حد مجاز فروش در سامانه مودیان چقدر است؟

حد مجاز فروش در سامانه مودیان موضوعی است که قانونگذار با روی کار آمدن سامانه مودیان آن را اجرایی کرد. این موضوع برای جلوگیری از صدور صورتحساب الکترونیکی صوری و همچنین جلوگیری از فعالیت شرکتهای کاغذی یا به عبارت دیگر ممانعت از فروش غیر مجاز شرکتهای صوری است. حد مجاز فروش صرفاً مخصوص کنترل موضوع مالیات بر ارزش افزوده است؛ یعنی اگر که فعالیت مودی معاف از ارزش افزوده است یا کالا و خدمات آن معاف از ارزش افزوده است، باید بداند که حد مجاز فروش اصلاً موضوعیتی با فعالیتهای معاف از ارزش افزوده ندارد.
حد مجاز فروش در سامانه مودیان چیست؟
قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان این اجازه را به سازمان امور مالیاتی کشور داده است که برای مودیان حد مجاز فروش در سامانه مودیان تعیین کند.
با توجه به ماده 6 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، جمع صورتحسابهای الکترونیکی صادره توسط هر مؤدی در هر دورۀ مالیاتی نمیتواند بیشتر از پنج برابر فروش اظهار شده وی در دورۀ مشابه سال قبل، که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، باشد. جمع صورتحسابهای الکترونیکی صادر شده در هر دورۀ مالیاتی برای واحدهای تازه تأسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی نمیتواند بیش از پنج برابر معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم باشد.
همچنین صدور صورت حساب الکترونیکی بیش از حد مجاز مقرر در این ماده برای کلیۀ مودیان منوط به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی و ارائه تضامین کافی خواهد بود. در غیر این صورت به صورتحساب الکترونیکی صادر شده اعتبار مالیاتی تعلق نمیگیرد.
واحد تازه تأسیس: مودی مالیاتی که از تاریخ اجرای قانون شروع به فعالیت و کسب و کار میکند.
واحد فاقد سابقه مالیاتی: مودی مالیاتی که مشمول واحد تازه تأسیس نبوده و برای دوره مشابه سال قبل دارای فروش مشمول مالیات بر ارزش افزوده نباشد.
حد مجاز فروش در سامانه مودیان: حداکثر سقف مجاز فروش کالا و ارائه خدمت مشمول مالیات بر ارزش افزوده در یک دورۀ مالیاتی با درج مالیات بر ارزش افزوده.
کارپوشه: کارپوشه ویژه اختصاص یافته به مودی تحت مدیریت سازمان که مودی پس از احراز هویت امن، میتواند علاوه بر دریافت کلیۀ خدمات الکترونیکی مالیاتی از جمله مشاهده اوراق مالیاتی ابلاغ شده، تأیید یا رد صورتحسابهای خرید، مدیریت دریافت یا پرداخت صورتحسابهای نسیه، اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده صورتحسابهای فروش و خرید خود را مشاهده و تکالیف مرتبط با قانون را انجام دهد.
کارپوشه فعال: کارپوشهای که امکان ثبت حافظه مالیاتی، تایید یا رد صورتحساب خرید و دریافت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض، در صورتحسابهای الکترونیکی صادره را از خریداران دارد.
کارپوشه غیرفعال: کارپوشهای که مودی امکان دریافت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض، در صورتحسابهای الکترونیکی صادره را از خریداران نداشته ولی امکان ورود به کارپوشه، ثبت حافظه مالیاتی و تأیید یا رد صورتحساب خرید را دارد.
عدول: به معنای عبور فروشنده از حد مجاز فروش تعیینشده در قانون است. اگر خریدار چنین صورتحسابهایی را تأیید کند، اعتبار مالیاتی به آنها تعلق نمیگیرد و خریدار نمیتواند از این مبالغ در اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده استفاده کند. به عبارت ساده، عدول باعث میشود خریدار اعتبار مالیاتی خود را از دست بدهد.
عدم عدول: به معنای رعایت کامل سقف حد مجاز فروش و پایبندی به الزامات قانونی است. تأیید چنین صورتحسابهایی توسط خریدار بلامانع است و اعتبار مالیاتی به این صورتحسابها تعلق میگیرد.
براساس ماده 3 آییننامه اجرایی اصلاحی ماده 6 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، سازمان امور مالیاتی کشور موظف است به منظور آگاهی مودیان از حد مجاز فروش در سامانه مودیان برای هر دوره مالیاتی، تمهیدات لازم را در کارپوشه مؤدی فراهم آورد. به همین خاطر زمانی که میزان فروش مؤدی به 85 درصد و 95 درصد حد مجاز میرسد و نمودار حد مجاز به رنگ نارنجی و قرمز در میآید، به ازای هر دو مرحله برای مؤدی پیامک ارسال میشود و در بخش پیامها و اعلانات مربوط به پرونده آن کارپوشه هم پیام ارسال میشود.
در صورتی که حد مجاز فروش در سامانه مودیان به 100 درصد رسید، نمودار حد مجاز به رنگ خاکستری میشود. بنابراین مراتب اخطار از طریق پیامک به مؤدی ارسال و پیام در کارپوشه مؤدی ارسال میشود و وضعیت این پرونده در کارپوشه، عبور از حد مجاز ماده 6 (غیر فعال) میشود.
نکته مهم
زمانی که کار پوشه غیرفعال است، مودی امکان دریافت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض در صورتحسابهای الکترونیکی صادره را از خریداران ندارد. ولی امکان ورود به کارپوشه، ثبت حافظه مالیاتی و تأیید یا رد صورتحساب را دارد.
قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی
سامانه مودیان، سامانهای است تحت مدیریت سازمان که در آن به هر مودی، کارپوشه ویژهای اختصاص یافته و تبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان منحصراً از طریق آن کارپوشه انجام میشود. مودیان میتوانند با استفاده از هرگونه سختافزار یا نرمافزار اعم از رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانههای ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه مالیاتی به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان متصل شوند. بنابراین مرجع نهایی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان است.
هدف از حد مجاز فروش در سامانه مودیان
به نظر میرسد هدف از حد مجاز فروش در سامانه مودیان بر اساس ماده 6 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان این است که این اجازه را به سازمان امور مالیاتی کشور میدهد که زودتر از موعد مالیات بر ارزش افزوده، نقدینگی از حساب مودیان خارج شود و به حساب دولت واریز شود. بدین معنا که سازمان برعکس سنوات گذشته قبل از رسیدگی ارزش افزوده، مبلغهای ارزش افزوده را دریافت میکند.
حد مجاز فروش مشمول ارزش افزوده
در این تیتر میخواهیم دربارهٔ حد مجاز فروش ارزش افزوده طبق قانون پایههای فروشگاهی و سامانه مودیان و قانون تسهیل را بررسی کنیم.
مودیانی که دارای سابقۀ فعالیت در دوره مشابه سال قبل هستند: در این گروه که اکثر مودیان مشمول آن میشوند، هر مؤدی در هر دورۀ مالیاتی یعنی در هر فصل حداکثر میتواند ۵ برابر میزان فروش کالا یا خدمات مشمول ارزش افزوده در دورۀ مالیاتی سال قبل را فروش داشته باشد.
به طور مثال برای فروش در دوره زمستان ۱۴۰۲ که دوره مشابه سال قبل آن زمستان سال ۱۴۰۱ است، اگر یک مؤدی در فصل مشابه سال قبل ۲۰ میلیارد تومان فروش کالا و خدمات مشمول ارزش افزوده داشته باشد، میتواند ۵ برابر آن یعنی در دوره زمستان 1402، حداکثر ۱۰۰ میلیارد تومان فروش داشته باشد.
بنابراین مودیانی که سابقۀ فعالیت در دورۀ مشابه سال قبل را دارند، حداکثر میزان حد مجاز فروش ماده 6 آنها برابر است با 5 برابر فروش کالا یا خدمات مشمول ارزش افزوده در دوره مالیاتی سال قبل که پرداختیهای آن انجام شده باشد.
مودیانی که فروش دورۀ مشابه سال قبل کمتر از حد نصاب معافیت مادۀ 101 بوده است: اگر فروش مودی کمتر از آن میزان باشد، حداکثر حد مجاز فروش ماده ۶، ۵ برابر معافیت ماده 101 در سال جدید است. بهطور مثال در مورد سال 1402 میشود 5 برابر 47/500/000 تومان.
واحدهایی که فاقد سابقهی مالیاتی در سال گذشته هستند، ممکن است پرونده مالیاتی نداشته یا به هر نحوی ممکن است مشمول ارزش افزوده نبودهاند یا واحدهایی که تازه تأسیس هستند، بنابراین حداکثر حد مجاز فروش آنها 5 برابر معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم است.
بنابراین برای مودیانی که فروش در دورۀ مشابه سال قبل آنها کمتر از حد نصاب معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم بوده است و واحدهای فاقد سابقه مالیاتی در سال گذشته و همچنین واحدهای تازه تأسیس حداکثر حد مجاز فروش برابر است با 5 برابر معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم.
حد مجاز فروش در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
اگر فروشنده بیش از حد مبلغ حد مجاز فروش در سامانه مودیان اقدام به صدور صورتحساب کرده باشد، چه برخوردی با وی میشود؟ اگر فروشندهای فراتر از حد مجاز فروش خود بخواهد صورتحساب الکترونیکی صادر کند، قانونگذار ممنوعیتی در این باره برای فروشنده قائل نشده است و این اجازه را با رعایت شروط و روشهای افزایش حد مجاز فروش برای مودی قائل شده است.
در صورت صدور صورتحساب الکترونیکی بیش از حد مجاز مقرر و دریافت اخطار عبور از ماده 6 و غیر فعال شدن کارپوشه برای کلیۀ مودیان منوط به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی، ارائه ضمانتهای کافی، کافی خواهد بود. در غیر این صورت به صورتحساب الکترونیکی صادر شده اعتبار مالیاتی تعلق نمیگیرد.
روشهای افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان
مودی به منظور افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان باید به یکی از روشهای زیر از طریق کارپوشه خود اقدام کند:
1. ارائه درخواست مودی مبنی بر افزایش حد مجاز فروش تا مبلغ دلخواه در دوره جاری به صورت سیستمی
2. افزایش حد مجاز فروش از طریق پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات بر ارزش افزوده دوره مشابه سال قبل

در صورتی که مؤدی تمام یا قسمتی از بدهی مالیات بر ارزش افزوده دوره مشابه سال قبل را پرداخت نکرده یا نسبت به ترتیب پرداخت آن اقدام نکرده باشد، میتواند با پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات بر ارزش افزوده مربوط به دوره مزبور، از افزایش حد مجاز فروش در سامانه مؤدیان مندرج در ماده ۶ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان حداکثر تا مبلغ فروش ابرازی بهرهمند شود.
در اين صورت اداره امور مالياتی باید مبلغ پرداخت يا ترتيب پرداخت داده شده را حداكثر ظرف همان روز از طريق اداره كل امور مالياتی ذیربط به معاونت فناوریهای مالياتی اعلام کند که نسبت به افزايش حد مجاز فروش تا سقف مشخص شده در ماده ۶ قانون پايانههای فروشگاهی و سامانه موديان اقدام شود.
در صورتی كه پرونده دورۀ مشابه سال قبل مودی پيش از درخواست افزايش حد مجاز فروش، مورد رسيدگی قرار گرفته و به قطعيت رسيده باشد و در اثر آن اعتبار مالياتی قطعی شده كمتر از اعتبار مالياتی ابرازی مودی باشد، مبلغ پرداخت يا ترتيب پرداخت داده شده بدهی جهت افزايش حد مجاز فروش تا سقف مشخص شده در ماده ۶ قانون پايانههای فروشگاهی و سامانه موديان، پس از كسر مابهالتفاوت اعتبار مالياتی قطعی شده و اعتبار مالياتی ابرازی پرداخت نشده، باید به معاونت فناوریهای مالياتی اعلام شود.
3.افزایش حد مجاز فروش از طریق پرداخت مالیات و عوارض متعلقه یا ارائه تضمین
در صورت درخواست مؤدی برای افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان از این طریق، مؤدی موظف به پرداخت مالیات و عوارض فروش یا ارائه تضمین متناسب با میزان افزایش حد مجاز فروش درخواستی با مدنظر قرار دادن نرخ مالیات بر ارزشافزوده است. در صورت پرداخت ماليات و عوارض متعلق، حد مجاز فروش متناسب با نرخ ماليات و عوارض فروش تا سقف ماليات و عوارض فروش پرداختی به صورت سيستمی افزايش میيابد.
در صورت ارائه تضمين توسط مؤدی از قبيل سپرده بانكی، ضمانتنامه بانكی، وثيقه ملكی يا چک صيادی (بنفش رنگ)، ادارات امور مالياتی موظفند نسبت به دريافت هريک از ضمانتهای يادشده معادل ماليات و عوارض متعلق اقدام و مراتب را حداكثر ظرف همان روز از طريق اداره كل امور مالياتی ذیربط جهت افزايش حد مجاز فروش متناسب با نرخ ماليات و عوارض فروش تا سقف ماليات و عوارض فروش تضمينی، به معاونت فناوریهای مالياتی اعلام کنند.
سررسيد ضمانتها، حداكثر تا پايان مهلت پرداخت ماليات بر ارزش افزوده مربوط به همان دوره مالياتی است كه پس از تعيين تكليف ماليات بر ارزش افزوده (پرداخت يا ترتيب پرداخت) ظرف مهلت مقرر قانونی، تضامين دريافتی به مؤدی مسترد خواهد شد. در غير اين صورت نسبت به وصول بدهی ماليات و عوارض ارزش افزوده از محل ضمانتهای مربوطه اقدام خواهد شد. در صورت درخواست افزايش حد مجاز فروش از هريک از روشهای مذكور توسط مؤدی، ادارات امور مالياتی مكلف به تكميل فرم پيوست و ارسال آن به ادارات كل امور مالياتی ذیربط جهت اعلام به معاونت فناوریهای مالياتی است.
۴. خرید نقدی طی دوره، بابت کالاها و خدمات مشمول که صورتحساب الکترونیکی نقدی آن به تأیید خریدار رسیده باشد، از تاریخ تأیید صورتحساب الکترونیکی توسط خریدار به شرطی که فروشنده دارای حد مجاز فروش و کارپوشه فعال بوده باشد.
۵. پرداختهای انجام شده بابت خریدهای نسیه دوره قبل، از تاریخ تأیید پرداخت توسط طرفین معامله به شرطی که فروشنده دارای حد مجاز فروش و کارپوشه فعال بوده باشد.
۶. واردات کالا از تاریخ درج اطلاعات مربوط به واردات در کارپوشه مودی.
نکته مهم
جهت ارائه تضمین به وسیلۀ چک بنفش که کاربرد بیشتری نسبت به سایر دارد، میتوان حد مجاز فروش را در آن لحاظ کرد و به واحد مالیاتی تحویل داد، همچنین معمولاً به تاریخ 20 روز بعد از پایان فصل زمان چک تضمین است و اگر قبل از موعد چک، بدهی ارزش افزوده از طریق اظهارنامه یا از طریق سامانه مودیان پرداخت شد، میتوان چک تضمین شده را برگشت زد و اگر پرداختی صورت نگیرد، چک تضمین پاس میشود.
سازمان امور مالیاتی موظف است به محض پرداخت یا ترتیب پرداخت یا ارائه ضمانت نسبت به انعکاس آن در کارپوشه اقدام کند. لازم به ذکر است فروشنده باید قبل از اتمام دوره مالیاتی، اقدام به افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان کند که اعتبار مالیاتی صورتحسابهایی که بیش از حد مجاز صادر کرده است، برای خریدار منظور شود.
نکته مهم
افزایش حد مجاز فروش هر دوره حداکثر تا پایان همان دوره امکانپذیر است.
در هر زمان که جمع صورتحساب در یک دوره مالیاتی بیش از حد مجاز فروش در سامانه مودیان باشد، مالیات بر ارزش افزوده مبلغ کالا و خدمات مازاد بر حد مجاز فروش نباید در صورت حساب درج شود. همچنین برای خریدار این مبلغ اعتبار محسوب نمیشود، اما فروشنده ملزم به پرداخت کل مالیات بر ارزش افزوده متعلقه است. همچنین جهت بهرهمندی خریدار از اعتبار مالیاتی صورتحساب الکترونیکی فروشنده مکلف است حد مجاز فروش خود را متناسب با میزان فروش کالا و خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده صورتحساب افزایش داده و سپس صورتحساب الکترونیکی اصلاحی مربوطه را صادر کنند.
علاوه بر این اعتبار مالیاتی قابل پذیرش برای خریداران، اعتبار منعکس شده در سامانه مودیان بوده و چنانچه فروشنده صورتحسابی را با عدم رعایت حد مجاز فروش در سامانه مودیان صادر کند، اعتباری برای خریدار در سامانه مودیان لحاظ نخواهد شد.
صورتحسابهای الکترونیکی که به صورت نسیه هستند یا به عبارت دیگر میزان فروش در محاسبات حد مجاز فروش دورهای که صورتحساب صادر شده تا تاریخی که پرداخت آن صورت نگرفته و به تأیید طرفین نرسیده باشد، منظور نخواهد شد.
نکات کلیدی در خصوص افزایش حد مجاز ماده 6
- درخواست مودی مبنی بر افزایش حد مجاز ، تا پایان همان دوره اعمال خواهد شد.
- تاریخ مصرف حد مجاز هر دوره، بر اساس تاریخ درج صورتحسابهای فروش در کارپوشه خواهد بود.
- مبلغ ضمانتها براساس مانده بدهی مؤدی در دوره جاری به علاوه 9% مبلغ درخواستی أخذ خواهد شد.
شرکت های تازه تأسیس و فاقد سابقه
جمع صورتحسابهای الکترونیکی صادر شده در هر دورۀ مالیاتی برای واحدهای تازه تأسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی نمیتواند بیش از پنج برابر معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم باشد. برای شرکتهای تازه تأسیس و فاقد سابقه با توجه به موارد زیر حداکثر حد مجاز فروش در دوره جاری برابر است با پنج برابر معافیت ماده 101 سال جاری.
مؤدی در دورۀ مشابه سال قبل فاقد اظهارنامه ارزش افزوده باشد و تا ابتدای دوره جاری اظهارنامه ارسال نکرده باشد. مؤدی در دوره سال قبل ، صفر ریال ابراز کرده باشد. مؤدی در دورۀ مشابه سال قبل بستانکار باشد. مؤدی در دورهٔ مشابه سال قبل کمتر از مبلغ 475/000/000 ریال (نرخ معافیت ماده 101 در سال 1402) فروش مشمول ابراز کرده باشد.
افزایش حد مجاز فروش به صورت سیستمی
در آخرین بهروزرسانی سامانه مودیان، امکانات جدیدی از قبیل امکان تعریف قبوض خدماتی (آب/برق/گاز/تلفن و…) و همچنین درخواست افزایش حد مجاز فروش موضوع ماده 6 قانون پایانههای فروشگاهی در کارپوشه به سامانه مودیان اضافه شده است. تا قبل از آن باید جهت درخواست افزایش حد مجاز به صورت حضوری به سازمان امور مالیاتی محل فعالیت مراجعه کرده و با ارائه فرم درخواست به صورت کتبی مبنی بر افزایش حد مجاز فروش تا مبلغ دلخواه در دوره جاری مربوطه اقدام کرد. جهت افزایش سقف حد مجاز ماده 6 در کارپوشه از قسمت سایر درخواستها میتوانید نسبت به ثبت درخواست افزایش حد مجاز از طریق روشهای پرداخت نقدی و یا چک تضمین اقدام کنید.
نکته مهم
اشخاصی که مشمول فراخوان ارزش افزوده نشدهاند، اما مشمول ارسال صورتحساب از طریق سامانه مودیان هستند، میتوانند صورتحساب خود را بدون ارزش افزوده ارسال کنند.
حد مجاز فروش در چه مواردی لحاظ نمی شود ؟
- درخصوص فروشهای نسیه کالا و خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده، محاسبه حدمجاز فروش در دورههایی که مبالغ آن پرداخت و به تأیید طرفین رسیده باشد، لحاظ خواهد شد.
- در صورتحسابهای الکترونیکی که مبلغهای آن به صورت نسیه است، میزان فروش در محاسبات حد مجاز فروش دورهای که صورتحساب صادر شده تا تاریخی که پرداخت آن صورت نگرفته و به تایید طرفین نرسیده، منظور نخواهد شد.
- فروش کالا و ارائه خدمات صادراتی کالا و خدمات مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده با عنایت به اینکه برای خریدار اعتبار ایجاد نمیکند، در محاسبات حد مجاز فروش لحاظ نمیشود.
- عرضه کالا و ارائه خدمات به مصرفکننده نهایی با توجه به اینکه برای خریدار اعتبار ایجاد نمیکند، در محاسبات حد مجاز فروش لحاظ نمیشود.
- در صورت فروش کالا و ارائه خدمات به اشخاص موضوع تبصره ماده 2 آییننامه حد مجاز فروش (مودیانی که به دلیل ارائه کالا و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده و ماهیت کسبوکار امکان عضویت در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی را ندارند)، بنابراین باتوجه به اینکه خریدار از اعتبار مالیاتی نمیتواند استفاده کند، جزو حد مجاز فروش فروشنده در نظر گرفته نمیشود.
تغییرات ماده 6 قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان در قانون تسهیل
طبق لایحه تسهیل قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان این قانون دستخوش تغییراتی است. البته مزایای فراوانی برای مودیان دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
✔ الزام برای انجام تکالیف قانونی توسط اشخاص حقوقی از اول مهرماه 1402
✔ الزام برای انجام تکالیف قانونی توسط سایر مودیان از اول دی ماه 1402
✔ امکان پذیرش هزینه و اعتبار صورتحسابهای الکترونیکی خارج از سامانه تا پایان سال 1403
✔ امکان بخشودگی صددرصدی جرایم ماده 22 قانون تا پایان سال 1403
در مورد تغییرات موضوع ماده 6 قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان طبق قانون تسهیل حد مجاز فروش در سامانه مودیان از 3 برابر به 5 برابر افزایش یافته و تا آن میزان بدون پیش شرطی صدور صورتحساب الکترونیکی فراهم است.
مبنای محاسبه حد مجاز فروش در سامانه مودیان چیست؟
سازمان امور مالیاتی کشور مطابق اطلاعیهای پیرامون حد مجاز فروش موضوع ماده (۶) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان اعلام کرد که به منظور محاسبه حد مجاز فروش هر دورۀ مالیاتی، صرفاً براساس اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده تسلیمی تا قبل از شروع همان دوره مالیاتی لحاظ خواهد شد.
بدین ترتیب اگر مؤدی خارج از موعد مقرر اظهارنامه ارزش افزوده را ارسال کند، اظهارنامه مذکور در محاسبه حد مجاز دوره مشابه سال آینده وی لحاظ نخواهد شد. بنابراین مبنای محاسبه حد مجاز فروش در سامانه مودیان، اظهارنامه تسلیمی مودی است.
نحوه محاسبه حد مجاز ماده ۶
۱. در صورتیکه صورتحساب الکترونیکی نوع اول به صورت نقدی یا قسمتی از آن که به صورت نقد باشد، برای قسمت نقدی آن صادر و در سامانه مودیان ثبت میشود. با توجه به لحظهٔ ثبت هر صورتحساب الکترونیکی:
- اگر مبلغ صورتحساب الکترونیکی از باقیمانده حد مجاز کمتر یا برابر با آن باشد، به میزان مبلغ صورتحساب الکترونیکی موردنظر از باقیمانده حد مجاز فروشنده کسر و صورتحساب الکترونیکی برچسب «عدم عدول از حد مجاز» خواهد گرفت.
- اگر مبلغ صورتحساب الکترونیکی از باقیمانده حد مجاز فروشنده بیشتر باشد، معادل مبلغ این صورتحساب الکترونیکی از حد مجاز کسر نمیشود، اما صورتحساب الکترونیکی موردنظر برچسب «عدول از حد مجاز» خواهد گرفت. چنانچه صورتحساب الکترونیکی برچسب «عدول از حد مجاز» گرفته باشد، ضروری است به منظور بهرهمندی خریدار از اعتبار مالیاتی، فروشنده پس از افزایش حد مجاز نسبت به صدور صورتحساب اصلاحی مربوطه اقدام کنند.
۲. در صورت صدور سایر صورتحسابهای الکترونیکی، از آنجایی که خریدار، مصرفکننده نهایی است و به خریدار اعتبار تعلق نمیگیرد، فارغ از اینکه باقیمانده حد مجاز کفاف مبلغ صورتحساب را بدهد یا خیر، کلیهٔ صورتحسابهای مذکور برچسب «عدم عدول از حد مجاز» خواهند گرفت و به میزان مبلغ صورتحساب از باقیمانده حد مجاز کسر خواهد شد. اگر مبلغ صورتحساب الکترونیکی موضوع بند (۳) فوق از باقیمانده حد مجاز بیشتر باشد، در صورت افزایش حد مجاز، باقیمانده جدید حاصل جمع جبری مبلغ افزایش یافته و باقیمانده قبلی خواهد شد.
۳. در صورتی که در لحظه درج صورتحساب الکترونیکی نقدی با لحاظ بندهای (۱) تا (۳) فوق صورتحساب الکترونیکی مربوط به لحاظ عدم وجود حد مجاز فروشنده برچسب «عدول از حد مجاز» گرفته باشد، صرفاً با صدور صورتحساب الکترونیکی اصلاحی خریدار میتواند از اعتبار مالیاتی مربوطه با رعایت مقررات استفاده کند. به عبارت دیگر صرف داشتن یا افزایش اعتبار فروشنده بعد از صدور صورتحساب اصلی بدون حد مجاز موجب ایجاد اعتبار مالیات و عوارض خرید برای خریدار نمیشود.
بنابراین برای فروشنده در دوره صدور صورتحساب الکترونیکی اصلاحی که صرفاً برای استفاده خریدار از اعتبار مالیات و عوارض خرید صادر شده است (صدور صورتحساب الکترونیکی اصلاحی بدون هیچ تغییری از قبیل نوع کالا و خدمات و مبلغ نسبت به صورتحساب الکترونیکی اصلی)، هیچگونه فروش یا مالیات و عوارض فروش در سامانه مودیان لحاظ نمیشود و صرفاً خریدار میتواند در دورهٔ صدور صورتحساب الکترونیکی اصلاحی از اعتبار مالیات و عوارض خرید با رعایت مقررات مربوطه بهرهمند شود.
منظور از حد مجاز فروش در سامانه مودیان چیست؟
برای جلوگیری از صدور صورتحساب الکترونیکی صوری و همچنین جلوگیری از فعالیت شرکتهای کاغذی یا به اصطلاح دیگر شرکتهایی که فروش در قانون سامانه مودیان برای هر مؤدی مالیاتی، یک سقف فروش برای هر دوره مالیاتی مشخص کرده است.
به این صورت که برای مودیان دارای سابقۀ حداکثر پنج برابر فروش اظهار شده دورۀ مشابه سال قبل که مالیات آن به سازمان پرداخت و یا ترتیب پرداخت شده به عنوان حد مجاز اولیه در کارپوشه مؤدی بارگذاری شده و قابل نمایش خواهد بود. در صورتی که مالیات دورۀ مشابه سال قبل به طور کامل پرداخت نشود به نسبت آن میزان از مالیات پرداخت شده، پنج برابر حد مجاز فروش محاسبه و در کارپوشه نمایش داده میشود.
برای مودیان واحدهای تازه تأسیس، واحدهای فاقد سابقۀ مالیاتی و یا مودیانی که فروش اظهار شده دوره مشابه سال قبل آنان که مالیات آن را به سازمان پرداخت یا ترتیب پرداخت کرده و این فروش ابرازی کمتر از معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم باشد، هم پنج برابر معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون محاسبه و در کارپوشه نمایش داده میشود.
نکته مهم
هرکدام از این ارقام بیشتر باشد، مبنای محاسبه حد مجاز فروش در سامانه مودیان قرار میگیرد.
جمعبندی
رعایت حد مجاز ماده ۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده، یکی از ضرورتهای مهم در مدیریت مالیاتی است. عدول از این حد نه تنها منجر به عدم تعلق اعتبار به خریدار میشود، بلکه فروشنده را نیز اجبار به پرداخت مالیات میکند. با استفاده از راهکارهای مطرحشده، میتوان این مشکلات را کاهش داد و به رعایت ضروریات قانونی پایبند بود. تنظیم دقیق امور مالی و ارتباط مؤثر با سازمان امور مالیاتی، کلید موفقیت در مدیریت این موضوع است.
سوالات متداول
1. آیا فروش نسیه در حد مجاز فروش منظور میشود؟
فروش مشمول ارزش افزوده که به صورت نسیه باشد، برای خریدار اعتبار مالیاتی تلقی نمیشود. بنابراین در محاسبه حد مجاز فروش لحاظ نمیشود، مگر زمانیکه در هر دورهای که تسویه صورت میگیرد.
2. فروشنده چگونه متوجه میزان حد مجاز فروش خود شود؟
از طریق مراجعه به کارپوشه اختصاصی خود در سامانه مودیان و داشبورد مدیریتی.
3. خریدار چگونه متوجه رعایت حد مجاز فروش توسط فروشنده شود؟
هنگاهی که فروشنده صورتحساب الکترونیکی را در کارپوشه برای خریدار صادر میکند، خریدار زمان مشاهده و تأیید صورتحساب با پیغام هشدار عدم پذیرش اعتبار مالیاتی از طرف سیستم روبرو میشود و میتواند صورتحساب را تأیید نکند و از فروشنده بخواهد نسبت به افزایش حد مجاز فروش خود اقدام کند.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 3 از 5 (2 رای)
دیدگاهتان را بنویسید