اظهارنامه اصلاحی؛ مراحل و مهلت ارسال اظهارنامه اصلاحی 1404

گاهی مودیان مالیاتی در ارسال اظهارنامه مالیاتی خود، اطلاعاتی را به اشتباه وارد میکنند. در این شرایط تنها گزینهٔ پیش رو اظهارنامه اصلاحی است؛ که در این مقاله از محاسبان دربارهٔ شرایط، مهلت ارسال، ویرایش و مراحل آن صحبت میکنیم.
اظهارنامه اصلاحی چیست؟
اظهارنامه اصلاحی یا اصلاح اظهارنامه فرآیندی است که اداره مالیاتی برای مودیان در نظر گرفته که در صورت خطا در اظهارنامه یا نیاز به تغییر اطلاعات، آن را اصلاح کنند. برای اصلاح اظهارنامه، مودیان باید از طریق سامانه مودیان به بخش اظهارنامههای ارسال شده برای سازمان مراجعه کنند.
مهلت اظهارنامه اصلاحی ۱۴۰۴
طبق تبصره ماده ۲۲۶ قانون مالیاتهای مستقیم، مودیان میتوانند تا یک ماه پس از ارسال اظهارنامه، برای رفع مشکل در اظهارنامه ارسال شده اقدام کنند. مودی مالیاتی یا حسابدار مجموعه بعد از اصلاح اشکالات موجود، اظهارنامه اصلاحی را برای سازمان امور مالیاتی ارسال میکند.
نکته مهم
در صورتی که مودی، اصلاح اظهارنامه را در مدت مشخص شده انجام دهد و برای سازمان ارسال کند، تاریخ اظهارنامه او، تاریخ ثبت اولیه در نظر گرفته میشود و مودی مشمول جریمه نمیشود.
با توجه به اینکه برخی از سالها، مهلت ارسال اظهارنامه برای اشخاص حقیقی و حقوقی تمدید میشود، بنابراین مدت زمان اصلاح اظهارنامه هم تغییر میکند و تا یک ماه بعد از اتمام زمان ارسال اظهارنامهها است.
شرایط ارسال اظهارنامه اصلاحی
در تبصره ماده ۲۲۶ قانون مالیاتهای مستقیم، سازمان امور مالیاتی تنها به مودیانی اجازه ارسال اظهارنامه اصلاحی را میدهد که شرایط زیر را داشته باشند:
در اظهارنامه یا ترازنامه و حساب و سود زیان تسلیم شده، از نظر محاسبه اشکالاتی وجود داشته باشد. در این شرایط مودی با ارائه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه باید نسبت به رفع اشتباه اقدام کند و اظهارنامه، ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را تهیه و تنظیم کند. همچنین تاریخ ارسال اظهارنامه برای مودی، همان تاریخ ارسال اظهارنامه اولیه در نظر گرفته میشود.
نکته مهم
اصلاح اظهارنامه مالیاتی تا حدودی سازمان امور مالیاتی را نسبت به پرونده شما حساس میکند، بنابراین بهترین راه این است که اظهارنامه اصلی را کاملا با دقت و در موعد تعیین شده تکمیل و ارسال کنید که نیازی به اصلاح نباشد. همچنین اگر روی اظهارنامه اصلاحیه زدید، اطلاعات دفاتر قانونی شما باید مطابق با اظهارنامه ارسال شده باشد.
متداول ترین تغییرات اظهارنامه اصلاحی
متداولترین تغییراتی که در اصلاح اظهارنامه اعمال میکنند، عبارت است از:
- عدم ثبت همهٔ درآمدها
- عدم ثبت همهٔ خریدها
- اشتباه در درج هزینهها
- اعلام نکردن همه یا قسمتهایی از داراییهای مشهود

مزیتهای ارسال اظهارنامه اصلاحی
در صورتی که در اظهارنامه ارسال شده، اشتباهاتی اعم از عدم اظهار درآمدها و خریدهای مودی وجود داشته باشد، اظهارنامه اصلاحی، فرصتی برای اصلاح این موارد و درج دقیق مبلغ درآمدها و خریدها است که مطابق با قانون ثبت شوند و مودی از جرایم مالیاتی مانند کتمان درآمد و خرید در امان میماند.
چند بار میتوان اظهارنامه اصلاحی را ویرایش کرد؟
در مدت یک ماهه تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی، بدون محدودیت امکان اصلاح اطلاعات وجود دارد. اما در نظر داشته باشید که ویرایش مکرر و اعمال تغییرات زیاد به نفع شما نیست؛ چراکه در نظر سازمان امور مالیاتی شما یک مودی پر ریسک شناخته میشوید.
