتریان چک بگیرد. چکهای دریافتی را به دو صورت میتوانیم به کار ببریم: یکی اینکه چک را مستقیماً به حساب بانکی بنگاه واریز کنیم و دیگر اینکه چک را به شخص دیگری واگذار کنیم. حالت نخست، حالت مطلوب است و بیشترین شفافیت مالی را دراینزمینه بهدنبال دارد؛ اما حالت دوم، بااینکه قانونی است، باعث کاهش شفافیت مالی میشود؛ زیرا امکان رهگیری دریافتکنندۀ چک برای سازمان امور مالیاتی وجود ندارد.
سوالات متداول
اولین مرحله از وظایف مشاوره مالیاتی چیست؟
دریافت دفاتر، اولین مرحله از وظایف مشاوره مالیاتی است.
آخرین مرحله از وظایف مشاوره مالیاتی چیست؟
صدور برگ متمم مالیاتی اخرین مرحله از وظایف مشاوره مالیاتی است.
دیدگاهتان را بنویسید