کارپوشه سامانه مودیان چیست؟ آموزش نحوه فعالسازی + خطاهای آن
کلیه مودیان مالیاتی میبایست تمامی فاکتورها و صورتحسابهای الکترونیکی خود را از طریق کارپوشه مودیان در درگاه ملی خدمات الکترونیک وارد کنند. کارپوشه سامانه مودیان، یک وبسایت است که تمام اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات، برای ثبت اطلاعات مالیاتی و ارسال صورت حسابهای الکترونیکی خود میتوانند از آن استفاده کنند. ورود به سامانه مودیان و ثبت فاکتورها کمبودی از لحاظ پیچیدگی ندارد.
کارپوشه سامانه مودیان
کارپوشه مودیان نه تنها به مودیان امکان مشاهده تمامی اطلاعات مالیاتی را میدهد، بلکه یک پل ارتباطی بین مودیان و سازمان امور مالیاتی است. در واقع مودیان مالیاتی میتوانند اظهارنامه مالیاتی، مالیات و عوارض ارزش افزوده ثبت شده در سامانه را از این طریق مشاهده کنند.
در واقع افراد برای آغاز فعالیت مالیاتی خود، ابتدا باید کارپوشه مالیاتی خود را ایجاد کنند. این اقدام ضروری است، زیرا کارپوشه سامانه مودیان مکانی است که تمامی اطلاعات مالی و مالیاتی مودیان ذخیره و نگهداری میشود و محاسبات مالیاتی هم از طریق این کارپوشه صورت میگیرد.
به منظور ورود به کارپوشه، مودیان میتوانند از طریق آدرس my.tax.gox.ir به سامانه مودیان مراجعه کرده و سپس با استفاده از نام کاربری و رمز عبوری که از سامانه احراز هویت سازمان امور مالیاتی دریافت کردهاند، به کارپوشه اختصاصی خود وارد شوند.
کارپوشه مودیان چه کاربردهایی دارد؟
کارپوشه سامانه مودیان کاربردهای بسیار مهمی برای مودیان دارد. این کاربردها عبارتند از:
برقراری ارتباط با سازمان امور مالیاتی
یکی از کاربردهای اصلی و مهم کارپوشه در سامانه مودیان این است که امکان برقراری ارتباط مودیان با سازمان امور مالیاتی را فراهم میآورد. این امکان به مودیان اجازه میدهد تا اطلاعات و فعالیتهای مالی و مالیاتی خود را بهروز کنند و در صورت نیاز با مسئولان مالیاتی در تعامل باشند.
مشاهده و پیگیری فعالیتهای مالیاتی
زمانی که مودیان مالیاتی کارپوشه مالیاتی خود را تشکیل میدهند، میتوانند تمام فعالیتهای مالیاتی خود را به صورت مرتب در آن سامانه مشاهده کنند. مانند اظهارنامه مالیاتی، پرداختهای ارزش افزوده و سایر موارد مالیاتی.
بررسی فرآیندهای مالیاتی و ارائه گزارشات
مودیان مالیاتی میتوانند از طریق کارپوشه خود گزارشات مالیاتی مورد نیاز را به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند و همینطور فعالیتهای مالیاتی خود را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهند.
در واقع میتوان گفت کارپوشه سامانه مودیان ابزاری ضروری برای ارتباط سازمان امور مالیاتی با مودیان میباشد.
مراحل فعال سازی کارپوشه سامانه مودیان
برای ثبت نام و فعال سازی کارپوشه سامانه مودیان طی کردن مراحل زیر ضروری است.
1. ثبت نام در سامانه مودیان
برای شروع فعالسازی کارپوشه مودیان، اولین قدم ثبتنام در سامانه مودیان است. برای ثبتنام، به درگاه ملی خدمات الکترونیک به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کنید. در قسمت ثبتنام با وارد کردن اطلاعاتی چون کد ملی، تاریخ تولد و شماره تلفن همراه به مرحله بعد میروید. در این مرحله، با استفاده از رمز عبور یکبار مصرف به سامانه وارد شده و ثبتنام اولیه شما انجام میشود.
تمام اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات، پس از انجام محاسبات دقیق با بهرهگیری از بهترین نرم افزار حسابداری فروشگاهی، باید صورت حسابهای الکترونیکی خود را تکمیل و از طریق کارپوشه سامانه مودیان ارسال کنند.
1.1. ثبت نام سامانه مودیان اشخاص حقوقی
تمامی اشخاص حقوقی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند، که از فروردین ماه سال ۱۴۰۲ این امکان برای شرکتهای بورسی و دیگر اشخاص حقوقی راه اندازی شد.
نکته مهم
اگر شرکتها و اشخاص حقوقی در این سامانه ثبت نام نکنند، مشمول جرایم مالیاتی سامانه مودیان خواهند بود. در این صورت مودی نمیتواند صورت حسابهای مشتریان (فاکتورهای خرید و فروش) را تایید کند و این موضوع مشکل ساز میشود.
2.1. ثبت نام سامانه مودیان اشخاص حقیقی
از ابتدای سال ۱۴۰۲ اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) موظف به ثبت نام در سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی شدهاند. با توجه به قوانین و پیشبینیهای مقامات مالیاتی، ثبتنام در این سامانه برای اشخاص حقیقی بدون مشکل قابل انجام است. به همین دلیل، صاحبان مشاغل باید ثبتنام در سامانه مودیان خود را انجام داده و ابزارهای پرداخت خود را که شامل پوزها یا درگاههای الکترونیکی هستند، به حافظه مالیاتی متصل کنند.
پس از اینکه اشخاص حقیقی در سامانه ثبت نام کردند، میتوانند با ورود به کارپوشه خود پروندههای مالیاتی را مشاهده کنند و سپس از طریق کارتابل نسبت به تکمیل عضویت اقدام کنند.
2. فعال شدن کارپوشه سامانه مودیان
بعد از اینکه ثبت نام شما در سامانه مودیان تکمیل شد با استفاده از نام کاربری و رمز خود وارد صفحه شخصی در سامانه (my.tax.gov.ir) میشوید. در صفحه شخصی میتوانید خلاصه وضعیت مالیاتی را در نظام مالیاتی مشاهده کنید. برای این کار از نوار سمت راست این صفحه، روی گزینه “ورود به کارپوشه” کلیک کنید و لیست پروندههای مالیاتی خود را مشاهده کنید.
سپس از قسمت “عملیات” روی گزینه “ورود به پرونده” کلیک کنید. از منوی سمت راست صفحه وارد قسمت عضویت شده و سپس گزینه “شناسههای یکتا حافظه مالیاتی” را کلیک کرده تا بتوانید کارپوشه خود را فعال کنید. در صفحه جدید گزینه “دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی” انتخاب کنید تا شناسه یکتای مالیاتی برای حافظه مالیاتی شما تولید شود. سپس با استفاده از نرم افزار مالی حسابداری، هر صورت حساب الکترونیکی با یک شماره مالیاتی منحصربهفرد که بخشی از ارقام آن را شناسه یکتا تشکیل میدهد، صادر میشود.
3. انتخاب روش ارسال صورتحساب به سامانه مودیان
پس از اینکه شناسه یکتا حافظه مالیاتی خود را دریافت کردید، باید روش ارسال صورت حساب را انتخاب کنید.در این راستا سه روش ارسال صورت حساب وجود دارد:
- ارسال مستقیم توسط مودی
- ارسال توسط شرکت معتمد یا سامانههای دولتی با استفاده از کلید مودی
- ارسال توسط شرکت معتمد یا سامانههای دولتی با استفاده از کلید شرکت معتمد یا سامانههای دولتی
خطاهای سامانه مودیان و راه حل آنها
1. مقدار فیلد «تاریخ و زمان صدور صورت حساب (میلادی)» از لحاظ قواعد محاسباتی و منطقی معتبر نیست.
اگر تاریخ صورت حساب ارسالی شما در محدوده زمانی مشخص شده توسط سامانه مودیان نباشد (معمولاً بازه حدوداً یک ماه)، این خطا نشان داده میشود که برای برطرف کردن آن باید در قسمت ویرایش فاکتور تاریخ فاکتور را اصلاح کرد.
2. در حالت دستی مقدار فیلد نسیه و نقدی نمیتواند خالی باشد.
اگر صورت حساب الکترونیکی شما در قسمت فیلد نسیه و نقدی خالی باشد، امکان ثبت صورتحساب وجود نخواهد داشت. برای رفع این خطا باید در نرم افزار واسط سامانه مودیان فیلد “مبلغ تسویه نقدی و نسیه” را پر کنید.
3. مقدار فیلد نوع شخص خریدار از نظر دادهای معتبر نبوده و صورت حساب معتبر نیست.
زمانی که نوع خریدار (حقیقی یا حقوقی) در صورت حساب الکترونیکی مشخص نباشد، این خطا اتفاق میافتد که برای رفع آن باید نوع خریدار را در قسمت تعریف مشتری مشخص کرد.
4. درخواست شما ثبت نشد و دارای خطا است.
اگر با این خطا مواجه شدید، به قسمت تعریف فروشنده رفته و گزینه استعلام فروشنده را در پایین صفحه انتخاب کنید. اگر با خطای “امضا کد اختصاصی صحیح نمیباشد” مواجه شدید، یعنی ارتباط با کارپوشه سامانه مودیان برقرار نیست که علت این مشکل به دلایل زیر میتواند باشد:
- غیر فعال شدن شناسه یکتا حافظه مالیاتی در کارپوشه
- کد پابلیک (public key) و پرایوت (private key) با یکدیگر همخوانی ندارند.
- از کاراکترهای غیر مجاز مثل فاصله، کوتیشن و یا خط تیره در یکی از فیلدهای تعریف مشتری، کالا و فروشنده استفاده شده است که باید برطرف شود.
- اطلاعات فروشنده، خریدار و کالا در فاکتور به درستی ثبت نشده است.
5. طول مقدار وارد شده در فیلد «شماره اقتصادی خریدار» کوچکتر از حداقل طول مجاز است.
برای ارسال فاکتور در سامانه مودیان حتماً باید آن اشخاص پرونده مالیاتی تشکیل داده باشند. از این رو به کلیه اشخاص حقیقی که پرونده مالیاتی دارند، کد اقتصادی تعلق گرفته است که عموماً کد ملی آن افراد به همراه 0001 است. برای مثال کد ملی ۱۰رقمی: 1288295491 کد اقتصادی ۱۴ رقمی: 12882954910001
6. طول مقدار وارد شده در فیلد «کد پستی خریدار» بزرگتر از حداکثر طول مجاز است (طول مقدار وارد شده باید حداکثر ۱۰ کاراکتر باشد).
اگر کد پستی خریدار صحیح نباشد این خطا نمایش داده میشود.
7. خطای pending در سامانه مودیان
خطای pending سامانه مودیان جزء مشکلاتی است که اشخاص را این روزها درگیر کرده است. زمانی که سامانه در حال بررسی صورت حساب الکترونیکی باشد، خطای در حال بررسی یا همان pending نشان داده میشود. در چنین مواقعی منتظر نهایی شدن صورت حساب در سامانه باشید و از ارسال مجدد فاکتور خودداری کنید.
در این صورت با دو گزینه مواجه خواهید شد: در حالت اول اگر وضعیت صورت حساب ناموفق باشد، ابتدا نسبت به برطرف کردن خطا و سپس ارسال مجدد صورت حساب اقدام کنید. در حالت دوم اگر وضعیت صورت حساب موفق باشد، نیازی به ارسال مجدد نیست و از طریق کارپوشه مودیان صورت حساب خود را مشاهده کنید.
8. خطای کد حافظه یا کلید خصوصی اشتباه میباشد.
- غیر فعال شدن شناسه یکتا حافظه مالیاتی در کارپوشه
- همخوانی نداشتن کد پابلیک (public key) و پرایوت (private key)
- در یکی از فیلدهای تعریف فروشنده، کالا و مشتری از کاراکترهای غیر مجاز از جمله کوتیشن، فاصله یا خط تیره استفاده شده است که باید برطرف شود.
- اطلاعات فروشنده، خریدار و کالا در فاکتور به درستی ثبت نشده باشد.
9. کد خطای ۰۱۱۰ در سامانه مودیان
در صورت مواجه شدن با این خطا، باید بدانید که مقدار درج شده در فیلد نوع شخص خریدار را به درستی وارد نکردهاید. جهت برطرف کردن کد خطای ۰۱۱۰، باید نوع مشتری را از جهت حقوقی، حقیقی و… در فیلدی مخصوص تعیین کنید.
10. کد خطای ۰۲۲۹ در سامانه مودیان
خطای ۰۲۲۹ در صورتی رخ میدهد که «مبلغ پرداختی نقدی» اعتبار کافی را از جهت قواعد منطقی و محاسباتی نداشته باشد. برای برطرف کردن این خطا باید این فیلد را با عدد درست پر کنید.
جمع بندی
در این مقاله از تیم محاسبان به موضوع کارپوشه سامانه مودیان و نحوه فعالسازی آن، کاربردها و خطاهایی که ممکن است با آن روبرو شوید، پرداختیم. اگر در طول فرآیند ایجاد کارپوشه در سامانه مودیان با چالشی مواجه شدید از طریق کامنت با کارشناسان ما در اتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.
دیدگاهتان را بنویسید