بنابراین بهتر است که با دقت کافی، در یک مرحله، تغییرات لازم را در اظهارنامه اعمال کنید. همچنین توصیه میکنیم که اگر تجربه کافی ندارید، از مشاوره مالیاتی محاسبان استفاده کنید.
مراحل ارسال اظهارنامه اصلاحی
مراحل اصلاح اظهارنامه به شرح زیر است:
- ابتدا باید به سایت tax.gov.ir مراجعه کنید.
- سپس نام کاربری و رمز عبور خود را (شخصیت حقیقی یا حقوقی) برای ورود به سیستم درج کنید.
- پس از ورود به پنل، روی گزینه جستجوی اظهارنامه کلیک کنید و با وارد کردن کد رهگیری و کد ملی، اظهارنامه ارسال شده را مشاهده میکنید.
- پس از انتخاب اظهارنامه اصلی، روی گزینهٔ اظهارنامه اصلاحی کلیک کنید. در اینجا یک ستون در کنار اظهارنامه اصلی اضافه میشود که در بالای آن نوشته شده: اظهارنامه اصلاحی.
- پس از انتخاب اظهارنامه اصلاحی، گزینهٔ ویرایش اطلاعات اظهارنامه را انتخاب کنید و پس از مشاهده اظهارنامه اصلی و اصلاح و ویرایش قسمتهای مورد نیاز، در آخر گزینهٔ «ارسال اطلاعات» را انتخاب کنید.
تفاوت اظهارنامه اصلی و اصلاحی
در ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم توضیح داده شده است که اشخاص حقوقی باید نهایت تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند. همچنین اشخاص حقیقی تا پایان خردادماه می توانند نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد اقدام کنند و حتما در زمان تعیین شده اظهارنامههای خود را ارسال کنند.
اگر شرکتی برای اولین بار قرار است که اظهارنامه مالیاتی ارسال کند، در واقع دارد برای ارسال اولین اظهار نامه اصلی خود اقدام میکند. حالا اگر در ارسال اطلاعات اشتباهی رخ دهد، پای اظهارنامه اصلاحی به میان میآید که در ادامه دربارهٔ آن توضیح میدهیم.
در روند کارهای حسابداری گاهی پیش میآید که اطلاعاتی اشتباه در اظهارنامه عملکرد درج میشود. در این شرایط با توجه به ماده ۲۲۶ قانون مالیاتهای مستقیم و تبصره آن، فرد اجازه دارد که در صورتی که در اظهارنامه یا ترازنامه و حساب و سود زیان ارسال شده، از نظر محاسبه اشکالاتی وجود دارد، با ارائه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت ارسال اظهارنامه اشتباهات را رفع کند و اظهارنامه، ترازنامه یا حساب سود و زیان را اصلاح شده را تنظیم کند.
جمعبندی
در این مقاله از محاسبان، اظهارنامه اصلاحی را مورد بررسی قرار دادیم و دربارهٔ هرآنچه باید دربارهٔ اصلاح اظهارنامه بدانید، صحبت کردیم. پیشنهاد میکنیم که در ابتدا سعی کنید در ارسال اظهارنامه اصلی، نهایت تمرکز و دقت خود را صرف کنید و در صورت نیاز به اصلاح، تنها یک بار اصلاحات خود را در اظهارنامه درج کنید. همچنین برای ارسال اظهارنامه از موسسات معتبر مالیاتی، راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
سوالات متداول
1. برای اصلاح اظهارنامه به کجا مراجعه کنیم؟
به سایت اداره امور مالیاتی مراجعه کنید. در متن مقاله مراحل آن را توضیح دادهایم.
۲. ملاک سازمان امور مالیاتی کدام اظهارنامه است؟
اگر اصلاحیه درست باشد، اصلاحیه اظهارنامه در کنار اظهارنامه اصلی باهم معیار سازمان امور مالیاتی هستند.
۳. چند بار میتوان اظهارنامه اصلاح شده را ویرایش کرد؟
شما به مدت یک ماه زمان دارید در سامانه که اطلاعات را تغییر دهید و محدودیتی بابت ویرایش آن ندارید.
۴. مزیتهای اصلاح اظهارنامه چیست؟
درج کردن اطلاعات درآمدها و خریدها و جلوگیری از جریمه به دلیل کتمان آنها.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید